Чандра, съгласна съм с първия абзац на предния ти пост напълно. Колкото до предложенията, има такива в темата, но явно прословутата дума с буквичката "с" е по-интересна и покрай спора за нея, не се чете задълбочено другото, камо ли да се разсъждава над него.
Споделям мнението на Джам - не се съблюдава спазването на законите в нашата държава и това си е. За мен това е един от основните ни проблеми, да не кажа основния. Не знам защо смятате по-радикалните изказвания за расистки. Ми не са такива, те важат не само за ромите, а за всички индивиди, които извършват такива действия, независимо от етническата им принадлежност, социалния и образователен статус и прочее.
Много верни неща казва и Елле, за наркоманите, ХИВ позитивните и т.н. В крайна сметка, всички ние живеем в общеста, социални животни сме и е редно да се съобразяваме с това. Няма такъв филм някой да има само права!!! Привилегията да имаш права води след себе си и задължения, разберето го най-после, моля ви.
И преди съм споделяла тук, леля ми работи като начален учител в бургаски квартал, където по-голямата част от населението е ромско, съответно около 95% от учениците й са роми. Е, считам, че има достатъчно поглед отвътре на нещата. Тази година се пенсионира, смятайте колко стаж има. Такива неща ми е разказвала, че....Ето, в момента има европейска програма, по която тя работи за ограмотяване на населението. Касае възрастните индивиди без оглед на етническа принадлежност. Е познайте, чули братята роми, че ако се запишат, ще получат там някаква помощ от социалните и хоп - първи наредени. Чудесно е това, нека се ограмотят. Даааа, ама не, като разбрали, че трябва да стоят в училище по 5-6 часа за целта, спряли да ходят с репликата "аааа, какаааа, ти ли ше ми кажеш на мене аз колко да стоя, ма..." - край на цитата. И леля вика - идва, седи там половин час, колкото да се отчете че дошла и изчезва. И какво сега, пак ли ще кажете, че не им ссе дава шанс. дава им се, те уж се възползват, ама не защото реални искат да се приобщят и да научат нещо, а защото имат друг вид изгода. Ами съжалявам, но не мога да ги съжаля, горките...