Д-р Савова,аз преживиах прекъсване на бременност по медицински причини в 23гестационна седмица.Причината е установена тризомиа 21.За болките няма да ви пиша,защото те се забравят,но душевната болка не се забравя.Преживяното беше преди месец.Трудно ми е да се въстановя психически.Моля за помощ,как да се въстановя психически?
Здравейте, MUNA!
Ужасно съжалявам за загубата Ви!
Бързам да коригирам обръщението, защото аз не съм лекар. Аз съм завършила психология и специализирала клинична, което ми дава право да работя психотерапия с абнормни случаи. Най-съществената разлика между психотерапевта и медика (психолога и психиатъра) е, разбира се, отношението към медикаментозната терапия, като вторият се занимава основно с нея, да не кажем – почти само.
Много ми е трудно да се изкажа в Интернет въпреки огромната ми съпричастност към това, което преживявате, защото не мога да предам добре чувствата си. Кризисна интервенция в такива случаи се прави до около 3 седмици след загубата, а възстановяването трае около година в общия случай. С това не искам да Ви отчайвам, че Ви предстоят дни на непрестанна мъка, а да ви кажа, че травмата от загубата е преодолима. За колко време и как ще се справите ще решите Вие, защото разрешаването на травмата по добър, полезен и здрав начин е във Вашите ръце. На всеки човек рано или късно се случват нещастия, в този ред на мисли – животът е низ от травми, но най-важният въпрос в преодоляването им е как точно ще се преработят – успешно или не. Няма как да се отървем от една травма, но има как да впрегнем цялата мъка (енергетично натоварени емоции) в работа по възстановяване на стария баланс. Значи – травмата не е нищо друго, а нарушаване на баланса на емоционална преработка. Грубо казано, когато психиката „хаби” твърде много енергия за справяне с травмата, тя „краде” тази енергия от други процеси, които се нарушават и се създава цялостна дисфункция. Която протича като депресия или тревожност, например. Както и да е. Идеята ми е, че човек е устроен така, че нищо не се губи (вкл. чувствата), а преминава от едно състояние в друго и затова работата по травмата е работа по трансформация на катексиса.
Вие ще преработите травмата си по един или друг начин, но по-успешната преработка ще бъде с чужда помощ. Затова имам няколко съвета, които моля да не приемате като задължителни условия за възстановяването Ви, а само като насоки към него.
Първият е да се обърнете към професионална помощ. Неслучайно обясних накратко част от естеството на травмата. По-бързо и по-лесно се преработва с помощта на човек, който познава етапите, механизмите и последствията на загубата и реакцията на траур – това е първата причина. Втората е свързана с емоционалната подкрепа, която ще Ви окажат, а Вие се нуждаете постоянно и в извънредна степен от нея. Качественото съпреживяване се нуждае от жив контакт. Никоя теория не е в състояние да Ви помогне така, както човешкото изслушване, съпричастност и отдаденост. (В момента аз не терапевтирам, а консултирам.)
Следващите ми съвети са терапевтични.
Отключването на психопатологична симптоматика е свързано с НЕпреживяването, а не с преживяването на травмата. Подтискането, отстраняването или избягването на спомена за случилото се е възможно най-лошото, което можете да направите. Процесът на загуба преминава през следните етапи: Протест („Защо точно аз?”), Отричане („Случилото се не е толкова болезнено за мен.”), Нахлуване (на скръб), Преработване и Откъсване (от травмата). Оставането във всяка една от фазите и недовършването на пътя по тази верига неминуемо е свързано с развитие на конкретна симптоматика, с която няма да Ви занимавам. Мисълта ми е, че трябва да намерите начин да извадите навън абсолютно всички чувства и мисли във връзка със случая, за да се възстановите. Всяко заключване на чувства крие риск от оставане в дадената фаза. Например, в четвърта хората мислят, че ако преживеят загубата, ще извършат предателство спрямо човека, когото са загубили. Виждате, че те мислят, следователно взимат решение да преживеят това. В определен момент ще се наложи и Вие да решите това, но трябва бавно, внимателно да вървите по пътя на пречистването, на преработването на чувствата си. Затова казвам: споделяйте, споделяйте, споделяйте. С когото и както намерите за добре. На никого няма да навредите повече, отколкото той ще помогне на Вас.
Когато мине време и почувствате, че имате нужда да падне вече този товар от Вас, че не издържате повече с тази болка, че е невъзможно да живеете занапред с нея, най-добре е да се освободите по свой собствен начин. Не смея да обсъждам начина, по който да го направите, защото това е много лична тема, но ако се обърнете към професионалист, може да решите заедно най-безболезнения начин за Вас. Някои хора избират ритуал, наподобяващ погребение, други – подаряване на всички приготвени неща (което е вид прощаване, тъй като нещата служат на нечие друго щастие), трети – прибирането и „наричането” им, четвърти – развалят и разрушават всичко приготвено... Въобще – вариантите са толкова, колкото и хората, но те при всички случаи са свързани с предмети или хора, които са ключово свързани със загубата. Пак Ви казвам, че не смея да навлизам в повече подробности, но Ви уверявам в мощната пречистваща сила на такъв ритуал по раздяла. Но, моля Ви, не забравяйте, че стойността му е лечебна, когато е навреме, т.е. – когато Вие сте готова. Надявам се да разберете този момент.
Следващият момент е контакта с роднините. Ангажирайте ги по всякакъв начин и не мислете, че не Ви съчувстват ако не говорят за това. Често те не знаят как да реагират, защото самите те са травмирани и защото се страхуват да не Ви наранят. Така се поражда мълчанието, което би стагнирало Вашето освобождаване от болката. Дори и да мислите, че ги натоварвате и искате да ги пощадите, това е лоша услуга – хората, най-вече – Вие, се затварят в собствените си страхове. Дори и да мислите, че ще Ви помислят за депресирана, фиксирана в травмата, слаба, прекалено чувствителна или каквото и да е, опитайте се да преодолеете страховете си и бъдете себе си, с всичките Ви връхлитащи чувства. Ако Ви е неудобно да говорите за подробности от случая, за Ваши много лични страхове, които не знаете как ще приемат другите, подкрепете се с мисълта, че така ускорявате процеса по освобождаване и съберете смелост. Опасно за Вас е не говоренето, а мълчанието.
Не на последно място: освен да дадете пълна свобода на чувствата си в момента , опитайте на по-късен етап да погледнете на случилото се и от рационална гледна точка. Вие, а и всеки нормален човек, би преживял това като загуба на бебе, каквато е (затова и говоря с клиничния термин – реакция на траур), но това не Ви лишава от възможността да сте дълбоко благодарна на човека, открил Синдрома. Предполагам, още в момента си давате сметка, че лекарят, открил медицинските показатели (което, знаете, в тези случаи не е лесно, затова и не всички ги откриват) е променил живота Ви. Излишно е да чертаем хипотези как той би се стекъл ако бременността Ви беше завършила с раждане, но самата мисъл влияе травматично на много хора. Тук няма да обсъждаме защо това е така. С риск да прозвуча жестоко в първия момент – опитайте да помислите малко философски: дали това е най-голямото зло, доколко злото е зло и дали ако нещата, които ни се случват, са непреодолими за нас, щяха да ни се случват. Ако, освен чувствата Ви на скръб, мислите Ви са свързани именно с тези въпроси: за случайността или необходимостта от даденото събитие, за изборите, които правим, за хората, с които ни среща животът, то има шанс да се появи чувство на благодарност във Вас, което ще е от ключово значение за възстановяването Ви. Скръб – за загубата, но благодарност – за изхода.
Темата е много болезнена и съжалявам, че не мога да кажа всичко, което искам и да облекча поне малко мъката Ви в един отговор, MUNA, но бих го допълнила, ако има въпроси от подобно естество. Съжалявам обаче повече за това, че не мога да изразя и покажа добре съпричастността си.
Изпълнена съм с надежда за Вас, тъй като самият начин, по който поставяте въпроса, изисква конкретни действия и е насочен към решение. Насреща съм ако решите да споделите още. Не забравяйте, че не сте сама!