0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    mira_mimi

  • *****
  • 1375
  • И третото столче се запълни! Ще довавяме и 4-то!
Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #20 -: Декември 16, 2010, 13:46:26 pm »
Марси, няма как да е пухкава  :) тъничка и сбита е. Ако искаш направи я с мая, ще се надигне.
Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #21 -: Декември 16, 2010, 14:00:56 pm »
Аз за Бъдни вечер правя:
- содена питка. По традиция е само брашно, сол, сода и лъжица оцет, за да бухне, но миналата година я направих с мая на прах и съм много доволна.
- щрудел или баница с тиква - тази година ще си купя готова
- зелеви сърми с гъби, ориз, морковчета
-ошаф
-чесън, лук
-боб - кисне едно денонощие и три пъти чакам да кипне и сменям водата след всяко кипване. Така няма шумни последствия
-плодове+ядки
-туршия
-шарена сол

Пълнени чушки с боб не обичаме нито аз, нито Кало. Лозови сърми ще купим готови тази година, затова ще правя само питката,боба, зелевите сърми и ошафа.
Ето какво правя за Коледа:
[/url][/url]
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #22 -: Декември 16, 2010, 14:41:33 pm »
: има една разядка със счукани орехи и чесън -

Звучи супер, би ли написала рецептата?

Ами май нямам точна рецепта - правя в на око  така -смлени орехи, счукан  чесьн,  малко зехтин , сол и 1-2 с.л. вода  -става като гьста каша.

Някой слагат мед - предполагам без сол  е тогава.
Но топлата питка   много върви с "топеницата".

http://kulinar.gbg.bg/index.php?area=1&p=recipe&id=2252&print=1


За содената питка- и аз миналата година се притеснявах как без мляко и никакви други продукти  ще стане .Защото  и през годината правя содна питка ,ама с яйце, кисело мляко ,сиренце . Но  и само содената за Бъдни Вечер   си е много вкусна   .

Мяата по принцип се приема за жив продукт , поради което не е разрешена.Така че ,ако искате да спазите традицията-само сода  .
« Последна редакция: Декември 16, 2010, 15:23:47 pm от nimika »


*
Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #23 -: Декември 16, 2010, 14:50:30 pm »
Благодаря, mira_mimi,може би ще сложа и малко мая.

-боб - кисне едно денонощие и три пъти чакам да кипне и сменям водата след всяко кипване. Така няма шумни последствия
С този проблем се справям така: кипвам три пъти, като при второто кипване малко преди да сменя водата добавям половин ч.лъжичка сода бикарбонат.

Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #24 -: Декември 16, 2010, 17:29:25 pm »
Аз вземам идеи от тук http://www.az-jenata.bg/article/9478/Vsichki-retzepti-za-Badni-vecher-na-edno-myasto/
и тук
http://www.az-jenata.bg/article/9486/Vsichki-retzepti-za-Koleda-na-edno-myasto/

За Бъдни вечер спазваме традицията само постни ястия 7 или 9
содена питка (мама я прави ), пълнени чушки с боб , пълнени сърми с ориз (миналата година опитах с ориз и гъби и добре се бяха получили) , туршия  , плодове , ошаф ,варено жито ,ядки
За Коледа от две години приготвям за ордьовър снежните човеци , пилешки пържоли или пилешки руладини  , още две три салати ,  питка с мая .Тази година съм решила да пробвам да направя коледни сладки дано се получи нещо за ядене  :lol: :lol:

*
Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #25 -: Декември 16, 2010, 21:46:17 pm »
Вкусна темичка!  :wink: :lol: Изброили сте почти всичко, за това няма да се преповтарям. Спазвайки традицията на Бъдни вечер и тази година ще бъдем само тримата с мъжа ми и мама. Нечетен брой ястия, задължително ядки - орехи, бадеми, царевица и ошав. Обожаваме тиквите и понеже си ги произвеждаме сами, задължително правим печена тиква, надупена на долу в тавата и тиквеник, най-вероятно. А моята задължителна баница е и празената баница. Само, че няма да е с яйца и сирене, а само с праз, но пак става хубава. А бе, важното е да почетем празника, да се чувства изобилието и да има ядене няколко дни след това!  :D Обикновено на Коледа се събираме приятели и колим прасе, надявам се и тази година да е така. Мъжът  ми преди няколко дни е гледал едно предаване на Иван Звездев и си е записал рецепта за капама в тиква. Купил си е продуктите и смята да я прави. Общо взето е пълнена тиква - 3 кг, с 3 вида месо - по 300 грама свинско, телешко и пилешко, плюс гъбки винце и подправки. Надявам се, че ще се получи интересно и вкусно произведение.  :wink:

Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #26 -: Декември 16, 2010, 21:50:52 pm »
Душка и аз го гледах предаването на Звездев наистина много вкусно изглеждаше ! Дано и при вас стане така! Браво на мъжа ти за желанието ! :)

*
Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #27 -: Декември 16, 2010, 21:56:48 pm »
Душка и аз го гледах предаването на Звездев наистина много вкусно изглеждаше ! Дано и при вас стане така! Браво на мъжа ти за желанието ! :)
Да, някаква жена я е показала. Мъжът ми освен желанието, по принцип и особено от както не работи (вече 3-та година) е главен готвач в къщи. и за да не е съвсем спам, ще кажа, че в момента обяснява на гостите как на Коледа ще им направи пастет и пача от свинската глава.  :wink: :(

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #28 -: Декември 16, 2010, 23:25:48 pm »
Мише мерси за рецептата, много идейно, ще се възползвам  :D Само да питам дали може без стафидите, че моичкия яде почти всичко, ама баш на стафиди се муси.

Jbrul, благодаря за рецептата за запечения боб,
ще я направя за Бъдни вечер!

А относно стафидите, може и без тях разбира се,
но ако все пак решиш да запазиш леко сладкия вкус,
можеш да добавиш отново накисната предварително във вода,
нарязана на ситно сушена синя слива.
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #29 -: Декември 17, 2010, 01:21:42 am »
Момичета, шумните проблеми с боба :lol: се решават много лесно, като при варенето се сложи щипка захар.
Така като гледам, и аз май ще приготвя традиционното меню. Сармички, пълнени чушки с боб, тиквеник, питка, ядки, плодове, жито. Обаче, понеже хич не обичам да меся, пък и вече малко ми натежава и не мога да стоя много права, се чудя, дали няма да стане да си омеся тестото в хлебопекарната :oops: Не би трябвало да има проблем, нали?
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #30 -: Декември 17, 2010, 19:33:44 pm »
Момичета, шумните проблеми с боба :lol: се решават много лесно, като при варенето се сложи щипка захар.
Така като гледам, и аз май ще приготвя традиционното меню. Сармички, пълнени чушки с боб, тиквеник, питка, ядки, плодове, жито. Обаче, понеже хич не обичам да меся, пък и вече малко ми натежава и не мога да стоя много права, се чудя, дали няма да стане да си омеся тестото в хлебопекарната :oops: Не би трябвало да има проблем, нали?

Ама трябва ли пак да сменяш водата като кипва три пъти или само една вода може?
Ако имаш хлебопекарна, хич не се замисляй - в нея меси :) Ама защо ти ще се мориш като ти тежи - никакви на крак за теб osi_6 Ако трябва мъжи да вземе ролята на домакиня или купете някакви неща готови. Миналата година се правих на герой да проготвя всичко и в 16 часа ми се ревеше от умора, а не бях направила дори питката. Резултат - почти заспах на дивана, след като вечеряхме.
[/url][/url]
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #31 -: Декември 18, 2010, 03:25:41 am »
А, той мъжо няма проблем да сготви, той си е кулинарче и често го прави. Но за разлика от предишни години, тази имам мерак, по обективни причини :lol: Та затова. Аз не смятам кой знае колко да се моря, няма да готвя много неща. А и той ще помага все пак с готвенето. Значи, питката я мятам в пекарната, супер.
За боба, не е нужно да сменяш водата.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #32 -: Декември 21, 2010, 14:03:00 pm »
Гледам вкусна предпразнична тема сте заформили  :D

Току-що си преписах вариантите за капама на Мини и на Мишето  :D. Може да направя вариация от тях двете  :D  В нета намерих и рецепта за чушки с боб  :D
Ние ще сме на село, ще има много кандидати да гледат малката, а аз ще се вихря в кухнята  :lol:
Понапълних готварския тефтер и с няколко вида мъфини на Мини  :D  
Мини, благодаря и аз за идеята за пуканките  :D

Иначе за Коледа всяка година правя една баница с праз и гъби, която става мноооого вкусна  :D

Ето рецептата, ако някой реши да я пробва. И понеже аз правя всичко "на око"  :lol: ще се опитам да дам приблизителни грамажи  :oops:

1 пакет фини кори за баница, олио, гъби - около половин килограм, няколко стръка праз, сирене около 200 гр., 2-3 яйца, малко чубрица, сол, черен пипер на вкус
Гъбите и празът се нарязват на по ситничко, понеже са за плънка.
Задушаваме гъбите в мазнина, след няколко минути слагаме и нарязания праз. Задушаваме ги заедно още няколко минути, да поомекне праза. Дърпаме настрани и като поизстине малко, слагаме натрошеното сирене и яйцата. Подправяме с подправките.
Намазваме тава с мазнина и започваме да редим - 1 кора, намазваме с олио, 2 кора - отгоре плънка - по 2-3 лъжици. И така 2 кори - между тях олио, и върху втората плънка. Гледаме да пазпределим количеството плънка, за да ни стигне до края. Завършваме с кора. Баницата се нарязва и се пече в предварително загрята фурна.
Да ви е сладко  :D
« Последна редакция: Декември 21, 2010, 14:06:37 pm от Eли :) »
*
Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #33 -: Декември 21, 2010, 14:38:08 pm »
Момичета, боб ще правя със сигурност, мислех с него и леща-яхния, обаче... Много ми се е прияло грах и се чудех, дали вместо леща мога да направя грах-яхния? То, че мога и никой няма да ме обеси за това - ясно.  :lol: От гледна точка на традицията питам дали става? Важното е да е вариво, доколкото схващам и да няма мръвчици в него.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #34 -: Декември 21, 2010, 15:56:04 pm »
Ели, това е баницата!
Благодаря ти за идеята, ще пробвам!
Момичета, ако намерите кори за баница "Сърбиянка"
не се почудвайте, това са най-страхотните кори.
С добро ще ме споменуате!
При нас в едно квартално магазинче са започнали да докарват
и освободихме Бабет да доставя от ЮГА!

Jbrul, сготви си грах и не си слагай кахъри на сърце!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #35 -: Декември 21, 2010, 16:18:21 pm »
Аз смятам на направя един боб в тава с целина - правих преди 2години и стана супер!
Знам и рецепта за пълнени сухи чушки с картофи, ако някой иска ще пусна рецепта.
И зелката ми вече е кисела и нямам търпение за сърмичките  :lol:

*

    delfinche

  • ***
  • 213
  • чакам те ангелче мое
Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #36 -: Декември 21, 2010, 22:27:08 pm »
Привет и от мен :)
Ох какви вкусотиики-супер :D
Този уикенд бяхме на Пампорово-на връщане спряхме до Бачковския манастир.
Купих боб,подправки,чай,мед,ошав -днес правих от боба -уникален е ,много едър -шарен ,мисля да приготвя  от него и на Бъдни вечер. :)
Една приятелка ми даде идея да направя и постно тесто-разделяш на малки топки-разстилаш и печеш-получава се подобно на пърленки ,поръсваш с шарена сол.
Ох ,само ше се яде-тия дни качвам кила :(
Jbrul,да трябва да запечеш чушките :)
*
Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #37 -: Декември 22, 2010, 16:32:45 pm »
Нашето меньо ще е
постни сърмички
постни пълнени чушки
сварен боб
баклава
туршия
плодове
питка

Дайте рецепта за бърза питка,че покрай малката нямам много време :)

За Коледа ще направя и  пържолки с моркови,лук и гъбки в ейнската тавичка.

Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #38 -: Декември 22, 2010, 21:14:23 pm »
Ето и аз какво ще приготвя за 12 човека:

Боб на фурна ( с кисели краставички, печени чушки, гъби и т.н.)
Зелеви сърми с ориз, гъби и витабел)
салата черна ряпа, китайско зеле и моркови
домати с лук
хумус
щрудел
погача
туршии, маслини, ядки, плодове, напитки...

ще ми се да направя и разядката, и баницата на Ели

За коледа:
Пържоли и скара
баница
Руска салата
картофките на фурна тази година, заради количеството   :lol:
яйчена салата

Следя темата за още идеи, особено ако не отнемат много време за приготвяне.   :lol:
*
Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #39 -: Декември 23, 2010, 09:30:52 am »
Момичета пускам моята рецепта за
ЧУШКИ ПЪЛНЕНИ С БОБ
Боба се сварява да бъде напълно готов, изцежда се много добре, след това се подсолява.
Отделно в тиган запържвам 1 голяма глава лук и червен пипер.
Запърженото се смесва с боба, но НЕ се пържи, добавям за подправка магданоз.
Сухите чушки се попарват с вряла вода, но да не омекват много.
Боба се пълни в чушките и отвора на чушката се топва леко в брашно за запечатване.
Пекат се в тавичка намазана с олио и отделно всяка чушка мъничко се полива с олио.
Пече се около 1 час на 150-180 градуса.
Много просто ястие, но много вкусно!
ВЕСЕЛА КОЛЕДА!