Проблемът идва не от лекарите само, а от собственото ни неумение да изискваме информация и да зададем правилните въпроси овреме. Ето това е моментът за четене, преди да отидеш при анестезиолога /в конкретния случай/.
Jbrul не съм съгласна, че трябва да четем и събираме предварително инфо, за това което ни интересува - нали затова се ходи на консултация - за да те информират компетентно. Все пак аз съм икономист, а не лекар и едва ли мога да синтезирам точната инфо от нета...не че се заяждам...просто мисля че лекарите са длъжни да ти предоставят информацията, а не ти да ги залееш с глупави въпроси.
Дени и на мен не са ми казвали за връзка с кг на бебчо и вида раждане...ние също сме доста едри, но засега док е на мнение за нормално раждане...пък ще видим. И аз смятам че въпреки добрата апаратура, изчисляването на кг е математическа формула, която дава отклонения.
Днес явно не ми е ден да пиша разбираемо...
Да
yoanna , за това се ходи на консултация, за да те информират компетентно. На консултация, лекарят те пита за неща, които за него са важни в професионален аспект и гарантират, че ще си свърши работата добре и ти казва нещата, които пак
според него са важни за теб. Това е професионалната консултация и тя обикновено е ограничена в строго медицински въпроси. Лекарят, не може да знае какви са личните ти страхове и опасения и точно заради това, в края на консултацията те пита дали ти имаш въпроси към него. За да зададеш въпрос, малко от малко трябва да си запозната с процедурата, потенциалните рискове от нея и да можеш да питаш адекватно, а не както ти казваш, да започнеш "да лееш глупости". В този смисъл казах, че моментът за четене е преди консултацията. За да знаеш какво да попиташ просто, а не защото трябва да го знаеш вместо лекаря си я. Анестезиологът няма да седне сам да ти обяснява /примерно/, че упойката няма да ти "надруса бебето", защото предвид работата му - за него това са чиста проба дивотии да кажем.
Ако ти пък имаш подобно опасение, трябва да си готова при консултацията да попиташ за това, все едно дали е глупаво, или не и да получиш компетентен отговор. Не виждам смисъл да се ходи на консултация, ако след нея се прибереш все така ненаясно по въпросите, които те вълнуват, а всеки го вълнуват различни неща и лекарят не може да знае какви са те за всяка жена, че да й ги рецитира като латерна при всяка следваща пациентка. Мен например ме интересуваше технологията на поставяне на спинална упойка, къде се боде, приблизително какво се усеща, колко продължава и пр. и съм питала за това - никой не хукна да ми го обяснява сам. Питах катетърът преди, или след упойката се слага...ей такива неща, които мен ме вълнуват, пък да кажем теб може и да не те интересуват. За лекарите какво са длъжни...мисля, че няма смисъл да коментираме даже, знаем къде живеем все пак, да не си правим илюзии и да не бъркаме какво би трябвало да бъде, с това какво е. Ако нещата ставаха както би трябвало, този сайт щеше да е доста излишен
Също не се заяждам "колежке"
, само уточнявам защо съм казала нещо.
За праховете - аз купих едно бебешко ОМО, ама още не съм го пробвала. Пък за омекотител на бебешки дрехи, честно казано не мисля да ползвам, едва ли след пране ще са като шкурка, особено пък такива фини материи... Колкото по-малко химия, толкова по-добре, но това си е чисто субективно мнение. Както и гладенето де, грам намерение нямам да гладя бебешки дрехи
, може би само спалното бельо.
Независимо, че бебето ми го мерят на супер апаратура и неслучайни лекари...не мисля, че са много точни прогнозните мерки. Разликите са далеч над 50-60 гр. най-често. Поне при мамите, които край мен родиха - "нямаше познал точните килограми"
Разликите бяха от 200 до 500 гр. под прогнозното тегло, което за по-едричко по принцип бебе не е голям дерт, но при по-дребните въобще не е радостно.
Аз напоследък нямам угодия по отношение движението на бебето
Като се кротне за по-дълго и започвам да нервнича защо не мърда. Като вземе да мърда и да се премята пък и се почва едно чудене защо мърда толкова - дали не го натискам, дали му е удобно, дали пък не се заплете в пустата пъпна връв и да се удуши...
Ни така, ни иначе мойта работа... Пак взех да ползвам доплера всеки ден, разчитайки, че ако сърдечните му тонове са силни и в норма - значи всичко с него е наред. И покрай въпросното мерене колко е голям всъщност се тревожа постоянно. Казаха последно 1,5 кг., ама ако са объркали едно 300 гр. и е 1200 гр., или по-малко, ами ако тръгне по-рано такъв дребосък...филми да искате в главата ми напоследък.
Адски нетипично поведение за мен де, ама очакването да станеш мама, явно няма общо с което и да е друго очакване в този живот.