0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #280 -: Юли 08, 2011, 15:52:13 pm »
Ето Джиджи,
прекрасен пример - циганите ли са виновни, че не взимаш детски надбавки. Според теб - очевидно да, но това просто е дълбоко невярно. Виновни са законотворците, избрани предполагам и от теб, които са гласували подобен регламент. Виновна си и ти лично, защото единственото действие, породено от твоето недоволство е да пишеш тук и да си обсъждаш това с приятелки (това са самомои предположения, ако не е вярно моля да ме извиниш). За същото време, би могла да предприемеш конкретни действия като се вслючиш в някоя от конкретните инициативи на Сдружение Родители или др. подобни.

Мисля че не ме разбра. Не съм казала, че циганите са ми виновни, за това че не вземам детски надбавки. Исках да кажа, че мерките които предложих, са толкова дискриминиращи, колкото и правилото за получаване на детски надбавки.

Ако може и аз един въпрос, свързан с историята с клошарите.... Излиза, че всички, които извършват по някакъв начин престъпления или пък дори само имат лошо поведение в обществото, не са виновни, а са виновни всички институции, които не са взели мерки навреме или пък родителите и средата в която живеят. Ами дайте да не наказваме убийците, а техните родители, учители, квартални полицаи или социални работници по местоживеене. Какво ще кажеш?
« Последна редакция: Юли 08, 2011, 16:03:11 pm от джиджи »

*
« Отговор #281 -: Юли 08, 2011, 16:56:27 pm »
противоправно поведение винаги ще има. Докато няма ефективни санкции ще има още повече. Клошарите не са ми длъжни, полицията обаче ми е длъжна - издържа се и от моите данъци.
В очакване ....
*
« Отговор #282 -: Юли 08, 2011, 23:32:15 pm »
Стефи, аз ти говоря за това, което виждам с очите си. Свестните цигани се приемат с двойно по-големи усилия от колкото другите деца. Явно аз живея в нетолерантна среда...

Да ти минава през ум, че средата е нетолерантна, не защото просто хората са злобни и прости расисти по принцип /като мен  :lol:/, а защото системното отвратително поведение на една група хора е причинило тази нетолерантност? Т.е. тя не е неоснователна, а предизвикана. Само циганите ли са малцинство в тази държава - не. Защо САМО спрямо тях има нетолерантно поведение? Има араби, арменци, турци в България, някой да е нетолерантен спрямо тях?
Споделяла съм тук и преди , но за необичащите да четат, но обичащи да се "включват" - самите свестни цигани, упрекват своите несвестни събратя за лошото отношение, което получават незаслужено към самите себе си. Та значи циганите схващат защо има негативизъм спрямо тях като общност и упрекват своите, само ти не го схващаш и според теб са виновни всички други, но не и тези дето "правят белята". Супер логично е наистина.  :wink:

Честно да си призная, пука ми на жилетката за родителите, тъпо ми е за децата ...

Ако все още /става няколко месеца вече/ не си забелязала - темата е за безхаберните родители. И тя е за тях, защото ТЕ СА главната причина да има такива деца, за които да ти е "тъпо" /приемам, че имаш предвид да ти е жал/. Причината са ТЕ, безхаберните родители /независимо от кой етнос/,а не държавата, обществото, аз, ти, или комшийката леля Пена... Най-простичкото доказателство за това е, че не само тези екземплязри имат деца в ТАЗИ държава, в която на ВСИЧКИ ни е трудно и да живеем сносно и да гледаме деца добре, НО - ние все пак успяваме, а те не. Защото не искат и дори не опитват да го направят. Знаеш какво е причинно-следствена връзка, та в тази тема - децата и положението в което са, са следствие на родителското безхаберие, като причина. Щеш не щеш - няма как да жалиш децата на въпросните от "хуманистичния си пиадестал", пък да игнорираш първопричината те да са в това положение. Можеш де и го правиш, но така именно ти превръщаш темата в "разговор на пейката пред блока"...ти да си кажеш там от какво си възмутена, пък че останалите говорели за друго - няма значение.

Стефи, твоите деца не знаят думата циганин - ЗА ТОВА СТАВА ДУМА . (Сори отпадаш от групата на злобните :P)

Ама моето я е научило - преди месеци ми я тресна, като ми каза, че "еди кой си бил мръсен циганин" - какво да обясня...

Обясни му, че определението "мръсен" - не трябва да бъде в речника му когато коментира други хора. Обясни му, че хората не се делят на цигани, българи, китайци и по този признак да са "добри и лоши", а че трябва да се научи да ги преценя по други критерии, обясни му какви са те. Няма страшно да ползва думата "циганин", тя сама по себе си не е лоша и обидна все пак.
Въпреки, че според теб аз съм расист - аз моето дете не бих го дръпнала, ако си играе с циганче, или с марсианче дори, щом детето е възпитано, спретнато и се държи адекватно. Бих го дръпнала веднага, ако на площадката нечие дете му налита на бой, псува, обижда и от вида /а такива виждам често/, пък ако ще да е бяло, синеоко и напудрената му майка с токчета и два тона грим ме гледа на криво, че си прибирам хлапето. ;)

Просто предпочитам сина ми да има РЕАЛНА представа за живота и света около себе си и да му изградя адекватна ценностна система, не някаква имагинерна, която да го вкарва в постоянен конфликт с него самия - той сега лош ли е, че не ръкопляска на едни хора вършещи свинщини, ама видиш ли те пък били малцинство и са някак онеправдани. Мерси, ама няма нужда. Моето дете /по стечение на обстоятелствата/ ще израстне сред доста и то свестни цигани и нагледно ще научи защо тези хора са добри, ако и да са цигани и защо едни други хора не са добри, макар че са от друг етнос. Това е важното и това ще му формира правилния мироглед, а не дали знае думата циганин, или не я знае.

Конкретно по темата, конкретните предложения за справяне с проблема, които даде в предните си постове - подкрепям напълно. Такива и подобни по смисъл, се дават от самото начало на тази тема, от различни хора и винаги биват отхвърляни от "опониращата страна" с мотив, че са дискриминация. Друга ОСНОВНА причина, да бъдат оборвани е, че прилагането им би ощетило и без това страдащите деца още повече. Не искам и не мога да преразказвам дългата дискусия тук, само ти обобщавам основното, ако наистина те интересува - прочети цялата тема, ако и когато ти е възможно.

Моля, не приемай това като заяждане, защото не е. Просто откакто я има темата, тя се следи изцяло от няколко човека само и в един момент - влита някой, започва да се пени и възмущава от дадена дума или израз, да мята някакви идеи в пространстовто и се налага едно и също нещо да го бистрим и пишем по 100 пъти, което е напълно излишно поне според мен.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #283 -: Юли 09, 2011, 00:42:14 am »
ти, Bobbie, първо прочети дефиницията за "етнос" и тогава се изказвай, че то не било до етнос, а до среда.

етносът е съвкупност от нрави, обичаи, разбирания, вярвания, култура на една общност, обединена по признак на общия произход. етнос НЕ Е националност.

така че, точно до етнос опират нещата. изваден от средата означава изваден от етноса. отгледан в друг етнос - получил друг манталитет.

има хиляди етноси и народности по света, които живеят в огромна мизерия, но дайте ми, ако можете, друг пример за такова масирано незачитане на ценността на човешкия живот, на абсолютно безхаберие към собственото поколение, каквото има при коментирания етнос. аз не мога да се сетя...

Според мене понятията "етнос" и "среда" не са синоними,... а изглежда, че етническите групи се влияят и от средата ;) ...Преди време разказах на приятел испанец, че ще осиновим детенце от ромски произход. Той беше възхитен, но се зачуди, как бихме могли да осъществим тази идея на практика... И тогава разбрахме, че всъщност в Испания ромите почти никога не изоставяли децата си и че много държели на тях... - съвсем обратна ситуация на нашата... Факт е, че испанските, унгарските, руските цигани не са като българските, румънските и прочее.... и че средата, в която живеят, оказва своето влияние върху "разбирания, вярвания, култура..."

Мисля, че тук някъде вече ставаше дума за това, че по-бедните и по-ниски прослойки на едно обществото показвали като през лупа конкретните болести на това общество...

Какво и е на думата циганин? Ром защо да е по-добре? ...

Това е тема на един съвсем друг разговор, но със сигурност има причини за тези феномени... В Германия разделят циганите дори на "синти" и "рома" - като "синти" са онези в държавите от западна Европа, а "рома" са балканските...

П.П.
Обясни му, че определението "мръсен" - не трябва да бъде в речника му когато коментира други хора. Обясни му, че хората не се делят на цигани, българи, китайци и по този признак да са "добри и лоши", а че трябва да се научи да ги преценя по други критерии, обясни му какви са те. Няма страшно да ползва думата "циганин", тя сама по себе си не е лоша и обидна все пак...

Ей това не ми е много ясно, как може да се обясни в нашите условия...  :? но както и да е...
« Последна редакция: Юли 09, 2011, 01:01:14 am от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
« Отговор #284 -: Юли 09, 2011, 01:08:46 am »

П.П.
Обясни му, че определението "мръсен" - не трябва да бъде в речника му когато коментира други хора. Обясни му, че хората не се делят на цигани, българи, китайци и по този признак да са "добри и лоши", а че трябва да се научи да ги преценя по други критерии, обясни му какви са те. Няма страшно да ползва думата "циганин", тя сама по себе си не е лоша и обидна все пак...

Ей това не ми е много ясно, как може да се обясни...  :? ама нейсе...

Ами да поясня. Обяснява се в процеса на възпитание на едно дете. Не ей така, за 5 мин. като: "Чакай сега мама да ти обясни", ако мислиш че това имах предвид - не.
Когато детето ВИЖДА, че мама и тати се отнасят еднакво добре към хора с определен тип поведение и са еднакво негативно настроени към хора, имащи друг /неприятен/ тип поведение, без отношението им да зависи от етноса на тези хора - децата си изграждат доста добра представа кое как е на този свят ;) Не ги подценявайте толкова. Те са интуитивни, наблюдателни и много бързо "стоплят" за какво става въпрос. Точно по същия начин, по който ще ви хванат "на къс пас" с въпроса "А ти защо ядеш торта?", ако им обяснявате как тя е вредна и не може и не трябва да се яде, пък си хапвате все пак. ;)

Примерно, не бих си позволила този въпрос тук, да го дискутирам пред невръстния си син, по начина по който го правя в тази тема, защото той няма опита, знанието и преценката - да отсее какво казвам, "за да изпусна парата" без реално да го мисля, не би разбрал три изречения така както би ги разбрал човек на 30-40 години комуникиращ на различно ниво от възможностите на едно хлапе и пр. Достатъчно е да вижда на този етап, аз как се отнасям с циганите, с които и той ще общува а социално-политическите проблеми свързани с тях - ще го засягат когато стане на моите години и е способен да разбира за какво аджеба си говорим тук. Тук - деца няма и моля, да не се вдетиняваме ние сега...
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #285 -: Юли 09, 2011, 05:02:49 am »
Да ти минава през ум, че средата е нетолерантна, не защото просто хората са злобни и прости расисти по принцип /като мен  :lol:/, а защото системното отвратително поведение на една група хора е причинило тази нетолерантност? Т.е. тя не е неоснователна, а предизвикана.
Разбира се, че е предизвикана, но според мен тя има предвид, че и свестните цигани попадат под ударите, защото заради другите, автоматично се приема, че всички са еднакви. Аз лично го разбирам това отношение и признавам, че и аз го правя. Няма да рискувам да викна циганин за работа, за да разбера дали ще я свърши като хората или не. Правила съм го и съм си патила и за съжаление сега и другите го отнасят. Може да е несправедливо, но има логика, след като шансът ми да попадна на свестен е по-малък от този да не попадна на такъв. Именно заради това на свестните се налага да се доказват, но  това е животът. Да искат да се доверяваме, при положение, че толкова хора са си патили е малко абсурдно -то е като изискването да не се профилират обиските по самолетите, а да обискират 90 годишни бабки християнки за колани с експлозиви.

Според мене понятията "етнос" и "среда" не са синоними,... а изглежда, че етническите групи се влияят и от средата ;) ...
Благодаря!!! Че според логиката на няколко човека тук, ние с тях не сме един етнос :-).

Б.
« Последна редакция: Юли 09, 2011, 05:05:06 am от Bobbie »

« Отговор #286 -: Юли 09, 2011, 12:45:28 pm »
А като единствен изход по проблемите повдигнати в темата, аз лично виждам в принудителното образование и принудителния труд.
И моето мнение е същото.Без значение от етноса.
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #287 -: Юли 09, 2011, 16:55:51 pm »
Според мене понятията "етнос" и "среда" не са синоними,... а изглежда, че етническите групи се влияят и от средата ;) ...
Благодаря!!! Че според логиката на няколко човека тук, ние с тях не сме един етнос :-).
Б.

според твоята логика, ние с кого сме един етнос????  8O
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Bobbie

• *
  • 5701
Re: Докога ще толерираме безхаберните "роди
« Отговор #288 -: Юли 09, 2011, 21:11:12 pm »
Б.

според твоята логика, ние с кого сме един етнос????  8O
Хе хе :-) - ми аз от къде да знам? Ти ми кажи, нали ти твърдиш, че среда и етнос е едно и също. Моята и твоята среда не са еднакви, така че от къде да те знам с кой смяташ, че си един етнос. Вероятно с близкото окръжение в райна, в който живееш. Аз до преди твоите пояснения по български език, смятах, че сме един етнос, но явно не съм разбрала и не сме били :-).
Освен ако под „ние“ нямаш нещо друго предвид,... но честно казано не смятам да се впускам в повече безсмислени празнодумия на тази тема.
« Последна редакция: Юли 09, 2011, 21:21:35 pm от Bobbie »

*
« Отговор #289 -: Юли 09, 2011, 21:29:12 pm »
Етнос - обособила се група от хора на базата на общ език, раса, култура или религия. Религията е важен, но не е задължителен елемент за обособяването на един етнос. Водещият, или още титулният етнос дава името както на държавата и на нацията, така и на езика.

Държавите, които имат федеративен (САЩ, Индия, Босна и Херцеговина) или конфедеративен (Швейцария) тип на управление нямат титулен етнос. Федерациите имат автономия, но не пълна, докато при държавите от конфедеративен тип автономията е пълна.

Процесите, които водят до формиране на етнос, са:

--> консолидация - свързване на родствени, близки помежду си етноси в нация.

--> миксация - свързване на неродствени етноси в едно политическо обединение — държава

--> асимилация - претопяване на един етнос (в повечето случаи по-малък и по-слаб) от друг — по-голям и по-силен етнос. Асимилацията бива два вида — естествена (смесени бракове) и насилствена — забрана да се говори на езика на етноса, на децата да ходят на училище и др.

--> геноцид - физическото унищожаване на един етнос от друг. Геноцидът бива етнически, религиозен и др.

Етническа група е група от хора, членовете на която се идентифицират един с друг въз основа на действително или предполагаемо общо наследство - биологичен произход, история, родствени връзки, религия, език, територия, националност или външен вид. Членовете на етническата група осъзнават принадлежността си към нея, а хората извън нея признават нейната обособеност.

Етнографската група се различава от етническата. Етнографската група представлава част от етнос, който се различава от основната част на етноса единствено по някои специфични особености на езика, културата и обичаите.

Народоизследователите (етнолози) обозначават с този термин популации на хора с общ произход, история, култура, свързани със специфична територия и чувство на солидарност помежду си. (източник немската уикипедия)

Най-ранната форма на етническа общност представлява родствената група (родът), най-близка по структура до племето. Другата форма на етническа група възниква по време на появата на държавата като форма на обществена организация. Някои по малки държави се състоят от само един етнос.

Макс Вебер отбелязва, че „цялата представа за етническите групи е толкова сложна и толкова неопределена, че би било добре да се изостави напълно“.
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #290 -: Юли 09, 2011, 23:19:00 pm »
според твоята логика, ние с кого сме един етнос????  8O
Хе хе :-) - ми аз от къде да знам? Ти ми кажи, нали ти твърдиш, че среда и етнос е едно и също.

ето какво твърдя аз - написано е 2 страници по-горе, на чист български език и е лесно да се прочете:

Цитат
етносът е съвкупност от нрави, обичаи, разбирания, вярвания, култура на една общност, обединена по признак на общия произход. етнос НЕ Е националност.

проява на ниска култура на дискутиране е да се преиначават думите на опонента. ще приема, че просто нямаш достатъчно капацитет, за да разбереш думите ми, а не че ги преиначаваш умишлено.

и тъй като виждам, че имаш сериозни пропуски по теми, които се учат в средното училище, ще те посъветвам първо малко да се информираш по основните понятия, преди да започнеш да изказваш мнение кои от тях върху какво влияят. няма как да не се получат грешки, ако не си наясно с дефинициите, с които боравиш.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #291 -: Юли 10, 2011, 02:15:36 am »
Фуси, ако беше започнала с поясненията и аргументите от последните си постове, вместо да влетиш с две изречения "ни в клин, ни в ръкав" и да поучаваш и обиждаш потребителите, може би щеше да бъдеш приета на сериозно. Имаш този неприятен навик да се появяваш в такива теми и да ръсиш нравоучения, но без реално да аргументираш и разясниш позициите си. Извинявай, че ти го казвам така директно, но такива са наблюденията ми. Не ти дадох цитат, поради простата причина, че не ми се рови в 15 страници да търся и да "повтарям" вече няколко пъти писани неща. Значи на теб не ти се чете, ама ти се коментира, но някой друг трябва специално за теб да ти смели инфото. Освен това, не мисли, че не прозрях сарказма в "молбата" ти :wink: След като искаш да водиш дискусия по дадена тема, най-логичното е първо да я прочетеш - ама цялата, с все разяснения, пояснения, допълнения и каквото там са писали хората. Иначе е просто несериозно. Ти си юрист - като влизаш в съдебна зала, пак така ли говориш наизуст или първо се запознаваш с всички факти и обстоятелства? Убедена съм, че е второто, но не разбирам защо не влагаш същото усърдие и тук /в темата/, след като твърдиш, че си толкова социално ангажирана по конкретната тема? Още след първите ти включвания неколкократно беше запитана за конкретни мерки и предложения, но ти така и не отговори по същество /чак днес го направи, ама като те хванаха на тясно повечко хора :wink:/
На мен също не ми харесва да бъда категоризирана като злобна, проста и нахъсана ей така, само заради няколко поста, ама ето - оказах се в тази позиция, при това от човек, който уж не обича категоризациите :wink:
« Последна редакция: Юли 10, 2011, 02:17:31 am от sixsens »
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #292 -: Юли 10, 2011, 02:23:25 am »
ще приема, че просто нямаш достатъчно капацитет, за да разбереш думите ми.
много добре ще направиш.  

Написала си,че изваден от средата е същото като изваден от етноса, което е една огромна глупост. Това изказване е разбрано по същият начин и от други участници, към които обаче не си изляла толкова злоба, че ти преиначават думите от лиспа на капацитет. А сикс пък  се е съгласила с това, че среда и етнос в случая било едно и също, но и там не си се втурнала в разсянения как и липсва от средното образование. Честно казано, не се сещам кога сме се разправяли с теб за нещо, но е очевАдно, че по някакви причини имаш лично отношение към мен и не ти прави чест.
« Последна редакция: Юли 10, 2011, 02:47:52 am от Bobbie »

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #293 -: Юли 10, 2011, 02:55:59 am »
А, моля, само мен не ме намесвайте в спора си.
Достатъчно ясно съм си изразила позицията по въпроса с етноса и средата по КОНКРЕТНО КОМЕНТИРАНИЯ КАЗУС, А НЕ ПО ПРИНЦИП. Боби, не виждам нищо смешно в предположението, че поведението на тази група хора има генетична обусловеност. Това също е част от признаците за принадлежност към даден етнос :wink: Нямам предвид, че всички имат генетични психични отклонения, не знам дали ти така си го разбрала :wink: Това, което исках да кажа е, че в един момент този начин на живот и определени черти от характера на тези хора се превръщат в генетична особеност на по-голямата част от тях.

П.С. Всъщност, ще ти разясня защо според мен тук среда и етнос е едно и също /мислех, че е очевидно, но явно съм сбъркала/, както и защо се съгласих с теб, че средата оказва влияние. Защото средата, в която тези маргинали живеят е всъщност техния етнос :wink: Те живеят на тумби сред себеподобни /независимо дали в БГ или във Франция примерно/, затова и средата им се състои основно от хора от техния етнос. Надявам се сега да е станало ясно. Много моля да не се опитваш да предполагаш дали и какви коментари на моите постове трябва да прави Джам или когото и да било:wink: Тя каквото мисли за даден човек, си му го казва. Ако реши нещо, че иска да ми каже, няма да чака ти да я подсещаш. Не се обиждай, но ми е неприятно да ме въвличат в спорове, аз мога и сама да си ги създавам, ако искам :lol: :lol: :lol:
« Последна редакция: Юли 10, 2011, 03:17:27 am от sixsens »
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #294 -: Юли 10, 2011, 05:36:22 am »
А, моля, само мен не ме намесвайте в спора си.
Six,  не коментирам въобще точно какво е мнението ти, а какво е разбирането ти на нейните думи, заради които се скъса да ме обижда. Както се вижда ти дискутираш дали етнос и среда е едно и също в конкретният случай - ами и аз  също съм разбрала, че това се твърди ( нищо, че имаме различно мнение), ама бях оплюта за това.
А иначе за мнението ти - всеки може да си има каквото си иска мнение, затова е дискусия.  Не  е задължително да се съгласяваме едни с други, че да си пишем в една тема.
Сега... аз приключвам с дискусията кой какво разбрал и продължавам по темата.

Цитат
Боби, не виждам нищо смешно в предположението, че поведението на тази група хора има генетична обусловеност. Това също е част от признаците за принадлежност към даден етнос
Мнението ми, че не е генетично,не е защото не е възможно да бъде. Мнението ми идва от там, че тях като ги извадят от средата не се държат така, т.е. си е само до възпитание.
« Последна редакция: Юли 10, 2011, 06:08:49 am от Bobbie »

*

lidia

• 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
« Отговор #295 -: Юли 10, 2011, 10:24:50 am »
Взехте, че ме загубихте като читател по темата...май беше за безхаберните родители, пък то се оказа друго....

Аз обаче си я харесвам и ще си я продължа!

Вчера отново ромчета замеряха с камъни по колата ми. Омръзна ми. Отворих прозореца и се опитах да ги подплаша. Представете си зад мен спря особено скъп мерцедес с две разплути от ромски произход кокони. Колкото бяха скъпо облечени, толкова бяха ароматни, направо ми се доповръща. Нещо между скъп парфюм, ужасна смрад на пот и цигари... Тва с камъка било цигането на едната. Викам аха, значи госпожо вие ще ми заплатите щетите...След 20 минутен спор, в който ме заплашваха, че ще ме съдят, щото съм се скарала на децата и и съм ги заплашвала(а аз дори не слязах от колата, просто казах: Ей само ако сляза. Просто горките деца) Реших, че няма смисъл. Айде сега ми кажете, как да си защитя правата и да накарам тва племе да се научи да уважава хората и собствеността им. Повръща ми се, чесно. Толкова са нахални, нагли до безобразие и отвратителни. Как може да има такива хора. Лошото е, че се множат и тези малки дечица се учат и стават точно като тях... Какво трябва да направя, полиция, жалба срещу кого, медии? Какво?
Уважавам всеки индивид и начина му на живот, щом е решил, че така той се чувства добре, но това вече е тормоз!
А тази ромка с мерцедеса и нейното мръсно и сополиво отроче, което се рови в гадостта, псува и руши имуществото на хората, със сигурност е на помощи! ...
Уважавам ромите, защото не всички са еднакви. При нас има хора, който са грамотни и работят. Не ме интересува, че са роми, те са просто едни нормално живеещи и работещи хора. Обаче 50 % от тях си карат по старо му, а това е тормоз за нормалните хора, за децата им и изобщо... Дори да му дадеш дом, работа и шанс да не тъне в смрадта от контейнерите и да яде нормална храна, то ще извлече каквото може и отново ще тъне в мизерия? Отново ще реве, че е бедно, болно и нещастно и ще превърне кухнята в нужник. Вчера не се разсърдих на децата, но онези двете разплути медузи щях да удоша. Как може да разполагаш с толкова пари, а детето ти да е в подобен вид. Нямаме закони ние...Как да им се промени мисленето на тези хора, като дори да ги вземем от медузите, ще ги пратим в дом, а там май не е особено различно  :(
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #296 -: Юли 10, 2011, 17:18:10 pm »
А тази ромка с мерцедеса и нейното мръсно и сополиво отроче, което се рови в гадостта, псува и руши имуществото на хората, със сигурност е на помощи! ...

Как може да разполагаш с толкова пари, а детето ти да е в подобен вид.

аз вчера за пръв път видях цигани да слизат от BMW и да ровят в кофите. бяха явно дядо и внук, мърляви и окъсани, колата беше пълна с находки. минаха и на другия ден.

*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #297 -: Юли 10, 2011, 17:28:07 pm »
ще приема, че просто нямаш достатъчно капацитет, за да разбереш думите ми.
много добре ще направиш.  

Написала си,че изваден от средата е същото като изваден от етноса, което е една огромна глупост. Това изказване е разбрано по същият начин и от други участници, към които обаче не си изляла толкова злоба, че ти преиначават думите от лиспа на капацитет.

"така че, точно до етнос опират нещата. изваден от средата означава изваден от етноса. отгледан в друг етнос - получил друг манталитет." това съм написала и това не означава, че среда и етнос е едно и също. още повече, че е казано по повод твоя пример за отгледано от американци циганче. то Е извадено и от средата, и от етноса. средата е част от етноса, в този смисъл. сега вече напълно ми се затвърди убеждението, че е въпрос на недостатъчен капацитет, а не на умисъл.

мери си приказките, обаче. "изляла толкова злоба" е един изключително силен израз, отнесен към цитирания от теб мой текст. "огромната глупост" ще я пропусна, защото нямаш капацитета да ме засегнеш, не и ти, но да не се озовеш в нарушение на правилата, в един момент...

добре е да се аргументираме по същество.

апропо, онези от вас, които освен да пишат, и четат, може би са прочели вчерашната статия на Веселина Седларска то темата във в. "Сега". интересни много са и коментарите под статията, както винаги в този вестник. та конкретно за изваждането от средата и гените, един живущ в САЩ твърдеше , че имало скорошен случай - от пред 1-2 години, на драма в американско семейство. осиновено циганче-момче от бебе, после им се ражда и момиченце. растат от малки заедно, гледани еднакво, възпитавани еднакво, в един момент цигането влиза в пубертета и изнасилва сестра си. след това  са го разсиновили, естествено. не знам дали е вярно, човекът се кълнеше, че е.

*

lidia

• 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
« Отговор #298 -: Юли 10, 2011, 18:17:32 pm »
осиновено циганче-момче от бебе, после им се ражда и момиченце. растат от малки заедно, гледани еднакво, възпитавани еднакво, в един момент цигането влиза в пубертета и изнасилва сестра си. след това  са го разсиновили, естествено. не знам дали е вярно, човекът се кълнеше, че е.

Питам аз  къде са били родителите им тогава? И ако беше детето тяхна плът и кръв, щяха ли да се отрекат от него. Мисля си, че когато осиновиш дете, го приемаш като твое дете, не само по документи, но и вътре в сърцето си. Ако това дете не беше осиновено и се беше получило същото нещо, дали щяха да го изхвърлят? Със сигурност има подобни случаи. Всички те са придружени със солидна предистория, която тук е спестена...
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*
« Отговор #299 -: Юли 10, 2011, 19:32:37 pm »
Защо от прекрасния текст на Веселина, предлагащ 2 формули за решаване на идентични проблеми, като тези, които се коментират в тази тема, не се цитира нещо от текста, а се преразказа страшна случка с неясна истинност не ми е ясно, но ето екстрат от статията:
1.
През 1974 г. населението на Индия достига 500 милиона, правителството на Индира Ганди предприема крайни мерки. В страната са създадени "вазектомни лагери" и съгласно новия закон мъжете с по три живи деца трябва да се явят там, за да бъдат стерилизирани. Онези, които не отидат "доброволно", ще бъдат арестувани и откарани насила. Като принудителна мярка полицията задържа купоните за храна и шофьорските книжки или отказва медицинско лечение. Само за една година са стерилизирани над 8 милиона души.След яростни протести правителството спира програмата. Населението продължава да се увеличава. То се увеличава и днес - навсякъде, освен в една провинция, наречена индийското социално чудо. Керала. Без бруталност, без принуда тук е постигнато онова, което останалата Индия не успя да направи. В стопанско и социално отношение Керала е като другите. Отглеждат ориз, чай, подправки. Средният жител на провинцията печели 70 пъти по-малко от средния американец.
Онова, което прави Керала различна, е просветата. Не просветата за контрола на раждаемостта и семейното планиране, а обикновената - четене, писане, смятане, особено на жените. В края на 80-те години правителството на щата, подпомагано от неправителствени организации, провежда масова кампания за ликвидиране на неграмотността. Буквално десетки хиляди доброволци кръстосват провинцията и регистрират 150 000 неграмотни, две трети от тях жени. Малка армия от преподаватели доброволци се заема да ги учи на елементарна грамотност. "Часовете се водеха в оборите, под открито небе, в дворовете", разказва един от ръководителите на кампанията.
Три години по-късно, през 1991 г.,ООН обявяват Керала за единственото място със 100% грамотно население. Днес икономистите и социолозите са съгласни, че именно образованието на жените е сътворило разликата. Чудото на Керала илюстрира ярка социална каскада, задействана от вид поведение, който става толкова по-привлекателен, колкото повече хора го практикуват. Преодоляна е една бариера и сега щатът е от другата страна. Образованието е свързало индивидите в нова, самоподдържаща се социална схема.

2.В САЩ шансът на бедните да извървят пътя от дъното на гетото до върха на образованието се нарича KIPP (Knowledge is Power Program). Програма "Знанието е сила". Програмата е зачената с убеждението, че времето има решаващо значение в образованието. ...... Изходът е да се появи училище, което ще предложи на бедните чернокожи семейства следната сделка: "Ние ви предлагаме детето ви да бъде първото от семейството, което ще завърши колеж, при това с успех, който ще му гарантира стипендия. Но вие трябва да знаете, че то ще прекарва в нашето училище много време и ще учи упорито.

Имаме ли сделка?" След което наистина се сключва договор.

Първото такова училище е основано от учителите Дейв Левин и Майк Финберг през 1994 г. в Хюстън. ...  KIPP училищата са чартърни, в тяхната харта целта е с повече време и повече усилия да осигурят шанс за постъпване в колеж на деца от бедни семейства. Да бъдат училища, в чиито класни стаи губещите се превръщат в победители.Учебният ден в тези училища започва в 7.30 и приключва в 17 часа. Това не е време за писане на домашни. Домашните се пишат вечер вкъщи и отнемат от два до четири часа допълнително. Два пъти в месеца се учи и в съботните дни - от 8.30 до 13.30. Лятната ваканция започва три седмици по-късно, отколкото за обикновените училища. Така единственият свободен летен месец е август. В крайна сметка децата учат 60% повече от връстниците си в обикновеното училище.

Шестнайсет години по-късно KIPP училищата са вече 99 в 20 щата. 24 от тях са начални, до четвърти клас. 60 са от 5-и до 8-и клас, най-масово търсените. 15 са от 9-и до 12-и клас. До този момент в американското общество има една-единствена критика към училищата от веригата "Знанието е сила" и тя е, че там изтощават учениците. Но организаторите не отстъпват. Те твърдят, че това честно е било заявено при сключването на сделката. Броят на училищата продължава да расте.

Ето целия текст на статията
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=9627&sectionid=5&id=0000701

Ето още от статиите на Веселина по темата

http://www.reduta.bg/?p=929

http://www.reduta.bg/?p=721

http://www.reduta.bg/?p=664
В очакване ....