StefiZ Не съм искала да "квалифицирам" никого, писах че е "нелепо" да се сравняват несравними неща, а не че някое от момичетата тук е "нелепо". Но взимам предвид забележката и се извинявам, ако някой е приел този израз, като лична квалификация към себе си. Не съм имала предвид това.
Споделеният опит на мамите е ценен, поне на мен ми беше от полза. Но
полезната информация се отнася наистина до техническите характеристики на който и да е продукт - има ли той това, което е нужно на майката, нужно ли й е това, което тя сега мисли, че й трябва, еди коя си "екстра" на количката дали в следващ момент не се оказва неудобсто...такива неща. Цената на количката - просто не влиза в тази "графа" и не определя "смислеността" на покупката. Изключвам случаите, в които нещо по-скъпо се купува само от "гъзария", но не мисля че точно тук пък някой се е засилил да пазарува с подобен мотив.
И за да не стане пак недоразумение - давам пример. Ако майката Х държи нейната количка да има еди какви си характеристики и те са й важни по ред причини, но в даден ценови клас - количките просто нямат някое, или няколко от нещата - съвсем "смислено" е въпросната майка да избира продук от "следващия" ценови клас да кажем. В крайна сметка - удобството не е нещо маловажно при такъв избор, че да се купува "кофти" и неудобен за някого персонално продукт, понеже "по принцип" нямало смисъл да се дават пари за количка над еди каква си сума. За това подчертах, че не цената е водещият критерий, по който трябва да се избира, ами други неща. Надявам се, че сега е по-ясно какво и защо казвам.
Хубави и практични съвети за избор, даде
Камбозола в предишната тема:
Като цяло, мисля, че, когато се избира количка, трябва да си отговориш на следните въпроси (не знам дали списъкът е изчерпателен, но беше достатъчен за мен):
1. До колко пари мога да отделя?
2. Какви са тротоарите, където живея? Необходима ли ми е "оф-роуд" количка или не? - за мен, щом си в София, отговорът задължително е ДА!
3. 3 или 4 колела? Имайте предвид, че триколките като цяло са по-големи, съответно трябва да се вземат предвид размерите на багажник и асансьор.
4. Размери на количката, съобразени, както казах, с размерите на багажник и асансьор. (сгъната, разгъната, с различните кошове, ако има такива)
5. Ще ми се налага ли да качвам много стълби (пред входа, живея на 2 етаж и няма асансьор, други обстоятелства) - ако ми се налага, трябва да помисля за количка с големи гуми, не много тежка, която лесно да качвам без чужда помощ.
6. Какви други очаквания имам към количката? - представете си как се приготвяте и излизате с бебето на разходка, обмислете всички стъпки, които трябва да извършите и си запишете въпросите. Ако имате 2 асансьора в блока, например, помислете дали количката може да влезе и в двата. Ако не може, как ще се справите с тази ситуация и т.н.
7. В you tube има много клипчета, които показват как се сгъват количките, както и всякакви други неща, които могат да ви интересуват - прегледайте ги внимателно, особено, ако се чудите между 2-3 модела. Също, задължително отидете да видите на живо, да бутнете, да пипнете WinkНа мен лично, този "списък" ми беше много полезен, за да взема окончателно решение. Дано е полезен и за вас. Както е видно и от него - въпросът с цената се свежда единствено до това "колко мога да си позволя да дам?" т.е. всеки избира според своите си възможности и така е нормално.
не става дума да се сравняват двата типа колички, а да се има предвид, че първият тип количка се ползва най-много до 2 годишна възраст, след което се преминава към втория тип, който се ползва още най-много около година.
та в тази връзка, да си прецени човек дали има смисъл от инвестицията.
jam Схващм ти мисълта.
За количките "тип чадър" обаче е редно, да се отбележи и нещо друго. Като цяло те са евтини. Ако не се целим в марака и за 20-30 евро ги има намятани в едни кошници по бебешките магазини "из Европата", могат да се вземат и през нета естествено. Както казваш, те стават "неизбежна нужда" /в общия случай/, коагто детето мине 2 годишна възраст. Има и доста деца, които след тази възраст и с въже не можеш да вържеш в количка, та може и изобщо да не опреш до такава. Та в този ред на мисли, удобната и функционалан количка за новородено бебе е нещото, което трябва да се избира внимателно и не "на компромис", понеже нея щеш не щеш ще я ползваш и то не малко време, а за другата - не е много ясно. Иначе за всички бебешки и детски стоки, тръгнем ли да избираме в посока "колко време максимум ще ползваме нещо"...накрая излиза, че всяка цена е висока и е безсмислено да се плати. Това е естествено личното ми мнение, с което никого не ангажирам.
Успех в избора на всички!