0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Nataly*

• 2785
  • Няма несбъднати мечти. Има изоставени желания!
Re: Тема на бременните № 71
« Отговор #340 -: Януари 12, 2011, 17:14:57 pm »
moniks_s, това с недоглеждането на шафа ти хм...
Когато си бременна те нямат право да ти прекратят договора, дори и да си по заместване. Ако разчиташ на майчнство от социалните те плащат 100лв.!!! А дори и да нямаш въпросните вече 18 месеца за майчинство(освен, ако не си излязла 45-дневния болничен преди нова година), броят ти се колкото имаш и останалите ги смятат на минималната заплата(240лв). И ти получаваш 90% от всичко това. Така че си търси правата.

echy , пиеш си желязото 20дни, после 10 дни почиваш и след това отиваш да пуснеш изследванията отново.

Както е тръгнало май тази година бебетата на Зачатие ще са големи бързаци. :lol: И Дениса днес е родила своя син Божидар.
« Последна редакция: Януари 12, 2011, 17:43:04 pm от Nataly* »
*
« Отговор #341 -: Януари 12, 2011, 18:07:50 pm »
Лелеееее,раждането на Дениса наистина ме стресна 8O-тя е в моите седмици.Доста е избързал нейният син-да е жив и здрав!

*

Nataly*

• 2785
  • Няма несбъднати мечти. Има изоставени желания!
« Отговор #342 -: Януари 12, 2011, 18:19:21 pm »
Лелеееее,раждането на Дениса наистина ме стресна 8O-тя е в моите седмици.Доста е избързал нейният син-да е жив и здрав!

И мен така. И аз съм в тези седмици. Разликата ни е няколко дни. Но важното е, че и той и мама са добре.
« Отговор #343 -: Януари 12, 2011, 19:11:58 pm »
Здравейте момичета, аз днес бях на Док да обсъдим евентуалния начин на раждане. Бебка е 3250 и той е категоричен, че ако дочакам термина (след 4 седмици) ще стане 4кг. Поради тази причина иска да планира секцио за 27.01. Аз обаче все още си мисля за нормално раждане и си поисках дата 1.02. Малко ми е странно ние да определяме дата за появата на едно човече. Бих искала да попитам мамите с планирани дати за секцио как се чувстват като си избират дата за раждане?
*

saraapl

• 2009
  • Нашата мечта... Обичаме те много
« Отговор #344 -: Януари 12, 2011, 20:27:48 pm »
Ей тука много бързо взеха да се изпразват редиците :) Май нашите бебета не гледат седмиците-искат си навън и това е :) Ох и аз нямам търпение вече.Имам леки контракции обаче се държим все още :):) Честито на Дениса :) Много късмет и леко възстановяване
*
« Отговор #345 -: Януари 12, 2011, 20:31:06 pm »
Ееее знаех си, че докато се правя на голяма кулинарка, някой ще роди. Честити синчета на новите мами, да са живи и здрави и много щастливи!  :D
За мацките, които очакват голямото събитие всеки момент, спокойно да перат и гладят, до неделя не смятам да готвя пак  :lol:

По темата МЦ - нередовен, или болезнен, или и двете... По моя МЦ, не календар, ами часовник може да се направи и винаги е било така. За болките обаче, се получи странно, понеже първите 2 години ми идваше без да се усетя и после изведнъж - с болки до посиняване, сриване на кръвното и всякакви такива "екстри". Бях свикнала да си планирам целия живот по датата на МЦ - работа, почивки, пътувания и пр., знам си че като ми дойде съм два дни "извън линия", въпреки обезболяващи и пр. - не става. Тотален парцал! :( Не храня особени надежди, че след като се роди бебето нещата ще станат по-добре да си кажа честно. Не виждам по каква медицинска логика матката ми ще спре да се гърчи по 48 часа ей така, защото съм родила. Ако тези болки при мен бяха от "хормонален произход", да кажем че може и да минат, ама хормоните ми си бяха съвсем наред и преди да забременея... Ако се окаже примерно, че имам ендометриоза и оттам са болките - значи нищо няма да се оправи. Иначе пък за нередовен МЦ, причината най-често са разбъркани хормони и ако се "наместят" след бременността и раждането - може и да стане редовен. Поне така съм чувала от гинеколози, ама аз от тях и бая глупости съм чувала.  :lol: Единственото, което ме е спасявало от болките мен са противозачатъчните - няма реална овулация, минава леко. Смятам пак да ги пия след раждането, но още не съм питала откога ще може.

Deni_15 аз съм с планово секцио, но ме затруднява да ти отговоря на въпроса "как се чувствам?", понеже аз ще избирам датата... Ами май не се чувствам "никак" т.е. дали то ще реши кога да се ражда, или аз ще реша ми е абсолютно еднакво и не влагам емоции по въпроса. Може би аз не съм наред нещо, но само това мога да ти отговоря откровено. Вълнува ме само здравето му, моето здраве, всичко да мине гладко...такива неща. Уклони за карми, зодии и пр. нямам никакви и може би това също е фактор при мен, да не ме вълнува точно този въпрос. Дата няма да избирам заради "любимо число", да е еди каква си зодия /понеже при мен е гранично/ и някакви такива неща. Датата ще решим вероятно в петък, ЗАЕДНО с лекаря ми, според моето състояние и това на бебето. Дефакто, пак няма да е лично мое решение това, или на лекаря, а на самото бебе един вид, според това как се развива, как му е плацентата, водите и пр. важни неща. Ако е едричък и добре развит - може да се съглася на стандартен срок за секцио - две седмици до 10 дни преди термин. Ако е дребно човечето ще настоявам да се чака почти до термин, ако не е опасно за него. Има и трети вариант все пак - малкия да реши да се видим по-раничко и да се засили сам да излиза, та тогава вече спешно секцио ще е когато се наложи. ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
« Отговор #346 -: Януари 12, 2011, 21:58:02 pm »
Здравейте мацки!
За пръв път пиша в тази тема по простата причина, че все си мислех, че е прекалено рано. Четейки вашите постове и виждайки линийките ви, сте вече на финалната права или поне повечето от вас. На нас "зайците" се надявам да простите тъпите въпроси, но.......имаме нужда от вашата помощ и съвети. В тази връзка искам да запитам момичетата от Варна или тези които ходят на прегледи и изследвания във Варна, за биохимичния скрининг. По принцип аз ходя на прегледи при д-р Александров от АГ и по негова препоръка трябва да направя въпросното изследване в началото на следващия месец, след което да отида при него. Препоръча ми МБАЛ "Св. Марина" и по-специално д-р Ангелова и д-р Константинова. Прочетох някъде във форума обаче, че първо трябва да отидеш на преглед при лекаря си за да ти каже точно седмиците в които си, след което да си направиш това изследване. Честно казано това малко ме обърка, тъй като така или инъче аз вече съм си ходила при моя док, имам си снимки от ехографските прегледи на които си пише кога са правени и съответно в кои седмици. Другото което прочетох е, че биохимичния скрининг се прави до 14-та седмица (с по-голяма точност е) или след 15-тата (с по-малка точност).
Моля тези от вас които са ходили в МБАЛ "Св. Марина", Варна на биохимичен скрининг да дадат малко инфо - как протича, в коя седмица са го направили, с предварително записване ли е ...........абе въобще каквото се сетят, ще съм им много благодарна.
Надявам се че не ви досадих твърде много, имайки предвид вашите притеснения относно предстоящото раждане. На всички ви стискам палци за леко раждане и много сладки, и здрави бебчета!
*
« Отговор #347 -: Януари 12, 2011, 22:18:05 pm »
Миркас,добре дошла-желая ти лека бременност и здраво бебе на финала!
Бхс се прави в Терапията(СВ.Марина)-2 ет,Константинова или Ангелова - не мисля че за точно това изследване има значение коя от двете е .Има обаче една подробност(но не се сещам с точност)-снимката от ехографския преглед трябва да е направена същият или предния ден.
 Разположение: на 2 етаж в ниското тяло от основната сграда на МБАЛ “ Св.Марина”
Телефони: 052/302851 вътр. 225– началник лаборатория, 226 – цитогенетична лаборатория, 332 – биохимичен скрининг на бременни, 649 – кабинет за генетично консултиране, 396 - биолози.
« Последна редакция: Януари 12, 2011, 22:25:40 pm от TINI78 »

« Отговор #348 -: Януари 12, 2011, 22:33:09 pm »
Миркас, ако искаш обади се по телефона и те точно ще ти кажат какво се изисква за прегледа, поне да знаеш кога точно да отидеш при нашия док за въпросната снимка....аз пак не знаех че трябвало снимка  :oops:, нали при близнаци не се прави тая процедура и хич  не съм наясно :(
« Отговор #349 -: Януари 12, 2011, 22:33:27 pm »
Jbrul, благодаря за отговора.Има голям резон в думите ти. Така като прочетох мнението ти някак погледнах нещата без толкова емоции. Естествено, че здравето на бебето, а и моето е най-важно. Просто ми се иска да е най-близката дата до термина, който е на 12.02., но в крайна сметка аз не съм лекар. Стискам палци всичко да е наред. Пожелавам, на всички лека вечер.
*
« Отговор #350 -: Януари 12, 2011, 23:03:40 pm »
Момичета извинявам се ,че излизам извън бременната тема ,но Натали как да си търся правата при положение ,че всички ми казват ,че вече няма какво да се направи,той ми е пракратил договора и вече аз не се водя на работа в деня в който излизам 45 дни преди раждане,а до 10.01 бях в болничен....направо ми е много криво ...Май друго не ми остава  :x :x :x :x
Иначе беборан е много активен тези 2 дни ...

Дениса ,Виолет честито и тук малки рожби!

« Отговор #351 -: Януари 12, 2011, 23:15:33 pm »
привет на всички! Миркас, добре дошла, не ти е рано, тъкмо се освобождават места тук  :wink: Лека бременност е успешен финал!

Моникс, спокойно, след като си осигурявана 18 месеца, ще получаваш съотвения размер обезщетение, не 100 лв. Той го е направил сега, защото после няма как да ти прекрати договора ако си вече в болничен, ще е невалидно. Нищо не можеш да направиш, освен да се обадиш в НОИ да питаш как ще става изплащането.

Аз също имам чувство че толкова активни никога не сме били  :) но при мен надявам се няма нищо общо с наближаващо раждане. Обаче ту от едната страна се издуе и ритне, ту от другата  :oops:

Поздравления за Виолет и Денис, да са живи и здрави и бързо наваксване!
*
« Отговор #352 -: Януари 12, 2011, 23:19:59 pm »
Благодаря ви момичета!
Тини 78 благодаря ти за бързия и изчерпателен отговор! :bighug:
*
« Отговор #353 -: Януари 12, 2011, 23:22:07 pm »
mirkas Добре дошла в темата! Никак не ти е рано и няма "досадни въпроси". Ще ти напиша малко обща информация за изследването, за което питаш, ако имаш още въпроси - задай ги спокойно.

ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ГЕНЕТИЧНИТЕ РИСКОВЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ОЦЕНЕНИ ЧРЕЗ:
•   Оценка на риска за раждане на дете с болест на Даун и четири други хромозомни болести чрез извършване на кръвното изследване „БИОХИМИЧЕН СКРИНИНГ” от 11 до 13 седмица +6 дни. При изпускане на срока изследването може да се проведе в 15-20 седмица
•   Високоспециализираното изследване „фетална анатомия” в 11-22 седмица.
ВНИМАНИЕ:  Посочените подходи не се заместват,  а се допълват.  

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ИЗСЛЕДВАНЕТО?
•   В кръвна проба ( СЕРУМ ) се измерва количеството на свободен бета-човешки хорионгонадотропин ( Fβ-hCG )  и РАРР-А. Двете вещества са хормони на плацентата. И двете вещества присъстват нормално в кръвта на бременната, като концентрациите им непрекъснато се променят в хода на бременността.  
•   
ВНИМАНИЕ: Изследването е генетично и съгласно Закона за здравето може да се извършва само от акредитирани генетични лаборатории.
•   С помощта на специална компютърна програма се изчислява рискът за болест на Даун, тризомия 13, тризомия  18,  триплоидия и болест на Търнер. На програмата се подават данните за възраст на бременната,  резултатите от измерените и посочени в ПОРЪЧКА ултразвукови белези (маркери CRL, NT, NB, и др.)  и резултатите от измерените кръвни показатели  ( Fβ-hCG  и РАРР-А ).
•   
ВНИМАНИЕ: С най-високо тегло при измерване на риска са ултразвуковите показатели. Изисквайте измерването на всички посочени в поръчката параметри.

Иначе казано - БХС е комбинирано изследване. Първо се прави подробен ултразвуков преглед на бебето /т.нар. ранна ФМ/ и се гледат точно определени параметри. В същия ден, или обикновено до 24 след прегледа на УЗ, се дава и кръвта. Твоят лекар попълва специална бланка /поръчка/ за лабораторията, в която са посочени нужните данни от въпросния преглед на УЗ и към нея прилага и кръвта. Това е всичко.  :D

Deni_15 то не е възможно да гледаме без емоции на тези въпроси /ако сме нормални жени/, но с наближаването на момента, започваме да се втелясваме наистина в незначителни детайли. ;) Казвам го, съдейки и по себе си и едва ли съм единствената. Ако си искала естествено раждане, а сега се обръщат така нещата при теб, предполагам че никак не ти е приятно, но както вече уточнихме - здравето и сигурността на бебето и нас самите са приоритет пред всичко останало. Аз също предпочитам секциото да е максимално близо до термина ми, но дали това е възможно може да каже само лекарят наистина. Знам, че има случаи, в които наистина се чака до последно, но не се наемам да кажа кога и какви са. Говори с лекаря си по този въпрос според мен. Ако има възможност да изчакате още и така ще се чувстваш по-добре...защо не? Щом пък бебето е толкова голямо - защо да отлагаш срещата с него? :D Живи и здрави да сме само, всичко ще се нареди от самосебе си по най-добрия начин!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #354 -: Януари 13, 2011, 06:06:16 am »
Момичета направо съм в шах. От както съм родила не ми е идвал цикълът и понеже преди месец и половина спрях да кърмя и все се надявах, че ще се появи тези дни.
Днес за всеки случай направих тест за бременност и е положителен! Всъщност направих два, защото не повярвах на очите си. Направо не знам какво да си мисля. Нито знам колко съм бременна, нито нищо. При положение, че толкова години имаме проблем със забременяването сега да забеменея още преди първият цикъл от раждането ми е много странно. Да не говорим, че секса ни се брои на пръстите на ръката ми. Просто още не мога да осъзная какво става. Утре ще се обадя на лекарката да видя кога може да ме види и да кажат колко сме напред и дали не е късно за стандартните изследвания. При положение, че имам 3 помятания (последното се оказа, че е било с Даун) направо умирам от страх сега да няма нещо. Взимала съм силни лекарства за болка, защото имах жлъчна криза и освен това скоро взимах Доксициклин. Ох, хиляди мисли ми идват в главата. И ми е гузно, че нямам сили да се зарадвам.
Ами това е от мен за сега.

Боби

*

Velka

• 315
  • Това е моето Чудо!
« Отговор #355 -: Януари 13, 2011, 07:19:48 am »
Боби, спокойно миличка, това е твоето коледно чудо! Не ми се вярва да си навредила на бебето.Искрено се надявам че всичко с него е наред, и съвсем скоро ще се зарадваш, просто си шокирана в момента.Успех!
ВИНАГИ ИМА НАДЕЖДА!
Чудесата се случват, когато най-малко ги очакваш!

http://velamitko.snimka.bg/daily/moeto-chudo.517163.19647495
*
« Отговор #356 -: Януари 13, 2011, 08:00:36 am »
Добро утро мамита!
Сами,малко ме успокои мила,че няма да са 100лв.Да осигурявана съм 18 месе.назад и имам 5 год.трудов стаж,ама ще видим днес в социални,цяла нощ съм се въртяла и спах толкова неспокойно.....през тая бременност що сълзи съм проляла и нерви,дано не са вярно ония приказки,че после дедето ми щяло да е плачливо и неспокойно :?
Боби,какво да ти кажа душко освен едно голямо Честито и ,че много пъти съм чувала за подобни ситуации. :crossfingers: да няма никакъв проблем с бебо,а и вярвам ,че ще е така :bighug:

« Отговор #357 -: Януари 13, 2011, 08:06:52 am »
Деница, честито ти детенце! Да е жив и здрав!
Боби, това мисля е чудна новина. Бягай бързо на лекар и ще видиш, че всичко ще е наред.  :bighug:
*
« Отговор #358 -: Януари 13, 2011, 08:07:41 am »
Леле Боби, желая ти всичко да е супер наред-ти го заслужаваш. Ог време на време влизам тук да нагледам момичетата до къде са стигнали и какво да видя-изненада.Много се радвам за теб и стискам палци.
*

Iffi.13

• 641
  • НАПРЕД И НАГОРЕ !!!
« Отговор #359 -: Януари 13, 2011, 08:34:02 am »
Bobbie толкова рано сутринта да ме накараш така да се усмихна!!!  :D Не се тревожи  :D Между пункцията и трансфера пих Вибрамицин, а последната седмица и Зинат. Това е твоето Коледно чудо! Стискам палци да чуеш чудесни новини на прегледа!

Честито на Виолет и Денис  :D