Обещах да пиша подробно, когато имам време...ако ви идва твърде подробно - сърдете се на себе си
Звучи ви разказът "все едно съм ходила на кафе", просто защото действително нещата протекоха така - леко и приятно. При мен моментът: "ама всичко се забравя като видиш бебето..." - липсва, понеже нямам нищо за забравяне, а точно напротив
Предполагам, че в моя случай значение имат и следните неща. Първо - страх от секциото не съм имала - за мен беше желаният начин да се видим с бебо. Второ - бях добре имнформирана, до най-малки подробности какво предстои и как точно ще се случи т.е. - няма неизвестност - няма и страхове свързани с нея. Трето - внимателно избрани лекар и болница, като едното да не е за сметка на другото. Компромисите винаги осират крайния резултат, поне според мен.
Не съм спала в болницата вечерта преди операцията, считах че това би ме изнервило и сега съм на това мнение. Бях си у дома в Ст.Загора, в нощта срещу 17-и спрях прием на всякаква храна и вода и в 5.30 ч. сутринта тръгнахме към Пловдив. Между другото в болницата се самозакарах, возейки майка ми, а мъжа ми караше пред мен мамината кола. Шофирайки се разсейвах приятно, слушках си музика и така.
Приеха ме в болницата и направо се качихме в стаята ми, там се преоблякох и там ми включиха системата, беше ми максимално комфортно и уютно. Клизма не са ми правили и това беше предварително уточнено с Док. Както вече казах, взех си и една бърза дрямка и една сестра ме свали на долния етаж за ЕКГ и консултация с интернист. После направо отидохме в операционната, която както вече казах е в приятни цветове, топла, озвучена и въобще няма вид на "дисекционна зала". Първо бяхме само аз, анестезиологът и една сестра, докато той ми поставяше упойките. Говорехме си за коли с Док и се шегувахме, той обясняваше какво прави и какво ще усетя - е освен два пъти "боц" - друго не усетих, но и това вече съм ви казала. Дотук - болка нямаше никаква както и сами виждате. Същинската операция съвсем не се усеща, нито пък се вижда и да искате. Разбирате, че нещо ви правят единствено по някакво движение на тялото ви и чувство за натиск чат-пат, но не и болка. После ви показват бебо.
Когато Д-р Даскалов приключи и ми затвори коремчето, ме прехвърлиха на легло на колелца и хайде в реанимация. Реанимацията всъщност е приятна, просторна стая побираща 4 легла, в която на една плазма върви музикален канал. Постоянно околко вас има лекар, или сестра и постоянно някой ви пита как сте, дали нещо ви боли и ако е ДА - веднага се взимат мерки нищо да не ви боли. Там изкарах около 2 часа, предимно говорейки по телефона и шегувайки се я с моя Док, я с анестезиолога. След тези 2 часа "под наблюдение", ме заведоха окончателно в моята стая. Целия ден, буквално през 20 мин. идваше някой да ме провери, да пита как съм, имам ли нужда от нещо, дали ме боли и пр. Единственото неудобство на това внимание и загриженост беше, че не можех да се наспя
Категорично не съм съгласна с мнения, че понеже все пак било операция - не можело да не боли. Може, може, стига някой да иска да не ви боли и да си разбира от работата.
При мен обезболяването, до днес следобед беше, през епидурален катетър, не съм усетила грам болка, въпреки че на 7-я час от операцията вече бях станала, ходила и яла. Спах блажено като пън
Днес сутринта Д-р Даскалов ми свали лепенката от разреза, /силно казано разрез де, то е дна чертичка залепена, с две възелчета по краищата/ и ми каза да си се изкъпя спокойно. Повече превръзки не сме слагали, ходя си с нормални дрехи, ставам, сядам, лягам, преядох вече 2 пъти, разнасям бебето...еми не, не ме боли нищо. Даже следобяд анестезиологът ми свали епидуралния катетър, понеже очевидно се чувствах добре /по принцип щеше да стои 48 часа/ и от близо 8 часа съм обезболена с две таблетки, едната от които обикновен парацетамол
Естествено, ако нещо ми стане зле - веднага могат да ми сложат и по-сериозно обезболяващо. Единственият дискомфорт в момента, подчертавам дискомфорт - не болка е при ставане и лягане, когато се напряга коремната мускулатура, но усещането е като при силна мускулна треска. Не по-болезнено и само при напрежение т.е. употреба на точно тези мускули.
Днес цял ден бебо беше при мен. Аз си го храних, сменях памперси, гушках го и въпреки че мама е с мен - не се е налагало да помага, понеже аз не съм в състояние да се справя. Ей това е "ужасното секцио" от което толкова се страхувате - предполагам виждате, че няма от какво да се страхувате всъщност.
Не "хвърчат кръв и черва", нито има адски мъки и болки, или пък бавно възстановяване...нито неспособност да си гледате сами бебето.
Да ви призная, мен ме втриса от това, което
Мони споделя като преживяване и не виждам никаква причина да си причинявам подобно нещо доброволно. НО, ако личното убеждение е, че искате естествено раждане - най-добре е така да стане. Просто, ако все пак се наложи другото - не се страхувайте
Здрави майки и бебета да има накрая - това е най-важното, подчертавам за пореден път, а детайлите при мен ги споделям, за да имате максимум инфо по въпроса. Ако все пак съм пропуснала нещо, което ви интересува - питайте.
Засега чао и хубава вечер!