Жаси, да добавя към притесненията ти, че ще го направиш цицоман - също така, дълго кърмените бебета, особено момчетата, получавали "орален фокус", който предпоставял впоследствие по-голяма склонност към развиване на зависимости: пушене на цигари, пиене на алкохол, употреба на наркотици... Мани, мани, как е оцелял човешкия род при тези опасности, не ми е ясно. (Признавам, че не съм чела подробно гореспомената теория.)
Връщам се на дискусията за кърменето и "вредата" от него.
Моят баща е бил кърмен до 3-годишната си възраст. Но не е получил някакъв си "орален фокус", защото си беше трезвеник. Не пиеше алкохол. Най-силното питие, което пиеше, беше Кока кола. Говоря в минало време, не защото не е сред нас. Напротив - жив и здрав си е баща ми (скоро ще стане на 75 години!). Използвах минало време, защото след като се пенсионира, започна да си пийва, но рядко и по малко.
От друга страна, от опит с моите деца. Михаела е на почти 3 години. Беше кърмена до година и осем мес. - ами до сега не се е налагало да пие антибиотик. Здрава е! Дали защото не посещава ясла и никакви заведения или и кърменето има някакъв принос - не знам.
Косьо за сега е само на 8 месеца и половина и също не е боледувал, но той твърде малък, за да генерализирам. Естествено, и той е на кърма.
А иначе - мен една позната ме бе обявила за луда и за извратена, защото съм кърмела 9-месечната тогава Мишка. според тази патица, след шестия месец кърмата била просто вода!!!