Ама аз къде съм гледала до сега
Тортите са ми любимо забавление, а не съм видяла, че тук си имаме такава темичка
Записвам се за да я следя.
Аз прекалено много се изкушавам да експериментирам, затова резултатът при мен никога не е сигурен
, но имам и прилични постижения с които да се запиша в клуба:
www.bgphoto.net/photos/37236/o634339112870971250.JPGЛюбимата ми торта "Пияни череши" е снимана с телефон и не изглежда така хубава, както ми се иска
http://www.bgphoto.net/photos/37236/o634339112420346250.JPGЗа РД на любимия ми лъв
http://www.bgphoto.net/photos/37236/o634339113033940000.JPGИ коледна
И за да не е съвсем спам...
моля споделете най-сполучливия си тортен крем по възможност да не е какаов
Един лесен сметанов крем, който става и без точни пропорции:
- 2/3 млечна сметана + 1/3 заквасена
- пудра захар
- желатин
За малка торта - кутийка 250г. млечна сметана, около 1/2 малка кутийка заквасена и макс. 1/2 пакетче желатин, за да не стане прекалено желирано. Захарта опитвате на вкус (приятно е, стига да не сте на диета
) И да не са точни пропорциите, хич да не ви пука, пак ще стане. Аз затова го харесвам този крем.
Ползвам млечна сметана, защото не харесвам растителната. Не се разбива така убедително "на връхчета", но е по-вкусна.
Желатинът трябва да се разтвори в по-малко вода, за да не разреди сметановата смес. Накисва се 10 мин и се загрява леко (както си пише на пакетчето).
Разбива се първо млечната сметана с миксер, като се добавя постепенно захар (да стане малко по-сладко, отколкото ви е приятно). След това на 2-3 пъти се добавя заквасената сметана, като вече се бърка леко (с шпатула). За времето на разбиване, желатинът тъкмо е започнал да изстива и го добавяте с леко бъркане към сместа. Ако има нужда, може да се добави още захар.
Изчаквате 15-20 минути, кремът започва леко да стяга и сглобявате тортата. Тя трябва да постои мин. 2-3 часа (по-добре цяла нощ) в хладилника. Пасват й желирани плодове (но отгоре, не вътре).
Кремът се оцветява добре, понеже е много бял. Обича капки ром или коняк.
Подходящ е за леки (несиропирани) торти.
Иначе всички торти у нас са шоколадови, с шоколадов крем и шоколадова глазура
Но този крем може да са каже, че е любим
(за момента ), защото отскоро се научих да желирам без да става нито кисело, нито рядко и сега с това се забавлявам - пудингови кремове и желирани плодове.