0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети
« Отговор #780 -: Март 18, 2012, 15:07:29 pm »
Розичке,принципно си права.
Това което ти описваш са Наполеонки.Те се правят с бутер тесто и отгоре и от страни се филират с натрошени кори.А тортата е с маслени кори и също отстрани и отгоре-натрошени парченца от изравняването на корите.

Ето виж и тукhttp://sweetsalty-nadia.blogspot.com/2011/01/blog-post_7704.html
*
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети
« Отговор #781 -: Март 18, 2012, 15:29:53 pm »
Пими, аз знам, че ти си сладкарка и се вслушвам в съветите ти, но в този случай съм пристрастна и даже направих цяло проучване.  :D

От любопитство погледнах и рецепти на английски на "Cake Napoleon" и в тях дават това тесто - puff pastry . А това е точно "многолистно тесто". Даже видях и някакъв интересен австралийски вариант, при който над натрошените кори отгоре и отстрани бяха декрирали и с ягоди.
Специфичното за тортата е, че е "пищна", а това се постига с тестото, което се разлиства. А в руските рецепти се говори за "слоеное тесто", а това е пак "многолистно тесто".

Ето тук има рецепта на тортата, но не с моголистно тесто, като жената си признава, че се отклонява от оригиналната рецепта, но това и е по-лесно за нея (тестото прилича на това, което е посочила Пими):

http://www.good-cook.ru/tort/tort_006.shtml

Вариантът с готовите бутер кори е просто мързелив и бърз вариант, но може и да се направи тестото. Добре е бутер корите да се надупчат с вилица преди изпичане.
Предполагам, че и с маслено тесто ще е вкусна, но ще е нещо като крем пита, което е също ужасно вкусно.
Блоговете на българските кулинарки не са ми ориентир в този случай, защото те заимстват рецептата, и то във варианта, който е най-лесен на тях.

Не е голяма работа, разбира се, но я правя от сто години и съм се интересувала.

Накратко: който не е правил тази торта, да я прави, няма да съжалява!! :D

Пими, за теб прегръдки горещи!!
*
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети
« Отговор #782 -: Март 18, 2012, 16:34:29 pm »
Момичета, хич не искам да споря с никого..

Обаче и аз правя торта Наполеон с маслено тесто. Обаче содата я гася със една супена лъжица оцет (по рядко с лимонов сок) и ползвам подсолена вода.

Т.е и аз като Пими
2 яйца,
1 ч.ч. вода с една щипка сол,
1с.л. сода угасена в 1 с.л. оцет,
2-3 с.л захар
250-300 грама масло
брашно.

Престоява в хладилника и после точа тънки кори...

И според мен от тук идва заблудата, че Наполеон се прави с бутер тесто..

Сладкишите "Наполеон" представляват съчетание от няколко пласта тънки кори и пълнеж от крем, сметана или мармалад между тях. Този тип сладкиши, представляващи вид крем пита, се наричат "millefeuille(s)" на френски или "mille foglie" на италиански, т. е. "хиляда листа". На английски се използва думата "phyllo, която е транскрипция на гръцката дума "φιλλο". В буквален превод думата означава "листо", а иначе се използва за означаване на тънко разточените кори за баница и баклава. Добре познатата ни баклава също е сладкиш от типа "millefeuille(s)", защото е приготвена от няколко пласта тънки кори с плънка. Тези сладкиши се приготвят от "pâte feuilletée" - тесто, което се разточва подобно на нашите кори за баница. В България често "хилядолистно тесто" се нарича бутер тесто, което е погрешно. "Хилядолистното тесто" всъщност не е тесто изобщо, а по този начин се наричат разточените тънки кори.

Ето ви една препратка:
http://gotvach.com/%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%BA/%D0%9D%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BE%D0%BD


Но, както и да я направите няма да съжалявате. Една вкусна и чаровна торта. Да ви е сладко!
*
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети
« Отговор #783 -: Март 18, 2012, 17:31:46 pm »
Най-важното е,че по която и рецепта да се направи,тортата е неветоятно вкусна.Отдавна съм и се заканила пак да я направя,но незнам кога ще ми дойде музата да правя сладки.
Когато писах рецептата пропуснах да кажа,че преди да се изпекат корите се дупчат с вилица,за да не станат на балони при печенето.

Розичке,тортата с маслени кори няма нищо общо с крем питата.В тортата се редуват кори и крем на тънки слоеве.
*
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети
« Отговор #784 -: Март 18, 2012, 17:32:42 pm »
Само да уточним за момичетата, които не са учили готварство и им е любопитно. Изобщо не е спор, а си дискутираме за тестото.


"Хилядолистното тесто" всъщност не е тесто изобщо, а по този начин се наричат разточените тънки кори.


Той много професионален стана разговорът, но само да уточня, че тази информация от сайта  не е вярна. Има такъв вид тесто и се казва по-точно "многолистно маслено тесто" (за справка: "Технология на кулинарната продукция", под ред. на Георги Сомов, стр. 258-261).

Използват се продуктите за маслено тесто, но технологията е по-пипкава и продължителна. Някога ни учеха, че няколко пъти се прегъва маслото в тестото на плик, разточва се и се поставя в хладилника и така няколко пъти. Така пише и в учебника, който цитирах и държа в ръцете си сега. Често правя справка от него за много неща.

Сайтът просто не е точен.
На английски filo pastry е нещо различно от многолистно тесто, което е puff patry. Filo pastry ca българските точени кори, които се продават по магазините. А многолистното тесто се прави почти като това, което сте посочили, вие, момичета, но по-дълга версия.

А за бутер тестото няма заблуда, то просто наподобява оригиналното многолистно тесто най-много и лесно се прави с него.

Абсолютно е права и Стоека, че няма значение как ще се направи - всички на принципа на крем питата е супер.
От мен толкова, че ще ме помислите за маниачка. :D А съм просто любителка, макар и с докумен да работи като готвач.

Прегръдки, колежки кулинарки!! :D

Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети
« Отговор #785 -: Март 18, 2012, 23:14:40 pm »
Лелее ,момичета какъв диспут съм предизвикала само,но това не е никак лошо,аз не съм професионална сладкарка ,така че всичко което пишете ми е много интересно.
На първо време ,ще пробвам да направя тортата по рецептата на DivaRoza и ще ви дам отчет ,нооо..... след известно време ще опитам и по рецептата на pimi ,така ще видим има ли разлика и коя ще ни допадне повече.
Много ви благодаря! :D
Много хубаво се оживи темичката ни ,че беше позамряла.
*
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети
« Отговор #786 -: Март 18, 2012, 23:30:41 pm »
Живяла съм доста години в Русия и Наполеон ми е от любимите торти.Рецептата по която правим тортата е като на pimi.
И сега нещо интересно- много често тортата сме я правили не с крем, а с варено кондензирано мляко и разтопено масло в него.Също така има вариант да се слага маслото в обикновеното кондензирано мляко пак се получава хубав крем.

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети
« Отговор #787 -: Март 18, 2012, 23:41:20 pm »
На английски filo pastry е нещо различно от многолистно тесто, което е puff patry. Filo pastry ca българските точени кори, които се продават по магазините. А многолистното тесто се прави почти като това, което сте посочили, вие, момичета, но по-дълга версия. 
Да, така е с превода. Иначе мнение за какво тесто за какво се изпозлва нямам,понеже не разбирам.
 А какво е масленото тесто въобще и не знам. Дайте пример какво се прави с него, че да схвана.

Многолистно и бутер е едно и също, нали?


  
*
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети
« Отговор #788 -: Март 18, 2012, 23:54:13 pm »
Валерия, давай смело! Ти имаш талант за торти! То това не е състезание, а обмяна на опит. Но ми се иска да попитам Пими нещо, понеже е сладкар. Но не е за тортата, за нея има варианти, като се вижда, а за тестото.

Пими, изобщо някой прави ли вече многолистното тесто? Защото оставам с впечатлението, че се избират някакви по-кратки версии като негови заместители. Любопитно ми е дали ти го използваш това тесто в работата си. Помня, че когато го правих много отдавна под влияние на наученото, ми отне към 2 часа близо приготвянето само на тестото. Но нищо не може да се сравни с една изпечена такава кора - тя наистина се разлиства. Обаче е много бавно и за една торта не си струва труда просто. Неслучайно по-популярна е кратката версия - стигат до първия етап на многолистното тесто, когато продуктите се омесват и престояват в хладилника. Ама после още колко има. Едва ли ще се наема вече да го правя и аз.

Ти използваш ли го в твоята сладкарница това тесто изобщо? Тоест правиш ли си сама това тесто за продукти, които произвеждате?

 Много вкусни са тези разговори! Какво по-хубаво от разнообразието в сладкарството!

Лека вечер, момичета! :D
*

    Марина75

  • *****
  • 3039
  • Скоро и ние ще бъдем родители!Вярваме в това!
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети
« Отговор #789 -: Март 19, 2012, 20:08:28 pm »
И аз като бях ученичка в час по практика правихме многолистно тесто,и честно казано 2 часа не стигнаха,то беше разточване с масло,после завиване на плик,престоява в хладилника/не помня колко време/,пак разточване и т.н.доста пъти се повтаря.Пазя всички тетрадки от часовете по практика,но определено не съм правила в къщи многолистно тесто,много време и труд е,ама пък какви пирожки и панделки стават ммммммммм.А масленото тесто си е маслено,освен маслото нищо друго няма общо с многолистното.Обаче за тия Наполеонки ще моля Пими за рецептата.
« Последна редакция: Март 19, 2012, 20:10:49 pm от Марина75 »

 "Преживените трудности не определят живота ти, а те научават да бъдеш победител!"
*
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети
« Отговор #790 -: Март 20, 2012, 18:57:46 pm »
Розичке,не не правим многолистно тесто,но има големи цехове които си го правят.Когато за нещо ми се наложи купуваме от готовото.Вярно,че няма нищо общо и ако е замразявано повече от 1 път рискуваш да не се надигне.
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети
« Отговор #791 -: Март 23, 2012, 13:07:08 pm »
Така ,хайде да дам отчет,направих тортата с готово бутер тесто.Впечатлението ми е ,че нещо не направих ,както трябва,струва ми се ,че листите не се опекоха добре отвътре ,второ крема на вкус с малко подобрения от мен стана същия ,като на купените наполеончета,но като консистенция май не го докарах,разтече се настрани ,с две думи тортата стана сухичка .Мисля следващия път,готовия изпечен лист да разрежа на две ,така ще стане по сочно.




*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети
« Отговор #792 -: Март 25, 2012, 16:44:42 pm »


Да споделя последното творение
блатовете са по рецепта за немска шоколадова торта, крема е карамелен, с ядки и кокос
тази торта е обратна на обикновените- блатовете са меки, а крема твърд, много доближава вкуса на халва
на мен много ми допадна това, което опитах докато сглобявах, надявам се и сглобена да е така


"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети
« Отговор #793 -: Март 25, 2012, 20:24:14 pm »
mini не знам как е на вкус ,но на вид изглежда страхотно.
*
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети
« Отговор #794 -: Март 30, 2012, 14:14:42 pm »
Мини, и тук да кажа, тортата е прекрасна. Ако не е нахално искам снимка отгоре, че умирам от любопитство ;) каква е фигурката или е надпис...

И аз да покажа тортата подарък за снаха ми. И ще взема да си купя нови формички за цветя, че взех да се попетям вече...



Imagination sets the spirit free into a distant land of fantasy;
close your eyes and you will see within your mind there lays the key.

Почивай в мир мамо - обичаме те!
*

    Марина75

  • *****
  • 3039
  • Скоро и ние ще бъдем родители!Вярваме в това!
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети
« Отговор #795 -: Март 30, 2012, 19:29:35 pm »
Браво,браво,нови красоти са цъфнали тук,ама не виждам подробности към днимките,кремче,блатове,туй онуй :wink:

 "Преживените трудности не определят живота ти, а те научават да бъдеш победител!"
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети
« Отговор #796 -: Март 30, 2012, 22:55:20 pm »
Gery, цифри са- 33 пише, като кача снимка ще приложа
Марина, качих рецептата в блога ми
http://stirianowa.blogspot.com/2012/03/blog-post_26.html
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети
« Отговор #797 -: Април 04, 2012, 11:27:17 am »
Отдавна не съм се разписвала  :)

Ето последната торта, която направих за рождения ден на една малка госпожица.





п.п. Мини, тортата ти е много хубава и стилна както винаги  :)


*
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети
« Отговор #798 -: Април 04, 2012, 13:05:43 pm »
Мини, благодаря за задоволеното любопитство. :)

Маринка, аз защото едно си баба знае, едно си прави и не написах, че тортата е с орехов блат, а кремчето този път е шоколадово парфе от пакетче. Ето тази торта (подарък за моя много добра приятелка) и тя ми е по тая схема само дето е с парфе ванилия. Ако на места се чудите какво е искал да каже автора, ами не е искал, само си замазваше гафовете...  :oops: Снимката, само една е станала, че я довършвах и снимах сутринта в 7.



iv_z, много е хубава! И да попитам картинката "трансфер" ли е ли е рисувана?

Също по спомени, някой беше показал рисувана торта и искам да питам с какви бои се рисува, защото аз рисувах с тези които си оцветявам масата и по едно време взеха да се разтичат, че попивах със салфетки и ей такива екшъни, а съм виждала прекрасни нарисувани торти...


Imagination sets the spirit free into a distant land of fantasy;
close your eyes and you will see within your mind there lays the key.

Почивай в мир мамо - обичаме те!
*

    Марина75

  • *****
  • 3039
  • Скоро и ние ще бъдем родители!Вярваме в това!
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети
« Отговор #799 -: Април 04, 2012, 13:56:16 pm »
Ееееее браво,тортите са разкошни.iv_z,и аз като Гери,да питам,картинката трансфер ли е?
Гери,и твоята торта е прекрасна,аз мацаници не виждам,виждам само едно чудесно изпълнение.

 "Преживените трудности не определят живота ти, а те научават да бъдеш победител!"