Здравейте момичета.
Аз също вървя по трудния път към майчинството. През 2005 г. ми правиха хистероскопия в София, тя беше оперативна за премахване на вроден септум на маточната кухина, който се видя при бременност и ми казаха, че трябва да направя аборт защото има опасност от същия в шестия месец, тъй като този септум пречи за растежа на плода. Така при първата хистероскопия в София ми казаха, че всичко е наред и вече мога да забременея. До тази година не бях правила опити, но спокойна от това което ми бяха казали лекарите от известната клиника по стерилитет в София, решихме от тази година да започнем опитите, които се оказаха неуспешни. Юни месец тази година ми направиха диагноститична хистероскопия по повод невъзможност от забременяване и се оказа, че септума стои и заема 2/3 от маточната кухина, а също така че има множество сраствания както и ендометриум в пролиферативна фаза.Лекуващия ми лекар ми предложи лапароскопия за премахване на септума. През месец юли ми бе направена лапароскопия и хистероскопия оперативна за премахване на септума и тогава се останови, че имам множество ендометриуми с различни размери най-големия от който е 8 мм. Направена им е електрокоалгулация на същите. На първичен контролен преглед лекарят ми каза да опитаме отново. На вторичен контролен преглед ми спомена за ендометриозата и ми предписа Золадекс, който трябва да започна да слагам от този месец, ако няма бременост. Също ми обясни, че по време на лапроскопията е направил необходимото за ендометриумите, но не ми стана ясно защо пак се появяват и дали като премина през това лечение нещата ще се оправят. Притеснена съм. Четох много различни случаи и мнения тук и още повече се обърках. Дали да изчакам още няколко месеца преди да започна този медикамент или да започна още сега за да не стане късно после и да се наложи операция.Ще съм Ви благодарна ако ми съдействате със съвети.