Дидон, дай да уточним понятията първо. Това, което нариаме кошница, или кош условно, официално се наричаше "система за сигурност" /нещо такова не ми се рови сега за точното понятие/, като в добавка има от еди колко си до еди колко си килограма. Първата такава "система за сигурност", която бебето ползва е така наречената кошница /заради дръжката, която имат повечето такива/. Предназначението на въпросното нещо, не е нито да се разнася с него бебто из МОЛ-а, нито да го местим спящо от колата върху шасито на количката - това са "екстрите". Основното и първостепенно предназначение на "кошницата" е - да осигури безопасността на бебето в автомобила. Личното ми мнение е, че родители, които си возят децата без подобно приспособление в колата - трябва да остават без книжка плюс тлъста глоба. Засега ЗДП предвижда само глоба, която масово не се прилага...както и да е.
За монтажа. Не знам какво казва Д-р Спок, който явно е и починал, но автомобилостроенето се развива и системите за сигурност - заедно с него. Бебе в кошница, може да се вози на предна дясна седалка, с гръб към движението, еърбега на въпросната седалка се изключва със специално ключе, поне в новите модели коли.
Кошницата може да се монтира и на задна седлака естествено, по принцип става с изофикс система, има и варианти за монтаж със самите предпазни колани на колата, но е пипкаво и става само за задни седалки, ако не греша. За предна, с гръб към движението - без изофикс не виждам как би могла да се монтира.
Причината много малко бебе да може да се вози на предна седлака е именно и опцията кошницата да заеме напълно легнало положение, както и ако в автомобила е само единият родител - логично е по-удобния вариант. Ако еърбегът не може да се изключи - аз не бих монтирала столче там при никакво положение де.
Класическото "столче-седалка" за возене на дете в кола е следващият етап на въпросните "системи за сигурност" и такова категорично не може да бъде ползвано за новородено. Обикновено децата минават годинката, докато опрат до такова столче.
За "кошницата" дали ще се монтира на шасито на количката, или не, наистина считам че е въпрос на обем на колата и колко често мамата я ползва заедно с бебето и в този ред. Ако не са проблем парите - по-добре да го има като опция, но едва ли е фатално и голямата драма, ако няма такава съвместимост.
Понеже питаш конкретно за моята "кошница" - да, взех тази към количката, на BeSafe е, произведена за Stokke. Старият им модел кошници са на Макси Коси - също много добри, но те пък за монтаж върху шасито имат нужда от специален адаптор и като си го купиш и него - докарват цена, близка до тази на BeSafe. Днес даже тренирах монтаж в колата и върху шасито - да не повярваш, че става толкова лесно като по рекламните клипчета, изнандаЪх се чак
Абе както вече писаха други - майната му става ли за количка, или не, но не правете компромис със сигурността, дори за две преки не возете детето без да е обезопасено в такова нещо. Лично мнение, ама те така стават белите най-често с "аз за малко само", "то ей тука наблизо"...никога не знаете обаче кой пиян идиот ще изскочи с 200 от следващия ъгъл, ако ще и вие самата да сте супер шофьор.