Първо искам да благодаря за пожеланията и стиснатите палци, имам много голяма нужда от тях!
Ако кистата е фоликулярна до 4 см е почти сигурно, че ще се абсорбира до някакъв момент от бременността. А по принцип малка или по-голяма или ендометриозна се наблюдава и при евентуално възникнал проблем като усукване или спукване се реагира оперативно. Аз самата бях с 3 см, но вече никой не ми е споменавал за нея в 5 месец, предполагам е изчезнала. Познавам много момичета с кисти и бременни и вс си им беше ок без усложнения, само едно с обикновена 8 см киста се наложи заради усукване да се отстрани, но с бременноста и вс си беше наред. Във форума мисля Красита беше с ендометриозна киста под 4 см, с която и забременя спонтанно и роди с нея. Относно естрогените мога да споделя за себе си, че те почти сигурно нямат отношение към моята ендометриоза, т. к. никога не съм се хранила с храни съдържащи много естрогени и не съм употребявала много много козметика преди появата на болестта, по скоро след това употребявах, но нямаше рецидив. Така или иначе обаче според мен трябва да се има предвид, че няма ясен отговор каква е причината за възникване на болестта, а и теориите са различни и е възможно за всеки причината за възникването и да е различна, от тази гл. т. съответно дали ограничаването на естрогените е от значение в конкретния случай.