0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #300 -: Юли 10, 2011, 21:28:41 pm »
чак прекрасен текстът не е. достатъчен беше един линк, както правим обикновено тук, всеки може да прочете и да си хареса определени пасажи.

голяма част от примерите са абсолютно неприложими в България конкретно към циганите - поради тотално различна основа, на която се стъпва при залагането на модела. доста от читателите на Сега, които са често пъти много ерудирани и опитни хора, са се аргументирали добре защо това не е възможно. примери са дадени дори и в тази тема.

НИКОЙ не спира и не пречи на циганите да си учат децата. нито да ги ваксинират и лекуват. в Керала, както и в примера в САЩ, проблемът е бил, че НЕ Е ИМАЛО достъпно за тези групи образование. в нашия случай това категорично не е така. самата Седларска посочва в началото колко проекти, програми и пари са загробени в усилия да се стимулират всячески циганите да отидат в училището, което ги чака с отворени врати. има известно противоречие между първите пасажи на статията, в които тя посочва провала на подобни усилия, и следващите примери от Индия и САЩ, които се презюмира, че трябва да ни служат за образец как да се реши циганския въпрос.

както изтъкна един от читателите - посочете поне една страна, в която циганският въпрос е решен с ненасилствени методи? няма такава.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Докога ще толерираме безхаберните "роди
« Отговор #301 -: Юли 10, 2011, 22:04:45 pm »
Дори и да е вярно това за осиновеното циганче, какъв извод трябва да си направим от това? За мен е поредният случай на изврашение, които се случват между бялата раса също.

Б.
« Последна редакция: Юли 10, 2011, 22:47:28 pm от Bobbie »

*
« Отговор #302 -: Юли 11, 2011, 00:38:01 am »

НИКОЙ не спира и не пречи на циганите да си учат децата. нито да ги ваксинират и лекуват. в Керала, както и в примера в САЩ, проблемът е бил, че НЕ Е ИМАЛО достъпно за тези групи образование. в нашия случай това категорично не е така. самата Седларска посочва в началото колко проекти, програми и пари са загробени в усилия да се стимулират всячески циганите да отидат в училището, което ги чака с отворени врати. има известно противоречие между първите пасажи на статията, в които тя посочва провала на подобни усилия, и следващите примери от Индия и САЩ, които се презюмира, че трябва да ни служат за образец как да се реши циганския въпрос.

както изтъкна един от читателите - посочете поне една страна, в която циганският въпрос е решен с ненасилствени методи? няма такава.

Бих добавила. Никой от пишещите в тази тема застъпник на тезта, че срещу безхаберните родители е крайно време, да се вземат СТРОГИ ДИСЦИПЛИНИРАЩИ мерки - не е казвал, че трябва същите да бъдат просто ей така "мачкани и малтретирани", без да им се осигурява възможност да се проявят като добри и отговорни родители. Точно напротив. От месеци бистрим въпроса, как аджеба тези хора да бъдат ПРИНУДЕНИ да си ПУСКАТ децата на училище, до каквото не само имат достъп, ами на колене им се молим да пратят децата си. Училища има - бол и то безплатни, стига да искаш да учиш. За циганите специално - и учебници, помагала, та дори дрехи с които да пратят отрочето на училище има безплатни, закуски в училище има безплатни, транспорт безплатен... Е, кой за Бога им пречи на тях, или ги спира да ходят на училище и да се просвещават питам аз?!  8O Никой. Но все пак трябва държава и общини да мислят какви ли не фокуси и "далавери", че да убедят някой си да си пусне /не да изпрати/ детето на училище и ето  - пак не става бре! Е пак ли ние сме виновни /вкупом и поотделно/?

Хайде да погледнем въпроса с циганите и от друга гледна точка. Коя от вас мили дами има ПРИВИЛЕГИИТЕ, които има една майка-циганка? Семейството на коя от вас се ползва от екстрите: да обитава незаконно жилище, струпано на нечия чужда земя, да не плаща никакви сметки /освен за GSM ;), незнайно как за това пари имат те/ и данъци, да не плаща никакви осигуровки за нищо - но да ползва безплатно здравеопазване и да точи пари от всяко "социално кранче" в държавата? Моля, ако има такава - да й се поклоня, защото аз този номер не знам как бих могла да го направя. ;)
Коя от вас може да си малтретира детето безнаказано? /не, че бихте, само пример/ Коя от вас, ако наруши някой закон и я хванат - ще се измъкне, защото ще се изкара веднага, че да ви накажат за дадено нарушение е "дискриминация по етнически признак", ако и да сте виновни?

Ами аз като гледам - "изходните условия" за реализация в живота, за нас и циганите - не са и равни даже, ами техните са по-добри /в смисъл, по-подпомогнати са държавно и от НПО/, пък глеЙ ти - ние се справяме някак и дори добре, а те "не могат". Защо не могат? Явно - просто не искат и не им е изгодно. Като им стане по-неизгодно да НЕ спазват парвилата, отколкото да ги спазват - ще вземат и на училище да ходят и да се просвещават и да не раждат по 10 деца без да си ги гледат. Като им се наложи да си купуват насъщния с каквото си изкарат РАБОТЕЙКИ, а не правейки секс и деца - ще се присетят тогава, че има училища и каква е ползата от тях точно ;) И няма да си бият децата, защото днес не изпросили достатъчно и не изтарашили достатъчно такива като мен и вас, ами ще ги бият, за някоя петица в училище, която би им прецакала шансът за стипендия.

Та...никой не твърди, че ограмотяването и образованието не са именно най-верния път към очовечването. ;) Проблемът е как да накараш някой да се очовечва, чрез знание, като той нИ ще. И колкото повече го натискаш за това - толкова повече го дискриминираш се оказва. Поне в нашата държава. Защото тук правата са над всичко /разумно/ и като не щеш да учиш и да ставаш човек, а ти е кеф да си паразит и малоумник - ми твое си право бе. Не може никой да те насилва да спреш да бъдеш такъв.

НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #303 -: Юли 11, 2011, 05:14:14 am »
Но все пак трябва държава и общини да мислят какви ли не фокуси и "далавери", че да убедят някой си да си пусне /не да изпрати/ детето на училище и ето  - пак не става бре! Е пак ли ние сме виновни /вкупом и поотделно/?
Аз честно казано не разбирам какво им е толкова трудно да ги принудят да ги пращат на училище. Спират им всякави помощи,не само детски,  ако детето не ходи ( това за момента май е незаконно). Ако пак не ходи-общественополезен труд. И не за циганите за всички. То тях ще засегне най-вече, но закона трябва да е еднакъв за всички. И освен това след опредлена възраст да има някакви наказания и за детето, защото един хлапак на 15-16 години прекрасно разбира от подобни мерки. Пансиони или нещо от сорта, не знам, но пък това пак струва пари на данъкоплатците. Предполагам, че част от парите от помощите, които ще са спряни, могат да отиват за такива неща. Ама това става само, ако политиците ни престанат да се държат като мекотела пред Брюксел. Политиците ги е страх да заемат твърда позиция, защото веднага биват обвинени от ЕС и един куп неправителствени органицации в дискриминация( аз поне мисля, че е това, а не защото са гласоподаватели). Типичен пример е този малоумен закон,който ни притиснаха да приемем, че не можело да се ограничи със срок получаването на помощи т.е. някой може цял живот да си е на помощи, защото иначе сме го обричали на глад. Нашите политици трябва да заемат твърдя позиция спрямо всяка простотийка дето ни се налага от ЕС и да си отстояват правото да се оправяме с нашите конкретки проблеми по наш начин, защото те са различни от тяхните. Или да си ги прибират при тях и да  си им решават проблемите както те предлагат.  

Цитат
Хайде да погледнем въпроса с циганите и от друга гледна точка. Коя от вас мили дами има ПРИВИЛЕГИИТЕ, които има една майка-циганка? Семейството на коя от вас се ползва от екстрите: да обитава незаконно жилище, струпано на нечия чужда земя, да не плаща никакви сметки /освен за GSM ;), незнайно как за това пари имат те/ и данъци, да не плаща никакви осигуровки за нищо - но да ползва безплатно здравеопазване и да точи пари от всяко "социално кранче" в държавата?  
Проблема тук са разните неправителствени организации, които под предлог, че помагат на разните малцинствени или онеправдани групи , вдигат вой до Бога, че имало дискриминация и гледат да изкарат нещата по такъв начин, че да не секне кранчето. Те нямат никаква сметка тези групи да нямат проблеми, защото няма да има нужда от тях. За съжаление има много „слепи“ хора, които искрено вярват в тези каузи и им помагат, а ръковоствата им са си осигурили прехрана до живот. Хората ги е страх да си отстояват каквото си дъжат и само някой да писне дискриминация и всичко му се дава. Тук при нас е същото - опитват се да те стреснат като извадят тази карта и ако мине. Дори и на мен ми се е случи да ме обвинят в дискриминация с цел да дам привилегии, като госпожата си мислеше, че ще се стресна, ама не и мина номера. Ама в политиката явно е доста по-сложно или просто е по-лесно за си замълчиш, а не да си отстояваш, че си прав.

Оффф, ние тук може да го бистрим колкото си искаме, но ако няма политическа воля за реформи, нищичко няма да се промени.
« Последна редакция: Юли 11, 2011, 06:23:33 am от Bobbie »

*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #304 -: Юли 11, 2011, 10:12:14 am »
Аз честно казано не разбирам какво им е толкова трудно да ги принудят да ги пращат на училище. Спират им всякави помощи,не само детски,  ако детето не ходи ( това за момента май е незаконно). Ако пак не ходи-общественополезен труд. И не за циганите за всички.

и аз не разбирам какво е толкова трудно да ги принудят да си плащат сметките за тока. спират им тока, ако не го платят и толкоз. както правят с останалите граждани.

да, ама на практика се получава друго. чела ли си за бунтовете в Столипиново, когато се опитаха да им спрат тока? там електро-компаниите изобщо не смеят да припарят вече.

отстрани и отдалече много неща изглеждат лесни. и не разбираме защо не стават на практика.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #305 -: Юли 11, 2011, 11:19:15 am »
Боби, няма да копирам целия ти последен пост, за да показвам че съм съгласна с мненията ти изразени в него.
Ние - "злобарките"  :lol: в тази тема, предлагаме същите решения за тези проблеми от самото начало на темата и не мислим, че е непосилно и невъзможно да се приложат напрактика. Но не се прилагат както знаеш и то много години вече.
От една страна са НПО-тата, които в голямата си част просто "усвояват пари" за лична облага и нямат никакъв интерес тези проблеми да се решат наистина и трайно. От друга страна, основно /макар и не само/ именно циганите съставляват групата на безхаберните родители, а те са бая гласоподаватели лесни за покупко-продажба. Трети фактор е ЕС и лицемерният им натиск спрямо държави като България и Румъния, да "не газят вода" на екземпляри с подобно поведение, просто за да не плъзнат същите по старите страни членки... :?
Сред "редовите граждани" на държавата, също има едно много сбъркано отношение към този проблем. Хората са искрено загрижени и жалещи за участта на тези деца, но неразбираемо /за мен поне/ "разделят" поведението на родителите от това, което се случва с децата на същите. Някак не се схваща, че подобряването на житието и битието на децата на безхаберниците, непременно минава през "вкарване в пътя" на тези, които ги раждат и правят. Не става - от една страна тези родители да продължават да си безчинстват на воля и необезпокоявани от никого, а държавата и ние като общество - да се опитваме да замажем и поправим ВЕЧЕ нанесените от тях щети на потомството им, а от друга страна - всички "принципно" да ни е много жал за такива деца, обаче всяка дума за взимане на мерки срещу родители-безобразници да се посреща "на нож". Поне аз - не виждам в тази ситуация, как може да има някакъв напредък, ако се опитваме да прилагаме напрактика приказката: "и вълкът сит и агнето - цяло". Може и аз да имам елементарно мислене за тези неща, но в световен мащаб, хората биват "отучвани" от лошите си навици и практики не с молби и поощрения за свършените от тях безобразия, а с адекватни санкции и "пляскане през ръцете".

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #306 -: Юли 11, 2011, 11:34:40 am »
да, ама на практика се получава друго. чела ли си за бунтовете в Столипиново, когато се опитаха да им спрат тока? там електро-компаниите изобщо не смеят да припарят вече.
Ами да се бунтуват, какво от това. Никъде го няма това нещо да позлваш ток, да не плащаш и да не ти го спират.  Компаниите  могат да го нарпавят с ченгета, точно както с ченгета им срутиха нелегалните съборетнини на някои места. Лесно, трудно - няма значение, важното е да се направи. Сега особено посред лято е момента.

Не става - от една страна тези родители да продължават да си безчинстват на воля и необезпокоявани от никого, а държавата и ние като общество - да се опитваме да замажем и поправим ВЕЧЕ нанесените от тях щети на потомството им, а от друга страна - всички "принципно" да ни е много жал за такива деца, обаче всяка дума за взимане на мерки срещу родители-безобразници да се посреща "на нож".
Жбрул, въобще не мисля, че е  така както казваш. Мнозинстовто от хората мислят като теб и повечето от участничките тук, а не като описаното от теб по-горе.
Проблем става, когато хората заговорят циганите това и циганите онова и цялостното звучене на каквото там казват  натъртва на факта, че става дума за цигани, а не на постъпката. Ще ти дам пример - ти например каза някаква случка ( не я помня вече) по-горе като натърти на това, че циганката била дебела. Хубаво де, разбрах, че имаш предвид, че защото не е гладна, но това веднага променя звученето на което искаш да кажеш и ги насочва в посока, в която не искаш. Също даването на единични  примери  не върши работа. Затова срещаш подобни мнения от други хора, а не защото проблема не е ясен. Аз лично не разбрах защо скочиха всички на Фуси - хора с подобно мнение има навсякъде, тя просто е с по-либерални разбирания от нас, но пък не може да искаме всички да сме еднакви. Собствената ми сестра е от този тип хора, има и много други такива. Не са ни те виновни за тази неоправия. Но си мисля, че и те биха подкрепили подобни разумни мерки, за които си говорим.

Б.
« Последна редакция: Юли 11, 2011, 11:53:05 am от Bobbie »

*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #307 -: Юли 11, 2011, 11:51:11 am »
Боби, ти сама си написала защо не се прави. а са направили нещо, а са писнали стоте храненици на Сорос и ЕС за нарушени права, дискриминация и т.н.

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #308 -: Юли 11, 2011, 11:56:29 am »
Боби, ти сама си написала защо не се прави. а са направили нещо, а са писнали стоте храненици на Сорос и ЕС за нарушени права, дискриминация и т.н.
Е да де, ама това са частни компании, които имат право да спрат услуга на хора, които не плашат и го правят непрекъснато с други граждани. Те могат да си пишят колкото си искат, нека да ги оставят да заведат дела за дискриминация да видим кой ще ги спечели, а не превантивно да им запупват устите. Нека да се съдят. Както им бутнаха незаконните постройки, така и тока могат да има спрат. Там как не ги беше страх от писъци за дискриминация?
« Последна редакция: Юли 11, 2011, 11:59:40 am от Bobbie »

*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #309 -: Юли 11, 2011, 12:03:05 pm »
доколкото си спомням, тогава изобщо не пуснаха хората на електрокомпанията да влязат в Столипиново. частната компания пак е с вързани ръце, насилие не може да прилага. община и полиция избягват да се месят по политически и изборни причини, и става една мъка...

ето, чети и виж колко е "лесно":

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?id=00007&issueid=578&sectionid=2

*
« Отговор #310 -: Юли 11, 2011, 12:11:46 pm »
Ами да се бунтуват, какво от това. Никъде го няма това нещо да позлваш ток, да не плащаш и да не ти го спират.  Компаниите  могат да го нарпавят с ченгета, точно както с ченгета им срутиха нелегалните съборетнини на някои места. Лесно, трудно - няма значение, важното е да се направи. Сега особено посред лято е момента.

Б.

OK, Боби. Да предположим, че го направят ченгетата. Ако си мислиш, че циганите оставени без дом и на улицита от подобна мярка "се светват", че не може да се живее повече така паразитската, ами трябва и те да се напънат малко - грешиш. Започва масов вой как децата им били гладни, жадни и на улицата, как те с 5-10 деца не можели да идат никъде, каква е тая държава дето не им помагала /разбирай да им осигури безвъзмездно жилище, да им плаща всички разходи и те само да раждат още деца/, как за тях нямало работа ;) т.е. те искат, ама не могат да изкарват пари и за това - ние трябва да ги отглеждаме. Работа има бол, ама трабва и да не те мързи за целта и да схващаш, че след като не можеш името си да напишеш...еми няма как да работиш като "генерален директор", а ще работиш нещо зле платено и включващо физически напън. Като искаш да работиш нещо по-добре платено, а не метач на улици и общ работник по строежите - да си учил бе! Никой не те е спрял, да посещаваш БЕЗПЛАТНОТО българско училище, ама докато другите са ходили на училище, ти си мятал гюбека на сватбата си, вместо да звършваш 4-и клас към момента и си раждал деца и сега....ауууу ма аз имам деца и вие сте длъжни да ми ги гледате с мен начело.

Тези хора, поставят държавата в "стойка партер" най-редовно, именно благодарение на факта, че имат деца и то много. Каквито и съвсем законни и логични мерки да предприемеш срещу безобразията на безхаберните родители, веднага се оказва, че всъщност - ти им дискриминираш децата, лишаваш ги от храна, подслон и "нормален живот", нарушаваш им всички права по всякакви там конвенции, харти и закони и... кръгът се затваря.

Докато "постановката" е, че щом имаш деца - те са твоята "застраховка" и билет за безплатно паразитско живуркане - все така ще е. Не се предвижда у нас, щом си толкова нескопосан родител, че да имаш 10 деца и да допуснеш, да се окажеш с тях на улицата, без една стотинка и трайна невъзможност да им осигуиш покрив, прехрана и някакво нормално съществуване - те да ти бъдат отнети и настанени в държавно звено. Не може, защото излиза, че така те наказвали за това, че си беден. А като си толкова беден и го знаеш и продължаваш да раждаш още и още деца...ми то си било твое право да раждаш колкото искаш и можеш. А нещо там, като задължение и да си ги гледаш и то добре - йок. 8O

На тези хора - никой не може/не иска да им набие в главите, че "безплатен обяд-няма", че права без задължения - няма, че децата искат и гледане не само раждане, че когато искаш пари и благинки - трябва и нещо да даваш насреща и никой за нищо не ти е длъжен и другите хора - не са "по-ахмаци" от тях, че да работят и да живеят като цивилизовани хора за собствена сметка, а тези - да живеят на наш гръб и за капак на всичко - да безобразничат спрямо собствените си деца. :x

П.П. И да Боби, ясно ми е защо се подскача когато за дадени безобразия кажа "цигани", а не "едни хора там", пък всички да се досещат за кого говоря нали ;) Ами като го правят цигани - ще кажа цигани. Като спрат да го правят това същото - няма да ги споменавам дори. И не мисли, че тези които "пищят" когато се обсъждат подобни мерки спрямо безхаберни родители толкова не схващат, че се имат предвид всички безхаберници /без оглед на произход, етнос и пр./. Ясно им е като бял ден, защото те не са глупави хора, но им е по-удобно вместо да приложат смислени аргументи, защо не трябва да се взимат такива и онакива мерки според тях, да извъртят въпроса в посока расизъм и нетолерантност на етнически принцип и да размият разговора.
На Фуси й "скочихме", защото за втори пореден път в тази тема, влиза за да се възмути, че сме споменали кастрация и стерелизация, при все че й е пределно ясно как това е "изпускане на парата", а не сериозно предложение. Видно е и в един от собствените й постове колко е нясно, ама все пак да каже колко е отвратена и потресена, все едно някой е писал на премиера поне, че да му предлага "масова насилствена стерилизация".
Не става - от една страна тези родители да продължават да си безчинстват на воля и необезпокоявани от никого, а държавата и ние като общество - да се опитваме да замажем и поправим ВЕЧЕ нанесените от тях щети на потомството им, а от друга страна - всички "принципно" да ни е много жал за такива деца, обаче всяка дума за взимане на мерки срещу родители-безобразници да се посреща "на нож".
Жбрул, въобще не мисля, че е  така както казваш. Мнозинстовто от хората мислят като теб и повечето от участничките тук, а не като описаното от теб по-горе.

Б.

Ами ето Фуси например е от тези хора, дето...пукало й било за децата и не й дремело за родителите им. Та...сама се сещай колко точно не съм права, че има бая такива хора ;) Все пак, аз живея тук и доста често говорейки с различни хора по тази тема, попадам на точно ей такива позици, как на някой му е мъчно за горките деца, пък те родителите им - не му дремело и връзката не я схващат май.
« Последна редакция: Юли 11, 2011, 12:27:26 pm от Jbrul »

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #311 -: Юли 11, 2011, 12:15:04 pm »
ето, чети и виж колко е "лесно":
Не казвам, че е лесно. Не мога да намеря точната дата, но е посред зима и тогва в крайна сметка с бунтове и не знам какво си пак са им го спряли, та ако сега пак не плащат нямат никакъв проблем да го спрат посред лято - тама до зимата ще са свикнали:-). При всяко положени бунтовете ще са по-малко.
Абе, няма начин д аняма начин - има политически мекотела, това е проблема.Не е луд тоя дето яде баницата.

Б.

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #312 -: Юли 11, 2011, 12:23:27 pm »
Не се предвижда у нас, щом си толкова нескопосан родител, че да имаш 10 деца и да допуснеш, да се окажеш с тях на улицата, без една стотинка и трайна невъзможност да им осигуиш покрив, прехрана и някакво нормално съществуване - те да ти бъдат отнети и настанени в държавно звено. Не може, защото излиза, че така те наказвали за това, че си беден.
Тук си права, има проблем - много хора получават помощи, включително и български майки. Как да разграничим при кои случаи да се вземат децата и при кои да им се дават помощи? Наистина това би било дискриминация.Много е трудно да се узакони тази „трайна невъзможност“, за която говориш, а дори и да стане, наиситна не е редно. Но според мен има други начини, по които могат да ги вземат, защото тези родители обикновено не им е само това проблема, че имат много деца, а често не ходят на училише, просят по улиците - абе имат си и други косури, за които може да се предвиди в закона отнемане на децата.Освен това могат да им дават помощи за децата. Например тук как са го измислили -дават им едни карти, с които в магазина могат да пазаруват само определени продукти за хранене ( мляко, яйца, разни детски храни) и не могат да ги изхарчат за нищо друго. Също може да се предвиди за бебета примерно помощта да е само във формата на АМ.

П.П. Нещо не те разбирам за децата и родителите. На мен също ми е мъчно за децата и не ми пука за родителите. Какво му е толкова странното на това? Именно затова съм за мерки срещу родителите. Фуси също е писала, че трябва да има санкции и докато ги няма ще е така.
« Последна редакция: Юли 11, 2011, 12:40:13 pm от Bobbie »

*
« Отговор #313 -: Юли 11, 2011, 12:51:34 pm »
Освен това могат да им дават помощи за децата. Например тук как са го измислили -дават им едни карти, с които в магазина могат да пазаруват само определени продукти за хранене ( мляко, яйца, разни детски храни) и не могат да ги изхарчат за нищо друго. Също може да се предвиди за бебета примерно помощта да е само във формата на АМ.

:lol: Боби, тук не с карти, ами направо им ствоарваха хранителните продукти на площада в махалата. И на това му намериха цаката моментално. Просто продават хранителните продукти на по-ниска от "магазинска цена" и с парите си купуват ракия, цигари и каквото им душа иска. Децата пак си седят гладни и ги пращат да просят пари за...още ракия и цигари и така. Вероятно сега ще се намери някой да каже, че не тези са виновни, че продават храната за децата си, а са виновни тези които купуват тази същата храна. На въпросните - все някой друг им е виновен за нещо, те самите - никога. Те все са жертви и са онеправдани горканчовци. Мен ако питаш, са идеалната илюстрация на онзи лаф, че "на крива комета - космоса й е тесен".

Продължавам да твърдя, че докато няма РЕАЛНИ и сериозни наказания за това, че детето ти бива държано гладно, принуждавано да "се жени" на 13, защото видиш ли такива били "културните особености на племето ти", ако и сексът с малолетни да е престъпление и да е наказуем според законите на държавата, която обитаваш. Докато не те наказват никак за това, че не ПУСКАШ детето си на училище, при безплатно и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО поне до 8-и клас образование. Докато можеш с взлом да се самонастаниш в нечия частна собственост с аргумента "ми аз щото нямам къде да живея" и ако държавата в лицето на своите органи се опита да те изхвърли оттам - да се окаже, че дискриминирала теб и челядта ти, защото ви била оставяла на улицата  8O ...и още и още. В САЩ предполагам - не може да се случи това последното, ама тук се случва и то честичко. Та докато всичко това им се разминава на безхаберниците и при това им поведение - продължават да им се наливат кинти, ами няма да се променят много ясно. Ти на тяхно място би ли? Би ли мела улицата цял месец за 270 лв., при условие, че ако родиш 5 деца /повечето болни/ всеки месец без да вършиш нищо и без да си задължена да се грижиш за тези деца, ти идват едни 1000-2000лв.? Трябва да си луда...

П.П. Нещо не те разбирам за децата и родителите. На мен също ми е мъчно за децата и не ми пука за родителите. Какво му е толкова странното на това? Именно затова съм за мерки срещу родителите. Фуси също е писала, че трябва да има санкции и докато ги няма ще е така.

Пояснявам. Не, че на мен ми пука за тези родители в смисъл "да ме е грижа" за тях. Имах предвид, че не може проблемите на тези деца да се разглеждат сами по себе си и да ни е жал за хлапетата, без да се отчита, че главна и основна причина за нещастието им е поведението спрямо тях на онези, които ги правят и раждат. Обикновено нежеланието да се отчете връзка, между причината /кофти родител/ и следствието от това кофти родителство /нещастно дете/деца/ - в разговрния език се изразява именно с: "бе на мен не ми пука за родителите, само за децата ми е жал". Не визирам конкретно Фуси с това пояснения. От доста други хора съм го чувала като израз и то в смисъла, който описвам, а не като "липса на загриженост" към безхаберните родители.

П.П. Ти остаИ темата и компа, ами вдигай краката и пази тапата, че да не честитим без време още една госпожица.  :D
« Последна редакция: Юли 11, 2011, 13:47:27 pm от Jbrul »

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #314 -: Юли 11, 2011, 13:02:41 pm »
:lol: Боби, тук не с карти, ами направо им ствоарваха хранителните продукти на площада в махалата. И на това му намериха цаката моментално. Просто продават хранителните продукти на по-ниска от "магазинска цена" и с парите си купуват ракия, цигари и каквото им душа иска.
хе хе - тарикати. Ами да има направят кухни тогава и децата дам да се хранят
За другите неша по-долу които си описала, вече говорихме - съвсем реално може да си има закони срещу тях, ако има политическа воля.

Б.

П.П. Хайде да тичам да спя, че уж станах за малко, че се разбудих от гадни болки в кръста и ритащо бебе, а виж колко откарах.

*
« Отговор #315 -: Юли 14, 2011, 02:00:38 am »
Днес една циганка ми кълна детето. :? Стана ми много грозно и много се ядосах, не защото вярвам в клетви и пр. чудеса, а защото "благопожеланията", които тази жена изрече към моето дете, бяха грозни и отвартителни за слушане от всяка майка. Най-малкото, събуждат всеки страх у мен от лоша болест и нещастие за детето ми, като ги чух така наредени благозвучно и описателно.

Тази жена - също е майка, поне на две деца /които бяха с нея/. Ако съдя по вида на децата й - доволно мръсни, сополиви и навлечени със здрави, но неописуемо мръсни дрехи - не ще да е от най-хаберните родители тя. Случката се разигра на тротоара пред нас при вечерната ни разходка. На Дани му беше горещо, криво и реве, аз опитвам да го успокоя, въпросната жена - сече пътя на количката с обичайното: "Како дай някоя стотинка да нахраня децата, гладни ходят..." и в този ред. Опитвам да подмина - не, тя ми се изпречва на пътя и почва все по-близо до количката да се навира и да ми дудне.  :x Бебето реве, от това, че сме спрели и не го возя - реве още повече, изнервих се. Казвам й: "Абе махни се бе жена, нищо няма да ти дам, освободи ми пътя!". Нито съм я обиждала, нито съм я блъснала, нищо... Ейййй като ме занарежда и то не мен, ами бебето, ама грозни, грозни и гадни неща говори.

Ами, като се държат така тези хора...какво отношение очакват от околните? Какво?!!! Не я мразя тази жена и нея и децата й, никого не мразя, но ме вбеси и ако от мен зависи, ще й спра всичките държавни подаяния, ще й пратя децата принудително на училище и ако иска да яде, да пие, да ражда още и каквото и да било - няма да лази такива като мен по улиците и да ги кълне, щото не й дали даром /за пореден път/ нещо, ами ще работи за да си изкарва прехраната. Така е справедливо според мен, не както е сега. Аху-иху, изпихме парите, децата не ги знаем къде са даже, я дай пак пари... :?

*

lidia

• 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
« Отговор #316 -: Юли 14, 2011, 09:00:18 am »
Jbrul  давам и на децата, но не пари, а и взимам нещо за хапване, при условие, че го изяждат пред мен! Спомням си като дете майка ми ми беше дала стотинки за закуска, купих си пица и една ромка с едно малко дете ме настигна. Помоли да му дам час от пицата, аз му подадох цялата. Тогава жената му отчупи малко и ми я върна...
Към кълнящите се обръщам с усмивка и просто казвам. Господ гледа,забавя но не забравя  :).  Една бабка бандитка, която е и алкохоличка ми е съсед. Тя си ме кълне всеки ден. Ако взема да и се връзвам  :lol: При това не е от ромски произход  :lol:.

Jam за тока си права. Поради същата причина децата им са в подобнмо състояние, защото те са много и въоражени с подръчни средства, а социалните нямат нужната подкрепа и достъп. Това е абсурдно и не правилно, но в страната на абсурдите всичко си е в реда на нещата...
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*
« Отговор #317 -: Юли 14, 2011, 09:42:31 am »
Лиде, хич не е въпросът дали циганка, българка, или американка, "пожела" на бебето ми да не доживеело до края на годината и други "мили" неща. :? В случая - циганка беше, за това казвам, че е циганка, ако беше комшийката - щях да кажа, че е тя, не ми е дерт. И не се вързвам и впрягам, защото считам че нещо лошо ще му се случи на Дани, заради отправяне на подобни "благословии" по негов адрес... Просто все повече ми дотяга този вид тормоз и то не само на мен като гледам. На фона на ей такова държание, постоянно искане на нещо от някого и ако не го получиш - или бунт със сопи и брадви, или клетви, или нещо от сорта... Но не и опит поне, да положиш някакво усилие да си подобриш сам живота, да, все по-нетърпима ставам лично аз към такива хора. Все повече ме дразнят приказки как трябвало со кротце, со благо и с наливане на още и още пари, да убеждаваме подобни екземпляри да вземат да учат, да поработват, да спрат да живеят на гърба на околните и да ги изнудват. Не стават тези промени с вежливи увещания и спонсориране, а с принуда да спреш да се държиш зле. Като започнеш да се държиш добре - моля, с две ръце съм за това да бъдеш подпомогнат всячески, защото тогава би имало смисъл от това, а сега - просто няма.

П.П. Едва ли децата на тази умираха от глад, пък и ако бяха гладни, тя откъде има пари за цигари да пуши, пък няма пари да им вземе по една кифла/пица/баничка? Та хич не е опирал въпросът до това дали има гладни вчера, или няма. Просто бях удобна мишена. Майка с количка. Обикновено такива като мен, предпочитат да се разделят с левче, отколкото да бъдат настоятелно лазени и крънкани, да им бъде събудено детето, а и доста майки - наистина се страхуват точно от клетви, та за това дават. За протокола, ако давам всеки път по левче на такива, докато съм навън с детето по цял ден - смятай, че всеки ден съм минус 10 лв. само от подобни нахалници.

*
« Отговор #318 -: Юли 14, 2011, 11:03:20 am »
много е гадно това с клетвите ... аз лично бих се скапала много. Случвало ми се е, после ми се плаче, чувствам се като незаслужено ударена...

НЕ ЗАЩИТАВАМ ЦИГАНИТЕ, просто не харесвам принципната омраза към тях.

ето ви конкретен пример - дразним се когато циганите не си плащат тока, а фактът че толкова българи не си плащат парното приемаме като гражданско неподчинение срещу изедниците от Топлофикация. Ами това е пълна неадекватност.

Била съм малка, помня че по някакъв повод изтърсих нещо срещу "мръсните цигани". Дори не помня кой точно - майка ми или баба ми ме каза, че се срамува от приказките ми ... после без да ми държи речи за толерантно поведение - просто каза "те не са имали твоя шанс, да се родиш в това семейство, да получиш образование и този начин на живот. Ти си се родила с възможност -  ти си длъжна"
Така съм форматирана, така и смятам.
« Последна редакция: Юли 14, 2011, 11:10:11 am от Fussii »
В очакване ....
*
« Отговор #319 -: Юли 14, 2011, 11:28:36 am »
И за да се върнем към темата за безхаберните родители - лошото е, че държавата ни не предлага не добра, а никаква алтернатива ...

Мислила съм си над следната история - от 5, 6 години по "Витошка" се подвизава една баба с малко детенце, горе долу на възрастта на моя Нико. Помня ги, още когато детето беше съвсем малко бебенце. Жената е определено с психични отклонения - количката винаги е била зарита с парцали, независимо от сезона, а отдолу под купа с вехтории оцеляваше бебенцето. Жената просеше, обаче се и грижеше за детето, според капацитета си разбира се, но не беше от онези просякини с приспаните, висящи дечица. Виждала съм жени да и дават пари, да и купуват адаптирано мляко, аз самата съм и помагала когато мога и съм я разпитвала за нея и детето. От нея знам, че имат къде да живеят, че детето и е внуче, че макар и трудно се справят. Не ги бях виждала доста време, когато една вечер отново ги засякох по улицата. Детето вече беше излязло от количката ... Стреснах се от гледката - физически детето беше наполовина на Никола - от устата му излизаха нечленоразделни крясъци.
Това си помислих, какво би станало с това детенце, ако беше взето от социални грижи и беше отглеждано в институция ...дали майката щеше да подпише декларация за осиновяване, дали и как институцията щеше да се погрижи за него ... Дали детето е родено здраво или наистина има някакво изоставяне в развитието...на улицата расте недохранено, в институцията също щеше да е недохранено (в това съм сигурна, защото съм свидетел на много случаи)...
Кой се наема да каже кое е по-добре за това дете - да го отглежда психично болната му баба или да расте в институцията... аз поне не бих се изказала

Мисълта ми е, че когато зададеш въпрос "Докога ще търпим безхаберните родители" трябва да имаш идея какво предлагаш за децата ... Не как да накажеш родителите, а как ще се погрижиш за децата.

Моите мисли в тази посока вероятно ще ви се сторят неадекватни, но все пак:

1. Да се спрат даренията към държавните институции и да се насочат към селища от типа SOS селища.
2. Да се "рекламира" осиновяването. Процедурата е максимално опростена, лесна и бърза, но това не се  знае от много хора. Осиновяването не е само добър изход за двойки с репродуктивни проблеми. Трябва да ви кажа, че след историята на Тити Папазов, лично съм консултирала няколко двойки без никакви репр. проблеми, които "запалени" от неговата история подадоха документи и се вписаха като кандидати. Със сигурност знам, че две от двойките осиновиха дечица и двете над 3 години.
3. Максимално да се улесни международното осиновяване
4. Да се развие приемната грижа и държавата да хвърли макс.ресурс там.

И също така съм убедена, че когато т.нар. безхаберни родители практически се убедят, че при поведение встрани от отговорното отглеждане - детето им ще отиде за осиновяване, в приемен дом или в SOS къща и няма да му видят очите, много, ама много ще внимават и ще си опичат акъла
« Последна редакция: Юли 14, 2011, 11:44:35 am от Fussii »
В очакване ....