"етносът е съвкупност от нрави, обичаи, разбирания, вярвания, култура на една общност, обединена по признак на общия произход. етнос НЕ Е националност."
"така че, точно до етнос опират нещата. изваден от средата означава изваден от етноса. отгледан в друг етнос - получил друг манталитет."Именно. При циганите проблемът не е, че не могат да бъдат "научени" да живеят що годе нормално, а че живеейки в компактни етннически групи - взаимно си пречат да изплуват от говната в които са 99% от тях. В този смислъл - въпросът опира до етноса и оправяне без "да играе тоягата" - не е възможно. И да, докато живеят на цигански тумби и бъдат обгрижвани от всички правителства и разни интересчийски НПО-та, само ще стават по-зле. А от това ще патим предимно ние и най-лошото тепърва предстои.
За страданията на децата на въпросните и сродните им безхаберници /без оглед на произхода им/ - изписах чаршафи, та да не продължавам.
Категорично с добри пожелания, вдигане на лозунги за "образование и интеграция" - нищо няма да се промени в областта, което е видно и от последните 21 години опити дори.
Боби, не знам точната ти възраст, но ми се струва че си достатъчно голяма за да помниш, или поне да знаеш /да си чувала/, че по комунизма - се правеха опити циганите да бъдата интегрирани, именно чрез заселване сред български семейства. Настаняваха ги в чисто новички панелки, наред с останалите доредили се "трудещи се" - белким и те станат хора. Е, накрая така се "интегрираха" въпросните, че българските семейства доброволно се изнасяха от въпросните "билдинги". Ми "не стават" и това е! Какво да се кривим по въпроса?!
Спомням си също, колкото и да е нелицеприятен този факт, че по комунистическо "народната милиция" ги шамаросваше на смени в циганската махала в родния ми град и те оттам не смееха да мърдат. Децата им ходеха под строй на училище, издънкаджиите - попадаха в ТВУ-та, където щат не щат поне със занаят се сдобиваха.
Само днес по градските паркове и кафенета, поне 10 циганки и циганета на всякаква възраст, настоятелно ме крънкаха за пари, обсаждаха ме, само в количката дето не се навряха, ставам на разногледа багажа ли да си пазя, детето ли...
"НЕ", не се приема за отказ, почва се вой и нареждане докато събудят детето, или успеят да ти гепят нещо. Никак не мога да реагирам, въпреки че от моите данъци живуркат. И полицията не може да се оправи с тези, защото "милите необразовни циганета"
си знаят идеално правата, ако и да не знаят как да си напишат името и тези дето те тормозят са непълнолетни, или малолетни - духаш супата, ако ги хванат изобщо.
Днес една и съща ДЕБЕЛА /не умираща от глад/ циганка ДВА пъти ми събуди бебето приспано с 300 мъки, на ДВЕ различни кафенета. Идеше ми да я убия, или да я кастрирам лично, на място, с ножичката за нокти на бебето. И знаеш ли Боби, по кафенетата е все пак по-безопасно за мен, защото повечето собственици гонят ей тези екземпляри поне, а в парковете - те полазват като зомбита. И могат да ти седнат в скута да те рекетират, а ти си безпомощен.
Отдавна съм на мнение, че трябват само и единствено крути мерки спрямо тези, че поне шанс да има някакъв да не са такава напаст. Никакви приобщавания и галене с перце не вършат работа. И ставам все по-убедена в мнението си с всеки изминал ден.
Апропо, читавите цигани, на които можете да попаднете днес са именно последните остатъци от онова време, когато насилствено ги "вкарваха в пътя", но предвид темповете им на възпроизводство - скоро няма да забелязвате, че има и такива.