Чандра, благодаря за пожеланията! Пожелавам и на теб скоро да се намерите с твоето дете! За мен все още има неяси текстове в СК, или поне стигам до тълкуване, което е двусмислено. Може би Фуси ще внесе яснота, но:
Според чл. 93, ал.4 СК родителите се призовават в случаите по ал. 1, за да бъде изслушан от съда. Значи в случаите по ал. 2 и 3 не се призовават. От друга страна, чл. 98 казва, че “решението по чл. 97, ал. 1 може да се обжалва от осиновяващия, родителите на осиновявания, освен в случаите по чл. 100, ал. 2, от осиновявания и от прокурора…” Аз тълкувам, че родителите на осиновявания не се призовават, но пък имат право да обжалват??? Или може би текста “освен в случаите по чл. 100, ал. 2” да изключва обжалването от родителя. Тогава кога могат да обжалват родителите? Може да ми убягва нещо... В нашето РДСП при липса на декларация за отказ социалните твърдят, че стриктно уведомяват БР и в случай, че не могат да ги открият поставят на видно място уведомление. Не зная как процедира съда в нашия град в случай на липса на декларация за отказ, но ако тълкувам правилно горните текстове, би трябвало да го призовават само в случая на чл. 93, ал.1. или ако социалните не са си свършили работата, да изиска уведомяването на родителя за съответното предприето действие.
Луиза, и в нашия случай беше така, но в рамките на 3-4 месеца осиновиха 2 мои познати семейства, едното преди нас, и бях доста стресирана от факта, че са им искали документ за доходи пред вид нашата конкретна ситуация. Впоследствие на нас изискаха единствено актуални медицински и свидетелства за съдимост. Семейството, което осинови след нас ни споделиха за това, че е трябвало да платят адвокат, представляващ интересите на детето. И аз това се чудя, как в нашата малка България, в 3 различни РДСП-та изискват различни документи по един СК, но изглежда това е реалността.