Angela80,аз бях поставена пред същата дилема като теб.Бях с една запушена и една силно нагъната тръба.Запушената тръба беше с хидросалпингс,след прекарана хламидийна инфекция.Обиколих 3 лекаря двама от които в Испания.Всеки още като ми видеше снимката ми казваше ,че трябва да ги махна преди ин витро.Изобщо не ме преглеждаха,само като видеха диагнозата мнението им беше такова.Накрая се реших да премина към действие и реших моя док да бъде др.Александров.Тъй като в клиниката им правят и лапаро и ин витро,си записах час за преглед с уговорката ,че съм за премахване на тръбите.След като ме прегледа и видя снимката и диагнозата,ми обясни съвсем на достъпен език,че моите тръби ,въпреки че не са проходими,няма нужда да се премахват.Обясни ми,че ако хидросалпинса е дотолкова голям ,че да попречи на процедура,щеше да се види и на ултразвук.Неговото мнение беше да не правя лапаро ,а направо ин витро.Аз също като теб се лутах дълго време,търсих инфо и навсякаъде щом има хидросалпингс- махат тръбите..Накрая реших да направя втора снимка,резултата беше проходими тръби с малък хидросалпинс и на двете или т.нар.проходим хидросалпингс.Пак се върнах при док,и след като ми обясни отново,че неговото мнение е да не ги махам,аз реших да направя опита!Днес ми беше официалната дата за теста и са видях двете чертички!Така ,че не всички лекара си стандартни,слушай лекаря който си избрала,понякога си заслужава да му се довериш!Има много момичета като мен и теб ,които премахват тръбите си просто защото навсякъде пише ,че успеваемостта е по голяма като се премахнат при хидросалпигнс,а то не е точно така...Има различни видове запушвания и един добър лекар винаги знае кога е необходимо премахването и кога не!Успех ти пожелавам и дано си удовлетворена от решението си на финала!