0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети
« Отговор #760 -: Март 12, 2012, 14:54:40 pm »
Боби, за "Медовика" не си точила блатовете или?! - пишеш "единия", "другия" блат.
Не,изпекох еидн цял блат.  Направо изсипах сместта в тавичката за блатове и я изпекох. После разделих с конец. Беше много малко и затова само два блата, а и тортата стана доста нисичка. Мислех, че няма да стане, защото беше много гъсто тестото и въобще не се разливаше в тавичката, та го размазах, така да се каже, да се растеле, но стана много добре на вкус. Не знаех, че се точи, дори през ум не ми е минало да го точа... а аз като сипвах се ядосхвах на рецептата какво е това нетечащо тесто :-).



  
*
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети
« Отговор #761 -: Март 12, 2012, 16:13:58 pm »
Ето още една лесна рецепта за начинаещите кулинарки.

Шоколадова торта

(лесна)

Рецептата я взех от една брошура на един супер и съм я правила веднъж. Някакъв вариант е на тортата на Тара и на торта "Прага".


Блат:

125 грама масло
200 грама черен шоколад
3 яйца
125 грама захар
125 грама брашно
щипка сол
1 ч.л. сода
1 ч. л. баспулвер

Крем: 150 грама сметана, част от черния шоколад


Фурната се загрява на 180 градуса. Тавичката е с размер 20 см. В купичка на водна баня се разтопява 125 грама от шоколада  и маслото. Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Белтъците се разбиват на сняг с щипката сол и една чаена лъжица захар. Жълтъците се разбиват с останалата захар до кремообразна смес. Към тях се добавя брашното и шоколадовата смес. Разбърква се и се добавят белтъците. Тази смес се разделя за две платки, които се изпичат отделно.

Крем: Сметаната се разбива. Останалият шоколад се настръгва на стърготини и се добавя към сметаната.

Двете платки се залепят с този крем. Отгоре се поръсва с пудра захар.

Аз пък малко сиропирах платките и направих повече крем, с който намазах цялата торта отгоре, за да не е суха. Лесна е и може да се направи с млечен крем по средата, предполагам ще е още по-вкусна.

Марина, за Медовик виж руските сайтове, защото това е руска рецепта и предполагам ще има един куп вариации и снимки още повече. И аз имам за нея някаква рецепта, но не съм я правила още. Както и торта "Прага", която е много популярна в Русия и има разни варианти. Но пък тортата всъщност била първо австрийска, а оттам отишла в Чехия и станала чешка, а през соца руснаците са я направили фирмен десерт на едноименния ресторант на толкова известната московска улица "Арбат".
*
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети
« Отговор #762 -: Март 12, 2012, 18:26:45 pm »
Марина, аз имам рецепта за тази торта, но съм я забутала някъде. Ще я потърся и ще я напиша.
А между другото, тази торта по нашия край я предлагат в ресторантите като "Тортата на баба"  :)


*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети
« Отговор #763 -: Март 12, 2012, 19:03:52 pm »
Аз направих „Медовик“ с тази рецепта, като не съм ползвала орехи и стафиди, а ванилията ми е течна и капнах няколко капки

ТОРТА МЕДОВИК
Блатове:
100 гр. масло
2 яйца
1,5 чаши брашно
0,5 чаша захар
3 с.л. мед
1 ч.л. сода
Крем
500-600 гр. заквасена сметана (сложих 2х290гр)
0,5 чаша пудра захар
100 гр. ситно смлени орехи
100 гр. стафиди предварително накиснати в ром
1 течна есенция ванилия

В метален съдсмесваме меда и содата, слагаме на котлона на слаб огън и се бърка докато стане светло жълто и да се пени ок.2мин.
Дърпаме от котлона и добавяме останалите продукти. Изсипваме във форма ок.24см застлана с хартия за печене и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса ( 355 F ) ок.20-25мин гледаме често защото загаря много бързо.
Оставяме да изстине разрязваме на две части.
Крема приготвяме от сметаната, пудрата захар, ванилията и 2/3 от орехите.
Сглобяваме тортата като намазваме първия блат с крем и поръсваме със стафидите, после втория блат, пак крем и украсяваме с останалите орехи и стафиди


  
*
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети
« Отговор #764 -: Март 12, 2012, 20:29:08 pm »
Аз правих "Медовика" по тази рецепта Разрових се за сайта от където съм я преписала, защото забелязах, че в моята тетрадка  няма мазнина в блатовете, реших, че съм я пропуснала.  Оказа се, че няма мазнина в рецептата.
Канела не съм слагала.


Имам и друга рецепта, в която продуктите са 1:1 с тези от линка на Марина, но всичко по 2.
Крема е 800-1000 гр. заквасена сметана със захар на вкус

Третата рецепта в тефтера ми е като на Боби /не се точи :)/ 1:1 продуктите за блатовете - само липсва захар. Технологията на приготвяне е същата като при Боби.
За крема сметаната е 800гр + 0,5 ч.ч. захар и според вкуса ром може да се добави в крема.
Аз бих добавила сладко от  черни боровинки :lol:, че много ги обичам.


Някъде в началото на темата Мишанта е писала за Медена торта - там блатовете се сиропират преди да се намажат с крем

Колкото хора, толкова вкусове :) Медовик с комбинация заквасена сметана ми допада повече, от маслено-ванилов крем

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети
« Отговор #765 -: Март 12, 2012, 21:01:35 pm »
Тара, снаха ми прави тази рецепта, но не сме знаели, че е "Медовик".
Това е най-вкусната домашна торта, която съм яла някога!
Крема в нея е домашен крем "Ванилия", а точените блатчета сиропира
със карамелен сироп, както съм описала!
Никога не е била суха, а сочна и много приятна!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети
« Отговор #766 -: Март 12, 2012, 21:14:08 pm »
А как се сиропира? Аз до сега нищо не съм сиропирала.  В бг мама има тортена енциклопедия,в която пише, че 2-3 лъжици били достатъчни  ( сега не мога да го намеря, ама нещо от сорта четох), ама не знам как да полея цял блат с 2-3 лъжици течност. Някакви идеи?
« Последна редакция: Март 12, 2012, 21:25:04 pm от Bobbie »


  
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети
« Отговор #767 -: Март 12, 2012, 22:02:46 pm »
Боби, аз съм я наблюдавала, прави така-
първо приготвя сиропа от захар и вода,
/съотношението ще го намеря, ако искаш/.
После когато той се охлади го излива в дълбока тавичка с диаметър
една идея по-голям от самото блатче, но не го държи много,
а секунди, вади и направо подрежда на тортата!

А аз когато сиропирам, с лъжица поливам,
но тези точените блатчета трябва да се накиснат,
те са като голяма медена бисквита, една идея твърди.
Просто няма друг начин, а може и да има, но аз не го знам!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети
« Отговор #768 -: Март 13, 2012, 06:16:53 am »
Мерси Мише.
Аз пък днес реших да си направя един експеримент и се оказа сполучлив - страхотни кoрабийки стават от тестото за блата на торта Медовик! Утре Ивана това ще закусва...ако майка 'и не ги изяде до тогава :-)

Боби
« Последна редакция: Март 13, 2012, 06:53:50 am от Bobbie »


  
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети
« Отговор #769 -: Март 13, 2012, 06:29:23 am »
Боби ето рецептата, ми така де, да я имаш в тетрадката! :P
В нея е и съотношението на карамеления сироп!
Като за да е по вкусен сиропа, захарта се карамелизира
слага се водата и се кипва!Аз добавям и ванилия!
Аз правя този сироп за тригуни, иначе тази торта никога не съм я правила,
защото не умея да точа, но усещам, че се заразявам и може и да я пробвам!

Аз също забелязах, че рецептата за блатовете на торта Медовик,
много прилича на тази от която правя курабиите!


Мишанта подреди пъзела за-

Медена торта с домашен крем и орехи

Блатове-
продукти и начин на приготовление:
2 яйца
2 с.л захар
2 с.л мед
Брашно, колкото поеме до получаване на меко тесто.
Полученото тесто се разделя на 8 топки,
всяка се разточва на кора като тънка палачинка.
Изпичат се и след като се охладят се подрежда тортата.
________________________________________________________

Крема за тази торта е -

"Домашен крем-Ванилия"

Продукти:

1л. сварено, топло прясно мляко,
1 яйце (може и с повече 2,3 или 4),
6 пълни с.лъжици брашно,
9 пълни с.лъжици захар,
1 пак. ванилия
бучка масло

Смесват се яйцата, захарта и брашното с малко студено мляко или вода
до получаването на гъста, гладка кашица.
Тази микстура се добавя към топлото мляко на котлона
и се бърка до сгъстяването на крема!
Две минути преди свалянето му от котлона се добавят ванилията и маслото!
Има вариант жълтъци и белтъци да се разделят и на финала преди да се използва крема
да се добавят белтъците на сняг, но аз избягвам този момент,
защото предпочитам яйцата да минат термична обработка.
С този крем става много вкусна бисквитена торта,
а аз често го поднасям и като самостоятелен десерт в купички!
________________________________________________________________________

Карамелен сироп за блатовете -
карамела от 4-5 с.л захар се разтваря с 2 ч.ч вода!

Подреждането на тортата е в следния ред БЛАТ => КРЕМ => ОРЕХИ (натрошени)
до изчерпване на съставните и елементи!
Аз съм я опитвала в два варианта украсена само с крема и орехи
и втория допълнително най-малката Хопла нанесена като завършващ слой
преди украсата която желаете!

 :eat: Приятно творчество и похапване!

Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети
« Отговор #770 -: Март 13, 2012, 13:15:27 pm »
Моята рецепта е малко по-различна. За блатовете продуктите са долу-горе същите, но крема е друг. Правила съм я 2 пъти и двата пъти стана много вкусна :) . Първият път само се изложих с блатовете, защото трябва да се улучи момента, кога да се извадят от тавата - ако е много рано са меки и се късат, ако е късно ставата много твърди и ако са позалепнали се чупят  :?
Ето рецептата:

За блатовете:

2 яйца
1 ч.ч. захар
2 с.л. мед
2 с.л. олио
2 с.л. хлебна сода с връх
2 ч.ч. брашно

Продуктите се смесват на водна баня и се замесва меко тесто. Разделя се на 8-9 топки. Разточват се на кори, изрязва се на правилен кръг по размера на тавичката и се пекат на предварително загрята фурна на 250 градуса в набрашнена тавичка /не съм пробвала с хартията за печене, сигурно ще е по-удачно/

 Крем:
1.  4 яйца
    1 ч.ч. захар

2.  1 пакетче краве масло
    1 малка кутия маргарин "Белла"
    1 ч.л. какао

Двата крема се правят поотделно и след това се смесват. Първият крем също го правя на водна баня, заради яйцата.

След като изстинат корите се редят като се сиропират с компот /например/, маже се с крем, следваща кора и т.н. Накрая се намазва цялата торта с крем. Остатъка от тестото се изпича и се натрошава върху тортата.


Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети
« Отговор #771 -: Март 16, 2012, 20:11:45 pm »
Скоро не съм се отчитала


А тази торта медовик се каня да я правя от 100 години ,но първо имам поръчка за торта наполеон от мъжа ми ,моля ви ако някой я е правил да сподели?
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвk
« Отговор #772 -: Март 16, 2012, 20:25:36 pm »
Боби ето рецептата, ми така де, да я имаш в тетрадката! :P
В нея е и съотношението на карамеления сироп!
Като за да е по вкусен сиропа, захарта се карамелизира
слага се водата и се кипва!Аз добавям и ванилия!
Аз правя този сироп за тригуни, иначе тази торта никога не съм я правила,
защото не умея да точа, но усещам, че се заразявам и може и да я пробвам!
[/size]
Копирах я в тетрадката. Да ви кажа много силно я прпоръчвам тази програма, като забравя нещо си търся в нея, не да разлиствам странци. Отваряш тетрадка и пишеш, не се запазват файлове, абе точно като истинска тетрадка.

За точенето - ама то не трябва да точиш с голяма точилка. Аз взех една голяма за свекървата да прави баници с нея, но за мен имам малка, от тези . Не изисква кой знае какво умение, защото тя се върти, а дръжките не. И да меся не мога, добре че е машината да меси :-).

Други сладкарски рецепти може ли тук или трябва нова тема? Интересува ме как се правят тригуни, че като каза ми се доядоха. А ако някой знае как се прави саралия, че обожавам, ще съм много признателна.

Валерия, страхотна торта, както винаги.
« Последна редакция: Март 16, 2012, 20:28:51 pm от Bobbie »


  
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети
« Отговор #773 -: Март 17, 2012, 06:08:42 am »
Валерия "Йек"/Шрек, както казва Калина е страхотен, браво!

Боби, ако при вас има бутер тесто веднага получаваш рецепта!
Заповядай!

Много се чудих, какъв десерт да направя за Нова Година
и си спомних как майка за Иванов ден, винаги идваха много хора,
правеше тригуни от бутер тесто, които заливаше със сладък сироп!
Предния ден загъваше квадратни парчета, изпичаше ги и сиропираше!

Аз обаче ги направих с плънка и станаха толкова вкусни,
че от тогава правя вече няколко пъти!

Тригуни с плънка

Бутертестото леко размразено се разгъва много внимателно
и се нарязва с остър нож (аз ползвах нож за пица)
на квадрати с големина 10Х10 см.
Аз леко разточвам всеки квадрат и в средата слагам по 1 ч.л. плънка.
Квадратите се прегъват по диагонал и се пекат на 180 градуса в предв.
загрята фурна до зачервяване!
-/така е в оригиналната рецепта, но с плънката не е удачно,
защото се отварят при печенето, затова аз ги направих правоъгълни!
Пак квадратно парче, слагаш в плънка в средата, завиваш го
и слагаш пакетчето върху хартия за печене, така че да легне върху
съединените краища/


Плънка
*1 1/2 ч.ч. смлени орехови ядки
*1/2 ч.ч. галета
*1 каф. чаша прясно мляко
* канела пожелание.
Съставките се смесват и се нагряват на котлона
(без да завират)
- аз ползвах микровълновата за 30 сек до минута!

Без плънка се правят по същия начин.


Сиропа като количество в рецептата ми се стори малко
и направих повече, станаха много сочни!
Карамелизирах 2 1/2 чаши захар с 4 1/2, 5 чаши вода,
добавих ванилия, кипнах и когато сиропа изстина
залях тригуните!

При заливането трябва да се спази условието,
охладени тригуни и сироп, и тогава съединяване!

източник http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=8&t=2359

Да Ви е сладко!


:photo:-много се извинявам за качеството на снимката,
фотоапарата ни е за смяна , но все не му идва ред.



Ако модератор прецени, че тази рецепта щом няма отношение
към Тортите не е за тук, нека я премести в друга, подходяща!
« Последна редакция: Март 17, 2012, 06:12:10 am от mishanta »
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети
« Отговор #774 -: Март 17, 2012, 06:40:45 am »

Боби, ако при вас има бутер тесто веднага получаваш рецепта!
Заповядай!


Има да,дори в хладилника си имам квадратчета. Мерси.
Да докладвам за тортата с рулата. Направих я, или по-скоро се опитах да я направя. Позлвах абълков сок, защото това имах и сиропирах с една 5мл пипета от лекарствата на децата :-).  Като започнах да навивам ми се начупиха рулата и стана едно мазало... не е истина. После за да го сглобявам да прилича на кръг бая сметана сложих, та стана супер тежко. И в крайна сметка се ядосах, махнах по-голямата част от сметаната и я метнах в кофата, а тортата оставих така да си я ям аз, че няма никаква форма. Следващият път ще си опека блата кръгъл и няма да се заниамвам с навиване, защото явно нещо не правя като хората.


  
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети
« Отговор #775 -: Март 17, 2012, 07:13:36 am »
Боби, не се сиропират всички едновременно...
Първо едната лента, слагаш сметана и навиваш,
после другата лента сок, сметана и така до края...
После, вече на сглобена, преди да я намажеш отгоре със сметана,
ако ти се вижда суха, отгоре леко досиропираш!
Аз на лента първоначално слагам две, три лъжици сироп!
Може би трябваше да го уточня в началото!
« Последна редакция: Март 17, 2012, 07:15:46 am от mishanta »
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети
« Отговор #776 -: Март 17, 2012, 23:20:46 pm »
Скоро не съм се отчитала
[А тази торта медовик се каня да я правя от 100 години ,но първо имам поръчка за торта наполеон от мъжа ми ,моля ви ако някой я е правил да сподели?

Валерия, за последен път я правих торта "Наполеон" в четвъртък отвечер и вече няма и парченце. :D Това е най-любимата ми торта и никога не ми омръзва. Мъжът ми имаше рожден ден вчера и си поръча нея. Аз я правя по лесния начин с готови бутер кори. Но преди 100 години, когато я направих за първи път, си правих многолистно тесто сама. Много ми допада съчетанието от домашен крем, печени кори, пък не обикновени, а и не е прекалено сладка, нито пък има шоколад до козирката; по прекалено шоколадените си падам рядко и по едно парчеце. Тази мога да я изям цялата.  :D

По същество.

Трябват ти два пакета бутер кори. Режеш ги по средата на две еднакви парчета. И четирите парчета се пекат поотделно в тавичка. Като ги изпечеш, ги оставяш да изтинат напълно.
 Правиш си твоята версия на домашен млечен крем. Можеш да добавиш маслото накрая към горещото още мляко. А може и да го разбиеш на гъст сняг и към него да прибавиш изстиналия крем. И по двата начина става вкусно.
И започваш да я сглобяваш: трите кори намазваш една по една и ги редиш една върху друга. Да не те притеснява това, че е доста обемна камара, защото, като отлежи една нощ, ще слегнат до нормална височина (към 4 пръстта). Мажеш крем и на третата кора отгоре и отстрани също. Четвъртата кора с пръстите я наронваш на парченца, които поръсваш врху крема отгоре и отстрани, т.е. облепяш я отвсякъде, та да заприлича на една голяяяма "наполеонка" от сладкарницата. Аз я оставям поне една нощ да отлежи. Това е.
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети
« Отговор #777 -: Март 18, 2012, 08:43:59 am »
DivaRoza Много ти благодаря !
Ще се опитам още днес да я направя ,но не знам дали ще имам достатъчно време,ако не утре и после ще споделя :D
*
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети
« Отговор #778 -: Март 18, 2012, 10:48:26 am »
Вале,за Наполеон се прави маслено тесто,не се използва бутер.Аз я правя така:
За корите:300гр.маргарин се притрива с брашно да стане на кори
          2 яйца се разбиват с 1 ч.л.сода и се долива вада да стане около 300мл.
Замесва се меко тесто.Оставяш го да престои в хладилника около 30мин.Делиш на 6-8 топки и печеш корите.Да не ги разточиш много тънки че ща стане на корички.Аз ги пека на дъното на обърната тава.
За крема:1л.прясно мляко,2-3 яйца,6с.л.брашно,2 ч.чаши захар и 1 п.краве масло
След като свариш крема от млякото,яйцата,захарта и брашното,оставяш го да изстине и постепенно го прибавяш към предварително разбитото масло.
След това редиш-кора-крем,кора-крем.Хубаво е тортата да престои 1 нощ в хладилника за да омекне,става разкошна.
Аз отдавна се каня как да направя,но хич не ми се цапоти в къщи.
*
Re: Тортите - рецепти, обсъждане и полезни съвети
« Отговор #779 -: Март 18, 2012, 14:17:25 pm »
Само нещо любопитно да добавя за тази торта - рецептата е известна от 1850 г. чак. Известна и популярна е в много страни, което означава, че има и вариации.
Даже гледах едно предаване за едно семейство в Америка, на което любимата храна въобще (а не торта) беше "Наполеонът". Даже даваха един техен почивен ден, когато цялото семейство се събра и изпече няколко тави малки "наполеонки" -нещо като тийм бийлдинг около печката.

С рецептите е като с народните песни - кой може да каже чие е и кое е било в началото.
Аз писах някъде по-горе, че за първи път опитах тази торта през 1988-89 г.От информация по това време и по руска рецепта знам, че се прави точно с многолистно тесто.

Предполагам обаче, че става вкусна и леко видоизменена. Даже пак в руски рецепти някъде гледах, че някои дават и друг вид крем, та сигурно е възможно и тестото да е друго.
Много е важно за тази торта да бъде облепена отстрани с натрошена печена кора - просто това и е спецификата