0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Тема на бременните № 70
« Отговор #800 -: Януари 02, 2011, 13:29:51 pm »
Честита Нова Година и от нас! Бъдете здрави, обичани и много щастливи.
И нека тази темичка да прелива от щастливи бременни жени. :D

Момичета, видях, че сте коментирали 18-те месеца за майчинството. Как така са го приели? Кога е минало в парламента и от кога е влязло в сила? Беше само предложение.

и аз на това се надявам...Чух го на връх Нова Година по новините и ми причерня
*
« Отговор #801 -: Януари 02, 2011, 13:53:03 pm »
Честита Нова Година и от нас!
Моята настинка е във вихъра си ,гадно ми е и от утре съм в болнични и после направо излизам в така чакания 45 дневен :D
Кремче,това с гаргарата наистина има ефект,че бях станала в пълния смисъл "безгласна буква" :?Ще видим утре личната какво ще каже ,дано изпише нещо ако не ще си карам на чай и сода....
За зърната да ви се оплача,все още си ме болят,но в нашата Дупница никъде няма "Ланолин" даже ме погледнаха с ужас във всяка една аптека, да съм си взела"Гармастан"било старо и изпитано :xНо ако трябва ще си поръчам от Нета и това е
Това за майчинството сега го чувам 8O.....Момичета вече сериозно почнах да се замислям за този момент и си представям как ако милото е на работа ще летя с такси до болницата :(

*
« Отговор #802 -: Януари 02, 2011, 14:24:52 pm »
Обезщетение при бременност и раждане http://www.noi.bg/content/laws/kodeks/kd1h4.html

Чл. 49.  (1) (Доп. - ДВ, бр. 104 от 2005 г., бр. 105 от 2006 г., изм., бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г., бр. 98 от 2010 г., в сила от 1.01.2011 г.) Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено
обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 - 5.

Право на обезщетение за бременност и раждане

Чл. 48а. (Нов - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 1.07.2004 г., изм., бр. 69 от 2004 г., бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане вместо трудово възнаграждение, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск.

Както аз ги схващам нещата, изобщо имаш право на такова обезщетение, ако си се осигурявал минимум 12 месеца. А вече размерът на въпросното обезщетение, от 2011 ще се определя на база 18 месеца.
« Последна редакция: Януари 02, 2011, 15:02:43 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

« Отговор #803 -: Януари 02, 2011, 15:06:19 pm »
Точно щях да коментирам, че процентите са 90, но Жбрули беше по-бърза.
Изменението влиза в сила от 01-01-2011, като се има предвид датата на издаване на болничния за майчинство (45 дни преди термин).
*
« Отговор #804 -: Януари 02, 2011, 15:21:08 pm »
моникс, спокойно, няма опасност да родиш вкъщи, освен ако не чакаш до последния момент. При първескини раждането продължава дълго (в повечето случаи). Мъжът ти ще има време да излезе от работа и да те закара до болницата.

Честита нова година, лека бременност и раждане на всички и много нови попълнения в темата!

*
« Отговор #805 -: Януари 02, 2011, 15:23:26 pm »
Изменението влиза в сила от 01-01-2011, като се има предвид датата на издаване на болничния за майчинство (45 дни преди термин).

значи ли това,че мога просто по-късно да започна да получавам майчинство...да кажем ,след като станат 18 месеца
*
« Отговор #806 -: Януари 02, 2011, 15:38:08 pm »

значи ли това,че мога просто по-късно да започна да получавам майчинство...да кажем ,след като станат 18 месеца

Дидон, това значи че размерът на майчинството, което получаваш, ще се определя на база осигуровките, които си платила до месеца предхождащ раждането (или 45-дневния болничен, ако ще го ползваш)вкл., взимайки база 18 месеца назад. Т.е. не, не можеш по-късно да започнеш да получавш майчинство. Майчинството ти се смята според датата на раждане и това, на което си се осигурявала 18 месеца до този момент. Нали за това го въведоха все пак ;) да не би да вземе някоя от нас малко повече пари, за това че е родила.

*
« Отговор #807 -: Януари 02, 2011, 16:05:55 pm »
Честита нова година!Нека през 2011 ни се сбъднат всички мечти!
Момичета относно майчинството тези 18 месеца се вземат база от преди болничните ли :ask:,понеже аз съм в болнични от трансфера и така ще е до края?
*
« Отговор #808 -: Януари 02, 2011, 16:12:13 pm »
acq81 доколкото знам се смята и времето, в което си в болнични - т.е. сумите, които взимаш по време на болнични "влизат в играта". Питай пак някой счетоводител, аз няма да ползвам болничен и не съм питала детайлн точно за това. Лекарката на ЖК-то ми каза обаче, че нямало смисъл след като работя за себе си, да си пускам този 45-дневния болничен "само да ми пада майчинството от него" /цитирам/.

« Отговор #809 -: Януари 02, 2011, 16:49:47 pm »
Привет и за много години живи и здрави!

Искам да попитем знаете ли някои бабин илач против киселини, защото не успях да сваря аптеката отворена, а ме мързеше да ходя по-далеч. От 2-3 дни съвсем ме пробожда гърлото, особено вечер.

Това за 18 месеца вече е факт, но аз все се каня да търся къде в кодекса пише за осигурителен максимум. Защото така както пише в цитирания член значи че трябва да ми плащат 90% от заплатата, но знам от колежки че има таван и повече от това няма да ми дадат без значение че съм осигурявана за повече.. Много са стриктни някои да не вземе лев повече, но в даването не са така  :(
*
« Отговор #810 -: Януари 02, 2011, 17:09:51 pm »
счетоводителката ми преди време ми неше споменала за максимум 2000 лв

в един сайт имах запитване и ми отговориха по този начин:
имаш предвид,че не ми се губи обезщетението,а ще се забави изплащането му,ако хипотетично нямам 12 месеца към момента на тези 45 дни...?0който няма стажа губи обезщетението докато не натрупа 12 м стаж

това и с майчинството ли се случва или важи само за болничните?-майчинството ти започва 2 рата година и с него не може да се случи,,защото за едната година обезщетение си натрупала стажа
« Последна редакция: Януари 02, 2011, 17:11:27 pm от didon »
*

Nataly*

• 2785
  • Няма несбъднати мечти. Има изоставени желания!
« Отговор #811 -: Януари 02, 2011, 17:31:28 pm »
счетоводителката ми преди време ми неше споменала за максимум 2000 лв

в един сайт имах запитване и ми отговориха по този начин:
имаш предвид,че не ми се губи обезщетението,а ще се забави изплащането му,ако хипотетично нямам 12 месеца към момента на тези 45 дни...?0който няма стажа губи обезщетението докато не натрупа 12 м стаж

това и с майчинството ли се случва или важи само за болничните?-майчинството ти започва 2 рата година и с него не може да се случи,,защото за едната година обезщетение си натрупала стажа

Извинявай, Дидон, но аз не разбрах нищо от поста ти. :?
Майчинството ти започва да тече с този болничен от 45дни преди термин. С него започваш да взимаш 90% от заплатата, на която са те осигурявали както се оказа вече :? последните 18 месеца.
А втората година няма нищо общо с това. За нея ако решиш да я ползваш получаваш минималната заплата(т.е. 240лв.). Ако решиш да се върнеш на работа имаш право на един час по-малко работно време, взимаш заплатата си + 50% от майчинството(от 240лв.) и още някакви "привилегии" бяха.(пиша по спомен)

Сега обаче аз искам да попитам, когато си от самото начало в болничен, коя сума от въпросните месеци ти се смята за майчинството - сумата, на която те осигуряват или тази, която си взимал чисто по времето на болничния?
« Отговор #812 -: Януари 02, 2011, 17:53:01 pm »
Честита Нова Година! Лека бременност на всички и леко раждане, здрави бебоци на финала :)

Момичета вече сериозно почнах да се замислям за този момент и си представям как ако милото е на работа ще летя с такси до болницата :( [/color]

Ами аз с такси се закарах до болницата, в най-здравото задръстване баш пред празник (05.05). Да ти кажа беше много весело, шофьора забрави да включи брояча и явно разбра, че раждам, чак като ме остави пред болницата. Взе ми по-малко парички даже :lol:

[/url][/url]
*
« Отговор #813 -: Януари 02, 2011, 18:02:10 pm »
И аз бих се радвала ако някой който е запознат сподели  :D.
Аз съм от третия месец в болничен,как ще се изчисли майчинството?[/color]
« Последна редакция: Януари 02, 2011, 18:11:20 pm от didka_ »
*
« Отговор #814 -: Януари 02, 2011, 18:08:32 pm »
Наталинка,естествено ,че няма да разбереш.Аз съм копнала поста,но не ми е излезнало в различни цветове и не се разбира кое е въпроса ми и кое отговора :?

Там ми бяха писали,че няма да имам право на обезщетение,защото не съм осигурявана 18 месеца на високия коефициент за болнични,но билоразлично от майчинството...за него съм щяла да натрупам стаж през първата година ииииии така...И на мен не ми се върза,обаче съм нетърпелива до срещата със счетоводителката...Абееееее,то ясно,че от тази държава благо няма да видим ама...
*
« Отговор #815 -: Януари 02, 2011, 18:22:39 pm »
Момичета, все пак с уговрката че не се изказвам като "последна инстанция", а каквото са ми казвали моите счетоводители и каквото е обнародвано в ДВ...

Има таван на осигурителния доход от 2000лв., който ще се запази и през 2011г. Т.е. ако сте се осигурявали за сума над 2000лв. - пак ще си взимате майчинство максимум 90% от въпросните 2000лв., ако ще и 10 000 и 30 000 да е била официалната ви заплата. Имаше някакво предложение да го вдигнат на 2400 лв., но няма да е тази година, може и другата да не е.

Натали, сумата която взимаш по време на болничен - "играе ролята" на трудовото ти възнаграждение, ако вместо да си в болничен ходиш на работа. Един вид, тя се води заплатата върху, която дължиш осигуровки. Не знам дали го обяснявам разбираемо. Значи в този случай майчинството ти се изчислява, като сметнеш натрупаните осигуровки от момента в който излизаш в майчинство та 18 месеца назад.
Ето линк с хипотетичен пример по този въпрос.
http://xn--2011-f4df8acr0bcxk4a.com/?p=298

Само за 45 дневния болничен преди термин, така и не можах да разбера, дали влиза в сметката за майчинство, или сумата се смята до момента в който излезеш в такъв. Всеки различно ми казва. Тази от ЖК-то твърди, че се смятал, счетоводителите не бяха съвсем убедени и казаха, че ще проверят... Аз за всеки случай реших да не го ползвам и ще се води, че съм работила до самото раждане.

Абе, преее...ни сме си отвсякъде, но едва ли има изненадани  :?

Дидон и аз не мога да разбера какво питаш.
« Последна редакция: Януари 02, 2011, 18:50:57 pm от Jbrul »

*

power

• *
  • 1116
  • трябва да сме силни !
« Отговор #816 -: Януари 02, 2011, 18:56:38 pm »
Дидон, аз ти разбрах въпросите,ама ти къде си ги задавала? Защото отговорите хич не ми звучат логично. Жбрул е копирала закона и там си пише,че право на майчински имаш,ако имаш 12мес.Ако ги нямаш,мисля че се изплащаше нещо минимално.Тук някъде из форума имаше такава тема и там бяха обяснени доста подробно нещата,просто разликата ще е в броя на месеците.

http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=37818.0
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=41860.0
« Последна редакция: Януари 02, 2011, 19:04:43 pm от power »
07.10.2009
*

Eille

• *
  • 916
  • Понякога мечтите се сбъдват двойно!
« Отговор #817 -: Януари 02, 2011, 19:01:48 pm »
Здравейте момичета, Честита нова година!
По въпроса за осигуровките - Дидон явно е самоосигуряващо се лице на ниския процент и няма право на обезщетение за бременност и раждане, след една година ще има право обаче на майчинските от крупната сума от 240 лева на месец.
Jbrul , обезщетението докато детето навърши една година е 410 дни и тези дни започват да се изчисляват от първия ден на 45-дневния болничен, той се изчислява на 90 % на база 18 месеца назад, а не на 80 % на база шест месеца назад, както обикновените болнични.
Ако по време на бременността ползваме болнични, докато излезем в 45-дневния, базата, от която се изчислява обезщетението е шест месеца назад за цялото време, ако нямаме прекъсване. Когато излезем в 45-дневния преди раждане за база се взимат осемнадесет месеца, ако сме работили заплатата, ако сме били безработни минималната работна заплата, ако сме били в болнични - базата от която е изчислен болничния, а не обезщетението, което сме получавали.
Тъй като в темата има много момичета, които очакват близнаци - при тях след раждането им се полагат доста добри помощи. Ако нямат други деца, при близнаци се изплащат 2 по 600 еднократна помощ за раждане и 2 по 1200 помощ за отглеждане на близнаци, или общо 3600 лева. Детските са в размер на 52,50 лева, а не 35 лева, но тях не всички ги получават, има си изискване за доход. Отделно ако майката е студентка редовно обучение има право на 2880 лева еднократна помощ, това е за всички случаи, не само при близнаците.

*
« Отговор #818 -: Януари 02, 2011, 19:41:08 pm »
Eille мерси за подробното инфо.
Момичета, от всичко което четох и разните таблици и сметки илюстриращи сумите, които се взимат като обезщетение за бременност и раждане, мога да кажа че почти няма разлика колко ще вземете накрая, според това дали сте били в болничен, или не. За някакви 10-ина лв. месечно става въпрос, като разлики в единия и в другия случай та...все тая. То пък едни париии  :lol:

А колко дава държавата еднократно, като помощ за раждане на такива като мен - осигурени, нестудентки, за едно бебе? Любопитно ми стана. Съмнявам се, че сумата би покрила стойността и на половината от медикаментите, които взимам и ще взимам дай Боже до термин. При все, че аз не съм на фракси, не ми вливат нищо скъпо, ами цакам за обичайните неща при нормална бременност. И като ми зареве някой мазен политик, че била ниска раждаемостта...едни каруцарски изрази ми идват на върха на езика.  :oops:

*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #819 -: Януари 02, 2011, 19:51:48 pm »
250 за първо, 600 за второ, 250 отново за трето
нататък май няма помощ
майчинство започваш да вземаш в първия ден от 45 дневния болничен
води се болничен за бременност и раждане 45 дни + 365 дни обезщетение за отглеждане на дете или общо 410 дни
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит