0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #320 -: Юли 14, 2011, 12:15:27 pm »
Fussi, за толкова години никой ли не се е ангажирал да се свърже със социалните по повод психично болната баба и детето на Витошка???
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #321 -: Юли 14, 2011, 12:27:17 pm »
Ами явно не ... а и дори даса я посещавали социалните - тя не е толкова видимо луда. Предполагам, че се води успешно "реинтегриран" казус.

Виж, поставям се на мястото на социалните работници. Предполагам за тях алтернативите за детето са:
- дом подобен на Могиливо
- живот на улицата

то и наистина няма трети вариант - това е страшното. За доказателство вижте линка, но съвсем сериозно предупреждавам бременни, майки с малки бебета и хора с лабилна психика да не четат. Наистина е много, много страшно

http://forsakenchildren.bghelsinki.org/
« Последна редакция: Юли 14, 2011, 12:32:43 pm от Fussii »
В очакване ....
« Отговор #322 -: Юли 14, 2011, 13:08:44 pm »
 :( относно бабата на витошка... ако е същата за която си мисля - дъщеря й е майката на детето и е починала... баща неизвестен

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #323 -: Юли 14, 2011, 14:08:48 pm »
Фуси, какво има да се поставяш на мястото на социалните? На едно бебе ( и после малко дете) не му е мястото в количката под парцалите.  Не се знае детето дали е родено с проблем.

Въобще според мен социалните не си вършат кой знае колко добре работата. Като ходех на училише, в далечната 93та година, минавах през женският пазар. Там имаше едно малко момиценче, циганче, което държаха умишлено с рана на карака и то беше опънало крачето и седеше така да проси по цял ден. Тогава се отвратих от циганите. Никога няма да забравя гледката - дъжд вали, а то милото оставено на земята по една тънка рокличка и реве(сигурно от студ), но никой не го взима - да седи там да изкарва пари. Покрай това дете минаваха хиляди хора на ден, а то си седеше там. Няма начин, дори и никой да не се е обадил, поне някой разботещ в тази сфера да не е минал от там. Просто на никой не му пукаше.
Ей, казвам ви тогава се отвратих . Какъв изрод трябва да си да държиш малко дете умишлено с рана и да го оставиш буквално да се мъчи, само и само да ти изкарва пари? Хич не ми се мисли, че като се замисля и ме избива на агресия към циганите, а знем че не всички са такива. Все пак има една част която са и за тях нямам и най-малкото оправдание къде били израстнали, как не получили образование и т.н. Няма нуджа да имаш образование, за да не си малтретираш детето.
А колко циганета щъкаха из центъра пред очите на всички, с пликовете с лепило? И тях ли социалните не ги виждат? А тези по кръстовищата между колите и те ли са им убегнали? Не знам как е в последните години, но дълги години си беше все така.

Жбрул, това с кълненето е много гадно. На мен поне би ми станало кофти. Какъв човек трябва да си да пожелаеш на някой да му умре бебето.

Б.

*
« Отговор #324 -: Юли 14, 2011, 14:28:05 pm »
Фуси, за мен си права в много неща, но как ще изградим толкова много къщи за по 12 деца, като в домовете децата са много, знаем го всички.Как да ги накараме да спрат да раждат и да започнат да разбират, че детето не е някакви си пари давани всеки месец от социалните?Как да ги накараме да ходят на училище и да се образоват освен на сила, а стигнем ли до там вече пък е срещу правата им на свободни хора.Да има хора искащи да осиновят, но повечето търсят бяло дете, рядкост са тези който осиновяват с по-мургава кожа.

Аз се дразня на друго понеже заговорихте за циганите работата ми е такава, че съм обиколила не една и две цигански махали.Строят къщи като палат, от къде имат пари за тях, какви данъци плащат и плащат ли нещо за тях.Карат скъпи коли, а децата им полу голи и боси тичат по улиците пред колите.Не спазват нито един закон, но ние сме длъжни да узаконим жилищата им.Правиме социални заведения за интеграция с достъп до тях, нова улица всичко, и дома след месец прилича на развалина.

В същото време съм виждали и работливи цигани, такива с по две деца, които спират да ги издържат след като децата се оженят.Те държат да имат средно образование и се интегрират много трудно, но се интегрират.Ние сме ужасни расисти в това съм се убедила, по името или цвета на хората съдим и за умствения им багаж.

*
« Отговор #325 -: Юли 14, 2011, 14:34:49 pm »
Боби, на едно дете не му е мястото и в институция, където има вероятност да го уморят от глад, или да вегетира на едно легло, или да се забави развитието му дори да е родено без увреждане. Не казвам, че е по-добре на улицата, а казвам, че АЗ НЕ ЗНАМ къде е по-добре ...Няма и средно положение - това също казвам.

За безпризорните деца, дишащи лепило, спящи по гарите и градинките - нямам съмнение - институцията е единствената алтернатива. Споделих историята за бабата и внучето, за да споделя казус, който за мен няма толкова категорично решение.

« Последна редакция: Юли 14, 2011, 14:40:07 pm от Fussii »
В очакване ....
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #326 -: Юли 14, 2011, 19:56:17 pm »
Боби, на едно дете не му е мястото и в институция, където има вероятност да го уморят от глад, или да вегетира на едно легло, или да се забави развитието му дори да е родено без увреждане. Не казвам, че е по-добре на улицата, а казвам, че АЗ НЕ ЗНАМ къде е по-добре ...Няма и средно положение - това също казвам.

За безпризорните деца, дишащи лепило, спящи по гарите и градинките - нямам съмнение - институцията е единствената алтернатива. Споделих историята за бабата и внучето, за да споделя казус, който за мен няма толкова категорично решение.
Не може да твърдиш, че всички домове си уморяват възпитаниците от глад. До колкото разбирам от това което излезна, все са домове за деца с увреждания където се е случвало това.

Б.

*
« Отговор #327 -: Юли 14, 2011, 20:56:47 pm »
ох малко се уморих ... да Боби, така е, само тези домове са такива, другите са мечтано от всяко дете място...
В очакване ....
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #328 -: Юли 15, 2011, 05:48:00 am »
ох малко се уморих ... да Боби, така е, само тези домове са такива, другите са мечтано от всяко дете място...
може да не са, ама говорим за бебе под парцалите спящо по улиците все пак. При всяко положение решението не е да се оставят бебетата по улиците, а да се решат проблемите на тези домове.

*
« Отговор #329 -: Юли 15, 2011, 15:05:42 pm »
http://www.chernomore.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=17584:2011-07-15-05-15-51&catid=59:2009-03-18-08-37-12

Ето това ми се вижда на мен едно добро предложение. Дано го приемат и има успех при прилагането му. Не е цялостно решение на тези проблеми, но е една стъпка към решаването им.

Фуси, извън "размятането на реплики не по същество" -  и ти, и аз, и повечето тук сме на мнение, че мерките които си описала са подходящите за ТРАЙНО решаване на този род проблеми. Просто аз казвам, че преди да е възможно да се премине към прилагането им, трябва да е възможно безхаберниците все пак да подлежат на някакъв сериозен контрол и санкции, а не както е сега: "ако искат". При сегашната постановка, каквито и интеграционни условия за тях и децата им да бъдат осигурени, каквито и програми, центрове и видове подпомагане да им се предложат - ами те като не желаят да се възползват от същите - няма файда. Те само "пари в брой" считат за подпомагане и това е, пък как, за кого и за какво харчат въпросните средста - напрактика сметка никой не им държи. И двете го знаем мисля.

Като говорим за рестрикции спрямо безхаберни родители, никой от нас не изключва моментът, че всички социални звена свързани с проблема - трябва да се реформират и да подобрят дейността си и то драстично. Двете неща са свързани, не може само едното, или само другото "да се пипне" и нещата да се оправят, а и време си трябва, то е ясно.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

« Отговор #330 -: Юли 15, 2011, 16:02:50 pm »
....Строят къщи като палат, от къде имат пари за тях, какви данъци плащат и плащат ли нещо за тях.Карат скъпи коли, а децата им полу голи и боси тичат по улиците пред колите.Не спазват нито един закон, но ние сме длъжни да узаконим жилищата им.Правиме социални заведения за интеграция с достъп до тях, нова улица всичко, и дома след месец прилича на развалина.....

Елате да видите на димитровградския пазар....50% от търговците са мургави, 100% от тях не плащат данъци, едва ли са се регистрирали дори някъде...

И още една статия....така между другото...
http://www.dnes.bg/sofia/2011/07/15/romi-oposkaha-tir-s-praskovi-pred-pogleda-na-policiiata.124074

*
« Отговор #331 -: Юли 15, 2011, 16:08:35 pm »

И още една статия....така между другото...
http://www.dnes.bg/sofia/2011/07/15/romi-oposkaha-tir-s-praskovi-pred-pogleda-na-policiiata.124074

Ами те от глад бе..., или са на плодова диета  :lol: Пък и ти какво очакваш сега? Полицията да ги "дискриминира", защото са цигани ли? Всъност - никак, никак не е смешно, а за "нормално" и "разбираемо" - още по-малко. И полицията не упреквам, защото полицията следва инструкции "от горе" в такива ситуации, както преди 2-3 страници казах - задават се избори. :wink:

« Отговор #332 -: Юли 15, 2011, 16:16:23 pm »
Полицаите донякъде може би от страх си траят. С тази паплач не може да се справи човек лесно, пък и като знаеш че файда след това няма....
Преди години живях в Мичиган, един от щатите в САЩ с най-много черни. В гетата си беше доста страшничко. Шегуваха се, че там полицаите пристигат след като свършат престрелките, за да съберат труповете :) И тук положението май е подобно...

*
« Отговор #333 -: Юли 27, 2011, 16:28:59 pm »
Чудите се защо не им спират детските ако децатат не ходя на училище, ами просто е то и сега има закон за н-на брой неизвинени спират детските,но директорите взимат пари от брой дете, и ходили не ходили децата,дават на майките бележки за пред социалните и си прибират средствата от делегираните бюджети отделно и мангалката доволна бутне 2-5 лв.Идете при социалните в който и да е град и да видите къде сте вие къде са мангалките по отношение на персонала,срещу два лева любезната служителка попълва на неграмотницата документите а нас за една запетая ни връщат отново на края на опашката,мазни циганки.Искам справедливост това е.Омръзна ми от този битовизъм на ниво държавни служби и учреждения.
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #334 -: Юли 30, 2011, 10:38:58 am »
Delica, ти сама обясняваш колко многопластов е проблемът, а в крайна сметка само циганите са ни криви... Директорите на училищата си затваряли очите с цел да "прибират средства", но "мангалката" била доволна... Социалните (по твои думи) се продавали за два лева, за което изводът е, че "мазните циганки" са виновни...
Проблемът с "циганизацията" е сериозен, но изглежда и ние не се сещаме, към кого конкретно да отправим упреците и гнева си...

Относно алтернативата, децата на безхаберните родители да бъдат настанявани в институции, аз също съм на мнение, че това би трябвало да бъде един мнооооого краен вариант!! Както и че критериите, по които се определя, кой родител е безхаберен и дали да се изземат децата му, трябва да бъдат много обмислени и ясно и точно определени!...

Между другото, свидетел съм, колко много деца по домовете са настанени от социалните по социални индикации, без желанието на родителите. Покрай осиновяването на нашата дъщеря три месеца прекарвах времето си в дома и буквално почти пред ден виждах на вратата на отделението, на главния вход и прочее... родители предимно от ромски произход, които се кълняха, колко добре се грижат за децата си и които си ги искаха обратно... Което означава, че държавата все пак си върши работата в известна степен, поне в този коментиран тук аспект...

Защо от прекрасния текст на Веселина, предлагащ 2 формули за решаване на идентични проблеми, като тези, които се коментират в тази тема, не се цитира нещо от текста, а се преразказа страшна случка с неясна истинност не ми е ясно, но ето екстрат от статията:
... ...
Фуси, благодаря за текстовете! :)
« Последна редакция: Юли 30, 2011, 10:50:13 am от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
« Отговор #335 -: Юли 30, 2011, 11:14:00 am »
"Който щади престъпниците, той вреди на честните хора." - Сенека Млади

Това на кратко е моето мнение,то важи и за безхаберните родител, каквото е и заглавието на темата. И още нещо "мангал","манго","мангасар" са си чисто цигански думи идват от тяхната дума "мангес"-означава "искам".М да те наистина знаят само да искат.

Де факто циганите са обявили война на имуществото, честта и живота на останалото население." - д-р Марсел Леви.
*

Chandra

• *
  • 1567
« Отговор #336 -: Юли 30, 2011, 11:41:24 am »
Относно алтернативата, децата на безхаберните родители да бъдат настанявани в институции, аз също съм на мнение, че това би трябвало да бъде един мнооооого краен вариант!! Както и че критериите, по които се определя, кой родител е безхаберен и дали да се изземат децата му, трябва да бъдат много обмислени и ясно и точно определени!...

Само да добавя нещо... Това горното го написах от гледна точка интереса на детето, а не в защита на "безхаберните родители"...

Във връзка с действията на социалните и техните критерии се сетих за един стар, но златен филм: "I am Sam" с Шон Пен...  :)

И още нещо "мангал","манго","мангасар" са си чисто цигански думи идват от тяхната дума "мангес"-означава "искам".М да те наистина знаят само да искат...
Много забавно...  :lol:
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #337 -: Юли 30, 2011, 19:25:30 pm »
буквално почти пред ден виждах на вратата на отделението, на главния вход и прочее... родители предимно от ромски произход, които се кълняха, колко добре се грижат за децата си и които си ги искаха обратно...

искат си ги обратно заради детските добавки! когато децата им са в институция, няма детски добавки, няма помощи и съответно - бизнесът с изхранване чрез производство на деца замира.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #338 -: Юли 30, 2011, 20:23:42 pm »
буквално почти пред ден виждах на вратата на отделението, на главния вход и прочее... родители предимно от ромски произход, които се кълняха, колко добре се грижат за децата си и които си ги искаха обратно...

искат си ги обратно заради детските добавки! когато децата им са в институция, няма детски добавки, няма помощи и съответно - бизнесът с изхранване чрез производство на деца замира.

Именно. Чандра, ти сама казваш, че тези се кълнат, че си гледали добре децата и от сорта... Предвид тромавите и либерални процедури в държавата ни, че да се стигне до принудително извеждане на дете/деца от биологичното им семейство...Наистина ли вярваш, че нечии деца попадат в институция, ако не е крайно ненормално и нечовешко битието им в т.нар. "семейна среда"? В много случаи даже - не попадат в институцуя, когато това е много нужно за самите деца, а тези които са там - явно много, много "са се погрижили за тях" родителите им, че да им ги вземе държавата.  :?

Изключително те уважавам Чандра, за липсата ти на предразсъдъци и комплекси, но като ВЕЧЕ мама...вярваш ли, че твоята дъщеря би се чувствала по-добре при биологичните си родители, отколкото при вас сега? Вие ли сте по-истинските мама и тати, или тези които биологично са я създали? Ако биологичните й родители не се бяха грижили за нея, бяха я изоставили в дом, но не бяха дали съгласие вие да я осиновите, като същевременно не се грижеха за нея...би им съчувствала, би ги разбрала, би им простила? И да ми кажеш, че би - вече не бих ти повярвала, защото си майка и подобен вариант за ТВОЕТО дете - е неприемлив.

Това, че децата на безхаберниците - не са родени от мен и теб - не е достатъчно основание, да оправдаме "философски" същите и да "ги разбираме". Никак даже.

*

Chandra

• *
  • 1567
« Отговор #339 -: Юли 30, 2011, 23:51:37 pm »

Да, вероятно е така... Въпросът е, че по мои наблюдения не малко деца са отнети от родителите им и са настанени по домовете... Аз самата се оказах доста изненадана от този факт - не знаех, че е така... Доколкото съм чувала, често причината да действат социалните са лоши битови условия или неприемливи родителски действия (примерно, оставени без надзор деца и т.н...) Интересно наистина, че по този критерий почти всички деца от "гетата" би трябвало да са по домовете... както и онези, които са изпращани да просят, уличните малчугани и т.н.... Не знам, как решават, кое дете да настанят в дом... Децата, които аз видях, не бяха бити или нещо друго, а основно бяха недохранени - особено бебета в кърмаческа възраст... Виждала съм и дете, което зимно време е в дома (тъй като в къщи няма условия, студено е и т.н.), а лятно време е при родителите си...

...но като ВЕЧЕ мама...вярваш ли, че твоята дъщеря би се чувствала по-добре при биологичните си родители, отколкото при вас сега? Вие ли сте по-истинските мама и тате, или тези които биологично са я създали? Ако биологичните й родители... ... ...

Това са твърде много хипотетични ситуации,... а единственото реално за мене е, че нашето прекрасно момиченце е у дома... Ние сме нейните мама и тате и не сме си задавали въпроса, кой е по-родител или по-заслужил... Важно е, тя да е добре и щастлива. За нейните биологични родители все още не сме се "главоблъскали" на сериозно и не знаем, какво ни е отношението... Засега обаче, аз поне, ЗА РАДОСТ нямам лоши чувства към БМ... (защото можеше и ситуацията да е друга...)...

Това, че децата на безхаберниците - не са родени от мен и теб - не е достатъчно основание, да оправдаме "философски" същите и да "ги разбираме". Никак даже.

Аз не оправдавам безхаберните родители - НИКОГА не съм го правила...

П.П.
...Не може да твърдиш, че всички домове си уморяват възпитаниците от глад. До колкото разбирам от това което излезна, все са домове за деца с увреждания където се е случвало това.

В тази връзка мисля, че в темата тук вече съм публикувала линк към една официална статистика, предоставена преди време от г-жа Шабани, за: Броя на смъртните случаи на деца във ВСИЧКИ държавни институции като цяло (не само в домовете за деца с увреждания)...

(Статистиката бях копирала от следната фейсбук-група:
https://www.facebook.com/group.php?gid=149743138395419&v=wall)
« Последна редакция: Юли 31, 2011, 00:34:09 am от Chandra »