Аз пък ще ви споделя това, което наблюдавам повече от два месеца бидейки си на село с детето, а защо го споделям - всеки може да си прецени сам.
Тук сме с Дани от началото на юни. Селото е сравнително голямо /около 1600 постоянно пребиваващи жители/, добре уредено, има няколко хранителни магазина, железария, магазин за дрехи, за зеленчуци, ресторант, та и дискотека
Има перфектно ремонтирана детска градина и основно училище - напълно и целегодишно функциониращи.
И читалището си работи и библиотеката. В последните години има и мнго роми тук, нищо против нямам, купили са си къщи /цените доста паднаха/, живеят си в тях, ОК.
Когато излизам с малкия, независимо по кое време, гледката е една и съща винаги. Млади,
здрави и прави мъже и жени, кибичат денонощно в парка, на детската площадка, пият кафе от автомата за кафе, бира, пушат цигари, заобиколени от по 2-3 деца всеки от тях и...просто безделничат. Като стане "ракиено време", се спускат на тумби към зеленчуковия магазин да си купят зеленчуци за салата и веселбата започва - къде по къщите, къде направо в паркчето на центъра. Моя съседка, която държи един от хранителните магазини и която попитах защо зарежда толкова скъп суджук /26лв. кг/ и има ли кой да го купува, ме уведоми че всъщност - той се харчи най-много и се купува именно от ромите. Нямам против да ядат най-доброто мезе щом могат да си го позволят, само отбелязвам, че явно могат. Обаче не спирам да се чудя как могат да си позволяват всичко гореизброено, като цяяял ден клатят баджак и цяла нощ са веселби? Вие да имате идеи по въпроса?
Имам роднини тук. Едните постоянно пребиваващи, млади хора /под 40 са/ и двамата работят, отделно гледат пчели, домашни животинки, зеленчукова градина, плодни дръвчета..."как си требе". Другото роднинско семейство е по-възрастно, жената живее тук постоянно и преподава в училището, съпругът работи в СЗ и постоянно пътува между селото и града. И те си имат зеленчукова градина и бъхтят там, че да си подпомогнат и бюджета и за децата им да има свястна храна. По същия начин стоят нещата и при всички мои познати тук, без оглед на възрастта им. Май - май само ние имаме двор с райграс и не отглеждаме нищо за ядене в него, другите такива са ромските семейства. Само, че те и райграс нямат. Имат огромни, празни дворове, които не обработват и каквото им дотрябва - взима се от магазина. Разбирам, че никой не е длъжен да гледа кокошки и да сади домати и картофи, ако не иска и не му се занимава, обаче като си очевидно безработен - хич не ми се вижда нормално да си купуваш домати от магазина, вместо да си ги отглеждаш в собствения двор.
Ето - тези хора не са "откъснати от земята", не им е отнета възможността да се самоизхранват поне частично със собствения си труд, просто не го правят, щото са намерили лесното - държавата плаща, а те се протягат под дебелите сенки цяяял ден.
Може би пък имат пари в излишък и роднини работещи зад граница, които им помагат? Да, ама не.
Като дойде 15-и септември, моята роднина-учителка ми разказва как същите започват да кършат пръсти, че нямали пари да пратят детето на училище, за дрехи и обувки нямали, за учебни помагала, за нищо. Обаче за кафе, суджук, ракия и всичко друго - имат. Много ги е яд, че децата им трябва да ходят на училище, ама последния кмет се случил малко хард и законно, или незаконно им обещал, че никой няма да види лев от помощи, ако детето му не е в училището. Че за т'ва ги пращат, но рядко някое изкарва до 8-и клас, обикновено към 6-и се оказват женени, бременни и това е. Откакто съм тук, на площада се състояха таман 4 пищни сватби на бъдещи седмокласнички, които до началото на учебната година ще са бъдещи майки най-вероятно. И за тая раУта - никой копче не може да им каже. Такива им били традициите и точка по въпроса.
Мой съсед на 80 години си счупи ръката преди месец. Докараха му дървата за зимата и няма кой да му ги нареже и прибере, а той самият не може. Отишъл в градинката където се изтягат 20-ина малди роми пиещи бира по обед и предложил работа. По 50лв. на човек да нарежат и приберат 2 кубика дърва. Те му се изсмяли и казали, че за по-малко от 100 на човек - няма да се занимават. И никой от тези "горканчовци" не се навил за тия "смешни" пари да извърши въпросния "титаничен" труд. Та през уикенда, братовчед ми, който цяла седмица е бачкал и е дошъл да си почине и един съсед, който също бачка като роб, си изкараха деня в рязане и пренасяне на дърва, разбира се безплатно. Просто така е човешко да се постъпи. Само дето докато дойде уикенда, поне половин кубик от ненарязаните, стоварени пред къщата на стареца дърва ги беше "хванала липсата". Просто го отбелязвам, нищо не твърдя.
Въпреки, че тук минавам за расист, няколко пъти си водих детето на площадката /разкошна, направена с пари на ЕС и в С.З. нямаме такава, новичка.../ хем да си играе с другите бебета. Това са деца, не ми е пукало грам за етноса им. Но ми направи впечатление, че деца на по 4-5 годинки, редовно посещаващи местната ДГ не знаят и дума български
Ама наистина и дума. До степен, че подавам на момиченце сладолед и обяснявам, че съм го купила за нея, а то ме гледа неразбиращо и не помръдва. Тогава майката му каза нещо на техния си език, то се усмихна и го взе, а майката на развален български ми обясни, че му казала, че може да вземе сладоледа и бил подарък. Престанах да ходя там с Дани, защото тези дечица правят абсолютна кочина, плюят по пързалките, щъкат по голи дупета и акат където им падне пред благия поглед на пафкащите цигари мамчета, баня не знам дали виждат и един път месечно, все някое кашля и точи зелени сополи, а когато Дани бодро нагази в прясното ако на друго бебе точно под една люлка...еми дойде ми в повече "интеграцията". Не е като да не опитах и не е като цяло село да не ме гледаше все едно съм тотално изпращяла, да седя там с детето и да опитвам да общувам с другите майки съвсем човешки и без предразсъдъци. Съжалявам, но за мен подобна среда и обстановка просто не е приемливото място, на което да играе детето ми. И жалките ми опити да обясня, защо не трябва да се хвърля изпушения фас на земята, заедно с опаковката от вафла, да бъдат репликирани с: "Ми коша е далеч..." /на 1,5м/ и тъпо хилене. За протокола и двете служителки ринещи през ден мръсотиите от въпросната площадка са на преклонна възраст и не са ромки. Ама се оказало, че никоя от ромките не пожелала да рине боклука на "колежките" за едната минимална работна заплата. И го знам, защото съм питала специално и ме се обясни, че не е имало и законен начин тези щатни бройки да се заемат от вече пенсионерки, в случай че е имало кандидатки в трудоспособна възраст. Еми нямало. В това голяяяямо село, пълно с малди хора
Та пак да кажа - нямам никаква теза в този си пост. Само разказвам какво се случва край мен и пред мен, не е като някой да ми го е разказал с предубеждения някакви. Такова е положението, пък защо е такова и кой на кого пречи да се интегрира, образова, работи, самоизхранва и каквото и да било - не знам. Не виждам на тези хора специално, някой с нещо да им е попречил да не паразитират и да осират /извинете за израза/ изграденото и поддържано от други. Просто го правят, както тук, така и навсякъде другаде, независимо от условия, програми и разлика в битовата среда. Все една и съща. В тяхна защита ще кажа все пак, че не ми е известно тук да има случай на недохранено, пребито и безхаберно гледано дете, поне в основните параметри на понятието. Макар, че женитбите в 6-и клас са СИ безхаберие за мен, но отиваме в друга тема....