Аз имах запушен нос цялата бременност. Без секрет, просто носа ми - тапа. Четох, че заради повечето кръв лигавицата е много кръвоснабдена, подува се и така...
Моя лекар ми каза да си слагам каквито искам капки за нос. Ползвах Олинт, около 8 месеца всяка вечер...
Вечерта преди да ми текнат водите ми беше много кофти на корема. Цяла вечер се въртях и пуфтях - имах чувството че съм изяла агне, беше ми много тежко, подуто...и както и да застанех - не ми беше удобно.
Но пък бебето се беше кротнало...изобщо не мърдаше. Та не знам, аз лично не съм усещала бебето да е по-активно преди да родя. И изобщо, последния месец усещах само как се премества, чак активни движения и ританици нямаше...
За аспиратора за нос, който се ползва с прахосмукачка - някъде четох, че образувало много голямо налягане върху мозъка. Нямам представа до колко е вярно...
И нещо важно - в началото бебето е добре да спи под наклон, около 30 градуса. Идеята е, че като е леко надигнато по-малко повръщат. Като лежат на равно им се стича много мляко навън през устата.
Има специални възглавници, но може да си ги спестите по един много елементарен начин - под матрака, откъм главата, се слага една дебела книга или тефтер. По този начин целия матрак се повдига и си стои под наклон.