стоека, кажи за траханата, домашна или купена е. баба ми на времето правеше страхотна трахана, но сме я яли за закуска, като попара със сирене, не е правила никога с пиле.
Домашна е ... Аз лично си я направих тази година, а мама само гледаше и напътстваше.
Една доза е от един литър прясно мляко и 1 кг. брашно, малко сол. Като го замесиш тестото трябва да е доста твърдо, затова понякога може и повече брашно от килограм да ползваш. После тестото се прави на питки, като за пържене (разтегляш ги) и се слагат на слънце да изпръхнат, после тези питки се късат на по-малки парчета, пак се раздърпват и пак съхнат. И така докато станат малки късчета, които като са добре изпръхнали се прекарват през доста едро сито (топчета стават колкото леща). Ситото го направи мъжът ми от барабана на старата пералня, може и от кошер за пчели ситото за меда. Тези малки топчета съхнат на слънце няколко дена, като от време на време ги разбъркваш.
А самото пиле с трахана го правя, като запържвам лук и пилешкото в сгорещено олио, добавям червен пипер и сипвам водата, когато заври се добавя траханата и солта. Горе-долу съотношението е 4:1 вода, трахана (все на око готвя и ми е трудно да преценя, но следващият път ще премеря). И ние я хапваме със сирене за закуска, и с пиле на вечеря!