0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #40 -: Декември 23, 2010, 15:53:26 pm »
Хриска, аз съм в същото положение с малкия хеликоптер :D Нямам възможност за много творения, но все ще посрещнем празниците с богата трапеза!
За содената питка се спрях на тази рецепта http://vkusnoikrasivo.com/recepy/386/%D0%A1%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B0%20%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0%20%D0%B7%D0%B0%20%D0%91%D1%8A%D0%B4%D0%BD%D0%B8%20%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%80
Другите неща за Бъдни вечер ще са стандартните, но това не пречи да събирам още мнения :wink:
=http://www.[urlmamaibebe.com][/url]
*
« Отговор #41 -: Декември 23, 2010, 16:43:22 pm »
harmony, какво е хумус и сподели, моля те, как се приготвя? :)

*
« Отговор #42 -: Декември 23, 2010, 17:55:53 pm »
Hummus е близкоизточно ястие от нахут. Има много разновидности, но основната мисля е тази:

- 2 чаши варен нахут
- 1/3 чаша смлян сусам (на каша, още tahini)
- 1/4 чаша лимонов сок
- 1 лъжица сол
- 2 скилидки чесън
- 1 лъжица зехтин
- 1 щипка червен пипер
- 1 лъжица ситно нарязан магданоз

Варения нахут и сусамената каша ги купувам готови. Всичко се смесва и пасира.
Маже се на филия, топи се с чипс, моркови, краставици, карфиол на парченца... Става дори за сандвичи и гарниране на салати - много здравословно и вкусно.

За разновидности с друг вкус, към продуктите се добавя един от следните продукти:
- пресен босилек
- печени червени чушки (без люспи и семки)
- кимион

*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #43 -: Декември 23, 2010, 22:30:39 pm »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
« Отговор #44 -: Декември 23, 2010, 23:17:09 pm »
http://stirianowa.blogspot.com/2010/12/blog-post.html
http://stirianowa.blogspot.com/2010/12/chocolate-chips-with-nuts-and-fruit.html

Две предложения за коледни сладки от мен
Снощи не даде шепичка бадеми на мъжа, ама на мен поне някоя сладка да беше пратила  :lol:

*
« Отговор #45 -: Декември 23, 2010, 23:18:26 pm »
Благодаря, цигу, много обичам нахут.Обикновено само го сварявам и добавям подправки.
Ще пробвам и твоята рецепта.  :)  ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ !

« Отговор #46 -: Декември 24, 2010, 11:07:25 am »
Аз да се опла4а тази година понеже бях се нагласила да готвя всичко сама и да направя едва ли не чудеса за Коледната трапеза ще ми се размине в4ера ме изписаха от болницата и съм плътно в леглото  :? но .... нямам избор вси4ко взехме готово а и мама ми направи някои неща  :wink:
Весело посрещане на Коледа на всички !
*
« Отговор #47 -: Декември 24, 2010, 13:50:20 pm »
Бъдни вечер
Кисело зеле с ориз
Боб яхния
Топла салата от леща
Гуакамоле
Печени чушки с орехи и червен лук
Содена питка
Плодове и ядки

Коледа
Капама с телешко, пилешко и пуешко
Руска салата
Млечна салата
Пита слънце
Баница с праз и гъби

"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
*
« Отговор #48 -: Декември 24, 2010, 16:38:27 pm »
За Бъдни вечер:
1. Пита
2. Сърми и сухи чушки с ориз
3. Варена тиква
4. Печени ябълки
5. Щрудел
6. Картофена салата с праз
7. Салата домати и краставици
8. Плодове - в една фруктиера слагам  ябълки, мандарини, портокали, банан, орехи, лук, чесън
9. Ошаф или компот, май компота ще надделее, че никой не тачи ошафа.
10. Запечен фасул
11. Не знам ще допълня с нещо, колкото за традицията или с кисело зеле трушия, или мед ще видя.

Коледа:
Аз правя една моя си капама. Вия сърми и сухи чушки. От месните - пържоли/тая година ще сложа и свинско и тележко/, бутчета пилешки, наденица, кърначе. В глиенн гювеч, а моя не е хич малък най-отдолу нареждам лозови листа и започвам да редя сърми, месо, чушки докато свърши продукцията. Наливам чаша вино и слагам гювеча отстрани на печката за  5-6 часа. Преди запечатвах капака с тесто, сега не.
*

nimika

• *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
« Отговор #49 -: Декември 24, 2010, 16:39:32 pm »
Понеже трябва да пазя леглото , планираната  трапеза за Бъдни вечер ще ни се поразмине .Но само малко- мъжът ми сготви к.зеле с ориз , фасул  , така че пак ще я нагласим -с плодове,туршия ,  ядки ,ошаф, лук,чесън .Остава да се съгласи да направи питката само със сода ,без екстри като мляко и яйца -меси много добре :wink:

А свеки е пратила едно колетче с баклава,  тиквеник,баничка ,домашен ошаф -страхотен е.
« Последна редакция: Декември 24, 2010, 16:44:43 pm от nimika »

« Отговор #50 -: Декември 25, 2010, 13:16:28 pm »
Вече измислих  крайното меню за днес и ще напиша какво сготвих
Пита с пара
Баница с късмети
Руска салата
Снежанка салата
Предястия снежен човек (от извара и меко сирене)
Пълнени яйца( пълнежа е жълтък , горчица и печена чушка нарязана на ситно)
Пържоли на фурна
Десерт :коледни сладки (правих за първи път и се получиха добре)
Крем milenaeneva  :lol: подобен на крем Милена  (заквасена сметана , пудра захар , цедено мляко и отгоре настъргвам кора от мандарина)
Снимков материал по късно!
Весела Коледа!

*
« Отговор #51 -: Декември 26, 2010, 11:54:37 am »
Момичета, благодаря на всички за идеите и рецептите. :D Много неща от написаните тук ми се искаше да направя, само дето не прецених колко бързо ще се изморя този път с корема. Надцених си силичките и накрая имаше голям шанс да заспя на празничната софра :lol:, ама останах будна до 12ч. де, поне с това да спазя традицията...
Записах си рецептички за следващата година и все пак успях да направя прословутите чушки пълнени с боб. Направих и зелевите сърмички по рецептата на Маригри - страшно са вкусни, препоръчвам ги с две ръце!
За самата Коледа - изтарикатствах и обиколихме празничните трапези на мама и свекървата и за в къщи пратиха хората, до нова година май няма да готвя. :D
Ето и малко снимки от бъдни вечер.

НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Какво ще готвим за празниците?
« Отговор #52 -: Декември 27, 2010, 17:33:45 pm »
По желание на авторката, смених заглавието на темата. Весели празници и богати трапези!
*
« Отговор #53 -: Декември 27, 2010, 17:37:10 pm »
Елфи, благодаря ти и тук за съдействието! :D

Мацки, казвайте сега рецепта за торта с еклеров крем, плодове и бял блат.

*

Zai

• 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
« Отговор #54 -: Декември 27, 2010, 18:13:19 pm »
Моля ви, кажете какво ще готвите за Нова Година, че мене вече треска ме тресе. За Коледа бяхме при родителите - моите и на мъжа ми, но сега аз трябва да готвя и от сега ми става зле.

Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
*
« Отговор #55 -: Декември 27, 2010, 19:02:36 pm »
Елфи, благодаря ти и тук за съдействието! :D

Мацки, казвайте сега рецепта за торта с еклеров крем, плодове и бял блат.

Рецептата е "Плодова пита" от "Неделя"  :lol:

*
« Отговор #56 -: Декември 27, 2010, 19:19:16 pm »
Аз засега като основно ястие, смятам да направя телешко лимонато с картофено пюре. /става лесно, бързо, вкусно е и достатъчно ефектно за сервиране като за домашна НГ/
Ще направя 3-4 вида салати за пиещите ракия, за пиещите друго - ще заложа на сухи мезета и може би рулца от шунка, пълнени с мус от крема сирене, горчица и магданоз. Още не знам колко човека ще бъдем, ако сме повече, за неядящите телешко - ще направя свински вртани пържоли на тиган с чубрица и запържени гъбки, а картофеното пюре става като гарнитура и за тях  :lol: Ядките и плодовете са ясни.
За десерт, много искам да направя сама торта, от вида за който питам в предния пост. Яла съм такава в чужбина, ама нито знам как се казва, нито как се прави, нито открих рецепта точно за такава :( Дано някой се включи, ако знае чалъма за такава торта.

Дани, опитвала съм я тази плодова пита на "Неделя" - не е това, което искам - прекалено много крем, твърде много плодове...трябва ми друга пропорция.  :D

*
« Отговор #57 -: Декември 28, 2010, 04:42:06 am »
Дани, опитвала съм я тази плодова пита на "Неделя" - не е това, което искам - прекалено много крем, твърде много плодове...трябва ми друга пропорция. 

Нещо подобно ли имаш предвид? Тънък блат, малко крем, плодовете покрити с глазура от желе и наредени отгоре. Знам го като fruit tart.

*
« Отговор #58 -: Декември 28, 2010, 10:26:53 am »
Еййй Цигу златна си! Точно така изглеждаше онова дето го ядох, ама с два блата беше. Предполагам, броят на блатовете може да е произволен - 1,2,3 и да се мацотят с крем на око. Самият блат не беше сиропиран, ами един влажен такъв, все едно кекс който не се е получил добре  :lol: Прилича на тестото за плодов пай, като черешовия в кафенетата на Макдоналдс...
За това чудо имаш ли рецептичка, или да търся из нета?

*
« Отговор #59 -: Декември 28, 2010, 14:45:02 pm »
Нямам рецепта, тортите само ги ям, не умея да ги приготвям.
Купувам една от сладкарница близо до нас, слагат нарязани бадеми в блата, по-вкусно нещо не съм опитвала.