Моля ви, спрете се малко... толкова страсти не са добре за здравето - сериозно го мисля!
Jbrul, не можах да прочета последните ти мнения... Видях само, че си ме цитирала във връзка с тона в една дискусия... В случая обаче става дума за
директни лични нападки и епитети... Както и да е...
По отношение на изопачените думички, за които пишете токова...
"поетапно да се разправяме с безхаберните родители" (Jbrul)
"Тая глупост с поетапното третиране я изрече Чандра." (sixsens)
Не е дълъг поста, в който съм описала тези неща
(последния на стр. 8.), моля ви, опитайте да ме цитирате както трябва...
Никога не съм писала, че трябва да се справяме поетапно
"с безхаберните родители"! Говорих за проблема с "циганизацията" (както грозно е наречена) като цяло, като в случая само коментирах
вече даден от Jbrul пример от град в Германия и решаването на съвсем друг вид въпроси.
Не съм и предполагала, че ще предизвикам такива страсти ако спомена, че за решаването на дадени проблеми трябва да има цялостна стратегия и план, който да се изпълнява поетапно.
Jbrul, както се вижда от примера ти със стикерите на Запад, не отделни действия правят една стратегия такава, а най-напред се изготвя план (с поглед в
перспектива) и едва след това се въвеждат съответните проекти и конкретни мерки, които ще доведат до
ефективното му изпълнение във времето. Наблегнах на думичката "ефективно", защото ми се струва, че ти някъде писа, че
"движението не трябва да се бърка с действието" (позволих си да интерпретирам цитата
)
Както многократно беше обяснено, но ти отново не схвана, стерилизацията вече не се обсъжда, ОТПАДНА, ЗАБРАВИ Я, ще можеш ли? ...
Sixsens, според мене наистина трябва да се успокоиш! И тук не става въпрос за ирония, обиди и т.н., а си мисля, че реакциите ти действително са преекспонирани и притеснителни... Интересно, че точно ти говориш за "извъртане на думите" и за това, кой чете внимателно... В такъв случай би трябвало да си обърнала внимание на факта, че последните "тиради" се получиха във връзка с мой
двуредов коментар след
конкретен пост на
Танита... Още повече, че темата е създадена, за да се споделят в нея
разнородни мнения, или греша? Аз изразявам своята позиция и смятам, че с нея не съм проявила агресия към тебе и не съм те засягала лично.. (освен, ако различното мнение не се приема като обида)... За да няма недоразумения, прочети още веднъж, дали съм "дъвкала осем страници" стерилизацията и дали само аз съм писала за това... Личните нападки от твоя страна няма да цитирам от съображение за място, въпреки изкушението...
Честно казано не знам, какво отношение имат липсващите ти тръби към проблематиката. Едва ли този факт се е отразил на твоето, моето или на нечие друго отношение към предмета на дискусията. Просто според мене толкова много страсти за "стерилизацията" (все едно "заслужена" или не, в буквален или в преносен смисъл, като идея или като нещо друго) най-малкото
не отиват на форум като "Зачатие", но това е моето частно мнение, което, между другото, имам право да споделя... Не знам от позицията на каква решаваш, дали съм полезна на темата или не...
Типичен пример е, как се споменават права и практики за подпомагане на разни родители в някоя държава дето е "по-" от нашата, а удобно се премълчава какви санкции отнасят родителите, когато извършват неща честа практика при родните безхаберници. Понеже пледираш за цялостност - точно за това обърнахме внимание и на онази част на нещата, за която ти никак не обичаш да пишеш, въпреки че убедена съм - имаш какво да споделиш...
Jbrul, кое да ми е "удобно" да "премълчавам"? Не съм сигурна, че разбирам, за каква "цялостост" съм претендирала.
Никога досега не съм давала примери за
"права и практики за подпомагане на разни родители" в друга държава. Поне доколкото си спомням, не съм цитирала Запада... Но може и да се заблуждавам и да съм забравила - толкова често споменавате как премълчавам едно а съм казала друго, че вече се принуждавам да ви помоля
посочите ми ЕДНО място, в което съм давала такива примери!
Защо не цитираш така охотно и другата информация, за която сме те питали? Относно санкциите за безхаберни родители? Какво толкова страшно пише по законите на германците, че не щеш да ни го споделиш? Нещо варварско, може би? Въххххх, ужас! Или може би е достатъчно цивилизовано и ефективно и това не приляга на тезата ти?
Момичета, не съм споделяла как е в Германия по две причини: (1) не съм запозната със санкциите спрямо "безхаберните родители" и не е лесно да се намери нещо по този въпрос - казвам го сериозно и (2) не виждам смисъл в това да дъвчем, как е на Запад. Много пъти писах, че у нас
нямаме действащи закони, докато в Германия (примерно, след като толкова настоявате) е друго. Не, че ако потърся упорито нещо по темата, няма да открия, но четейки хода на дискусията тук съм преценила, че не си струва усилието... Ако ви е важно, помолете и другите немскоговорящи съфорумки да потърсят нещо.
(Аз "на първо четене" намерих само, че новозенландец платил 100? за това, че си оставил детето си 40 мин. в колата, че жена е осъдена на 4 месеца за това, че оставила децата си сами през нощта и една фейсбук-група на хора срещу безхаберните родители. )Мислех си, щом толкова държите да си говорим за санкциите в чужбина проверихте ли
най-напред, какви са те
у нас? В крайна сметка за да знаете какво липсва, би трябвало първо да сте информирани, какво конкретно е налично, другото е несериозно. В тази връзка по-скоро съм цитирала, какво има
у нас, и не съм споменавала чужди законодателства (или поне не си спомням - разчитам на вас да ми опресните паметта)
Кажи, Чандра, защо в Германия няма достатъчно деца за осиновяване и на немците им се налага да осиновяват от чужбина? Защо няма достатъчно деца по домовете? Защо не желаеш да пишеш зза това? Толкова ли е неудобно и варварско
Sixsens, досега не бях писала за тези неща, защото ще звучи несериозно и не виждам връзката с темата, но щом настояваш... Правя го с уговорката, че е по твое настояване, а не за да цитирам, кой и как бива подпомаган в определени държави. И така, истината е, че в Германия също се изоставят много деца, но домовете са малко, тъй като там има добре развити приемна грижа и отворено осиновяване. Домовете са предимно от семеен тип и контролът е голям. Освен това: в Германия всяка майка преди да остави детето си задължително се консултира със социални работници, с които да обсъдят възможностите да остане детето при родителите. Освен това: социалната политика в Германия е добре развита и нуждаещите се получават помощи. Студентите с деца са облекчени и т.н. Освен това: децата със заболявания имат по-големи шансове за лечение и без да се налага да бъдат оставени в дом.
Освен това: (предполагам темата, която действително те вълнува) у нас на практика също има "недостиг на деца за осиновяване", защото българчетата са малко, кандидатите понякога чакат до две и повече години.. Ако обаче се поработи върху въпроса за намаляване на предразсъдъците, скоро и у нас няма да има деца за осиновяване... (погледни статистиките) Въвеждането на приемната грижа у нас също ще повлияе на тези процеси...
О, и се пише вИнетки, Чандра, вИнетки! И те нямат нищо общо с движението на каруците, моля ти се, стига писа глупости.
Sixsens, благодаря за забележката.
Аз по професия съм един вид даскал по езици и ще ти кажа, че ако в един текст определена думичка е написана и вярно и погрешно, това се взема под внимание, а ако е на официален изпит, се брои за половин грешка.
И все пак... нека не си броим правописните грешки... Вярно е, че вИнетите нямат общо с каруците,... точно както каруците нямат общо с безхаберните родители...
Момичета, в крайна сметка действително не схващам за какво става дума... Кому е нужно? Явно разминаването е страхотно и не можем да се разберем. Вероятно нямам мозък, както любезно писаха някои съфорумки, демонстрирайки добро възпитание, но не мога да ви разбера... А и не искам... Аз също НЕ толерирам безхаберните родители, но не си търся "тренажор" за да си изливам някъде агресията.
Извинявам се за дългия пост, но няма как да отговоря кратко на толкова дългите обръщения към мене.
П.П.
Jbrul, погледнах донякъде последното ти мнение. Пишеш, че никой не е коментирал предложенията ти. Извинявай, но ако си спомняш, аз имам два обширни поста един след друг, в които съм споделяла направо по точки мнение относно 1.Преференциите 2. Санкциите 3. Съкращаването на помощи... На други места и ОГРОМНИ емотиконки слагах и допълнително писах и Семеен кодекс цитирах и проекти на Уницеф... Според мене наистина не е много редно да се пише така на изуст... Мисля, съм отговаряла "охотно" на конкретните неща (да ме пита човек, къде ми е бил акъла
), даже и мнението ми да се е разминавало с твоето... Пропускала само общите приказки...