Може да ви се стори глупаво, но аз си мислех едва ли не, че е задължителна ЖК
Не е задължителна ЖК. Следващите разяснения ги пиша в помощ на новите кандидат-мами, понеже и аз в началото не бях много наясно, за къФ ми е тая ЖК, като си имам лекари да ме следят и се подведох, че "непременно трябва" да се запиша.
Ако се запишете на ЖК, получавате следните бонуси. Направления за изследване на кръв и урина по време на бременността, може и една цитонамазка, някоя МБ, изследване за СПИН, сифилис, кръвна група. Предвид форума в който пишем, последните изследвания сме ги правили по 100-ина пъти, плюс какви ли не още вирусологии, момичетата забременели чрез АРТ пък са правили какво ли не, дето тия от ЖК - не са го и чували
Та нито като вид изследване ще "намажете" нещо, което не сте правили и не знаете, нито пък по ЖК ще ви поемат някое от по-скъпите изследвания /тромбофилия, БХС/. Лично за мен, да се размотавам по някакви поликлиники, особено в този сезон и да ми кихат и смъркат разни наоколо, за едно направление за кръв и урина - е необоснован риск. А и в частна лаборатория тук - пълният пакет за изследване на въпросните ми струва 18лв., не е някаква убийствена сума, дори да ги пускате всеки месец. Все пак по ЖК си имате право на направление за тях, всеки да си прецени доколко това му е важно.
На малко места, лекарите водещи ЖК разполагат с нормален /4Д/ ехограф. Полагат ви се 3 такива прегледа по ЖК през бременността и ако все пак точно вашия док. по ЖК има такъв УЗ - може да се възползвате.
Ако вашият лекар по ЖК обаче, има УЗ апарат какъвто моя - нещо с дисплей по-малък от този на касов апарат в хипермаркет...чиста загуба на време си е.
Болнични може да ви издава вашият си лекар, който основно ви следи бременността. Всякакви приказки, че нямал право и пр. - оказа се не отговарят на истината и законите. Щом е законно практикуващ АГ-специалист, никъде не могат "да не признават" издадени от него документи, поне така е по закон. Друг въпрос е, че някои лица и ведомства, пред които си представяте болничните, могат да решат да се правят на луди и да ви развъртат. Та си преценете вие конкретно в каква ситуация сте и дали не е по-удобно все пак да си взимате болничните от лекар по ЖК.
Лично аз, се записах на ЖК, защото ми казаха, че било задължително да изляза в този болничен дето е 45 дни преди раждане т.е. да го имам като документ.
и викам айде и аз на ЖК, да не занимавам истинските лекари с глупости...
Нищо подобно оказа се и това ми го каза лекарката от ЖК-то, а тя е наясно с бюрокрацията милата. И горенаписаните неща ми ги каза тя.
Ами друго не се сещам по темата за момента, но не е задължителна ЖК, а дали лично на вас ви върши работа - зависи от конкретното ви положение и желания.
Извинявайте, ако съм досадила с инфото.