0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Какво ще готвим за празниците?
« -: Декември 15, 2010, 16:20:40 pm »
Момичета, пускам тази тема, защото имам нужда от рецепти и идеи. Предвид факта, че ако се спазват стриктно традициите, на 24.12. все един модел манджи редим на масата, та ще е хубаво поне да споделим различни начини за приготвяне на традиционните ястия. Ей така някаква вариация на нещо, че да е по-различно от предишната година.

Аз конкретно, моля за изпитана рецепта за приготвяне на чушки пълнени с боб. Такова нещо не съм правила досега, а чух че било вкусно.  :D
Също така, онзи ден си купих два пакета сушени червени чушки, но за момента нямам никаква представа как да ги сготвя. Да ги кълцам при боба-яхния ли, отделно ли се приготвят по някакъв начин... Помагайте!

Въобще, казвайте кой какво ще готви и слага на празничните трапези и да започва "голямото плагиатстване"  :lol:
« Последна редакция: Декември 27, 2010, 17:33:03 pm от Елфи »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Veselia

  • ***
  • 218
  • И все пак тя се върти!
Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #1 -: Декември 15, 2010, 17:04:05 pm »
Много обичам пълнени чушки с боб, но никога не съм правила, така че ще оставя някой с опит да даде рецептата. Ще споделя аз как правя боба за Бъдни вечер. Сварявам салатен боб в тенджерата под налягане с малко сол и повече вода. Когато изстине го отцеждам и прибавям нарязани печени чушки, лук (ако има червен), олио и оцет. Много лесно, вкусно и насища, ако сте голяма фамилия.
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #2 -: Декември 15, 2010, 17:30:47 pm »
за Бъдни вечер: нечетен брой ястия, не трябва да са по-малко от 7
* содена питка
* постни зелеви /лозови/ сърми- аз ги правя с ориз, лук, гъби, домати от консерва, салагам кимион, черен пипер и джоджен- задушавам, правя сърмичките, и после ги варя на котлона заедно с зелев сок
* тиквеник и/или варена тиква
* туршийки и люти чушки
* лук и чесън в една чинийка
* боб и/или леща
* чинийка с мед
* пресни плодове, по възможност български- ябълки, круши, дюля ако имате
* пуканки, царевица
* ядки /аз слагам цели орехи, ако са пълни, а не кухи- на хубаво било/  :)

това е нашата трапеза от миналата година  :)


"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #3 -: Декември 15, 2010, 17:58:54 pm »
Аз редовно извършвам нарушение относно сърмите. Освен постните си правя и с каймичка  :oops: Иначе за бройката на ястията гледам да е 7,9,11,13...или колкото нечетни ги докарам. Да има там!

Непременно правя постен боб. Първо го варя в тенджера, бааавно и като е готов - отцеждам водата. После пак в тенджера режа на ситно лук, моркови и белени червени чушки /от буркан/. Запържвам с червен пипер, после добавям боба и доматено пюре, доподправям със сол /ако има нужда/ и черен пипер. Разбърквам хубаво и доливам малко вода на око /да има за извиране/. После това го сипвам в класически глинен гювеч, пускам джоджен, или чубрица и го мятам във фурната да покъкри така 30-ина минути. Определено става вкусно. Който обича по-пикантен боб, може да пусне в гювеча и 2-3 сушени лютиви чушлета.

Мини, в теб ми беше надеждата да кажеш рецепта за чушки пълнени с бобец.
За целите орехи и пуканките не се бях сещала, тази година ще сложа.  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    delfinche

  • ***
  • 213
  • чакам те ангелче мое
Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #4 -: Декември 15, 2010, 21:58:59 pm »
привет и от мен- :D
Приготвям си сърмите- на мъжа ми с кайма
Бобът го правя на салата с червен лук и доматено пюре.
Ошав-сушени сливи и кайсии.
Орехи,лешници,пуканки
Содената питка
Пълнени чушки
Сушените чушки Jbrul можеш да ги пуснеш  малко в топла вода
да омекнат и можеш да ги прибавиш в сварения боб към края или
да ги напълниш.
Другото за което се сещам -майка ми ги прави ,ако имаш
скара с плоча да ги поопечеш до хрупкави и да си ги настъргаш върху чинииката с врящият бобец :D
Компот от праскови,че го обичаме
Греяна ракийка или винце -Наздраве! :D
Добро настроение и веселба :lol:
Тази година мисля да направя содената питка по-голяма,ще и прибавя и малко бакпулвер!Правих пробна ,стана добре-надигна се !
В пълнените чушки можеш да прибавиш като правиш плънката и праз нарязан на дребно-придава страхотен вкус.
Мъжът ми не признава постенето и за него приготвям от всичко,но с месо! :?


Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #5 -: Декември 15, 2010, 22:33:00 pm »
Аз не съм правила пълнени чушки с боб, но правя зелеви сърмички пълнени с боб....миналата година за първи път опитахме и ни хареса :D
Идея за орехи много ми хареса :wink:
Сигурно ще направя тиквеник, че много го обичам....но го правя без захар, обичам ей така само с тиквата и без всякви други работи, натурал да бъде :D
За мъжа ми не знам какво ще му измисля, но без мезенце няма да се разминем.....не признава никакви постни работи :?
*
Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #6 -: Декември 15, 2010, 22:43:47 pm »
хммм marigri я дай рецептата за зелеви сърмички пълнени с боб, как точно ги приготвяш?

delfinche значи сушените чушки - на плочата на скарата и после ги стържа в боба. А ако ги натопя в топла вода и после ги напълня със сварения боб, запичат ли се?

Иначе за постенето. То никой у нас не пости, та и постните манджи за бъдни вечер са по-скоро за адета, както се казва  :lol: Аз тъпча сърмички с кайма, постните ги пробутвам на гостите ;) Мъжа ми пък направо си нараяза пастърма и луканка миналата година, въпреки мрънкането ми, че така ми разваля правилния брой на ястията... На което той реагира, вадейки чиния с кисели краставички и репликата: "ей ся пак са ти точно, доволна?"  :lol:
« Последна редакция: Декември 15, 2010, 22:56:28 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #7 -: Декември 15, 2010, 22:51:37 pm »
и предложение за Коледа- Капама /моя вариация/

2-3 пилешки бутчета
500 грама свинско месо от бут на порции
3-4 парчета наденица или суджук
кисело зеле
гъбки
подправки на вкус

Зелето нарязваме на ситно, правим пласт зеле най-отдолу, отгоре предварително запържените леко свински пържолки, пак покриваме със зеле, отгоре леко сварените пилешки бутчета, пак зеле, отгоре наденицата и нарязаните на шайби гъби. Добавяме подправките /дафинов лист, черен и червен пипер, кимион/ и заливаме със зелева чорба. Варим под капак около час и половина-два и като изключим фурната отваряме капака да се запече отгоре леко.

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #8 -: Декември 15, 2010, 23:11:39 pm »
Eee Мини,добре че се включи с Капамата че съм решила да се пробвам за първи път тази година :)Може ли да сложа и телешко ,че го имам в изобилие?

*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #9 -: Декември 15, 2010, 23:14:50 pm »
o, да- то си има по принцип в рецептата, но аз не слагам, че ми става прекалено месно
реда на прибавяне на месата е според тяхното време за приготвяне-най-отдолу е месото, което се готви най-бавно, за това ако слагаш телешко трябва да е първо, според мен
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #10 -: Декември 16, 2010, 07:45:55 am »
Замириса ми на празници с тази тема  :balk_53:

Аз ще бъда Благодарна, ако някой сподели рецепта за запечен боб на фурна!

Ето моето предложение за

Пълнени черени постни чушки

Плънка:
-лук, моркови настъргани на едро ренде, гъби,
една шепа накиснати във вода за да омекнат стафиди,
ориз(за всяка чушка по-една супена лъжица)
-подправки:
 чубрица, магданоз, черен пипер, сол

Всичко изброено по-горе задушавам с няколко лъжици олио.
Добавям 1/3 от водата за да набъбне ориза
Напълвам чушките, запечатвам ги с кръгче суров картоф и редя в тавичка,
ако остане от плънката завивам няколко сърмички от кисело зеле
които слагам между чушките.
Така накътаните чушки и сърми заливам с топла и подсолена водичка
почти да ги облее и запичам във фурна.


Обикновенно ползвам чушки които Майка стерилизира само за тази цел
подсолени без вода в буркан!Става също с пресни и замразени!
Опита ми от миналата година със сухи чушки не бе сполучлив,
но аз попаднах на кофти такива.

Ще се радвам да ви харесат...

Парси, аз правя капама подобна на Мини, но слагам и ориз.
Заповядай рецептата ТУК
« Последна редакция: Декември 16, 2010, 07:53:56 am от mishanta »
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #11 -: Декември 16, 2010, 08:43:17 am »
Брей Мише,благодаря! :)Вчера се рових във раздела с рецептите,но това не го открих :)

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #12 -: Декември 16, 2010, 08:56:11 am »
Парси и аз порових  :lol:, при рецептите с пиле е!

Ето идея за нов раздел в "Рецептурника" / "Празнични ястия"
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #13 -: Декември 16, 2010, 09:05:11 am »
Мише мерси за рецептата, много идейно, ще се възползвам  :D Само да питам дали може без стафидите, че моичкия яде почти всичко, ама баш на стафиди се муси.

Иначе запечен боб на фурна, аз правя по начина по който писах и за боба-яхния по-горе. Разликите, когато го пека са:
предварително го сварявам, но да е лееко твърд /да му трябват поне 30-40 мин. още за да стане напълно готов/
слагам повече доматено пюре на боба, когато ще го пека
После го пека в керамична тава /ако имаш такава/. Ако нямаш - ползвай стандартна хромникелова, или емайлирана, но не и с тефлоново покритие! В последния вид, не мога да ти обясня по каква причина, ама става кофти боба.
Та като го сложиш за печене, първо покриваш тавата с фолио, за да може да се досвари боба. Като поври малко, махаш фолиото и запичаш докато водата се изпари. В последна фаза е добре да си намалиш фурната, за да не загори отгоре.

П.П.За вида боб, който ползваш за печене, бих ти препоръчала гигантския боб на "Крина" /различен е от този за салати/. И по-дребния става за печене, но когато е от едрия е по-вкусно поне според мен.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #14 -: Декември 16, 2010, 09:44:02 am »
Жбрул...аз ползвам ето тази рецепта:

Нужни продукти за 10 Порции:
20 здрави листа от кисела зелка

7-8с.л. олио

2 глави лук

40мл. зехтин

2 средно големи моркова

2ч.л. червен пипер

300г. сварен боб

връзка магданоз

1с.л. ронена чубрица

1/2с.л. сух джоджен

Начин на приготвяне:
Зелевите листа е добре да са средни по размер, без дебели жилки. Ако все пак има такива, ги изтънете с остър нож. В загретия зехтин запържваме лука, докато стане прозрачен, и добавете настърганите моркови и сварения боб. Задушете и добавете червения пипер, чубрицата, джоджена и магданоза. Завийте сарми с плънката и ги подредете в дълбока тава. Залейте с бульона от боба и ги запечете за около 20-25мин. във фурната на 180 градуса.Ако не спазвате строго Коледните пости, преди сервиране може да ги намажете с масло.

ни по принцип винаги ако готвим боб, задължително или сърмички зелеви с кайма или зеле на фурна с месо правим, общо взето харесваме тая комбинация от кисело зеле и боб, за това ни допадна тая рецепта.......а и моя мъж ги яде, макар че няма месо :wink:
*

    mira_mimi

  • *****
  • 1375
  • И третото столче се запълни! Ще довавяме и 4-то!
Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #15 -: Декември 16, 2010, 10:12:09 am »
Тази година ще готвя аз на Бъдни вечер по рецепти на мама и баба. Държа да проготвя само това, което се прави от години в семейството ми. За други празници експериментирам, но не и на Бъдни вечер.
1. Содена питка - украсена с кръст и полуотворен кръг (за да влиза благодат в къщата. На Йорданов ден украсата е със затворен кръг, за да не излиза нищо от къщата през годината)
2. Пълнени чушки с боб
3. Зелеви сарми с ориз, лук и моркови
4. Ошав и сушени плодове
5. Туршия
6. Домати от буркан с лук
7. Люти чушки
8. Тиквеник
9. Жито с орехи, стафиди и мед
10. Чесън
11. Пресни плодове

Пълнените чушки ги правя по проста стара рецепта.
Сварява се боб и се запържва с лук и подправки (джоджан) Добавям малко брашно за сгъстяване.
Чушките се накисват във вода и като се отпуснат се пълнят. Запичат се на фурна.

На Коледа дояждаме каквото е останало. Преди приготвях нещо с месо, но тази година дори не мога да погледна мръвка без да ми прилошее. Така че ще има само ако мъжът ми реши да изпече  :)
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #16 -: Декември 16, 2010, 11:36:24 am »
Аз слагам почти същите неща , които mira_mimi  е изброила.
Като може да добавям  още неща : има една разядка със счукани орехи и чесън -много върви с  топлата содена питка , лютеничка с нарязан  праз  , печен пипер с олио и оцет, сварено цвекло  ...
Оф , спирам ,че огладнях :lol:


*

    Veselia

  • ***
  • 218
  • И все пак тя се върти!
Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #17 -: Декември 16, 2010, 12:45:51 pm »
: има една разядка със счукани орехи и чесън -

Звучи супер, би ли написала рецептата?
*
Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #18 -: Декември 16, 2010, 13:01:04 pm »
и сусамената разядка много върви с топла питка  :P /че и без нея/
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Какво ще готвим за бъдни вечер и Коледа?
« Отговор #19 -: Декември 16, 2010, 13:32:04 pm »
 Момичета, споделете каква е тайната за содената питка, за да стане по-пухкава   osi_10?
 Който е улучил точното съотношение на продуктите и температурата за изпичане,
 моля да сподели, че моята миналата година беше вкусна, но доста сбита.