За "кошниците" - все едно какъв чешит е, моята уж от "хубавите"...ами и в колата гледам да стигнем по-бързо, че бебето да не стои в такава поза
Може би, като стане на 2, 3, 4 месеца - ще е удобно това приспособление, ама за момента ми седи като уред за инквизиция, честно
Една позната ме пита онзи ден /тя ще е с априлско бебе/, дали можела да ползва първо кошницата за кола върху шасито на количката и после направо т.нар. "летен кош" и да не купува кош за новородено. Ами откровено й казах, че за мен това е безумие и с нищо не бих си заменила кша за новородено /наричан "зимен кош"/.
Днес по ред прични ходих с колата и с малкия до "МОЛ"-а. Кошницата ми има пълно легнало положение, но в автомобил - то не може да се ползва, защото...абе не е безопасно, все едно го возите "на ръце" да не ставам подробна. Та сгънах човека в "безопасната позиция" и ми стана мъчно да го гледам чак. Минах по всички преки пътечки и избегнах всички светофари, само и само да не стои така горкия. Да, удобно е да си го извадиш с кошницата и да я щракнеш на шасито после, но ако можеш да я направиш легнала и удобна. Кошница която няма легнало положение, да се ползва за разходка на бебе...ами лично аз не го виждам как ще стане.
Проблем две. Хубаво става легнала кошницата, ама тя е мислена и конструирана така, че да "обгръща" бебето, има разни подпори за врат, колани, каишки, катарамки и пр. екстри. Логично. Функцията й не е да си разхождаме децата с нея, ами да ги защити при катастрофа. В следстиве на тези особености - бебчо може да стои удобно в това нещо само по гръб. Настарни - с доста уговорки и то ако демонтирате някои възглавнички и подпорки и детето не е едричко /моето не е/, пък не го и навличам /3 продавачки питаха няма ли да го уморя от студ
/
Защо го пиша това всичкото... Ами първо - кошницата за кола не е подходяща да ви замести коша за новородено, все едно как ви изглежда в магазина, какво пише в нета и къде се намира в нет-класациите. Ако беше подходяща - кошовете за новородени - нямаше да се продават
Второ - каквито и опции да има въпросното нещо - все се оказва, че не можете да ги ползвате точно за това, за което са нужни в даден момент /четете дребния шрифт
/. Ние си докарахме новороденото бебе от Пловдив до Стара Загора с кошница в легнало положение, овързана с коланите, не с изофикса, за да прочетем, че ако ни беше изтряскал някой - все едно не е бил в кошницата. Не, че не можело с коланите да се закрепи, ама да си знаем, че така почти нищо не правим...абе веселба.
Категорично /вече на база личен опит/ бих казала, че: ако мамата не шофира, или рядко й се налага да кара сама с бебето - никак не е важно кошницата за кола да е съвместима с шасито на количката й, особено ако си имате голям багажник - ИЧ. Изберете си добра, сигурна "кошница" ЗА ПОЛЗВАНЕ В АВТОМОБИЛА, ако става и за шасито на количката ОК - някой път може и да е полезно, ама колко ще е то...
Но хич да не ви е водещо това, или да мислите че с часове ще можете да разхождате бебо с нея.
Що се отнася до мен лично - кошницата ще си я ползвам само за возене на бебо в колата, а в багажника си мятам шасито с "нормалния кош", ако ще излизам с него за повече от час-два.