Авалон, наистина смятам, че темата започва да се отклонява от "Безхаберните родители". И вярвам, че държавата и най-вече обществото може да влияе върху поведението на населението си. И тъй като аз съм гражданин на тази държава и съм част от това общество правя каквото е нужно и доколкото позволяват личните ми сили и средства, за да променя хората около себе си по вижданията им в няколко сектора - образование, интеграция на деца с увреждания и промяна на нагласите относно стерилитета. Толкова ми стигат силите, толкова мога, толкова правя. И най-важното виждам че се случва! Хората променят нагласите си, променят и поведението си.
Ако неправителствените организации, работят с хората от гетото, заведат да се проследи бремеността на 10% от бременните ромки, на колко от тях сестрите и братовчедките ще отидат също да си проследят бременноста? Колко от тях при следващата си бременност отново ще отидат на лекар? Ако работят в направление децата да посещават редовно учебните занятия, а родителите да ходят на работа и социалните помощи да са обвързани с труд към общината или нещо такова, няма ли да се промени съзнанието? На голям процент от хората ще се промени, вярвам в това.
Пак повтарям когато във форума на Сдружение "Зачатие" се говори за принудителна стерилизация, като държавна политика аз лично не мога да си позволя да подмина. Най-малкото защото тук сме се събрали хора, посветили се на каузата - създаване на живот (или поне аз така го разбирам).
Точно Боби на предната страница е написала, че ако минат няколко поколения родители, които не бият децата си, ще доживеем и да имаме лелички в детските заведения, които не бият децата. А сега изведнъж се явява с кардинално решение - принудителна стерилизация на част от ромското население защото не си гледат добре децата. Мисля, че е крайно изказването, но тя най-вероятно ще се включи, за да поясни позицията си.