Пими, аз знам, че ти си сладкарка и се вслушвам в съветите ти, но в този случай съм пристрастна и даже направих цяло проучване.
От любопитство погледнах и рецепти на английски на
"Cake Napoleon" и в тях дават това тесто -
puff pastry . А това е точно "
многолистно тесто". Даже видях и някакъв интересен австралийски вариант, при който над натрошените кори отгоре и отстрани бяха декрирали и с ягоди.
Специфичното за тортата е, че е "пищна", а това се постига с тестото, което се разлиства. А в руските рецепти се говори за
"слоеное тесто", а това е пак "
многолистно тесто".
Ето тук има рецепта на тортата, но не с моголистно тесто, като жената си признава, че се отклонява от оригиналната рецепта, но това и е по-лесно за нея (тестото прилича на това, което е посочила Пими):
http://www.good-cook.ru/tort/tort_006.shtmlВариантът с готовите бутер кори е просто мързелив и бърз вариант, но може и да се направи тестото. Добре е бутер корите да се надупчат с вилица преди изпичане.
Предполагам, че и с маслено тесто ще е вкусна, но ще е нещо като крем пита, което е също ужасно вкусно.
Блоговете на българските кулинарки не са ми ориентир в този случай, защото те заимстват рецептата, и то във варианта, който е най-лесен на тях.
Не е голяма работа, разбира се, но я правя от сто години и съм се интересувала.
Накратко: който не е правил тази торта, да я прави, няма да съжалява!!
Пими, за теб прегръдки горещи!!