Торта "Гараш"
Продукти за блата:
8 белтъка
200 грама захар
220 грама орехи
20 грама брашно
Продукти за крема:
500 грама сметана
200 грама захар
500 грама шоколад
150 грама олио
Начин на приготвяне:
Разбиват се белтъците един по един и после се слага по малко захарта, докато се получи белтъчен крем, като за целувки. Орехите смилам или натрошавам на кухненския робот и ги прибавям към белтъчния крем, като разбърквам с дървена лъжица. Добавям 20 грама преситено брашно или 1 супена лъжица. (аз слагам препълнена супена лъжица, защото яйцата ми са домашни и големи) Това е всичко около блатовете. Сега основното е в печенето. Пече се на хартия(освен ако нямаш специални форми), намазана с олио. Сместта се разделя на 4 равни части и се пече върху намазаната с олио хартия на 150-180 градуса.
Сметаната се разбива със захарта(може и по-малко от 200 грама, тъй като сметаната е подсладена). Шоколадите се натрошават и се разтопяват на водна баня със 150 мл олио. 500 грама шоколад никак не е малко и евтино и за това аз всеки път слагам различни неща, за да ми излезе по-евтино - шоколадов кувертюр, марципан, натурален шоколад, какъвто има евтин или на промоция шоколад, а дори съм вземала и течен. Поне 1 натурален от 100 грама да има. След като се разтопи шоколада, сместта се разделя на две части. Половината се оставя за заливка на тортата, а останалата половина се смесва със сметаната. С този крем се слепват блатовете и от горе цялата се полива с останалата част от шоколада.
Забележка: Имам много рецепти за торта "Гараш". Повечето от тях са с по 10 белтъка, а някои са и с цели яйца. С годините тази рецепта ми се наложи. Трудността е в печенето на блатовете, но сега има хубави форми, в които може и да не залепват. Винаги резултатът е добър, но лошото е, че тортата не е съвсем евтина и рядко я правя - само по празници. Сега съм я обещала за Великден на мъжа ми.
Надявам се да ви хареса!
Оливия, дано съм обяснила добре, но ако нещо не е ясно - питай!