Боби,
супер лесна е и
торта "Наполеон", но е ужасно вкусна. Помня, че когато я опитах за първи път преди 20 години, парчето беше доста височко и трудно се побираше една хапка в устата. При нас тогава не се правеше тази торта, поне аз не я бях опитвала.
Сигурно всички я знаят, но ще ти я припомня.
Трябва ти бутер тесто - 2 пакета. Режеш платката на две, надупчваш с вилица и печеш четирите платки. Обикновено те се надигат доста и тогава ги разрязвам на две. Мажа ги с крема от торта "Прага", като оставам една изпечена кора, която натрошавам на парченца и облепям отвън цялата торта, като тя и отвън е намазана с крем. Една нощ престоява и на следващия я режа. Няма грешка - ужасно вкусна!
Бисквитената торта последно я правих с два вида крем - този от торта "Прага" с какао, като с нея мазах пластовете, а отгоре а намазах със сметана разбита, върху нея разстлах пласт боровинки. На следващия ден беше много, много вкусна. Правила съм я вътре и с карамелено кондензирано мляко - чудесна е!
За
торта "Прага" не написах, че сиропирам блатовете. А отгоре съм я мазала и с разбита сметана с лъжица какао в нея, защото тя е кафява на изглед, но не е тежка, защото кремът е млечен и няма много шоколад в нея.
За сложните - виж майсторките с фондана каква красота за очите правят!
Аз се включих, защото питаш за лесни торти, макар че имам и много други рецепти, събирани години наред, обикновено правя няколко за по-бързо.
Малко извън темата, но полезно и за различните видове тесто за тортите!
Помня, че някога учихме
"Технология на кулинарната продукция" - от предястието, салатите, супите, основните ястия, мезетата, до всички видове десерти и теста как се правят стъпка по стъпка и разновидностите. Като схванеш как се прави пандишпаново тесто например, можеш да го разнообразяваш, изменяш, кремовете да са различни, а от това и руло даже се прави. От пареното тесто пък - еклери, толумби. От тестото с мая - знае се какво и т.н. Това беше
учебник "Технология на кулинарната продукция", един от многото, но го препоръчвам, ако се намира, за системна подредба на всичко по готварство и сладкарство.
Ето два линка (сигурно има и още, случайно ги цъкнах тези) за този учебник, но от различни автори и по-нови издания, защото моите два (теория и практика по този предмет) са от 1986 г.
http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=35083http://www.helikon.bg/books/203/156629_tehnologiia-na-kulinarnata-produktciia.htmlИзчерпих се!