0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #160 -: Декември 17, 2010, 16:26:04 pm »
Оххх Чандра и "цялостната политика, план, стратегия" според теб от какво се състои, ако не от сбор от конкретни, единични мерки в някаква насока? И понеже планировката и трасетата на София са пълна гнеч, дай да се татрузят и каруци по тях, че да става още по-зле, така ли?

...споменатите ограничения няма как да бъдат въведени "от раз", а са се извършвали и се извършват ПОЕТАПНО, за да може хората да реагират своевременно според ситуацията, ако се налага да имат време да вземат необходимите мерки и съответно да не се чувстват с нарушени права...

Поетапно викаш да се прекрати движението на каруци по Цариградско /което е част от магистрала забележи/. Например, като първо се забрани движението на каруци теглени от кафяв кон, после теглени от черен, накаря чак от някакъв шарен и така водачите на каруци - ще се подготвят и ще имат време да реагират и да си осигурят друг начин на придвижване? /примерно каруци теглени от кучета...да решим междувременно и проблема с бездомните кучета/ ;) Верно ли? И гражданите цигани специално, точно как ще се "подготвят", да слязат от каруците, пък било и поетапно? Ще имат време да съберат някой лев за автомобил? Как ще стане това, когато живеят на социални помощи, че не се сещам? А и да успеят да си закупят някоя трошка /еднакво опасна за участниците в движението, както и каруците/, как ще се сдобият с документ за правоуправление на автомобил - също не ми хрумва. Понеже ако не знаеш - шофьорски курс струва 800-1000лв. и само, за да се запишеш на такъв, ти искат копие от диплом за завършен 8-и клас поне. Пък повечето роми - са чисто неграмотни, не са и с 8-и клас. Те в 4-и най-късно вече имат първо дете и "нямат време да ходят на училище".

Вероятно според теб, за да им се забрани да джиткат с каручките, първо трябва да им финансираме специални училища, в които да завършат поне 8-и клас /понеже когато е трябвало и е можело да го направят - тях ги мързяло/. Да им се молим да завършат 8-и клас и да ги убеждаваме, че за да карат коли - трябва да могат поне да четат, за да опознаят дебелия "правилник за движение по пътищата". После, на все пак успелите да добутат до диплом, трябва държавата /ние/ да им платим шофьорските курсове. После пък, понеже самите роми нямат възможност да си закупят автомобил - държавата да им отпусне средства, за да се сдобият с такъв. По-нататък, понеже са социално слаби все пак и са многодетни родители горките и не могат да си позволят разходите за бензин, застраховки и консумативи за МПС-тата, вероятно трябва да им въведем и "социална помощ МПС", за да могат да си ги карат. Всичко това, е "крайно наложително" да го направим, само за да не се чувстват дискриминирани гражданите, на които им е забранено да движат с каруци из градовете и които естествено "не могат да Одят пеш" понеже са малцинство и са нежнички и ще им се изтъркат петичките. Милите! :(

Останалите редови "ахмаци" като нас - могат да се движат и без каруци, и пеша, и с такси, и с градския транспорт, и с автомобил - в зависимост от това кой на какъв хал е. Ромите и всички останали водачи на каруци - не, понеже ще се почувстват дискриминирани. Брейййй.

Също така "поетапно" - трябва да почнем да се разправяме с безхаберните родители. Първо, само с тези, които си убиват децата, после с тези които "само" ги малтретират, но все пак ги оставят живи, после с тези които ги гледат зле и ги лишават от нормален живот и образование...и така. Да затвърдим почина на "поетапното нищонеправене", който и в момента се реализира с пълна сила, ако не виждаш. Или просто мислиш, че има начин някой "поетапно да осъзнава", че не е много редно да малтретира деца и да ги "отглежда" в неприемливи условия? Пребива си хлапето веднъж, социалните мило му обясняват, че "така не бива", после като го пребие още 2-3 пъти социалните пак му обясняват, ама този път му показват и картинки, че да схване по-лесно идеята и така "поетапно" насилника по някое време, вземе та разбере колко лошо е това дето го прави и се спре. Да има време за адаптация все пак човека и да не се чувства дискриминиран нали... :?

И понеже много обичаш да питаш за конкретни предложения, а когато има такива - даже не ги отразяваш, бъди така добра поне веднъж и ти дадеш някое конкретно предложение за справяне с нещо /било с каруци, било с безхаберници/. Иначе звучи доста тъпо, да упрекваш как ние не сме предлагали нищо конкретно, когато именно ти лееш общи приказки за политики и стратегии, в които липсва всякаква "конкретна оферта" за каквото и да било.

Аз за каруците поне казах как се прави според мен. Конкретно, точно и ясно /а и за някои други неща/. Забранява се от раз, нарушителите остават без каруци, пък да съдят когото щат, да видим колко ще им се получи? ;) Ходенето пеша е здравословно освен това, а и ще защитим хуманното отношение към конете и ще ги спасим от нерадостната участ, да припкат между автомобили, които ги стресират и да влачат каруца натоварена с 10-членна фамилия паразити и да ядат бой на корем, в опит да бъдат принудени да достигнат скоростта на МПС-тата между които циркулират. Съвсем европейско и хуманно ми се вижда на мен, за теб - ясно че е дискриминация, не си прави труда да ми отговаряш.

Не може обаче в един момент да се оплакваме, как все ни "навирали" Европа в носа, а в друг момент да даваме "цивилизованите държави" за пример... И в двата случая - все с размахване на пръст...

Пак ще го повторя, според мене проблемът с "циганизацията" до голяма степен е въпрос на цялостната социална политика в страната ни...

Щях да пропусна. "Оплакваме се", когато "ни навират Европа и "цивилизованите държави" в носа", не цялостно, а тенденциозно и САМО в частта която оттърва на някого, за да обяснява как дадено нещо не можело да се получи на местна почва. Типичен пример е, как се споменават права и практики за подпомагане на разни родители в някоя държава дето е "по-" от нашата, а удобно се премълчава какви санкции отнасят родителите, когато извършват неща честа практика при родните безхаберници. Понеже пледираш за цялостност - точно за това обърнахме внимание и на онази част на нещата, за която ти никак не обичаш да пишеш, въпреки че убедена съм - имаш какво да споделиш, дори само от дългото си пребиваване в Германия. Но не го правиш, понеже би било в ущърб на собствените ти "тези", та за това по-общичко предпочиташ да се изкажеш и на финал да обвиниш другите в липса на конкретика. БраУс.  :lol:

Въпросът с "циганизацията" няма да се реши лесно и бързо, ако се реши изобщо някога. Но със сигурност няма да се реши, докато всеки опит да се възпре, или ограничи поне, паразитирането и тотално безотговорното във всякакъв смисъл поведение, на една общестевна група - бива наричан дискриминация и безпомощно се вдигат ръце. В дългосрочен план, ако спешно не се вземат мерки, спрямо въпросните вкл. и тяхната висока и безотговорна раждаемост - след няма и 30 години, циганите и децата им ще мрат от глад, понеже нас няма да ни има, че да работим и да ги издържаме. А те сами не могат да го правят...ма карай де, "хуманност" да има е важното.
« Последна редакция: Декември 17, 2010, 16:44:09 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #161 -: Декември 17, 2010, 18:11:49 pm »
На мен лично по-ми прилича на обсесия фактът, че определени хора се хващат за определени думи, съвсем умишлено при това. Евентуалните причини за това са още по-смущаващи.....

Sixsens, според тебе какви могат да са толкова смущаващите причини на повечето хора да мислят различно от тебе? Според мене ще е полезно да приемаш малко по-спокойно факта, че има и различно от твоето мнение...

Ами Чандра, ти ми кажи какви може да са причините, понеже ти точно си една от тези, за които говоря. Хайде обясни ми защо във всеки пост говориш за тая проклета "стерилизация", при положение, че отдавна се изясни, че тази мярка не е удачна и човекък, който я предложи се отказа от нея? Аз много спокойно приемам фактите, ти явно не можеш. На мен не ми пречи различното мнение, пречи ми, когато някой се опитва да извърти думите ми, в посока, угодна нему и безумните му тези. Бих приела различното мнение, когато то е аргументирано. Аз такива мнения от теб не видях, сори. Така че няма как да приема нещо, което няма съдържание. Спри да се правиш на ударена. Ако не възнамеряваш да започнеш да четеш внимателно и да разбираш какво се говори, без да си нагаждаш всичко, както ти е удобно, моля те, спри да спамиш темата, не си полезна.

Цивилизованите държави прилагат закони, с цел контрол на обществото... Мда, рязането на крайници също някога се е прилагало по нашите земи, варварско - да, обаче доста ефективно и ПРЕВАНТИВНО....

Точно за това исках да пиша - методите, които исмаме да бъдат приложени - цивилизовани ли са или варварски?...
Наистина се чудя, какви проблеми трябва да има човек, за да хвърля толкова многоооо.. страсти (да не използвам други думички)...

И действително, нека не "извъртаме мненията си". Не си спомням някой някога да е твърдял, че въвеждането на венетките у нас например е дискриминиращо...

За кои точно методи питаш, Чандра? Както многократно беше обяснено, но ти отново не схвана, стерилизацията вече не се обсъжда, ОТПАДНА, ЗАБРАВИ Я, ще можеш ли? Та така, остават другите мерки, които предложихме, а именно тези, които се прилагат по цял свят. Какви са те, Чандра? Цивилизовани или варварски? Отговори ми? Нееее, ти отново извърташ думите ми, това ти е любимо занимание, нали? Прочети хубаво цитата, който си дала, написала съм "някога се е прилагало" - минало време, схващаш ли или не ти се удава граматиката?
Аз пък се чудя, колко мозък трябва да има човек, че да не може да схване елементарни неща, направо недоумявам. Аз проблеми, Чандра нямам, бъди спокойна. Но явно ти имаш и не мога да се начудя какви са ти проблемите, че вече 8 страници дъвчеш тука тая прословута "стерилизация", която отдавна вече не се обсъжда. Но ти продължаваш да ревеш колко била варварска. какъв ти е проблема? Аз самата съм стерилизирана, да, точно така - отстранени са ми двете тръби. Повярвай ми, не ми беше никак лесно да го приема, ама никак. Обаче, забележи, нямам никакъв проблем са тая думичка, ама никакъв, защото чудесно схващам разликата и идеята. Ти, обаче, очевидно имаш проблем, защото не желаеш да схванеш. Ако не можеш да се примириш и да понесеш спокойно факта, че има и различни мнения от твоето, по-добре не чети повече тук. Аз не мога на всяка крачка да се съобразявам с чувствителната ти душа. Още повече, че не спираш да ревеш за едно и също просто, като латерна. Не спираш бе, колко пъти да ти обясняваме, че тази мярка "стерилизация" отдавна вече не я обсъждаме, колко пъти са ти необходими, че да схванеш. Кажи?
О, и се пише вИнетки, Чандра, вИнетки! И те нямат нищо общо с движението на каруците, моля ти се, стига писа глупости.  
За положението в Мюнхен Jbrul достатъчно изчерпателно ти е писала и в двата си поста. Виждам, че веднага много охотно изнамери информация, закони, правилници и ги цитира тук. Защо не цитираш така охотно и другата информация, за която сме те питали? Относно санкциите за безхаберни родители? Какво толкова страшно пише по законите на германците, че не щеш да ни го споделиш? Нещо варварско, може би? Въххххх, ужас! Или може би е достатъчно цивилизовано и ефективно и това не приляга на тезата ти? Кажи, Чандра, защо в Германия няма достатъчно деца за осиновяване и на немците им се налага да осиновяват от чужбина? Защо няма достатъчно деца по домовете? Защо не желаеш да пишеш зза това? Толкова ли е неудобно и варварско?

Отново натъртвам, за вечно не разбралите. Никой тук не отрича, че политиката на държавата е половинчата и неефективна. Естествено, че нещата стават с план, стратегия и ефективно изпълнение. Именно за това говорим тук, какви да бъдат тези стратегии, мерки и планове и как да се изпълняват ефективвно. ТОВА ОБСЪЖДАМЕ ВЕЧЕ 8 СТРАНИЦИ В ТАЯ ТЕМА. Има ли още някой, който не е схванал? Има ли? Ако не го е срам, да си признае!

Фуси, ще си позволя да се самоцитирам:
Кратките епизодични включвания, без особено съдържание нито допринасят за дискусията, нито дават някаква смислена информация за нея, освен за приносителя им.
Опитите ти да остроумничиш не са особено успешни. И аз като Jbrul смятам, че щом след неколкократен прочит на темата не си схванала за какво иде реч, е повече от нужно да ти се разсясни. Все пак тук сме едни толерантни жени събрани....
Аз пак не открих предложенията ти, извинявай, пропуснала ли съм ги?
« Последна редакция: Декември 17, 2010, 18:15:38 pm от sixsens »
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
« Отговор #162 -: Декември 17, 2010, 21:53:14 pm »
Темата е Докога ще толерираме безхаберните "родители"? (чета правилно нали?)

не съм я започнала аз, така че, просто чета с надеждата да прочета "Докога". Очевидно е, че предложенията следва да дойдат от основните участници в дискусията и аз като обикновен читател с трепет ги очаквам.

А ако иронизирам, то е за да опитам да ви накарам да се погледнете отстрани, белким се спрете за малко ... и се чудя къде остават тези решителност и борбеност, когато трябва нещо да се свърши на практика (напр. някой да се яви по телевизията за смислена кауза примера е от скоро). Остават 6 момичета, дето знаят не само да  лалат километри празни приказки

ПС
"поетапно да се разправяме с безхаберните родители"
 при такава завидна експертиза, направо нямам очи да кажа каквото и да е по същество. Отивам да се срамувам м ъгъла - така че споко! Смазана от авторитета ви, няма да повдигам невеж нос повече
« Последна редакция: Декември 17, 2010, 21:59:37 pm от Fussii »
В очакване ....
*
« Отговор #163 -: Декември 17, 2010, 23:30:44 pm »
Fussii

Aз все още изпитвам дълбоки съмнения, че четеш, предвид това което пишеш.
Темата е: „Докога ще толерираме безхаберните родители?”- дотук правилно четеш.  Очевидно обаче, да разтълкуваш смисълът на заглавието те затруднява, но аз съм услужлива. :wink: Освен „докога” е написано и „ще толерираМЕ”. Употребата на първо лице мн.число - не е случайност и недоглеждане. Употребата е умишлена, защото въпросното толериране се отнася до всички, вкл. и до пишещите в тази тема, като част от обществото, вкл. и до теб и мен лично. Ако идеята беше друга – темата щеше да се казва примерно:„Докога държавата ще толерирА...”, или  „Докога институциите ще толерираТ...”  Тук, идеята и акцентът са другаде и за това заглавието е именно каквото е.

И много от постовете в тази тема, показват и доказват именно изключителна /и необоснована с нищо, като аргументи/ толерантност към безхаберните родители, от страна на „редови граждани” /в случая – потребители на форума/. Та по въпроса „докога?”... ами и аз това чакам да видя Фуси. :D Докога ще ги толерирате безхаберните, опявайки за правата им и пропускайки задълженията? Докога ще оправдавате и извинявате всичките им безобразия, правейки се на гръмнати и дъвчейки думата „стерилизация”, от нямане какво смислено да кажете срещу  мнения, които ние изказваме? Докога ще коментирате нас персонално и ще кръжите ооооколо конкретните въпроси, стискайки очички и правейки се на неразбрали за какво се говори тук? Докога де? Явно до безкрайност...

По обсъждания тук въпрос, доста хора се явяват по телевизията, при това редовно и говорят същите неща, които и ние дискутираме. Не виждам с какво едното пречи на другото, или го изключва. Що се отнася лично до мен – никой не ме е канил да се явявам по телевизията в защита на някаква кауза, нито пък принадлежа към някаква организация, или партия, та в това си  качеството да съм отказала подобно участие.

Понеже си убедена в способността си да иронизираш /съвършено неоснователно/, следва да си в състояние да схващаш и чуждата ирония, изразена именно в цитираното от теб в кавички. След което, пак опираме дотам откъдето започнахме. Ами четете бе! Не боли, заклевам се. :lol: Поне мен, нито ме боли, нито ме натоварва четенето, чета в пъти повече отколкото пиша, та смятай...и още съм жива. О чудо!  8O  И като /ако/ четете - осмисляйте написаното, не „на джирит”, че само се излгате после в коментарите... Пък ако не ви се чете – ваше право. Но напомням, че коментарът на каквото и да било, изисква да си запознат със съдържанието на това, което ще коментираш. Коментарът на нещо, с чието съдържание не си запознат, говори за едни други неща, които няма да квалифицирам от чиста проба учтивост.

П.П. И докато пишех този прелюбезен отговор, гледам по новините, как шест голеееми софийски квартала тази вечер останах без ток за близо три часа. Причината - опит за кражба на кабел /от магистрално трасе/. Вероятно крадците са "отчаяни родители, нямащи с какво да си нахранят децата и за това"...от безизходица. Дали са роми, или българи - няма никакво значение в случая. Важното е, че едни други родители, които си плащат данъците, сметките, плащат и помощите на крадците на кабели - стояха на тъмно и студено на 17.12. И крадците на кабела - не ги друса грам хуманност към въпросните родители и децата им, оставени на тъмно и студено сред зима. Дреме им за собствените им задници само и за собствените им права и нужди. Пък вие бъдете толерантни и ги оплаквайте - ваша воля. Аз ще си стоя на "фашизоидните позици", дотам ми стига капацитетът. И слава Богу! :lol:
« Последна редакция: Декември 17, 2010, 23:38:03 pm от Jbrul »

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #164 -: Декември 18, 2010, 02:23:56 am »
Фуси, само ще ти кажа, че що се касае до публичните изяви на потребителите, за мен лично е по-добре да ги няма хич, отколкото да са такива като твоите....да не говорим, че ти далеч не беше просто потребител...малка подробност...Примерът не е толкоз пресен, има няма една година - 30.03.2010 г., но достатъчен. Хайде замълчи. Приносът на един човек към дадена кауза не се изразява само в ходене по телевизии и участие в предавания. Особено пък в измислени и манипулирани предварително капани, каквото щеше да бъде това, за което намекваш от пресния ти пример. Реакциите на Мариана Векилска на написаните именно от мен и Jbrul, както и Mishanta писма /ако пропускам някого, моля да ме извини/, както и въобще последвалата кореспонденция, бяха пределно ясни и красноречиво говореха, че едно участие на Зачатие в дирижирано от БТВ предаване би било тотална грешка. Нарочно предложиха участие на следващия ден, защото са наясно, че е невъзможно да се подготвим за толкова кратко време, а дори да успеем да намерим човек, той ще бъде разпънат на кръст от хиените им. Както всички знаем, обещаното уж участие за следваща седмица така и не се състоя, убедена съм не поради липса на кандидати. Всички знаем защо не се състоя.
Да, понякога няма желаещи да застанат пред камера и да защитят интересите си, но донякъде това е нормално. Проблемът е деликатен и все още са доста хората, които се притесняват да говорят за него публично. Не ги оправдавам, нито извинявам, просто си обяснявам явлението.

Редактирано от модератор.
« Последна редакция: Декември 19, 2010, 01:10:48 am от Елфи »
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
*
« Отговор #165 -: Декември 18, 2010, 08:30:00 am »
Момичета,.... по-спокойно.
Иииии, всъщност АЗ смятам стерилизацията за удачна в определени случаи. Не виждам връзка между стерилитета и тази ми позиция, но виж майчинството определено я направи по-твърда. В крайна сметка, не мисля, че онези, които си убиват децата с лопата, хвърлят новородени бебета в кофи за боклук или в кенефа на двора, имат нужда от репродуктивните си функции.Ей така поне ще им спестим неудобството от разкарване до най-близкия контейнер.
Дори в САЩ, където непрекъснато парадират със свободата, правата и т.н., си съществува химическа стерилизация на педофили, доживотен затвор, смъртна присъда и т.н. А, да всъщност подкрепям и смъртното наказание. Тук, в нашата мила родина, не разбрах за поне един адекватно осъден,за изброените по-горе неща.
 А да обяснаваме цивилизовано на ромите, що аджеба не трябва да се плодят така безразборно, е все едно аз да убеждавам кварталната кучка Пепи,че не трябва да се съвукоплява при всяко разгонване. За протокола, тя е доста добра майка.

*
« Отговор #166 -: Декември 18, 2010, 10:29:35 am »
Относно публичното ми изказване през март 2010 - и днес да се случи - и днес ще го направя по същия начин. Това моя лична позиция и няма да я променя, защото на някой не му харесва. След тази дата имам и няколко публикувани текста отново по същата тема отново на същата позиция  :) И ако някога бъде предложен текст на такъв законопроект - отново ще пиша и ако ме поканят ще изразявам публично мнението си, защото това е моят начин.

Едно обаче е видно - не използвам обидни думи, квалификации, не нападам агресивно, не съм фанатик, ако някой не мисли като мен, не го намразвам автоматично

Момичета - Коледа идва ... откъде взимате тоя хъс и агресия ...

Живи и здрави!

В очакване ....
*
« Отговор #167 -: Декември 18, 2010, 17:07:52 pm »
Fifa, не само ти не намираш връзка между стерилизацията и "статута" ни на жени с проблемно забременяване. Има хора все пак, за които стерилизацията по каквито и да било причини и съображения е неприемлива, както са неприемливи примерно абортът и сурогацията и аз уважавам правото им на лични убеждения по такива и сходни на тях въпроси.
Когато обаче, уж се цели разговор по същество за нещо, освен личните убеждения - редно е да се взимат предвид и обективните факти, както и изказваните позиции да бъдат аргументирани. В противен случай - разговорът се обезсмисля.
Както е видно, за стерилизация /доброволна, или принудителна/ в тази тема отдавна не се говори, нито същата се предлага като мярка за справяне с безхаберните родители. Да, ама на някои хора този факт очевидно не им изнася и не спряха да го дъвчат от не знам колко страници назад, нито имат намерение да спрат да го правят. За сметка на това, охотно пренебрегват всички други мерки за справяне с проблема на които се наблегна. Въпреки настоятелните им питания във всеки пост, какво конкретно се предлага - конкретните предложения биват отминавани без коментар най-редовно, все едно никога не са били писани и са просто невидими. Вероятно, защото в тях няма нищо "жълто" и "скандално", за разлика от думичката "стерилизация" и не са удобни за изразяване на потрес, с цел да покажем колко "възвишени и човеколюбиви личности сме".
Въпреки многократното напомняне, че се предлагат конкретни мерки /видни в следващия цитат/, които не са в разрез с практиките в "цивилизованите страни" - последните не биват удостоени ни с прочит, ни с коментар. Пили се за "варварщина" 8O, извъртат се думи, изваждат се от контекст и се коментират сами по себе си до посиняване, но...ИЗИСКВАНАТА конкретика си остава невидима и това си е.

За протокола само. /давам го "смляно" за ваше улеснение/
Бяха предложени конкретни мерки и то далеч от стерилизация, между които спиране на социални плащания, при безотговорно родителство. Отнемане на родителски права при доказано немарливо родителство - бързо, завинаги и още при първата яка издънка /малтретиране, или допускане на смърт на дете от чиста проба мърлявщина/, като се даде приоритет на осиновяванията.  Търсене на наказателна отговорност от такива „родители”  във всички случаи, дори когато има и най-минималната възможност законова за това – тя да се гони и отстоява до дупка, да има реални наказания и това да е всеизвестно – с цел превенция. /ако е нужно, за целта някои закони, или текстове в тях да бъдат преработени/.  Въвеждане на модел за социално подпомагане за отглеждане на дете,  до определен брой  родени деца, за ВСИЧКИ български граждани. Който иска повече деца – да си поеме и задълженията по отглеждането им, а не да живурка на гърба на децата си. Като същевременно,  липсата на държавни помощи при раждането на едно, или няколко  деца „отгоре” - естествено да не се приема за извинение за безхаберно родителство, а да следват санкции. За изоставянето на деца в дом „за отглеждане”, от мързел и безхаберие /без основателна причина/ – да се предвиди варианта майката /т.е. родителят, който официално се грижи за децата/  да постъпва заедно с тях в институцията, ако откаже – губи правата си и те отиват при осиновители... Или поне в приемно семейство, а той не вижда повече ни деца, ни финансови благинки и при раждането на още деца – бива следен изкъсо, предвид предишните му безхаберни прояви.
Предлагат се контрол и санкции на всички нива, във всички посоки и то реални и бързи, а не както в момента алабалистики разни и файда – никаква. Бонуси и помощи да има за тези, които се старят да бъдат добри родители. За другите – нЕма кинти, нЕма и деца. Техен си е изборът, кое предпочитат в крайна сметка, никой не им го отнема.

Последното е съвсем забележимо и от съдържанието на постовете, публикувани след написаното в този цитат /отчасти изключение е постът на Лидия/. Същите тези хора, които са в потрес от думата "стерилизация", не могат да вземат решение какво искат май. Първо искат конкретни предложения, когато такива има - не ги четат и не ги коментират. Ако ги изкоментират частично, то е дотолкова, че да ги обявят за несъстоятелни без да обяснят защо. После пък, да се разлеят в съждения кой колко дълго пишел и "лалал" и да напомнят как нямало какво да говорим изобщо, понеже то това не зависело от нас като решения и какво само сме дрънкали... Да се чудиш понякога, какво правят във форум същите тези хора, когато по подразбиране всеки форум е място за дискусии и обсъждания, ако и същите да не водят до внезапна промяна на житието и битието ни. И щом обсъжданията тук са излишни, безцелни и "чеснае на пръсти", неясно защо същите тези хора искат конкретни предложения по "безсмислената дискусия", още по-неясно е защо я четат /невнимателно/ и съвсем неясно е, защо пък се включват тогава в нещо толкова "глупаво" и "неуместно".

Да "обясняваме на ромите цивилизовано" каквото и да било и особено, че безотговорното им и паразитско поведение, във всички аспекти на обществения живот е неприемливо си е "кауза пердута", доказана многократно и дългогодишно в практиката. Има хора тук, които твърдят обаче, че това не било така. Твърдят го, ама по вече описания почин - без аргументи. "Можело и другояче да се реши този проблем, не със санкции и принуда..." Ама как ще да е това "другояче" - аз не съм видяла да опишат конкретно и детайлно досега. Та за това, предпочитат да избият надругаде. Стигна се до ситуация в тази тема, че всяко споменаване и коментар на циганските безобразия спрямо деца конкретно, се изкарват лична неприязън към въпросния етнос от страна на коментиращия, едва ли не расизъм и нездравословен уклон към фашистки теории и практики. В опитите, да бъде "защитено правото" на откровени примитиви, да се размножават безконечно и безотговорно, в един момент прозвуча и "тезата" как циганската раждаемост, имала била важно отношение към икономическия растеж в държавата ни /разбирай в позитивен аспект/. Въобще, правото да цвъкаш деца на конвейрен принцип е до такава степен издигано в култ, че разни "дребни битовими", като негледане на същите тези деца, малтретирането им и съществуването им в неприемливи условия, било в "семейна среда", било в институция се оказва незначителна подробност. Ако все пак, понякога тази "подробност" бива отразена, то е с цел да се напомни как обществото и държавата не правят достатъчно, че да се грижат за децата на безхаберниците, като за последните - явно задължения не се предвиждат. Не се предвиждат, сигурно защото при такива "родители" - не се предполага и очаква, да осъзнават че децата са ценност, а не "пореден транш от социално подпомагане", или боксова круша, :? тъй като същите - нямат репродуктивни проблеми, "спомагащи" за подобно осъзнаване.

Цари "хуманност" до дупка дето се вика. Иначе "принципно" ни е голяма мъка как страдат горките дечица на такива "родители", но това принципно. Конкретно - по-важно е да пищим за правата на безхаберниците, при всяка дума предполагаща натиск, за принудително прекратяване на безчинствата им спрямо деца. Собствените им деца при това. Ама къде отидох и аз...деца. То придвижването на циганите с каруци се оказа световен проблем за решаване, пък то да им се забрани е дискриминация, пък чудо. Какво остава тогава да ги принуждаваме да бъдат отговорни родители - то това не е дори дискриминация, ами нещо направо "надхвърлящо ужаса" на понятие като "геноцид" да кажем.

Едно обаче е видно - не използвам обидни думи, квалификации, не нападам агресивно, не съм фанатик, ако някой не мисли като мен, не го намразвам автоматично

Момичета - Коледа идва ... откъде взимате тоя хъс и агресия ...

Живи и здрави!

Фуси, не само едно, доста неща са видни. Именно ти влетя в тази тема с неадекватен коментар, показващ ясно, че или не си чела изобщо, или поне не си чела внимателно. Твърденията ти за обратното - бяха опровергани, именно като твърде подробно даже ти се обясни и то неведнъж, къде бъркаш и какво не си разбрала, при това "обясненията" бяха подплатени с факти. Не ей така, да сме ти написали нещо там.

Обидни думи и квалификации не използваш казваш? Мисля, че именно ти раздаде тука диагнози, а и в този си пост лепиш квлификации, като "фанатик". Това че "не го правиш агресивно" и директно, обръщайки се по ник/име към някого, а индиректно - не променя фактите и казаното от теб. Аз имам "лошия навик", да се съсредоточа върху съдържанието и смисъла на даден текст, а не върху формата му, че за това ми прави впечатление. :wink: Та в този ред на мисли, ще си позволя да цитирам смислово едно мнение на Чандра че: "добрият тон - не се сътои в употребата на конкретна дума, както и нарушаването му - също". Ще добавя от себе си, че формата и интонацията на дадено изказване, не изключва то да е обидно, иронично, пренебрежително, заядливо и пр., дори когато формата не излъчва явна агресия. По същия начин, някои емоционално написани текстове - не е задължително по съдържание да бъдат обидни, само защото на външен вид така изглеждат. И писането и възприемането на текстове, са нещо далеч от елементаристиката, която се опитваш да вкараш по въпроса. Доста необяснимо поведение апропо, точно от човек, който предполага се умее да борави с текстове, предвид професионалните си занимания.

По повод на една често спрягана /не само от теб/ теза, а именно: "не приемам мнение, само защото не съвпада с моето собствено" - крайно несъстоятелна констатция. Ще обясня и защо. Когато се изказва мнение по някакъв въпрос, това мнение следва да не е "висящо" и подпряно само с: "ми това пък си е моето мнение, аз така мисля, защото така мисля" и дотам. Ако очакваш и изискваш мнението ти, да бъде зачетено, взето под внимание и насериозно - следва да го аргументираш, прилагайки факти върху които то е изградено. Ако просто искаш да си споделиш мнението някъде, без да го аргументираш - то нелепо е да очакваш съгласие с него по дифолт, понеже си било тове. Имаш право естествено да си го кажеш, а другите имат право да не се съгласят с него, ако не искаш, или не съумяваш адекватно да си защитиш изказването и позицията. И пак в качеството ти на юрист - не вярвам, че точно това не ти е безпределно ясно.
"...ако някой не мисли като мен, не го намразвам автоматично..."  :lol: Ама ти сериозно ли мислиш, че аз пък намразвам някого, особено заради някакъв спор в някакъв форум?! 8O Моля те, кажи че се шегуваш, или не си догледала какво пишеш. Мога и да намразя наистина някой, ако този някой е убил майка ми примерно /да не дава Господ подобно нещо да се случи/, но за нищо "по-малко" от това, не съм в състояние да изпитам омраза. Как стоят при теб нещата по този въпрос - нямам представа.

Въпреки обзелите ме "предколеден хъс и агресия", желая на теб и семейството ти щастливи празници и само хубави моменти занапред!  :D
« Последна редакция: Декември 18, 2010, 17:13:07 pm от Jbrul »

*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #168 -: Декември 18, 2010, 17:17:35 pm »
Пуснете си Карбовски по Нова, точно по темата!
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Докога ще толерираме безхаберните "роди
« Отговор #169 -: Декември 18, 2010, 20:16:58 pm »
Моля ви, спрете се малко... толкова страсти не са добре за здравето - сериозно го мисля! Jbrul, не можах да прочета последните ти мнения... Видях само, че си ме цитирала във връзка с тона в една дискусия... В случая обаче става дума за директни лични нападки и епитети... Както и да е...

По отношение на изопачените думички, за които пишете токова...
Цитат
"поетапно да се разправяме с безхаберните родители" (Jbrul)
"Тая глупост с поетапното третиране я изрече Чандра." (sixsens)
Не е дълъг поста, в който съм описала тези неща (последния на стр. 8.),  моля ви, опитайте да ме цитирате както трябва... Никога не съм писала, че трябва да се справяме поетапно "с безхаберните родители"! Говорих за проблема с "циганизацията" (както грозно е наречена) като цяло, като в случая само коментирах вече даден от Jbrul пример от град в Германия и решаването на съвсем друг вид въпроси.

Не съм и предполагала, че ще предизвикам такива страсти ако спомена, че за решаването на дадени проблеми трябва да има цялостна стратегия и план, който да се изпълнява поетапно. Jbrul, както се вижда от примера ти със стикерите на Запад, не отделни действия правят една стратегия такава, а най-напред се изготвя план (с поглед в перспектива) и едва след това се въвеждат съответните проекти и конкретни мерки, които ще доведат до ефективното му изпълнение във времето. Наблегнах на думичката "ефективно", защото ми се струва, че ти някъде писа, че "движението не трябва да се бърка с действието" (позволих си да интерпретирам цитата ;))

Както многократно беше обяснено, но ти отново не схвана, стерилизацията вече не се обсъжда, ОТПАДНА, ЗАБРАВИ Я, ще можеш ли? ...
Sixsens, според мене наистина трябва да се успокоиш! И тук не става въпрос за ирония, обиди и т.н., а си мисля, че реакциите ти действително са преекспонирани и притеснителни... Интересно, че точно ти говориш за "извъртане на думите" и за това, кой чете внимателно... В такъв случай би трябвало да си обърнала внимание на факта, че последните "тиради" се получиха във връзка с мой двуредов коментар след конкретен пост на Танита... Още повече, че темата е създадена, за да се споделят в нея разнородни мнения, или греша? Аз изразявам своята позиция и смятам, че с нея не съм проявила агресия към тебе и не съм те засягала лично.. (освен, ако различното мнение не се приема като обида)... За да няма недоразумения, прочети още веднъж, дали съм "дъвкала осем страници" стерилизацията и дали само аз съм писала за това... Личните нападки от твоя страна няма да цитирам от съображение за място, въпреки изкушението...

Честно казано не знам, какво отношение имат липсващите ти тръби към проблематиката. Едва ли този факт се е отразил на твоето, моето или на нечие друго отношение към предмета на дискусията. Просто според мене толкова много страсти за "стерилизацията" (все едно "заслужена" или не, в буквален или в преносен смисъл, като идея или като нещо друго) най-малкото не отиват на форум като "Зачатие", но това е моето частно мнение, което, между другото, имам право да споделя... Не знам от позицията на каква решаваш, дали съм полезна на темата или не...  

Типичен пример е, как се споменават права и практики за подпомагане на разни родители в някоя държава дето е "по-" от нашата, а удобно се премълчава какви санкции отнасят родителите, когато извършват неща честа практика при родните безхаберници. Понеже пледираш за цялостност - точно за това обърнахме внимание и на онази част на нещата, за която ти никак не обичаш да пишеш, въпреки че убедена съм - имаш какво да споделиш...
Jbrul, кое да ми е "удобно" да "премълчавам"? Не съм сигурна, че разбирам, за каква "цялостост" съм претендирала. Никога досега не съм давала примери за "права и практики за подпомагане на разни родители" в друга държава. Поне доколкото си спомням, не съм цитирала Запада... Но може и да се заблуждавам и да съм забравила - толкова често споменавате как премълчавам едно а съм казала друго, че вече се принуждавам да ви помоля посочите ми ЕДНО място, в което съм давала такива примери!

Защо не цитираш така охотно и другата информация, за която сме те питали? Относно санкциите за безхаберни родители? Какво толкова страшно пише по законите на германците, че не щеш да ни го споделиш? Нещо варварско, може би? Въххххх, ужас! Или може би е достатъчно цивилизовано и ефективно и това не приляга на тезата ти?
Момичета, не съм споделяла как е в Германия по две причини: (1) не съм запозната със санкциите спрямо "безхаберните родители" и не е лесно да се намери нещо по този въпрос - казвам го сериозно и (2) не виждам смисъл в това да дъвчем, как е на Запад. Много пъти писах, че у нас нямаме действащи закони, докато в Германия (примерно, след като толкова настоявате) е друго. Не, че ако потърся упорито нещо по темата, няма да открия, но четейки хода на дискусията тук съм преценила, че не си струва усилието... Ако ви е важно, помолете и другите немскоговорящи съфорумки да потърсят нещо.  (Аз "на първо четене" намерих само, че новозенландец платил 100? за това, че си оставил детето си 40 мин. в колата, че жена е осъдена на 4 месеца за това, че оставила децата си сами през нощта и една фейсбук-група на хора срещу безхаберните родители. )

Мислех си, щом толкова държите да си говорим за санкциите в чужбина проверихте ли най-напред, какви са те у нас? В крайна сметка за да знаете какво липсва, би трябвало първо да сте информирани, какво конкретно е налично, другото е несериозно. В тази връзка по-скоро съм цитирала, какво има у нас, и не съм споменавала чужди законодателства (или поне не си спомням - разчитам на вас да ми опресните паметта)

Кажи, Чандра, защо в Германия няма достатъчно деца за осиновяване и на немците им се налага да осиновяват от чужбина? Защо няма достатъчно деца по домовете? Защо не желаеш да пишеш зза това? Толкова ли е неудобно и варварско
Sixsens, досега не бях писала за тези неща, защото ще звучи несериозно и не виждам връзката с темата, но щом настояваш... Правя го с уговорката, че е по твое настояване, а не за да цитирам, кой и как бива подпомаган в определени държави. И така, истината е, че в Германия също се изоставят много деца, но домовете са малко, тъй като там има добре развити приемна грижа и отворено осиновяване. Домовете са предимно от семеен тип и контролът е голям. Освен това: в Германия всяка майка преди да остави детето си задължително се консултира със социални работници, с които да обсъдят възможностите да остане детето при родителите. Освен това: социалната политика в Германия е добре развита и нуждаещите се получават помощи. Студентите с деца са облекчени и т.н. Освен това: децата със заболявания имат по-големи шансове за лечение и без да се налага да бъдат оставени в дом.
Освен това: (предполагам темата, която действително те вълнува) у нас на практика също има "недостиг на деца за осиновяване", защото българчетата са малко, кандидатите понякога чакат до две и повече години.. Ако обаче се поработи върху въпроса за намаляване на предразсъдъците, скоро и у нас няма да има деца за осиновяване... (погледни статистиките) Въвеждането на приемната грижа у нас също ще повлияе на тези процеси...

О, и се пише вИнетки, Чандра, вИнетки! И те нямат нищо общо с движението на каруците, моля ти се, стига писа глупости.
Sixsens, благодаря за забележката. :D Аз по професия съм един вид даскал по езици и ще ти кажа, че ако в един текст определена думичка е написана и вярно и погрешно, това се взема под внимание, а ако е на официален изпит, се брои за половин грешка. ;) И все пак... нека не си броим правописните грешки... Вярно е, че вИнетите нямат общо с каруците,... точно както каруците нямат общо с безхаберните родители...

Момичета, в крайна сметка действително не схващам за какво става дума... Кому е нужно? Явно разминаването е страхотно и не можем да се разберем. Вероятно нямам мозък, както любезно писаха някои съфорумки, демонстрирайки добро възпитание, но не мога да ви разбера... А и не искам... Аз също НЕ толерирам безхаберните родители, но не си търся "тренажор" за да си изливам някъде агресията.

Извинявам се за дългия пост, но няма как да отговоря кратко на толкова дългите обръщения към мене.

П.П.
Jbrul, погледнах донякъде последното ти мнение. Пишеш, че никой не е коментирал предложенията ти. Извинявай, но ако си спомняш, аз имам два обширни поста един след друг, в които съм споделяла направо по точки мнение относно 1.Преференциите 2. Санкциите 3. Съкращаването на помощи... На други места и ОГРОМНИ емотиконки слагах и допълнително писах и Семеен кодекс цитирах и проекти на Уницеф...  Според мене наистина не е много редно да се пише така на изуст... Мисля, съм отговаряла "охотно" на конкретните неща (да ме пита човек, къде ми е бил акъла ;)), даже и мнението ми да се е разминавало с твоето... Пропускала само общите приказки...
« Последна редакция: Декември 18, 2010, 22:03:21 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
« Отговор #170 -: Декември 18, 2010, 22:12:22 pm »
Чандра, накрая и аз ще взема да не пиша пореден, подробен коментар по общите приказки, които все пак внимателно изчетох както правя всеки път. Забелязах, че ти все още упорито не разбираш, или отказваш да разбираш, кой за какво говори, не ти се четяло кой какво казал, или си чела донякъде, но пък коментари - имаш винаги. Даже и цитати си ползвала гледам, с които да илюстрираш колко точно не си чела. ;) Браво.

Относно твоите предложения, /придружени с огромни емоти/ - описващи стратегии и концепции... Още тогава ти казах - те се състоят от добри пожелания и описват практиките, довели именно до това положение в България в момента /понеже и тях изчетох естествено/. Стъпват на предположението за "самоосъзнаване на безхаберника", посредством прилагане на стимули - идея, която търпи видим провал, ако не виждаш. В доста от тях преобладава ЩЕ, без да се казва КАК .
В случаите, в които все пак се предвиждат бързи действия и санкции - няма предвидени механизми за прилагане на същите, което ги прави неработещи в зародиш още. Като резултат, въпросните мерки придобиват чисто пожелателен характер и са като "врата У поле", вкл. и това в новия СК.
Считам ги за неефективни, понеже залагат на т.нар. "позитивни модели", заложени към момемнта в нашата социална политика и съответно законодателство, отнасящо се до безхаберните родители. На резултатите от това се "наслаждаваме" редовно.
Моята теза от самото начало е, че трябва да се заложи на "рестриктивни модели" и обяснявах дълго и напоително защо така мисля. Няма никакво значение какво пишело в законите и бумажките Чандра, щом резултатите са такива каквито са. Нещо, което нито искаш да четеш, нито да схващаш, нито пък аз имам повече намерение да "заставам на челна стойка" и да ти разяснявам и обяснявам по милион различни начини. Който разбрал - разбрал както се казва, "за глухите камбаната не бие два пъти", десет - още по-малко.

Благодаря за загрижеността ти за здравето и спокойствието ми. Наред съм и с двете, не се тревожи. :D

П.П. Поетапност в спирането на каруците из София не може да има, понеже те не са МПС-та с различни спецификации, че да бъдат заменяни с "по-добри и безопасни каруци", ама... За това разправях /там където не си чела/, че варианта е забрана от раз...както и да е. Колкото до това, че е грозно да наричаме проблема с циганите "циганизация", как ще ти е угодно да го наричаме? "Романизация" може би? Или най-добре да се направим, че такъв проблем няма...

Хубава вечер!

*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #171 -: Декември 19, 2010, 00:16:39 am »
П.П. Поетапност в спирането на каруците из София не може да има, понеже те не са МПС-та с различни спецификации, че да бъдат заменяни с "по-добри и безопасни каруци", ама... За това разправях /там където не си чела/, че варианта е забрана от раз...както и да е. Колкото до това, че е грозно да наричаме проблема с циганите "циганизация", как ще ти е угодно да го наричаме? "Романизация" може би? Или най-добре да се направим, че такъв проблем няма...

Jbrul, както вече писах в предишния си пост, думичката "поетапно" споменах единствено във връзка с решаването социални въпроси и проблеми, свързани с "циганизацията". Не съм коментирала даже и един ред за каруците, които някак се явяваха "извън топика"... Ти самата поясни по повод на каруците, че "можещите да четат и да разбират, ще схванат връзката с темата", както и че примерът всъщност "илюстрира картинката и на много други места и в много други области."  ...Вярно е, че "връзките", които аз съм направила с темата, са по-различни от твоите, но нали това е и целта на форумите - да се изложат различни гледни точки...

В предишния си пост имах молба да ми подскажеш, кога точно съм давала примери с "права и практики за подпомагане на разни родители в някоя държава дето е "по-" от нашата" Сега би трябвало да допълня и с въпросче относно това, кога съм говорила за "поетапно РАЗПРАВЯНЕ с безхаберните родители" или за "поетапност в спирането на каруците"... Но.... Просто ще помоля да не се изопачават думите ми. Хайде наистина да се насладим на коледните празници, да вложим енергията си в нещо по-добро...

Между другото, говорейки за "циганизацията" аз имам в предвид не само циганите... (Точно както под "чалгализация на обществото" не се има в предвид само музиката)...
« Последна редакция: Декември 19, 2010, 00:26:17 am от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #172 -: Декември 19, 2010, 00:29:49 am »
Фуси, нямам абсолютно нищо против личното ти мнение. Ти обаче го изказа в качеството си на представител на УС на Зачатие или забрави тая подробност? Независимо, че си уточнила, че е личното ти мнение, ти беше изпратена там да споделиш позицията на ЗАЧАТИЕ, не твоята. Да, знам, че изказа позициите на сдружението, но след като хората разбраха коя си и защо си там, в качеството си на каква си там, ти реши, че не можеш да си държиш езика зад зъбите /все пак си голяма, зряла жена, не дете/ и сметна за напълно уместно да се изказваш И от свое име. Макар че беше многократно молена и увещавана от всички да не го правиш. Ти това как го наричаш? Твоята позиция си я споделяй на друго място и по друго време колкото искаш. Наистина ли не схващаш разликата? Не вярвам.....
Всъщност, ти днес и да се изкажеш пак така, вече няма значение, защото вече не представляваш Зачатие. Пак казвам, нямам против мнението ти, то си е твое, имаш право на него, безспорно. Обаче, има си място и време, когато е удачно да го изказваш. Срамота, че си юрист, а не правиш тая тънка разлика.
Фанатички сме викаш.....хммм, колко интересно...Точно пък ти ли го казваш. Ей, ама това човек като се вземе на сериозно, че спирка няма. Доста твои фанатични изказвания мога да цитирам, но не възнамерявам да си губя времето да ги търся...поне засега. Но подозирам, че ти няма да ги възприемеш като такива, поради простата причина, че явно не си съвсем наясно със значението на тази дума и как се съотнася към различните ситуации. Точно упоритото ти твърдение, че до откат ще пишеш и пренаписваш личното си мнение на мен дооооста ми прилича на фанатизъм, а на теб? :lol:

Чандра, вече ми става все по-трудно да те разбера, направо се чудя ти как се разбираш. Колкото повече те чета, толкова повече мозъчни клетки ми умират. Приемай го както искаш. Ако искаш се обиждай, ако искаш се фръцвай, ако искаш се жалвай на модовете, не ми пука вече.
Между другото, най-после даде информация, за която сме те питали, благодаря за което. Не знам, обаче защо смяташ, че тя няма общо с темата. Има, при това много, ама много. Но не възнамерявам да ти разяснявам връзките, щом досега не си схванала, не виждам надежда тепърва да схванеш.
Що се отнася до правописа, аз също съм учила езици, 3 на брой, 2 от тях професионално/нищо че не съм филолог/. Наясно съм кое и кога се приема за грешка, благодаря за разясненията. Ако не бях наясно, нямаше да ти посочвам грешката. Обаче, не съм наясно с друго - как една дума ще я напишеш хем вярно, хем погрешно 8O Една дума се пише или вярно, или грешно, няма средно положение. Все едно да кажеш "малко бременна"....Да не би да имаш предвид дублетна форма? Ако е така, думата "винетка" няма такава, доколкото знам. На латиница се изписва така - Vignette, този начин на изписване доколкото знам е универсален, включително и в Германия, Австрия....:http://www.german-way.com/autobahn2.html , ето тук ми излезе като резултат. Толкоз по езиците :D
Наистина, вече нямам нерви да продължавам да ти се обяснявам и да се опитвам да ти помогна да разбереш. Аз мисля, че достатъчно хора схванаха добре за какво се говори тук. Нито искам да се карам с теб, нито с когото и да било. Темата си вървеше съвсем добре и културно, допреди да влетите няколко човека, да се правите на интересни, на не разбрали и недочули. Опитвате се да извъртите думите ни, умишлено подминавате цели пасажи от постовете ни, изваждайки от контекста останалите ни реплики. Не зная каква е целта на това ви занимание, нито ползата от него, но вие сигурно си знаете, щом го правите. Ок, ваше право. Но не се сърдете, че ние реагираме съвсем основателно при това, на вашите нападки. Независимо колко завоалирано и скрито под привидна благочестивост ги отправяте. Дори фактът, че ни смятате за толкова елементарни и подценявате способността ни да разберем какво се мъчите да направите, е достатъчно обиден, че да предизвика реакции от наша страна. Нали все пак "добрия тон" не е просто думичка. От всеки ваш пост ясно се усеща осъдителния тон, размахването на пръст, укорителното клатена на глави и снизходителните пожелания за спокойствие. Моля ви се, не сме толкова глупави, колкото явно си мислите. Не е нужно директно да ни кажете, че ни смятате за луди, фанатични фашистки, за да разберем, че го мислите. Доста прозрачно го намеквате....опппп, някои даже си го и казаха....
Хубава вечер!
« Последна редакция: Декември 19, 2010, 01:11:23 am от Елфи »
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
*
« Отговор #173 -: Декември 19, 2010, 01:04:42 am »
Jbrul, както вече писах в предишния си пост, думичката "поетапно" споменах единствено във връзка с решаването социални въпроси и проблеми, свързани с "циганизацията". 
...Вярно е, че "връзките", които аз съм направила с темата, са по-различни от твоите, но нали това е и целта на форумите - да се изложат различни гледни точки...

... Но.... Просто ще помоля да не се изопачават думите ми. Хайде наистина да се насладим на коледните празници, да вложим енергията си в нещо по-добро...

Между другото, говорейки за "циганизацията" аз имам в предвид не само циганите... (Точно както под "чалгализация на обществото" не се има в предвид само музиката)...

1. Ами точно по тази причина, нагледно /с хипотетични примери/ ти посочих в по-предишен пост /мисля 1-и на тази стр./ как няма да се получи "поетапно" решаването на социалните въпроси, които обсъждаме тук. Ама повече не смятам да пояснявам, че ще трябва да захващам от това какви въпроси аджеба обсъждаме и отиде...

2. Пред връзките и мисловните конструкции, които правиш в темата - оставам безмълвна. Този път окончателно. Каква е целта на форумите - вече хабер си нямам, понеже няколко пъти дефиницията на целта беше преработена, според това на кой какво му изнася в момента. Та не смея вече и аз да кажа каква е тя.

3. Хич няма да ти "изопачавам думите" повече, даже ще се въздържам от всякакъв коментар по тях от този пост нататък.

4. Между другото, ако една и съща грешка като употребата на "в предвид" се появи два поредни пъти в даден текст - това половин грешка ли е, или цяла? Питам, защото не съм даскалица и не съм наясно. Може и да не ми отговаряш де, просто го коригирай като употреба занапред и ползвай правилната форма, която е: предвид. Не е заяждане, само съвет.

Хубави празници и на теб и дано получиш точно онзи подарък, за който мечтаеш!

П.П. Сега смятам да последвам съвета ти и да отида да се погрижа за здравето и спокойствието си, че наистина ми дойде множко комуникация, съдържаща чак такива брутални изкривявания.

*
« Отговор #174 -: Декември 19, 2010, 01:22:02 am »
Темата е интересна, моля, не я отклонявайте с лични нападки и с прекрачване на добрия тон. Направих леки корекции на постове, съдържащи обидни квалификации. Възражения - на лични, в темата ще бъдат третирани като спам и трити.
« Отговор #175 -: Декември 19, 2010, 12:43:01 pm »
 8O ето за какво било цялата разправия :lol: кой колко езици говори и кой е професора и кой ученика по едни форуми  :lol: ами защо не взимате направо и дипломите да си качвате в темата, за да ви се виждат оценките :lol: или предлагам да пишете вече на китайски език, щом толкоз мислите ,че има значение кой е по-голям филолог от другия или философ :lol:и да видим кой говори правилно и китайския :lol:
тъка или иначе няма вие да промените нищо и е все едно дали ще пишете на китайски или ще цитирате не знам кви закони ,алинеати,членове :lol: и др....вие найстина ли мислите, че тъка ще се променят нещата по въпросната тема в БГ.? :lol:
Нещата по въпроса ще се променят когато ще се промени качеството на човешкия ресурс :lol:, а не качеството на яйцеклетката, защото някой жени нямат този проблем :lol: и познайте кой? :lol:....а защо човешкият материял e "хубав" при нас е друга тема и не смятам да обидя никого :wink:
Затова пожелавам весели празници на всички! :occasion10:
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #176 -: Декември 19, 2010, 15:06:02 pm »
Ех, Ваня :D, колко точно си напипала смисъла! Само с едно си позволявам да не се съглася - че няма смисъл да си пишем тук. Напротив, има и то много. Всяка промяна тръгва от обществото, трябва то да узрее за нея, за да се случи. Опитваме се тук да подпомогнем този процес на "зреене". Вярно, малко трудно ни се удава, но ние сме упорити. Как беше...малко да импровизирам - "с упорство към прогрес" :D
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
*
« Отговор #177 -: Декември 19, 2010, 18:32:50 pm »
„Скъпи сънародници”, :lol: темата яко зацикли на ниво „лична кореспонденция и обяснения", за което вина имат всички участващи, вкл. и моя милост. За това предлагам, един вид да „рестартираме разговора си” и да караме по същество занапред. По този повод „слагам кръста” на всичко писано дотук от мен и четено – също. Обяснения и разяснения за писаното преди този пост – няма да искам, нито ще давам повече, единствено с цел, да извадим дискусията си от наистина безсмисленото дрънкане, в което се превърна и да си говорим по начин, който ни отива и на годините и на претенциите. Надявам се, че несъгласни няма да има.
Коректно е, да се извиня на всички, които съм засегнала до момента с думите си по някакъв повод и за изтърването си на нерви тук-там и го правя. Моля, да бъда извинена.

Сега ще се опитам, да си формулирам позицията по темата: „Докога ще толерираме безхаберните родители?”, за да дам „отправна точка” за диалог оттук нататък.

Моята теза е.
За да се реши този проблем, необходимо е да има цялостна стратегия и дългосрочен план, съдържащ съответните конкретни мерки по прилагане на същия, точка по точка. Според мен обаче, преди да се пристъпи към изготвянето на нова стратегия, трябва да се преосмисли изцяло посоката на действие, върху която ще се базира въпросната „нова стратегия”. Или иначе казано – да се смени философията в тази област, от досега ползваната с друга.

За по-голяма яснота, ще направя следната аналогия. Когато избираме как искаме да ни се развива държавата, на избори решаваме, дали предпочитаме да ни управлява дясна, или лява партия. Философиите за управление, при провеждането и на левите и на десните политики имат една обща цел /благоденствие за гражданите/, която се опитват да постигнат, чрез различни средства, включващи стратегии и мерки, съобразени и стъпили върху съответната лява, или дясна философия.

В случая „справяне с безхаберни родители” - налични и възможни са две основни философии, които условно ще наричам „позитивен модел” и „рестриктивен модел”.

В момента у нас - се залага на „позитивен модел”. Опитът и очакването е, че ако един безхаберен родител бъде подпомаган финансово, чрез разговори със социални работници и консултации със специалисти в областта – има голяма вероятност, той да се самоосъзнае и да започне да се държи отговорно, спрямо децата си и като цяло. Твърдя, че тези опити са напълно провалени и се провалят от години. Предвидените все пак санкции спрямо безхаберни родители и като философия и като законодателство са твърде меки, бавни, трудни и често дори невъзможни за прилагане спрямо последните. Това отваря един вакуум, даващ възможност на безхаберниците да „надцакват системата” постоянно, като успяват да бъдат едновременно и безхаберни и подпомагани всячески, което ги стимулира да не променят поведението си и на милиметър. Считам, че и законите в областта, имат нужда от промяна и особено механизмите по прилагането им - внимателно трябва да се пипнат, с цел постигане на ефективност. Последното го казвам като лаик, защото не съм юрист, но щом от даден закон, уж добър – реална полза не се вижда – значи, или законът е калпав, или просто същият - не се прилага както трябва.
Значи, написаното дотук е обобщението ми, за това какво е било до момента и какво все още е положението, в „борбата срещу безхаберните родители” и резултатите от нея.

Личното ми виждане по темата е, че философията и посоката на действие, трябва кардинално да се промени и да се заложи на „рестриктивен модел” спрямо безхаберните родители в бъдеще, защото считам че такъв ще бъде доста по-ефективен. Под рестрикции, не разбирам малтретиране, нарушаване на човешки права и прилагане на мерки, противоречащи на ратифицирани от държавата ни конвенции, харти и други нормативни документи и ползването на методи, чужди на цивилизовано отношение през 21-и век.

Считам, че в бъдеще трябва да се заложи на следното. Поощряване на отговорното родителство и санкциониране – бързо, ефективно и по категоричен начин на безотговорното такова. Концепцията трябва да е на база, поставяне правата и интересите на детето, пред интереса и правата на безхаберния родител, дори в случаите, когато тази постановка ощетява в „морално-философски” аспект безхаберния родител. Визирам тезите: „ама тя все пак е майка, ама как да й вземем детето” и подобни, без оглед на факта, че същото дете е в огромен риск, доказано гледано зле, или системно малтретирано. Значи - детето и неговият интерес – първо, а всичко останало – след това. Дали безхаберното отношение на родител, е съпроводено с умисъл, или е просто немарливост спрямо детето, която му вреди – не трябва да се взима под първостепенно внимание, когато се решава какви мерки да се предприемат срещу безхаберника, а трябва да се набляга на последствията върху детето от това му поведение и така да се решава какви действия следват.

Всеки безхаберен родител, който показва и доказва, че се опитва да стане отговорен спрямо детето си – трябва да бъде поощрен и подпомогнат с всички възможни средства. Безхаберниците с рецидивиращи прояви спрямо децата си пък, трябва да бъдат лишавани от всички възможни за ползване блага, които системата е предвидила, с цел – принуда за промяна на поведението им. За постигането на тази цел - санкциите трябва да са наистина строги, наистина бързи и най-вече неизбежни.

Независимо от ползваните модели за справяне с безхаберниците – ясно е, че изоставени, или отнети от родителите им „по целесъобразност” деца винаги ще има. Следователно - реформи в институциите за изоставени деца са крайно наложителни, за да заприличат последните поне малко, на нещо наподобяващо по смисъл думата „дом”. Трябва да се наблегне, поне според мен, на приемната грижа, която ако и да не е идеален вариант, все е по-добре от сегашните „домове”. Домовете пък, трябва да се реформират в посока, доближаваща ги до вида на „SOS детски селища”. Всичко това ако стане някога – ще стане бавно и ще струва ужасно скъпо. Споменавам го, не защото си мисля, че хоп и става още догодина, а за да е ясно какво е персоналното ми виждане и по този въпрос, като част от общия проблем „справяне с безхаберни родители”.

Предварително моля, заради следващия абзац, при коментарите - да не се залита в посока: расизъм, етническа ненавист, омраза на база „фашизоиден уклон” и от вида. Уверявам всички ви, че съм толерантен и достатъчно интелигентен човек, за да ме друсат подобни низки страсти. Единственият повод да пиша следващото е, пряката връзка, която то има според мен, с конкретно разглеждания в темата въпрос, а именно: безхаберното родителство и неговото толериране.

Мисля, че решаването на проблема „безхаберно родителство”, неминуемо минава и през решаването, или взимането на сериозни мерки и по отношение на „циганския проблем”. Мисля така, защото за никого от нас не е тайна, а е видимо и с невъоръжено око, че безхаберното родителство е явление предимно сред ромския етнос, въпреки че не е само при тях, но там е големият процент. Този процент, който е от обществено значение и прави проблема „безхаберно родителство” толкова остър и масов. Считам, че взимането на мерки, с цел ромите да получават образование, което пък би им дало и възможност да се трудят и самоиздържат, е много важен въпрос за решаване на проблема с безотговорността им, и като граждани, и като родители. Осъзнаването „колко струва” животът реално и колко струва гледането на дете, като разходи и усилие, когато сам си изкарваш парите с труд, а не ти ги пуска някой отгоре във вид на помощ – е един от добрите начини за борба с безхаберното родителство. Поне според мен. Взимането на крути мерки, по отношение предотвратяване масовто раждане на деца в детска възраст, както и раждането на деца заченати от кръвосмесителен секс между близки роднини – също намирам за много важен въпрос, отново в контекста на разглеждания в темата проблем. Решаването на тези проблеми, според личното ми мнение разбира се, минава както през адекватни политики за подпомагане на ромите, така и през строги санкции за всички безобразия извършвани от тях, не само по отношение на децата им. Не може да им се опрощава всичко това, което за останалите граждани на България води до неизбежни санкции, само защото били малцинство и всеки опит за санкция срещу тях, съвсем неоснователно бива изкарван дискриминация. За да се реши „ромския въпрос”, трябва да се тръгне от отнемане на привилигиите, с които се ползват циганите, спрямо всички останали граждани. И те се ползват с привилегии във всички области на обществения живот. Просто това трябва да се прекрати и отнемането на привилегии - не е равнозначно на „ощетяване” и „дискриминация” спрямо някого, а означава постигане на равнопоставеност на същия, спрямо другите. Равни права – равни задължения. За всички.
Мисля си, че когато циганите по някакъв начин бъдат накарани да осъзнаят /ако го допуснем за възможно/, това, което всяка от нас осъзнава – как се гледа дете истински и каква огромна отговорност е това отглеждане - сами ще се ограничат в броя на раждания, до степента, в която ще могат сами да отглеждат отговорно децата си. Както правим ние /когато нямаме репродуктивен проблем/ и защо го правим – мисля е ясно за всички. В момента – не им помагаме, като им подхвърляме социални помощи, не изискваме от тях нищо и ги оставяме да живуркат някак си - точно напротив. Стимулираме ги, да потъват в примитивния си бит, да създават много и нещастни деца, стимулираме ги да бъдат безхаберни родители пак и пак...
Искрено се надявам, този път да съм се изразила достатъчно ясно и добре, за да бъда правилно разбрана по въпроса.

В този пост, не предлагам конкретни стъпки и мерки за справяне с проблема, както е видно. Не го правя, защото се оказа, че първо трябва да съумея да обясня защо мерките, които бих предложила ще са именно каквито биха били.
Както надявам се стана ясно, вижданията ми по въпроса са, че не само мерките и стратегиите за справяне с този проблем трябва да са нови, а самата философия на която те биха стъпили трябва да е съвсем нова и абсолютно различна от досегашната. За да говорим в конкретика, все пак първо е нужно да установим „рамката” според мен. Тук „представям” своята рамка и мотивите си да считам, че тя е правилната. Всеки има правото, да изрази съгласие, несъгласие, мнение, критика и т.н.т. За да бъде конструктивен разговорът ни оттук нататък ви моля, да аргументирате изказванията си /„аз мисля така, защото...”/, а не просто да се изразяват мнения, на принципа: „ама това си е моето мнение и имам право да си го кажа” и дотам.
Естествено, че имате право „просто да изразите мнение”, но с оглед на добрата дискусия, е за предпочитане да има и аргументи за мненията, за да не стигаме пак до безсмислени лични препирни.

П.П. Съжалявам, че пак се получи толкова дълго.  :(

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #178 -: Декември 19, 2010, 20:44:41 pm »
Аз не притежавам дар словото на Jbrul, а и не е нужно да се повтаряме, затова просто ще си позволя да застана с всички налични крайници зад поста й! Абсолютно същото е и моето виждане и мнение по въпроса. Подкрепям всяка нейна дума, по отношение смяна на философията и посоката на тази смяна.

По отношение неконструктивния развой на темата бих казала, че определено всички имаме вина за това. Кой с провокациите си, кой с реакцията си на първите, няма значение. За някои от изказванията си не бих се извинила, защото това би значело да се извиня за мнението си, което е абсурд. Ако, обаче тези ми мнения и изказвания са обидили някого персонално /което не е изключено, понеже някои от същите са били насочени към конкретен човек, не с цел да го обидя, разбира се, но всеки възприема хорските думи различно/, моля да бъда извинена. Аз самата също съм се чувствала обидена от някои коментари и мнения и това е видно от реакциите ми. Така че не виждам да съм направила нещо различно от останалите, чиито реакции са били продиктувани от обида и ефекта им е бил същия като от моите евентуално обидни постове. Толкова по този въпрос.
И аз като Jbrul, се надявам, че оттук нататък ще съумеем да докажем, че все пак сме цивилизовани и интелигентни жени, ако и да си изпускаме нервите понякога :wink: и ще продължим дискусията ефективно и конструктивно!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
*
« Отговор #179 -: Декември 27, 2010, 14:57:58 pm »
http://ekipnews.com/news/bulgaria/institucii/obmislqt_izostavqneto_na_deca_da_se_tretira_kato_prestyplenie_/95630/

"Изоставянето на деца от родителите в институции да се третира като престъпление. Идеята обмислят в министерството на труда и социалната политика. Защото в голяма част от европейските държави нашите партньори дори не могат да си представят, че е позволено бебета да бъдат изоставяни..."

"От социалното министерство признават, че мярката срещу недобросъвестни родители е крайна, но уверяват, че тя ще бъде приложена само ако превантивните действия не дадат резултат."

"През последните години България е на първо място в класациите по изоставени деца. Между 1700 и 2000 момчета и момичета се изоставят у нас, показва статистиката на Държавната агенция за закрила на детето."

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=334743

"България е на първо място в Европа по изоставянето на деца до 3-годишна възраст, съобщиха от Фондация „За нашите деца”. "

"Според специалистите много често родителите изоставят децата си, след като разберат че са с увреждания. Статистиката сочи още, че най- много са изоставените деца на самотни или безработни родители."

"Около 70 на сто от децата в домовете са от ромски произход и са нежелани за осиновяване. Повечето от българчетата пък са с неизяснен статут и това пречи да бъдат осиновени."

http://www.novinar.net/news/v-balgariia-mozhe-da-se-predotvrati-izostavianeto-na-detca_MzA1NjsxNA==.html

"- Кой изоставя децата си? Българите, турците или циганите?

- В България няма направено едно пълно и професионално изследване, което да изготви профил на хората, които изоставят децата си, на база етническа принадлежност. Няма такова изследване, което да отразява дали традициите в една или друга етническа общност са предпоставка за изоставяне на деца. Това, което мога да ви кажа, че ние правим на всеки три месеца профили на хората, които изоставят децата си. Над 70 на сто от семействата, които оставят децата си, са многодетни..."

За щастие, вижда се някакъв "проблясък" в главите на управляващите ни люде, щом са заобсъждали "инкриминиране на изоставянето на деца в институции". Вероятно само проблясък ще си остане де, а и не намирам данни какво в детайли обмислят, че да коментирам подробно... Добрата новина в случая е, ако мога така да се изразя, че и тези от които пряко зависят нещата, най-после "стоплят" /или открито заговарят/ за нуждата от санкции, наред с мерките за подпомагане на родители, склонни към подобно поведение.

В цитираните статии, долавям известно противоречие, или прекомерна политическа коректност... По статистика - 70% от изоставените по домовете деца са от ромски произход /линк 2/. В следващия момент - не се знаело кой етнос най-много изоставя децата си в институция, понеже не било правено такова проучване/линк 3/…странно. То "проучването" си е налице – в самите домове, ама нейсе. Не знам доколко традициите в дадена общност, може да са предпоставка за изоставяне на дете, ама едва ли в големия процент традициите са причината. Освен, ако не се разпрострем в посока - "традициите, като начин на живот водещ до раждане на много деца, за които не можеш, или не искаш да се грижиш..."
Над 70% от семействата изоставящи деца, са многодетни се казва. Това, според личното проучване на фондацията. Кои са многодетните семейства изоставящи децата си, ако не ромските? Пак опираме до връзката: "безхаберно родителство - ромски въпрос", без въобще да омаловажавам останалите 30 %.
Друг основен фактор за изоставяне, е увреждане на детето, наред с бедност и безработица... Как ще се инкриминира изоставянето на деца по горепосочените причини – хич не мога да се сетя, ама умните глави, моЕ и да са го измислили.
В тази връзка - хич не е лошо да се замислят и по въпроса, как да подпомагат реално родителите на деца с увреждания, за да си гледат те децата в къщи, защото това не е въпрос на желание само, ами и на много пари и скъпоструващи медицински грижи.
Понеже пари за социални помощи на безхаберници има винаги, пък за съвестни родители, които си отглеждат увредените дечица, преко сили в семейството - все няма. :( Вместо да се поощрят отговорните родители - те са прецакани, а мърльовците ги подпомагаме, белким станат свестни. Ей за това говорех и в предния пост.