Здравейте, г-жо Савова!
Въпросът ми е следният: Как да се справя с проблема "неизяснен стерилитет", като във всеки един миг от съществуването ми мисълта ми е заета изцяло и единствено с този проблем и мечтата ми за мое собствено бебе? Работя целодневно, ходя два пъти седмично да спортувам /за да се разсейвам, но и това не ми помага ососбено/, уикенда обикновено сме на път с мъжа ми. Вече седем години тази дигноза ме мачка, а решение от никъде не идва. Моля, посъветвайте ме какво бих могла да направя, за да "облекча" ума си от това напрежение. Благодаря Ви предварително!
Здравейте, Alice!
Във въпроса Ви съзирам няколко подтеми:
1. Вземането на решение за периметъра на действие – докъде и доколко Вие сте решена да родителствате;
2. Емоционалното „зацикляне” в един затворен кръг;
3. Отвореност към действия
1. По първия въпрос – Вие казвате „мое собствено дете”, което, предполагам, на форумния ни жаргон, означава „биологично”. Ако греша, моля за извинение, поправете ме! Щом Вие ясно сте осъзнали Вашето желание да имате единствено биологично дете по една или друга причина, която не е важна в случая, половината път е извървян – не сте в процес на вътрешна трансформация на промяна на ценностите, което се случва с хората, взимащи решение да осиновят. Вашите действия са свързани само с медицински процедури. Това автоматично означава, че нашите очаквания оттук насетне са насочени най-вече навън – към възможностите на медицината и на хората. Един вид – пада Ви една отговорност. Центърът на очакванията е изместен към външни фактори, а не търсите решение на проблема вътре в себе си, най-общо казано.
2. Оттук идва и огромната травма, с която ежедневно живеете. По-точно описание на нашите чувства едва ли има – „диагнозата ме мачка”. В момента Вие се поставяте в позицията на „жертвата”, която търси нещо, но решението е отвън. Но решение не какво да е, а засягащо генерално устоите на собствения Ви живот. Това натоварване със свръхочаквания на външни фактори усилва Вашето чувство за безсилие, безпомощност и гняв, защото нямате контрол над ситуацията. Тя още повече се усложнява от факта, че т. нар. стерилитет е неизяснен. Това означава изключително щателни медицински изследвания на възможните причини. Тук просто Ви нахвърлям някои посоки на действие:
- активно медицинско проучване, информиране и консултации с водещи специалисти. В края на краищата, има една приказка: „Помогни си сам, за да ти помогне и Господ!”;
- работа върху доверието с Вашия лекар. Знаете, че в този сектор на медицината 2+2 често не е 4 и в този смисъл тоталното, безрезервно доверие във Вашия лекар е абсолютно задължително за постигане на успех, било то и доверие, породено от умора и отчаяние. Но важното е да харесвате лекаря си;
- активно контактуване с хора във Вашето положение, най-добре – групи за взаимопомощ, които чрез механизма на идентификация помагат за по-лесното преодоляване на чувството за отхвърленост и различие.
Продължаваме обаче да стоим в полето на чуждата отговорност, нали забелязвате. Нашите действия, колкото и да са адекватни, не могат да заменят чувството ние да караме влака. И щом сме избрали това, няма как да не си припомним мъдростта: „Господи, дай ми смирение да приемам нещата, които не мога да променя, смелостта да променям нещата, които мога да променя и силата да прозирам разликата между едното и другото!” Т.е. –искаме или не, достигаме до идеята за някакво упование, някаква вяра. Не знам дали сте вярващ човек, но това много би Ви улеснило, тъй като вярващият човек не крои големи планове за бъдещето, защото е приел мисълта, че контролът за живота му е изначално извън него. Той вярва, че някаква друга сила/енергия /независимо от името/ носи отговорността и постъпва по най-добрия начин. Това е посока за размисъл, която Ви давам, тъй като веднъж пътят ни е затворен от това, че друг решава вместо нас дали да имаме дете-медицината; втори път може да го затворим и вътре в нас – с идеята, че няма сила, която да реши. Тогава какво остава – да стоим и се мъчим – докога? Цял живот ли? Ако това е продължило 7 години и Вие не предприемете нищо, за да го промените, то ще продължи.
С две думи – идеите, че ключът към щастието, което търсим, се намира извън нас е изключително натрапчива /погледнете рекламите/ и само ни лишава от възможността да обичаме себе си. Което е основа за благополучие и взаимно разбирателство. Вие може да посещавате и още няколко спорта, разбира се /спортът е здраве, както знаем/, но това няма да Ви освободи от чувството на хваната в капан точно защото не работите с духа си, а с външни фактори и следствия.
Въпросът, който поставихте, е много генерален и се отнася до повечето от нас, включва толкова много подтеми, но аз само се опитах да дам насоки къде да търсите в ограничения от самите нас периметър на действие. Благодаря за въпроса Ви!
3. Оттук следва и въпросът дали Вие ще преосмислите /разбира се, това става много бавно и човек „узрява”/ някои свои позиции или ще решите да действате по-механистично и да се надявате, че някой ще ни свърши работата.
elora_cat, mari_al, fibo, здравейте, радвам се, че ви "виждам"!