Стефи, аз ти говоря за това, което виждам с очите си. Свестните цигани се приемат с двойно по-големи усилия от колкото другите деца. Явно аз живея в нетолерантна среда...
Да ти минава през ум, че средата е нетолерантна, не защото просто хората са злобни и прости расисти по принцип /като мен
/, а защото системното отвратително поведение на една група хора
е причинило тази нетолерантност? Т.е. тя не е неоснователна, а предизвикана. Само циганите ли са малцинство в тази държава - не. Защо САМО спрямо тях има нетолерантно поведение? Има араби, арменци, турци в България, някой да е нетолерантен спрямо тях?
Споделяла съм тук и преди , но за необичащите да четат, но обичащи да се "включват" - самите свестни цигани, упрекват своите несвестни събратя за лошото отношение, което получават незаслужено към самите себе си. Та значи циганите схващат защо има негативизъм спрямо тях като общност и упрекват своите, само ти не го схващаш и според теб са виновни всички други, но не и тези дето "правят белята". Супер логично е наистина.
Честно да си призная, пука ми на жилетката за родителите, тъпо ми е за децата ...
Ако все още /става няколко месеца вече/ не си забелязала - темата е за безхаберните родители. И тя е за тях, защото ТЕ СА главната причина да има такива деца, за които да ти е "тъпо" /приемам, че имаш предвид да ти е жал/. Причината са ТЕ, безхаберните родители /независимо от кой етнос/,а не държавата, обществото, аз, ти, или комшийката леля Пена... Най-простичкото доказателство за това е, че не само тези екземплязри имат деца в ТАЗИ държава, в която на ВСИЧКИ ни е трудно и да живеем сносно и да гледаме деца добре, НО - ние все пак успяваме, а те не. Защото не искат и дори не опитват да го направят. Знаеш какво е причинно-следствена връзка, та в тази тема - децата и положението в което са, са следствие на родителското безхаберие, като причина. Щеш не щеш - няма как да жалиш децата на въпросните от "хуманистичния си пиадестал", пък да игнорираш първопричината те да са в това положение. Можеш де и го правиш, но така именно ти превръщаш темата в "разговор на пейката пред блока"...ти да си кажеш там от какво си възмутена, пък че останалите говорели за друго - няма значение.
Стефи, твоите деца не знаят думата циганин - ЗА ТОВА СТАВА ДУМА . (Сори отпадаш от групата на злобните )
Ама моето я е научило - преди месеци ми я тресна, като ми каза, че "еди кой си бил мръсен циганин" - какво да обясня...
Обясни му, че определението "мръсен" - не трябва да бъде в речника му когато коментира други хора. Обясни му, че хората не се делят на цигани, българи, китайци и по този признак да са "добри и лоши", а че трябва да се научи да ги преценя по други критерии, обясни му какви са те. Няма страшно да ползва думата "циганин", тя сама по себе си не е лоша и обидна все пак.
Въпреки, че според теб аз съм расист - аз моето дете не бих го дръпнала, ако си играе с циганче, или с марсианче дори, щом детето е възпитано, спретнато и се държи адекватно. Бих го дръпнала веднага, ако на площадката нечие дете му налита на бой, псува, обижда и от вида /а такива виждам често/, пък ако ще да е бяло, синеоко и напудрената му майка с токчета и два тона грим ме гледа на криво, че си прибирам хлапето.
Просто предпочитам сина ми да има РЕАЛНА представа за живота и света около себе си и да му изградя адекватна ценностна система, не някаква имагинерна, която да го вкарва в постоянен конфликт с него самия - той сега лош ли е, че не ръкопляска на едни хора вършещи свинщини, ама видиш ли те пък били малцинство и са някак онеправдани. Мерси, ама няма нужда. Моето дете /по стечение на обстоятелствата/ ще израстне сред доста и то свестни цигани и нагледно ще научи защо тези хора са добри, ако и да са цигани и защо едни други хора не са добри, макар че са от друг етнос. Това е важното и това ще му формира правилния мироглед, а не дали знае думата циганин, или не я знае.
Конкретно по темата, конкретните предложения за справяне с проблема, които даде в предните си постове - подкрепям напълно. Такива и подобни по смисъл, се дават от самото начало на тази тема, от различни хора и винаги биват отхвърляни от "опониращата страна" с мотив, че са дискриминация. Друга ОСНОВНА причина, да бъдат оборвани е, че прилагането им би ощетило и без това страдащите деца още повече. Не искам и не мога да преразказвам дългата дискусия тук, само ти обобщавам основното, ако наистина те интересува - прочети цялата тема, ако и когато ти е възможно.
Моля, не приемай това като заяждане, защото не е. Просто откакто я има темата, тя се следи изцяло от няколко човека само и в един момент - влита някой, започва да се пени и възмущава от дадена дума или израз, да мята някакви идеи в пространстовто и се налага едно и също нещо да го бистрим и пишем по 100 пъти, което е напълно излишно поне според мен.