Камбозолка, явно аз не се изразявам добре, или ти в случая не ме разбра съвсем правилно...
Не казвам, че от четенето няма полза, а че то само по себе си не е достатъчно надеждна база за взимане на такъв вид решения от неспециалисти в областта, като нас. Каквито и знания и инфо да сме натрупали - те са си откъслечни и рискуваме погрешно да изтълкуваме някои факти, да ги подценим, или надценим.
Съчетайте двете неща разумно, с мярка и така решавайте.
Повод да кажа това, беше конкретно постът на
Елена. Аз съм си ЗА анестезията, не считам, че е рискова колкото се изкарва по разни статии и за това напомних просто, да се говори и с лекарите за тези неща, не само да се чете и да си мислим как лекарят ни "лъже и крие" от нас едва ли не, колко е опасен епидурала, или нещо друго. Някой беше дал аналогичен пример и с приема на лекарства по време на бременност. Лекарят ти ги изписва, четеш листовката и ти идва да се гръмнеш от шубе
Ама не си лекар ти и не можеш да прецениш съотношението полза/риск от приема на даден медикамент, нищо че си прочела какво пише в официалната листовка на лекарството. Просто казвам, че съм за "комбиниран подход" в конкретния случай, не за даване на приоритет на едното, или другото.
Дано така е по-ясно вече.
И по повод споделеното от
yoanna за консултацията й с анестезиолог, при това платена... Проблемът идва не от лекарите само, а от собственото ни неумение да изискваме информация и да зададем правилните въпроси овреме.
Ето това е моментът за четене, преди да отидеш при анестезиолога /в конкретния случай/. Хубаво да си систематизираш въпросите и опаснията преди посещението и да си готов да попиташ, когато човекът отсреща ти каже: "Имате ли въпроси?". Аз дори си ги пиша на листче и си питам наред, така съм сигурна че нищо важно за мен не пропускам.
Иначе няма голяма файда да говоря с лекаря си, че като се прибера после да седна да чета и да разпитвам из нета за нещата, за които не съм го питала. Всяка допълнителна информация е добре дошла естествено, но за наистина "информиран избор" трябва и четене и лекарско мнение заедно, поне според мен.
Ще дам един пример дори, конкретно по темата анестезия, споделен от колежка на майка ми - анестезиолог. Жената каза, че най-честият проблем с нейните пациентки- родилки е именно неправилно изтълкувана информация, прочетена някъде от иначе грамотни и нтелигентни жени. Масово не правят разлика между епидурална и спинална упойка и масово умират от ужас, че ще им прекъсне гръбначния мозък поставяйки такива упойки. И често по половин час се налага, да спори едва ли не с пациентката по медицински въпроси, като срещу нейните думи аргумента е: ама една приятелка каза, ама в интернет прочетох така и няма разубеждаване. Последният хит, който се върти в момента в СЗ между моите бременни познати е следния. Една мацка раждала с планово секцио и пълна упойка. И взела, че я пуснала упойката по средата на операцията, пък се събудила и така "на живо" екипът продължил докрай
Нали се сещаш колко е възможно подобно нещо, ама... Като поразпитах за конкретния случай, оказа се че мацето просто имало спомен кога й вадят интубационната тръба т.е. след като всичко вече е приключило.
Естествено никоя от нас тук, не е чак толкова загубена по тези въпроси, ама и ние можем без да искаме да преувеличим някои неща.