0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Мисля, че подобна тема би била полезна, защото СК е нов, а практиката доста пордиворечива. От друга страна вече получавам бая въпроси по конкретни различни дела, но все свързани с проблеми по редовното вписване на децата в регистрите за осиновяване.

Пиша тази тема с основната мисъл да успокоя кандидат осиновителите  :D
БЕЗ ПАНИКА!!! НЕ си измисляйте филми, защото всеки случай е много различен и има твърде много специфика и казуистика.

Важно е да знаете следното

1. Когато делото влезе в съда - т.е. насрочена ви е дата за първо заседание - отидете в деловодството на съда и проверете

- проверете там ли са всички документи, които сте представили, сверете си ЕГН- та, лични карти, изследвания и пр.

- Най добре е да преснимате всички документи по преписката (имате право на това) и да си ги запазите. Ако не желаете или по някаква причина се страхувате да го направите - препишете си данните на биологичните родители - при всички случаи - не се знае какво ще ви донесе утрешния ден.

- има ли подписана декларация от майката и от бащата (ако такъв е посочен в акта за раждане) за съгласие детето да бъде дадено за осиновяване.

- Ако няма такава подписана декларация - без да се паникьосвате - намерете адвокат и заедно с него отидете и отново прегледайте документите преди заседанието. Нека адвокатът каже, според него - изпълнени ли са изискванията на СК за уведомяване на БР.

При цялото ми уважение, не се доверявайте на мнението на социалните работници по правни въпроси. Те не са юристи, няма как да разбират от СК и ГПК.

Ще публикувам и други неща, които ми се сторят важни, но питайте и вие ако нещо ви притеснява
В очакване ....
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Здравей Фуси и благодаря за хубавата темичка!

Ние все още не сме на този етап съдебно дело, но исках да попитам нещо във връзка с разясненията на един социален инспектор, които не схванах много-много...
...Нека адвокатът каже, според него - изпълнени ли са изискванията на СК за уведомяване на БР.

На нас ни беше разяснено, че при съдебната процедура в град Х, БР не се уведомяват, а за делото се назначава нещо като "частен наблюдател" (може и да не помня добре термина..), за който се заплаща такса от около 150лв... Чувала ли си за такъв начин на процедиране? Наистина ли не е задължително да се уведомява БР?

Още едно въпросче. В друг град Y пък социалният работник задължително препраща кандидат-осиновителите към адвокат за исковата молба. В съответната РДСП нямало юрист и нямало как да се изготви такава. Дори и семействата да са се снабдили предварително с искова молба, социалните обръщат внимание на факта, че всеки съд си има неговите особености, затова е по-добре да се ползва адвокат от съответния град, който знае изискванията на съдията... Затова се питах, толкова ли са различни тези молби и може ли да се обърка нещо (да не протече гладко процедурата или да се забави), ако в такива случаи кандидат-осиновителите подадат молба, написана от тях, а не от адвокат?...

Още веднъж благодаря за насоките!
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Знаех си, че ще бъде полезно. Чандра - супер въпроси! Такааааа ...

1.Уведомяване на Биологичните родители

Този така стресиращ въпрос възниква в новата практика във връзка с новата процедура по осиновяване без съгласие на родителите

СК Чл. 93. (1) Осиновяване без съгласие на родителя се допуска, когато той трайно не полага грижи за детето и не дава издръжка или го отглежда и възпитава по вреден за развитието му начин.
(2) Осиновяване без съгласие на родителя се допуска и когато детето е настанено в специализирана институция и родителят в срок до 6 месеца от датата на настаняването по административен ред съгласно Закона за закрила на детето без основателна причина не е поискал прекратяване на настаняването или промяна на мярката и връщане на детето или настаняването му в семейство на роднини или близки по реда на Закона за закрила на детето. Искането може да бъде направено и в производството за настаняване по съдебен ред, образувано съгласно Закона за закрила на детето.
(3) (Нова - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 21.12.2010 г.) Осиновяване без съгласие на родителя при условията на ал. 2 се допуска и когато на детето е предоставена социална услуга - резидентен тип, или е настанено в приемно семейство и е вписано в регистъра на деца за пълно осиновяване.
(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 21.12.2010 г.) В случаите по ал. 1 родителят се призовава, за да бъде изслушан от съда.

Трябва да правим разлика между уведомяване на БР и съгласие на БР

В хипотезата на чл.93, ал.2 и 3 не се иска съгласие на родителите, но те следва предварително да са редовно и надлежно уведомени, че детето е вписано в регистрите за осиновяване.

Просто казано съдът следва да събере доказателства, че родителите за уведомени. Точно това се случва в повечето случаи - социалните не са събрали валидни за пред съда доказателства за уведомяване на родителите, че детето е вписано в регистрите. Съда е длъжен да се увери, че родителите са уведомени (не че са съгласни!!!). Това може да стане вкл. и с подписан от съсед протокол, че социалния е бил на посочения адрес, но родителя не живее вече там и не се е вясвал - само пример.
В очакване ....
*
Искова молба за допускане на пълно осиновяване

Искова молба може да ви напише ВСЕКИ избран от вас адвокат. Не сте длъжни изобщо да ходите при адвокат, който ви посочат от РДСП. Мое мнение, че когато документите на детето са наред - т. е има подписани декларации на БР за съгласие за осиновяване - адвокат не ви трябва въобще

ПС
бланка на подобна молба има в книгата ми
В очакване ....
*
Особен представител на детето обикновено се явява директорът на дома, в който то се отглежда, но обичайно той упълномощава юриста на съответното РДСП, който се явява заедно с вас.
За първи път чувам, че подобна такса се дължи от осиновителите.

Всеки път, когато искат от вас подобно действие или плащане, питайте за правното основание . Да ви посочат точната разпоредба на процесуалния закон
В очакване ....
*

Chandra

• *
  • 1567
Благодаря много за изчерпателния отговор! :)

Доколкото разбирам, БР трябва да бъдат уведомени, че децата са вписани в регистрите. А как стои въпросът, когато има конкретно осиновяване и назначена съдебна процедура? Трябва ли БР да получат покана за делото? В тази връзка има ли разлика, дали БР са подписали декларация или не?

Аз все още някак изпитвам големи притеснения като чуя за осиновяване на деца без декларация за отказ от страна на БР...  :oops:
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Когато има подписана декларация БР нито се уведомяват, нито се призовават
В очакване ....
Здравейте,

Нека споделя нашия опит. На нашето дело се явихме сами, без адвокат, но първо се уверихме, че всичко с документите е наред, имахме и декларация за отказ от БМ. Нещо, което ни притесняваше, имайки пред вид конкретната ни ситуация, беше дали ще ни поискат актуализация на документите за доходи, но не ни го изискаха. На моя позната, в идентична ситуация, в друго РДСП и поискаха да представи и документ за доход.

Други мои познати, от трето РДСП, са ги задължили да платят такса от 200 лв. за адвокат представител на детето и на делото са присъствали освен прокурора и юриста на РДСП-то, и представителя на детето – социалните им казали, че било задължително по новата процедура. Едва ли има правно основание, но тъй като не са запознати, бяха много притеснени и се страхуваха да вземат решение, противоречащо на социалните.

Явно в различните РДСП-та самите социални си измислят различни правила, което създава много неизвестни в процедурата.

*

Chandra

• *
  • 1567
Благодаря за отговорите и за споделения опит!  :)
А ако не е подписана декларация за отказ, призовават ли се на делото БР? Аз досега за два града чух, че не го правят ( и се изненадах)... Пише ли някъде из закони и наредби нещо по този повод?

Суерте, честито попълнение на семейството!  :) Пожелаваме ви най-вече здраве, щастие и много усмивки!  :) yahoo_17

*
Ние имахме отказ от БМ и на заседанието в съда беше само Директора на РДСП като представител на детето. изрично питахме ще ни бъде ли необходим адвокат и ни казаха, че не. никой не ни е искал допълнителни такси. молбата ни я написа познат юрист. това става преди една година. не вярвам да са различни правилата в различните РДСП-та защото СК е един.
Чандра, благодаря за пожеланията! Пожелавам и на теб скоро да се намерите с твоето дете! За мен все още има неяси текстове в СК, или поне стигам до тълкуване, което е двусмислено. Може би Фуси ще внесе яснота, но:
Според чл. 93, ал.4 СК родителите се призовават в случаите по ал. 1, за да бъде изслушан от съда. Значи в случаите по ал. 2 и 3 не се призовават. От друга страна, чл. 98 казва, че “решението по чл. 97, ал. 1 може да се обжалва от осиновяващия, родителите на осиновявания, освен в случаите по чл. 100, ал. 2, от осиновявания и от прокурора…” Аз тълкувам, че родителите на осиновявания не се призовават, но пък имат право да обжалват???  Или може би текста “освен в случаите по чл. 100, ал. 2” да изключва обжалването от родителя. Тогава кога могат да обжалват родителите? Може да ми убягва нещо... В нашето РДСП при липса на декларация за отказ социалните твърдят, че стриктно уведомяват БР и в случай, че не могат да ги открият поставят на видно място уведомление. Не зная как процедира съда в нашия град в случай на липса на декларация за отказ, но ако тълкувам правилно горните текстове, би трябвало да го призовават само в случая на чл. 93, ал.1. или ако социалните не са си свършили работата, да изиска уведомяването на родителя за съответното предприето действие.

Луиза, и в нашия случай беше така, но в рамките на 3-4 месеца осиновиха 2 мои познати семейства, едното преди нас, и бях доста стресирана от факта, че са им искали документ за доходи пред вид нашата конкретна ситуация. Впоследствие на нас изискаха единствено актуални медицински и свидетелства за съдимост. Семейството, което осинови след нас ни споделиха за това, че е трябвало да платят адвокат, представляващ интересите на детето. И аз това се чудя, как в нашата малка България, в 3 различни РДСП-та изискват различни документи по един СК, но изглежда това е реалността.
Добър ден на всички имам едни питане.
Сега ни предстой дело но нашата тъй наречена БМ е избягала от родилното час след като е родила,нямаме никакви документи освен акта за раждане, дали няма да е проблем това че нямаме отказ от нея не ми стана мно. ясно.Благодаря предварително ставам че Иви ме чака да се нахраним и пойграем лек ден
*
ако БМ е оставила данните си от документите за самоличност в болницата - социалните трябва да я уведомят и потърсят на адреса посочен в ЛК. Ако не е оставила нищо, изоставянето се удостоверява с протокол за изоставяне, с-у данните се вписма произход неизвестен и БМ не се призовава
В очакване ....
Много ти благодаря
*
Здравейте, имам следният казус
Чрез РДСП София град са подадени са документи за осиновяване в софийски градски съд на 14.07.2011г.,не е  получена призовка все още.В Семейния кодекс е записано че делата се разглеждат в 14 дневен срок. При положение, че от 01.08.2011 съдът излиза в отпуск какво се случва? Миналата година не е имало дежурен съдийски състав, който да разглежда дела до колкото ми е известно.
*
Здравей, не знам как е в СГС, но при нас документите са били внесени от РДСП в съда на 29.04., а делото беше на 17.05. Призовка не сме получавали, обадиха ни се от деловодство на съда на 10.05. Мисля, че все още има време и при вас да се случат нещата преди отпуската на съда.
*
Много силно се надявам да е така и да се случат нещата преди 01.08., но честно казано се съмнявам.
*
Пак ще си самоцитирам книгата

Важни стъпки, които е добре да предприемете
1. Ако до седмица, десет дни, след като сте подали документите за внасяне в съда в РДСП, не получите призовка за насрочено съдебно заседание, обадете се първо в РДСП и попитайте първо кога са внесли преписката в съда. Ако случайно все още не са я внесли, припомнете им 3-дневния срок, в който е следвало да го направят. Ако документите ви са внесени навреме в съда, а от РДСП нямат информация за дата на насроченото дело, обадете се в служба „Съдебно деловодство” в съответния окръжен съд. Обяснете на служителката, че сте подали молба за допускане на осиновяване, дайте си трите имена и попитайте кога ще бъде насрочено делото ви. Когато получите призовката, запазете я и добре запомнете номера на делото, датата, часа и мястото на което ще се проведе съдебното заседание.
Ако дата все още не е насрочена - имате два варианта
- звъннете обратно в РДСДП и ги помолете за съдействие
- напишете кратка молба, адресирана до председателя на съда, изложете случая, помолете за бързо насрочване
В очакване ....
*
След хиляди препращатия от телефон на телефон стана ясно, че нещата няма да се случат до края на месеца.
Re: Въпроси свързани със съдебните дела по осиновяване
« Отговор #19 -: Октомври 12, 2011, 23:44:19 pm »
Здравейте!
Имам един въпрос и се надявам някой да ми помогне. При подписана декларация  от БМ за отказ от детето същата трябва ли да се яви за делото за осиновяване на детето, при положение, че няма нито уведомление за делото, което вече е насрочено, нито призовка?
Благодаря предварително!