0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Тема на бременните № 70
« Отговор #860 -: Януари 03, 2011, 13:00:46 pm »
Ехааа колко сте изписали....Първо на честитя на Блу Ейнжел - жива и здрава да е дъщеря ти с това хубаво име  :lol: - усмихнато и весело дете да расте!
Ейле благодаря ти за отговора относно моите болнични....наистинаа е много кофти че трябва да чакам близо 2м за да получа нещо..имайки предвид всички разходи, които ми предстоят около раждането....нямам думи, но да е жив и здрав мъжа ми  :D Иначе аз съм от късметлийките, които ги осигуряват на реалната раб.заплата и затова разчитам на тези пари...но каквото  - такова!
Относно упойките, наистина е хубаво човек да е запознат...аз дори ходих на консултация с анестезиолог, която за съжаление мина като анкета...от какви болести съм боледувала, алергии и прочие....претупаха ме набързо...и после ме питаха имам ли въпроси..и аз не се сетих за нещо конкретно....след което платих 40 лв за нищо.....направо не знам как човек да направи своя избор...?!?
« Отговор #861 -: Януари 03, 2011, 13:11:14 pm »
Монкааааа тука съм душицеее,но изчаквам умишлено до утре е и аз съм на доктор и има вероятност вече да се знае и нашия ден кога ще е та да не го пускам два пъти ;),аз за списъка немога да забравяяя  :lol: :lol: :lol: :lol:
Cамо защото очите ми не се насълзяват не значи че не плача... И това че винаги съм силна не значи че всичко е наред...
*

power

• *
  • 1116
  • трябва да сме силни !
« Отговор #862 -: Януари 03, 2011, 13:16:51 pm »
Не искам да прозвучи така все едно защитавам държавата,защото и аз не съм доволна от много работи, ама все пак допреди 1-2год ги нямаше трите безплатни опити инвитро и майчинството беше 9мес,а не година.

Айде стига съм се отклонявала и аз да си кажа,че утре ще ходя на преглед при доктора ,при който ще раждам и сигурно ще ми каже кога ще е секциото.Знам само ,че ще е до края на месеца,но кога ли?  :ask: А за упойката аз искам да съм с епидуриална,но и това ще се реши след срещата с анестесиолога предполагам.

Мънки,реши ли се последно как ще раждаш, че май съм изпуснала  :oops:
07.10.2009
*
« Отговор #863 -: Януари 03, 2011, 13:37:15 pm »
Камбозолка, явно аз не се изразявам добре, или ти в случая не ме разбра съвсем правилно...  :D Не казвам, че от четенето няма полза, а че то само по себе си не е достатъчно надеждна база за взимане на такъв вид решения от неспециалисти в областта, като нас. Каквито и знания и инфо да сме натрупали - те са си откъслечни и рискуваме погрешно да изтълкуваме някои факти, да ги подценим, или надценим.

Съчетайте двете неща разумно, с мярка и така решавайте.

Повод да кажа това, беше конкретно постът на Елена. Аз съм си ЗА анестезията, не считам, че е рискова колкото се изкарва по разни статии и за това напомних просто, да се говори и с лекарите за тези неща, не само да се  чете и да си мислим как лекарят ни "лъже и крие" от нас едва ли не, колко е опасен епидурала, или нещо друго. Някой беше дал аналогичен пример и с приема на лекарства по време на бременност. Лекарят ти ги изписва, четеш листовката и ти идва да се гръмнеш от шубе  :lol: Ама не си лекар ти и не можеш да прецениш съотношението полза/риск от приема на даден медикамент, нищо че си прочела какво пише в официалната листовка на лекарството. Просто казвам, че съм за "комбиниран подход" в конкретния случай, не за даване на приоритет на едното, или другото.
Дано така е по-ясно вече.

И по повод споделеното от yoanna за консултацията й с анестезиолог, при това платена... Проблемът идва не от лекарите само, а от собственото ни неумение да изискваме информация и да зададем правилните въпроси овреме. ;) Ето това е моментът за четене, преди да отидеш при анестезиолога /в конкретния случай/. Хубаво да си систематизираш въпросите и опаснията преди посещението и да си готов да попиташ, когато човекът отсреща ти каже: "Имате ли въпроси?". Аз дори си ги пиша на листче и си питам наред, така съм сигурна че нищо важно за мен не пропускам.  :lol: Иначе няма голяма файда да говоря с лекаря си, че като се прибера после да седна да чета и да разпитвам из нета за нещата, за които не съм го питала. Всяка допълнителна информация е добре дошла естествено, но за наистина "информиран избор" трябва и четене и лекарско мнение заедно, поне според мен.

Ще дам един пример дори, конкретно по темата анестезия, споделен от колежка на майка ми - анестезиолог. Жената каза, че най-честият проблем с нейните пациентки- родилки е именно неправилно изтълкувана информация, прочетена някъде от иначе грамотни и нтелигентни жени. Масово не правят разлика между епидурална и спинална упойка и масово умират от ужас, че ще им прекъсне гръбначния мозък поставяйки такива упойки. И често по половин час се налага, да спори едва ли не с пациентката по медицински въпроси, като срещу нейните думи аргумента е: ама една приятелка каза, ама в интернет прочетох така и няма разубеждаване. Последният хит, който се върти в момента в СЗ между моите бременни познати е следния. Една мацка раждала с планово секцио и пълна упойка. И взела, че я пуснала упойката по средата на операцията, пък се събудила и така "на живо" екипът продължил докрай  :lol: Нали се сещаш колко е възможно подобно нещо, ама... Като поразпитах за конкретния случай, оказа се че мацето просто имало спомен кога й вадят интубационната тръба т.е. след като всичко вече е приключило.

Естествено никоя от нас тук, не е чак толкова загубена по тези въпроси, ама и ние можем без да искаме да преувеличим някои неща.
« Последна редакция: Януари 03, 2011, 13:40:59 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
« Отговор #864 -: Януари 03, 2011, 13:45:32 pm »
лелее момичета и нашето се почва,срещите с бебешорите идват бавно, но сигурно...на моменти се усещам ,че ме обзема паника ама.....толкова ми е минало през главата ,ще мине и това :D
Утре чакам новини Мънкич :wink:

« Отговор #865 -: Януари 03, 2011, 13:48:48 pm »
хихихиххиихх палърчеее ама то май никой незнае аз как ще раждам ,даже и азззззз и докторааа ,освен ако детето знае ихиххи ама не казва :)Утре мисля да се взема вече крайно решение и да се деиства :).
Cамо защото очите ми не се насълзяват не значи че не плача... И това че винаги съм силна не значи че всичко е наред...
« Отговор #866 -: Януари 03, 2011, 13:54:54 pm »
Бреййй, че сте изписалиии  8O....и то все сериозни теми :)
Мони, и мен започва лека-полека паниката да ме обзема, но си казвам "Ще се справя" и се моля всеки ден всичко да мине безпроблемно. Аз засега съм се спряла на нормалното раждане...ще видим и Доки какво ще каже на 12.01, ако може и без упойка, та си ме е страх от неизвестното най-вече. :?
И да не забравя - Честито на Blue Angel и Sixsens! Да са Ви живи и здрави бебечетата и само радост да Ви донесе новата 2011.
*
« Отговор #867 -: Януари 03, 2011, 14:06:25 pm »
Виолет, засега и аз мисля да е нормално и без упойка пък каквото сабя покаже,или ако беборан не се завърти с дупенце навън  :lol:И аз съм на 11.01 на док и ще видим какво ще каже и моята АГ :DТо неизвестното де,то върши тези работи с нас :lol: :lol:

*
« Отговор #868 -: Януари 03, 2011, 14:13:42 pm »
Ей мацки, завиждам ви на мерака и куража  :D И мен започва да ме наляга паника малко по малко, ама в друга посока. Страх ме е бебо да не тръгне по-рано по естествен път и да се "охълцам" с естествено раждане.  :lol: Надявам се да си седи послушно до планираното секцио, ама то всеки луд с номера си де.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

power

• *
  • 1116
  • трябва да сме силни !
« Отговор #869 -: Януари 03, 2011, 14:56:54 pm »
И мен започна да ме хваща лека-полека паниката...все си мисля,че няма да мога да се справя,че ще объркам нещо,че няма да съм добра майка и т.н.,а как ме притеснява кърменето...много искам да кърмя,но и затова сси мисля,че няма да съм достатъчно търпелива или пък няма да съм достатъчно упорита. Ей такива работи ми се въртят из главата.  :?
07.10.2009
« Отговор #870 -: Януари 03, 2011, 15:02:38 pm »
Здравейте момичета, най-напред да честитя новата 2011г на всички. Да е здрава, мирна и късметлийска и всеки момент от нея да е по една сбъдната мечта.
На Blue Angel искам да честитя най-хубавия новогодишен подарък - Мария. Да е жива, здрава и много щастлива. На мама желая от сърце бързо възстановяване. На всички, които им предстои раждане да е леко и безпроблемно.
Аз самата също съм в очакване – док. каза, че предвид размерите на беба (миналата седмица 34.гс. беше 3 кг) ако не родя до 20.01 нормално след това ще е със секцио, че ако откара до термин (9.02) ще стигне 4кг. Вече започнах много да се плаша, но предполагам че при всички очакващи е така. Лек и успешен ден
« Отговор #871 -: Януари 03, 2011, 16:48:28 pm »
... че предвид размерите на беба (миналата седмица 34.гс. беше 3 кг) ако не родя до 20.01 нормално след това ще е със секцио, че ако откара до термин (9.02) ще стигне 4кг. ....

И ние сме с такива размери  8O, но какво пък.....има и бебета над 4 кг. родили се нормално...знам ли...започвам да се чудя. На мен не ми е споменавал док за секцио поради тази причина, т.е., че сме малко по-големички.
Момичета смятате ли, че това с измерването на кг. на апаратура, която се води много добра и точна, може да е наистина точно? Последно като ходих във Фемина на преглед Д-рката каза, че давало разлика не повече от 50-60 гр., но аз все си мисля, че кг. се отчитат на база размерите на частите от тялото на бебчо, а нали самият доктор ги очертава за да ги измери...мисълта ми е, че за да е измерено правилно бебето доктора трябва да е супер прецизен, въпреки , че и тогава не е сигурно. Много ми се ще бебчо наистина да е толкова , колкото са го измерили. :lol:
*
« Отговор #872 -: Януари 03, 2011, 17:05:11 pm »
Ама всички ни тресат едни трескииии :lol:
Незнам Виолет,мен моята АГ даже не ми казва колко е голям бебо,само на ФМ като бях ми  каза другата док.че върви голям и толкоз повъпроса :?
Да ви питам с каква прах перете дрешките на малките,че аз още се чудя каква да купя и да почна да пера едно по едно ? :ask:

« Отговор #873 -: Януари 03, 2011, 17:08:24 pm »
Да ви питам с каква прах перете дрешките на малките,че аз още се чудя каква да кухя

То май няма голям избор. Аз лично съм приготвила Персил Гел (белия е подходящ за бебешки дрешки). Чувала съм добри отзиви...не е със силна миризма и хубаво пере.
По-скоро се чудя за омекотителя...не видях друг освен един бял на Семана, но ми казаха, че имал много силна миризма, и може би не е добър избор.

*
« Отговор #874 -: Януари 03, 2011, 17:10:30 pm »
  аз съм чувала,че ранния БХС не е меродавен при многоплодна бременност.Не бях чувала за ИКСИ  8O
  Трябва да се има предвид все пак,че БХС не е диагноза,а изчисляване на риск...

...ииии да си споделя,видях се със счетоводителката ми .Оф ,оказа се,че всъщност миналата година съм се осигурявала на 420 лв , и съм била на трудов договор.Което ще рече,че имам право на болнични.Олекна ми.Сега чакам само да провери дали ще ми се качи минимума според декларирания доход за миналата година/че и там май имало промени/...
*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #875 -: Януари 03, 2011, 17:14:05 pm »
Момичета, на мен бебето /синът ми/  ми го мереха над 4 кила още от началото на 9-ия, а си се роди 3420... тия меренки в края доста може да ни шокират... зависи си от доктора де  :lol:.

... Проблемът идва не от лекарите само, а от собственото ни неумение да изискваме информация и да зададем правилните въпроси овреме.
Ей това описва мнението ми абсолютно точно.
По темата за социалната политика в държавата - нямам намерение да ви занимавам с американската, защото едва ли някой го интересува. Ще споделя само с 2 думи :
Майчинство не се изплаща, в най - добрия случай получаваш 6 седмици платен отпуск /зависи дали имаш хубава работа/. След това трябва да си оставиш детето в градина или да загубиш работата си. Детската градина струва между 35-45 долара на ден. Болнични няма. Има едни прословути "сик дейс" - 4 на брой, в случай че работиш на пълен работен ден. После се оправяй... И не на последно място - здравната осигуровка за бременност ми е 526,19 на месец + 463 за бебчето, живот и здраве. Да, ще раждам в лачена болница. Има фонтани в коридорите и фотьойли. Заплатата, която съм получавала досега, не е надхвърляла 1000-1200 долара.
Хич нямам намерение да ви казвам, че в Бг е по - добре. Просто искам да ви "информирам".
*
« Отговор #876 -: Януари 03, 2011, 17:22:17 pm »
Проблемът идва не от лекарите само, а от собственото ни неумение да изискваме информация и да зададем правилните въпроси овреме. ;) Ето това е моментът за четене, преди да отидеш при анестезиолога /в конкретния случай/.
Jbrul не съм съгласна, че трябва да четем и събираме предварително инфо, за това което ни интересува - нали затова се ходи на консултация - за да те информират компетентно. Все пак аз съм икономист, а не лекар и едва ли мога да синтезирам точната инфо от нета...не че се заяждам...просто мисля че лекарите са длъжни да ти предоставят информацията, а не ти да ги залееш с глупави въпроси.
Дени и на мен не са ми казвали за връзка с кг на бебчо и вида раждане...ние също сме доста едри, но засега док е на мнение за нормално раждане...пък ще видим. И аз смятам че въпреки добрата апаратура, изчисляването на кг е математическа формула, която дава отклонения.
« Отговор #877 -: Януари 03, 2011, 17:32:07 pm »
Аз пера с Максима сензитив бебешки е и е концентрат,доволна съм от това как изпира,омекотителя ми е на Чико и мирише точно на бебче :))))).
*
« Отговор #878 -: Януари 03, 2011, 18:08:04 pm »
Ок момичета,благодаря Ви за отговорите,горе-долу се ориентирах....  :lol:

*
« Отговор #879 -: Януари 03, 2011, 19:23:34 pm »
Здравейте и за много години!!!
Първо да честитя на Blue Angel и Sixsens - да са ви най-вече здрави мъничетата и мнооого да ви радват!!!
За тия пусти 18 месеца... аз съм една от малкото, които това ги устройва и естествено не ме хваща за 4 дни. Е направо откачих! Вярно, че става въпрос за 150 лв, но при бебе, тия пари щяха да са ми много от полза. Както и да е - мина ми, в крайна сметка и без тия пари ще си отгледам детето (само да се роди живо и здраво).
Колкото до "помощта" от държавата - личното ми мнение с една дума е "смешна". В тая държава било така, в оная иначе, е аз съм в България и искам или не трябва да се съобразявам с тукашните закони. По стечение на обстоятелствата една част от образованието ми е точно социално осигуряване, за съжаление ми е ясно, че няма как да се дават повече пари, не за друго, а няма от къде да се вземат. Но от това не ми става по-леко. За детските надбавки и те са смешни, тоя "лимит" за получаване си е чиста подигравка с хората, които са съвестни и си плащат и данъци и осигуровки (демек НИЕ). С риск да ме нахокат модераторите - от мен и държава и социални имат една голяма майна.
За упойката - пред голяма дилема съм точно 50:50 са мненията на познатите ми. Та съм решила да се доверя на лекарката ми. А и при мен е малко сложно има травма на гръбнака, та искам или не ще трябва да се съобразя с мнението на лекарите.
Да си призная и аз съм в групата на притеснените. Всеки ден нови и нови страхове, притеснения и т.н. Да не казвам, че и през нощта ги сънувам. Знам, че ще се справя, знам, че съм прочела/питала доста неща, обаче имам чувството, че нищо не знам.
Лека вечер от мен.