0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

power

• *
  • 1116
  • трябва да сме силни !
Re: Тема на бременните № 70
« Отговор #840 -: Януари 02, 2011, 22:29:20 pm »
Хахахахаха,Мини, абе аз надвзети данъци няма да взема ама пооне ще си взема част от лихвите от ипотечния кредит хаххахаха.
Ама много нечестно ми се струва с тези детски,знам че сигурно издребнявам ама защо за едни ще има ,а за други не? Не е ли така?
07.10.2009
*

Eille

• *
  • 916
  • Понякога мечтите се сбъдват двойно!
« Отговор #841 -: Януари 02, 2011, 22:36:44 pm »
didon, бащинството е след шестия месец май, иначе след раждане му се полага 15 дни отпуск.
blue_sky, тези пари ако не си ги взела, имаше давност май 3 години да ги получиш. Аз не бих ги подарила и пет лева да са. Преди година и нещо приятелско дете се разболя от инсулинозависим диабет. Тогава изчетох закона за интеграция на хората с увреждания и този за семейните помощи и бях извадила абсолютно всички помощи, които се полагат на детето. Социалните бяха направили майката дива и щастлива, ходеше със законите, за да отпуснат на детето, това което му се полага.

*
« Отговор #842 -: Януари 02, 2011, 22:42:52 pm »
Ейле, не живея в България от 5 г. и дори нямам банкова сметка там. Освен това с детето се прибирам веднъж годишно. Нямам нерви да ме разкарват по 100 пъти, а и не желая да декларирам, че ще го отглеждам в България, тъй като за момента няма такива изгледи. Мисля, че трябваше да подпиша, че и не съм взимала такъв вид помощ от друга държава, което също не е вярно.
пауър, и за мен не е нормално това с детските, но то кое ли е?! Добре, че поне фонда го има, че преди трябваше и двойките всичко сами да си плащат (изключвам малкото, които ги е огряла помощ за лекарства от НЗОК).

Извинявайте, че толкова се отклоних от темата!

*
« Отговор #843 -: Януари 02, 2011, 22:59:07 pm »
blue_sky парадоксално е и още как  :? Като знам какво дава австрийската държава на приятелки, които просто живеят и родиха там... Не са работили и ден, просто съпрузите им работят там и са плащали осигуровки и - хайде вземи тези 1200 евро месечно. И за второ дете си ги получаваш същите, ако си самотна майка пък...
Наистина сумите, с които ни "подпомагат" тук са подигравка. А и от това, което чета не всеки път можеш и да ги вземеш. Примерно за детските надбавки - сега разбирам, че има опция да не ги получаваш. И защо така? Сигурно, ако имаш приличен доход не ти се полагат детски надбавки, или какво?

Дидон ти хубаво го мислиш, ама обезщетението за бременност и раждане май не може да се прехвърли на таткото като право на ползване - той нито е бременен, нито ще ражда. Май втората година, когато вече ти се полага майчинство (великите 240лв.) можеше да ги ползва бащата, ако ти решиш да работиш...някакви такива. Те всяка година ги променят вече тези закони, изпуснах им края, а и за днес ми стига ровенето в ДВ, заболяха ме очите.  :lol:

Истината е, че никоя от нас не може и не разчита на помощ от държавата, за да си гледа децата. И не би могла, ако не е циганка де. Дори да извадя от темата двойките с репродуктивни проблеми, при които и постигането на бременност е скъпо и износването на бременността, често също е доста скъпо (Натали беше споменала едни сериозни хилядарки само за вливания на нещо си, без другите медикаменти, които вема), хайде да сме "специфичен случай"... Ами накрая всички като родим, децата си искат едно и също и то не е безплатно и какво?! 250лв., 600лв., 35лв...., ама може и да не ги вземеш, ако евентуално не си на ръба да подаваш документи за социални помощи  :x То ако не ходиш да си ги търсиш тези пари, като наследство - май никой няма да те уведоми даже, че имаш право на тях.

Иначе...раждаемостта, раждаемостта, ама прираста, ама едни голеееми сълзи. Поне да мълчат по въпроса, като се знаят как нищо не правят!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #844 -: Януари 02, 2011, 23:23:27 pm »
Да, бащата може да излезе в "Майчинство" след като детето навърши 6 месеца, но мисля само за 3 месеца, като за обезщетение ще му се изчислява по формулите действащи за изчисляване на обезщетението за отглеждане на дете до две години, т.е ако е на висока заплата ще взема и високо обезщетение
Jbrul /ника ти ми е особено труден за обръщение/ крупната сума, над която се смята че си богат е 350 лева на месец за член от семейство, миналия месец съм дала само толкова за лекарства за двете, но понеже ги имам не ми се полагат детски :wink:

Хахахахаха,Мини, абе аз надвзети данъци няма да взема ама пооне ще си взема част от лихвите от ипотечния кредит хаххахаха.

ако си в болнични или майчинство ще си ги вземеш ... ама друг път
миналата година лятото отивам да питам за детски, викам майчинството доход ли е, от РУСО- даааа, доход е, как да не е
отивам в НАП да питам за облекчението и от там- ама госпожо, вие нямате доходи, то майчинството не е доход и няма какво да ви върнем  :x :x :x
« Последна редакция: Януари 02, 2011, 23:33:04 pm от mini »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
« Отговор #845 -: Януари 02, 2011, 23:43:31 pm »
За прословутите 250лв първо ходиш за бележка от общината за живородени деца. После имаш удоволствието да чакаш часове заедно със "социално слабите" по-мургави сънародници, служителката се опитва да ти повишава тон, защото така е свикнала да говори с постоянните посетители. За капак на всичко, в станалата известна сграда на социалното в нашия град, няма място, на което да накърмиш детето си. Язък за скъпите табелки  :lol:.

*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #846 -: Януари 02, 2011, 23:56:45 pm »
Май сме по - спокойни тогава, когато знаем, че нищо не ни се полага... Когато родих сина си, получихме 200 лв еднократно, майчинството ми беше фиксирано на 130 лв, а детски надбавки никога не съм получавала. Сега знам, че в Америка нищо не ми се полага и май се чувствам по - доволна  :lol:.
Blue angel, Сикс - честити ви рожби! Да са ви живи и здрави и с много късмет!
*
« Отговор #847 -: Януари 03, 2011, 00:26:04 am »
mini , dani_ j не се жалвайте сега, нали се разминахме в банката преди празниците, като си внасяхме поредните златни кюлчета  :lol: дреме ви за някакви си там мижави парици ;)

elle22 точно така де, като е нищо - да си е нищо поне. Не уж нещо, за което оказва се че трябва и да чакаш на опашка...в случай, че не попадаш в графата "и това не ми се полага".

*

fibo

• 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
« Отговор #848 -: Януари 03, 2011, 01:19:40 am »
Да ви кажа не знам за Австиря,но в Белгия нещата са далеч по-зле отколкото при вас в БГ,и да ви кажа макар и да разбирам гнева ви,доста сте си ок.При нас майчинството започва най-рано 7 дни преди термин и продължава 14 седмици след раждане,ако родиш по-рано,губиш правото си на седемте дни,т.е. майчинството ти започва да тече директно.Ако преносиш,тече ти майчинството или с други думи ако преносиш с още 7 дни,ти остават 13 седмици.За близнаци ти се полагат 17 седмици.Майчинството ти е 70% от брутната ти заплата за последните 18м,изчислени на пълен раб.ден,ако не дай боже сте работили и на половин ден и не успеете да докарате 500и колкото там фул тайм дни,директно ви цакат с половината пари.Ако искате да си гледате обаче детето,а не да го дадете на ясла от 3м,имате право на 3м родителска отпуска(с одобрението на работодатела) която е 50% от брутната заплата,и там пак същото ако сте работили на половин работен ден.Ако искате да си гледате детето 2г в къщи имате право на "кредит време" и държавата ви плаща по 10 ЕВР бруто на работен ден,изчислено на 6дневна раб.седмица,а ако сте били на половин работен ден ви се полагат(както на мен) 5ЕВР бруто на ден....
Та какво да ви кажа...яслите са на безбожни цени от рода на 300-500 евр на месец,ако си достатъчно ..... да си дадеш детето толкова рано :? Единствено еднократната помощ е 1250 евр и поощрение "кърмене" от великите 100 евр.Само детските надбавки се изплащат вбезусловно 83евр на месец за 1во дете,230 за две деца и 380 за три,за 4,5 и тн не знам как е точно...
В детските градини не е по-малко трудно то БГ,братчета и сестрики са с предимство,а иначе за добра градина се чака около година и половина.Там пък страхотното е че няма кухня,децата на обяд се хранят със сандвичи от вкъщи,плод преди обед и бичквитка или курабийка следобяд.През деня им дават избор от няколко напитки - мляко,чай и вода,а със сандвичите - супа.Затварят в 15и30ч,а който работи до късно си плаща по 1,20евр на час до 18и30ч и по 2евр до 19и30.После се обаждат в полицията...(ако не си се обадил да предупредиш,че си в задръстване напр.,да не споменавам пък от закрила на детето какви проверки ще ви друснат)...
Все прекасни неща. :x :x :x
И се сбърквам от яд,че е една от най-социялните държави що се отнася до соц.слабите..И как има една група индивиди които здраво цоцкат държавката...ама за майките и бременните -тц,на тях за кво им е...да бачкат,бебетата - друг да ги гледа...

пп Сигурно ще питате ами не може ли с болнични поне до термин - не може....поне при нормално протичаща бременност,пък ако ще и да е с тризнаци... :x

Здраве да е....
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
*
« Отговор #849 -: Януари 03, 2011, 01:37:35 am »
Здравейте,

първо важните неща - Blue Angel честита ти дъщеря, да ти е жива и здрава и много щастлива.

Честита Нова Година на всички ви! искам да ви пожелая прекрасни бременности, леки раждания и здрави и радващи ви бебета, любящи мъже и съпричастни приятели. искам също така да ви благодаря за подкрепата през миналата година, че да имам лице за следващата :)

сега по въпроса за епидуралната ето един линк - четете в ресурси, има линкове към медицински изследвания, статията, за която аз говоря се казва рискове от епидуралната упойка за майката и бебето
http://www.thebusinessofbeingborn.com/literature.php

за тези от вас, които не четат английски - много накратко и по памет:

като цяло епидуралната, както и спиналната и комбинираната са, разбира се, на основата на морфин и освен, че ни карат да се чувстваме добре, действат със същата или по-сериозна сила и върху бебетата, което има някой важни следствия - оказва се, че доста по-често се налага асистирано раждане - форцепс, вакуум или цезарово, тъй като майката не може да напъва, а пък детето е ошаматено и не участва в процеса. асистираното раждане не е много приятно нито за бебетата - травми, понякога и сериозни, нито за майките - разкъсвания, понякога и сериозни (но това е друга статия). освен  това им се забавя респираторната дейност на бебетата, след това им трябва доста повече време да се осъферат и да тръгнат да сучат или да правят каквото и да е, щото са надрусани. Увеличава времето на раждане със средно 35 мин. често на жените им пада кръвното, вдигат температура, което също има влияние върху бебетата. а всъщност най-много ме притесни това, което описваха като "блокиране" или спадане на хормоните, които участват в раждането от упойката. част от това се опитват да компенсират като ти вливат окситоцин и физиологичен разтвор, но като цяло се разстройва цялата система.

моля ви се не скачайте да ми казвате каква съм луда да не искам упойка, аз не съм сигурна дали искам, и въобще как може да се вземе това решение предварително без да знаеш какво ще ти е, освен това всъщност се оказва, че не ни казват, или може би те не знаят какви са страничните ефекти (да не ги наричаме рискове). аз друго се чудя, няма ли алтернативи на спиналната упойка.

и още нещо много ме ядосва - като се разболеем ни казват "само парацетамол, до 4 на ден", а като им отидем в болницата - на сега морфин, на хормони, на не-знам-си-какво. наистина звучи сякаш на тях да им е по-удобно. два дена се мъча с адски болки в гърба и ако си поискам ибупрофен на кремче ще ме разстрелят, ама иначе са много отворени.

и още нещо - някой да е чел нещо за ваксините против грип, тук страшно настояват бременните да се ваксинират срещу свински грип, а пък аз пак четох някакви неща  :oops:

извинете ме за дългия пост, малко съм бясна, щото имам чувството, че ни казват ние да си вземем решение без да ни се дава пълната инфо и трябва да ровиш като прасе за трюфел
*
« Отговор #850 -: Януари 03, 2011, 09:14:44 am »
Добро утро. Аз все още съм си тук и то 2 в 1. Утре сме на лекар, ако не се родим днес. Ама не вярваааааааам. Май на момата и харесва в мама, а и на вън е студено. Лек ден на всички и се пазете.
*
« Отговор #851 -: Януари 03, 2011, 10:15:35 am »
Елена, няма смисъл да се ядосваш. Не случайно епидуралната упойка е по желание, т.е. НЕ е задължителна,нито препоръчителна по подразбиране. Работата на твоя лекар, е да ти изясни всички плюсове и минуси на този вид обезболяване, и естествено ти сама да вземеш решение.Никой не може да вземе решение вместо теб, неслучайно има "информирано съгласие".
Ако вземеш например листовката на някое уж безобидно лекарство, и я прочетеш, по точно часта със страничните ефекти, със сигурност може да се откажеш да го пиеш.
« Последна редакция: Януари 03, 2011, 11:14:32 am от Fifa »
*

saraapl

• 2009
  • Нашата мечта... Обичаме те много
« Отговор #852 -: Януари 03, 2011, 10:46:09 am »
И аз малко да се отклоня от темата за упойките... Извинете ме.
И аз като fibo и други сигурно не живея в България но не мисля че сме по-добре тук в чужбина..Аз от 8 години живея в Испания.Харесва си ми мястото,хората са приветливи,свикнахме с навиците,празниците...Езика не е труден-с едно изречение Тук е мястото за мен и семейството ми! Но винаги има НО..
Моята снаха роди в България преди 7 месеца-плати си колко си му е реда-къде за лесно раждане,къде за по-добро гледане.. Не се знае.Аз тепърва ще раждам-държавата не ми иска и една стотинка.Ок това е супер.Ето чувам в България има еднократна помощ за едно,за две,за три деца.. Е,и тук имаше но заради Кризата от 01.01.2011 година спират и 2500 евро които даваха за бебе..Здраве да е-с тях без тях ще си гледам детето.
Майчинството в България е около 2 години нали така..Е тука е 16 седмици..Започва да тече след като родите.Преди това в 32г.с. си излизаш в болничен,който по приницп зависи от фирмата как ще ти го платят..Аз за радост ще си взимам кажи речи цялата заплата..Майчинството се плаща 100 % от брутната заплата в продължение на тези 16 седмици,като след това ако кърмиш имаш право до 9 месечна възраст на детето да работиш на половин работен ден-като половината заплата ти я плаща фирмата,а другата половина държавата( пак си добре).И ако си майка работничка по 100 евро на месец докато детето стане на 3 години.. Това е което мен ще ме огрее с една дума..
Не казвам че е зле,но не е и много розово положението и при на.Поне детските градини (имаме много ) които работят с държавата поемат детето от 8 часа сутринта до към 17 следобед.Което е пак супер за работещи майки и татковци.и най-важното е че не се плаща за тях( взимат в предвид това че на теб ти се плащат осигуровки в тази държава..).Надявам се да ме извините за дългия пост-исках да споделя как стоят нещата в друга европейска държава :):)
Да кажа и за упойката -аз мисля с епидурална да съм..Да видим дали ще мога,защото докито каза ще видим като дойде момента-имам много малка татуировка на кръста..дано не е проблем :) Лек ден милички :)
« Отговор #853 -: Януари 03, 2011, 10:52:53 am »
Елена, честно казано не погледнах английския текст, защото нямам време, а и при мен тоя избор вече е в миналото ;)
Това, което със сигурност знам за епидуралната упойка е, че специфичното при нея е само начинът на слагане. Медикаментите, които се използват за обезболяване са абсолютно същите, които се използват при нормална операция. Доколкото си спомням от това, което си говорехме с анестезиолога, мен ме обезболяваха с аналгетици, със сигурност не с морфин!
За останалите рискове, които са изброени - да, това си спомням и аз от нещата, които съм чела, но те са минимални при участието на добър анестезиолог.
За разкъсванията - при мен също се наложи мъничка епизиотомия, имам точно 1 външен шев. Момичето, което дойде с изтекли води, докато аз чаках да започна да раждам, роди без упойка и е с 4-5 външни шева и няколко вътрешни.
За това дали детето е ошаматено и как засуквало по-късно - не мисля, че има нещо вярно. В стаята имаше 2 момичета със секцио със спинална, аз - с епидурална и мацката, дето роди без упойка - всички бебета засукаха без проблем.
За това дали усещаш напъните - аз моите накрая си ги усещах. Преди да започна да ги усещам слушах доктора и акушерката какво ми казват.
Всичко това, пак казвам, ако анестезиологът си знае работата! Много страшно звучат тези статии, но е важно да сме информирани все пак!
Успех, каквото и да решиш!

Иначе за майчинството - доколкото знам България е една от държавите с най-добре уредено и най-дълго майчинство в Европа, а за Щатите въобще да не говорим. Това, че не ни се плащат детски е друг въпрос, неприятен, наистина, но мисля, че възможността да прекараме с децата си първата им година не е никак за пренебрегване.
« Последна редакция: Януари 03, 2011, 10:55:17 am от cambozzola »
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*
« Отговор #854 -: Януари 03, 2011, 11:22:35 am »
Привет мамита!
При нас няма ново освен ,че вече съм си у дома,край на работата :D
Мънки душо,къде си -имаш списъци за актуализиране :lol:
Наближава и вашата среща с бебчовците-Йоани,Сарич,Мънки :crossfingers:

*
« Отговор #855 -: Януари 03, 2011, 11:41:08 am »
Да разсея малко темата ,че я обърнахме на друга  :lol:.
Днес бях на ЖК видяхме бебчо,мяташе ни с ръчичка ,не мога да опиша как се почуствах,но всъщност вие вече знаете  :D.Всичко при нас върви нормално ,гънката на нослето(нухалната гънка май беше)е 1,1 напълно в нормата. osi_9
*
« Отговор #856 -: Януари 03, 2011, 11:55:25 am »
всъщност проблема с майчинството идва оттам,че осигуровките ,които човек плаща всеки месец,за да получи що годе нормална помощ бъркат яко в джоба му,хладилника му...здравословния начина на живот...това е според мен.Иначе даааа,социална държава сме!

Аз в САЩ по думите на брат ми,ако единия от семейството работи не го мислиш изобщо дали ще можеш да купиш на бебо памперсите и пюретата за месеца.Мои приятелки треперят като видят,че в шкафа са останали само две бурканчета...Ей това е...

Питам снаха ми "при вас кои колички са най-ползваните" ,а тя "тук има всякакви,но те май много не ги ползват,возят се само в коли...

*
« Отговор #857 -: Януари 03, 2011, 12:31:39 pm »
Момичета, по повод упойките - естествено съм на мнение, че трябва да сме максимално информирани кое, как и защо. Ще си позволя обаче да кажа, че лично според мен, за тези неща точно трябва да се разговаря с лекаря, който ни следи и с анестезиолога. Въпросите и опасенията си най-добре споделете с тези хора, само те са в състояние достъпно, разбираемо и без преувеличение на ползите и рисковете да ви обяснят за какво точно става дума.
Четенето на медицинска литература, или статии в нета и на други места, от лаици в областта като нас - си е "нож с две остриета" и не бива да го забравяме. ;) Колкото и да сме грамотни по разни въпроси и грамотността ни по темите "бременност" и "раждане", да надвишава тази на една средностатистическа жена, която не е имала репродуктивен проблем - все пак не сме достатъчно компетентни, за да можем да преценим обективно някои неща.
Предполагам доста от вас, докато са се опитвали да забременеят и са търсили причините за неуспеха си - са чели и в Зачатие и на други места. Предполагам, че и доста от вас /като мен/, четейки едно, или друго са се "самодиагностицирали", шашкали, казвали са си: "ей да, ето така е и при мен, ето с тези симптоми съм и аз, сигурно е СПКЯ, сигурно е инсулинова резистентност, сигурно щитовидната ми е заминала..." ;) А в крайна сметка се е оказало нещо съвсем друго... Докато изследванията и лекарят не установят за какво става въпрос - от многото четене полза няма, само шаш и излишна тревожност, най-често без основание.

Нека не забравяме също, че повечето статии /поне тези на които аз попадам/ за бременност и раждане, освен че се пишат на базата "по принцип еди какво си", по презумпция гласят - да не се прави нищо извън "природно установеното". Когато по тези въпроси се говори "общо" и "по принцип" - естествено, че никъде няма да прочетете за ползите от обезболено раждане примерно, ами ще се натърти на всеки негатив евентуален, ако ще той да е 0,0001% и най-малкият риск ще се изкара едва ли не нещо, което е закон и се случва всеки път и при всеки. Пък "надрусани бебета", пък ошеметени родилки и деца и пр. Само дето трудно ще намерите конкретна майка, която да сподели за такъв проблем при своето раждане. ;)
Та...четете, информирайте се, но не забравяйте все пак, че специалистите са последна инстанция за тези неща и решенията си съобразете с тяхното мнение и опит, не с прочетеното тук и там. Аз съм изключително против "сляпото доверие в лекаря", но и другата крайност - не е опция за тези неща. Медицина не се завършва за ден-два, специалност също не се взима за ден-два, практиката на вашите лекари е нещо, което е в пъти по-ценно и достоверно от някоя статия някъде. Съчетайте двете неща разумно, с мярка и така решавайте. Не налагам мнение, само го споделям. :)

По темата обезщетения и майчинство - никъде не е идеално положението. В България имаме един вид привилегии, в други държави пък - нямат това, което ние имаме, ама имат друго, което на нас пък ни липсва... Между "по света и у нас" за мен има една единствена основна разлика. Ако в т.нар. "бели държави" се числиш към средната класа /каквато тук напрактика нямаме в класическия смисъл/, обикновено можеш да си позволиш, да посрещнеш всичките си битови нужди и да живееш нормално, дори оставайки си в къщи с детето година-две и само със заплатата на таткото. Да, няма да тънете в лукс, но зор от вида на как да си платим сметките за ток, парно, вода, телефон, колко струва храната в магазина, колко струват нещатата за бебето - просто ги няма. Може да се лишите от нова кола, почивка, придобиване на някоя по-луксозна вещ, но не й да кършите пръсти през ден къде памперси и пюрета били с лев-два по-евтини, колко е поскъпнало олиото, или килограм месо, колко струват пресните салати и пр. битовизми. Това - независимо дали съответната държава изплаща някакви помощи, или не дава и стотинка. Просто стандартът е друг. Ако пък наистина се окажете социално слаби там и в графа "под средна класа" - предвидени са финансови помощи и то реални, които да ви позволят нормален начин на живот.
При нас е "мижи да тЪ лажим" положението. Какво, не се знае, че с малко дете/деца доход от 350лв. на член на семейство не стига донкъде ли? Знае се, ама се водиш едва ли не богат и даже умрелите 35лв. не ти дават месечно. Ама имало хубаво майчинство поне първата година, ако си се осигурявал редовно и на реален доход и това било "социалната държава". Ами сори, ама аз 6-а година се осигурявам на 2000лв., та майчинството си съм го внесла в хазната по 100 до момента и не бих казала, че държавата в случая нещо ми осигурявала. Аз съм си го самоосигурила и то многократно. Да не споменавам, че ако вместо на реална се бях осигурявала на минимална заплата в този период, а разликата си я бях вкарвала в една банкова сметчица...щях да съм много "по-напред" с парите, отколкото сега, като ще взимам най-високото възможно майчинство примерно. Единственият "бонус" от държавата, които ще получа за това, че ще й родя и отглеждам качествено и отговорно още един гражданин - възлиза на 250лв. еднократно  :lol: , пък и тази "крупна сума" пак от моите и вашите данъци е дошла не от небето я...
Майките, които могат да си позволят 6 месеца, година или две, да си гледат децата в къщи - могат да си го позволят благодарение на себе си, семейството си и въпреки държавата, а не благодарение на нея. И в този смисъл - наистина не мисля, че държавата с нещо ни стимулира и подпомага реално да бъдем родители, освен с "големи приказки" де. ;) Не ме бърка мен лично, че държавата не поема грижи за детето ми, то си е мое /наше де/ не "държавно" и си е моя отговорност. Но наистина дразни в един момент, мазните политици да ми циврят за ниска раждаемост и да ми се пъчат как ни подпомагали за да се оправим с проблема, а и ние и те знаем, че въобще не е така. Поне да бъдат така добри да млъкнат най-после по темата, вместо да наглеят нон стоп и денонощно по всякакви възможни медии  :x

*
« Отговор #858 -: Януари 03, 2011, 12:38:49 pm »
Честита нова година, момичета, пожелавам ви много здраве, любов и пухкави бебчета през 2011!
От баницата ми се падна здраве и нова кола  :D

Стискайте палци във вторник ми излиза резултата от БХС, Дай Боже всичко да е наред!!

Споко, Надеж, наред ще е! На мен лично не ми правиха ранен БХС, защото резултатите не били показателни при ИКСИ бременност (т.е. можеш да се вкараш в напразен ужас). Останахме си само с ФМ прегледа (той си беше с идеални мерки, иначе вече щяхме да пуснем БХС) и изчакахме до 16-17 г.с. за БХС (което си беше съвсем наред, потвърдено и от още 2 ФМ). Това да изчакаме си беше мнение на моята лекарка все пак, но доколкото поназнайва повечко от мен, реших да я послушам и не съжалявам :-) Така че спокойно, вярвай и на ФМ резултатите и докладвай утре с усмивка!

« Отговор #859 -: Януари 03, 2011, 12:52:01 pm »
Jbrul, с много неща от тия, дето си казала съм съгласна, с много - не съм  :D Аз също като Елена четох много неща, но после говорих с Надя, която ни водеше курса за бременни, както и с моите лекари (Сигридов и Илиев) и анестезиолог - така че, информацията, която давам е компилация от всичко, което съм научила и от мнения "за" и "против". Като минала през такова раждане се опитвам да споделя собствения си опит - всеки път казвам, че никого не агитирам и че при мен нещата са се стекли така, благодарение на добрите специалисти, в чиито ръце съм попаднала. Не мога да направя съпоставка между другите видове раждане, защото това е единствения ми личен опит. Надявам се, че помагам на момичетата да вземат своето решение - иначе е ясно, че ние сме лаици и се оставяме в ръцете на знаещите и можещите.

За мен от много четене полза има - както знаят запознатите с историята ми, ако не бяха медицинските сайтове, информацията в този форум и якото дълбаене, нямаше да имам тая лентичка отдолу ;) Но това си е за мен, де!
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.