jam, благодаря за материала. В същата посока се опитах да дам пример по-горе по повод новия СК, умишлено вкарвайки себе си в главната роля на такава майка, че да не забием пак в приказки "ама защо все циганите се спрягат" и пр. Цигани, българи, лапландци, който иска да бъде безотговорен и да паразитира, дори упражнявайки физическо насилие върху дете - към момента може да си го прави съвсем безнаказано. Очевидно. От всичко описано в статията, ми прави впечатление следното нещо. За въпросната майка, отново не следват никакви...да го наречем "дисциплиниращи мерки", след този случай. Финансови санкции - цъ, търсене на наказателна отговорност - цъ, отнемане на родителски права поне върху доказано малтретираното й дете, което от раждането си е живяло с нея всичко на всичко окло месец и половина само - не се предвижда за момента. То отива в приемно семейство, а тя видите ли заедно с бабата питала, колко често ще може да ходи там.
Нищо чудно накрая, да се окаже, че тази същата, всъщност има право и може да ходи по главите и нервите на приемното семейство, понеже видите ли била биологичната майка.
Представям си, ако аз съм приемен родител и в този случай поема грижите за това малтретирано бебе, тази същата хубостница да вземе да ми присяда из къщи, понеже имала право и му била майка.
Чудя се /и се чудя, понеже наистина нямам компетенции и познания в тази област точно/, какво за Бога трябва да причиниш на детето си, че да ти бъдат "насилствено" отнети, не временно, а окончателно и завинаги родителските права върху него и то да отиде за осиновяване в някое нормално семейство? Ако в описания в статията случай, се счита, че няма достатъчно основания да се пристъпи към такава мярка, то в какъв случай тогава би имало?!! Ако аз, или някое от другите ми деца му извадим око, отрежем му крайник, или му продадем бъбрека, с мотива че ни "трябвали пари за хляб" ли?! Що за "оправдание" за случилото се е, как по-голямото бебе от ревност, малтретирало по-малкото и оттам били пораженията? Ми къде е бляла майката, че и бабата...хайде и каките, макар че по закон те още са непълнолетни и отговорност за каквото и да било не може да им се търси. Ами, че ако някоя от нас има две, или повече деца и допусне някое от тях да увреди, или недай Боже да убие друго, за нас като родители какво следва? Нали се сещате?
И много дебело подчертавам, че написаното дотук го отнасям към ВСЕКИ такъв "родител", без оглед на етнос, социален статус, образование, пол, религия и цвят на очите, ако щете. КЪМ ВСЕКИ! И само защото за пореден път се оказало, че именно роми са в такава ситуация, това не прави мен, или някой друг расист и фашизоид, защото го коментирал.
Какви "програми за реинтеграция", какви проекти, какви убеждения и увещания, какви пет лева?!!! И докога така? За 21 години "демокрация", многократно се доказа в практиката, че такива безхаберни родители никакви стимули, помощи, консултации със специалисти и дебнене от социални работници не ги "вкарват в пътя". Колко трябва да сме тъпи като общество и държава и колко време трябва да мине в опити, да "лекуваме алкохолизъм с алкохол", че на някой да му светне, че ТАКА НЯМА ДА СТАНЕ просто.
И понеже много често по тези въпроси, някой обича да говори за "световни тенденции" и "европейски модели и практики", като пример за подражание в областта, ще ви обърна внимание на следната "незначителна подробност". Точно в държавите, които ние приемаме като еталон и модел за подражание, през последните години открито се говори и се признава, че е налице
провал в интеграционните модели и практики, които ние тепърва ще се напъваме да прилагаме тук. Хората, на които все се възхищаваме и имаме за образец, "този номер" са се опитвали да го направят през последните 20-30 години и са видяли, че не става и дори не го крият.
Просто им стана безпощадно ясно, че /извинете за израза/ едно куче, като се научи да яде л...а, няма да го отучиш от това, като го милваш по главичката и благо му казваш: "яж си, яж си, щом ти харесва пък". И преди някой да изреве, че понеже сме член на ЕС - просто нямаме никакъв друг избор, освен досегашния, как да процедираме по тези въпроси, ще напомня само че членството ни в ЕС, предполага частичен отказ от суверенитет, не пълен. Което казано с думи прости, означава че като държава, имаме много сериозни възможности за провеждане на политики в различни области, според собствените си нужди. Само да искаме. И за съжаление, нежеланието по някаква причина да се свърши една работа, през последните години все се оправдава с: "ама от ЕС не дават и това противоречи на европейските закони", което мноооого рядко е вярно всъщност. Само един пример за това ще дам. Когато се бяха засилили да събарят абсолютно незаконното ромско гето в София /Баталова воденица/, нашите власти едва ли не чакаха и се молеха, някой изчанчен евродепутат, да пусне едно протестно писмо, че да си отдъхнат облекчено и да "отложат вършенето на рабоатата". Всички сме наясно обаче, че в коя да е държава в ЕС, ако същите коптори незаконно се струпат където и да било - ще влязат булдозерите и ще ги изравнят със земята и никой, ама никой дума няма да каже. Защото това е законната и нормална практика по защита на частна, общинска, или държавна собственост. Толкова. И няма закон по света, който да дава правото на някой, да си изцвъка барака, или палатка където и да било с мотива "ми аз щото нямам къде да живея". Ми като нямаш къде да живееш и какво да ядеш и за 5 пари работа не можеш да свършиш, защо бе уважаеми господине/госпожо имаш 10 деца, които в нарушение на всякакви правила и закони даже на училище не пускаш? Защото същия/същата имал бил право на това представете си вие. Брейййй.
Ами хайде от утре пък, всички граждани на тази държава /нали сме равни?/, да заживеем на същия принцип, като тези за които говорим, защото също имаме право. Пък, който е много загрижен за спазване на правата ни и оцеляването ни - да ни спонсорира и да ни вика "браво". Та даже и за АРТ пари ще ни дават тогава, колкото искаме, понеже иначе е дискриминация и ни ограничават правото да се множим.
berluskoni Няма да изпадам в подробности за личния си опит с такива работници, не е много по-различен от твоя. Само ще кажа, че Инспекцията по труда, ме дебне мен, дали съм назначила въпросните изрядно, точка по точка, запетая по запетая и ако не съм - маааата си таковало. Ама когато сред сезон, тези назначените, без всякакъв уважителен повод, или поне предупреждение не ми дойдат на работа 2,3,5 дни, или изобщо не се вяснат повече - къде е държавата мен да ме спаси и "обезщети" за пропуснати ползи? Ти си представи, в един бизнес като земеделието, какво е да не ти дойдат 20 берачи на работа и да се охълцаш на полето, а на плодовете не можеш да им обясниш, че трябва да зреят по-бавно, докато намериш пак кой да ги бере законно... Ама пък аз съм си виновна пак, че не съм си подбрала хората както трябва и т'ва е то. Наема други, па се върнат предните и се почва същото, което описваш. Дотегнало ми е е мнооого меко казано.
И преди тези случки, аз със същия наивитет и липса на етнически предразсъдъци, спорех с други работодатели, че просто ТЕ имат предразсъдъци и не искат да дадат шанс на тези хора да се трудят. И като ми казваха, че ще има да си чукам главата - не им вярвах. Мислех, че подавайки ръка, има кой да я поеме и да оцени, че му е подадена и че някой го третира като човек, не като "оня там циганин". Е, да, да, ама не както казва Петко Бочаров
Да не пропусна, че тези така бедни, изстрадали хора, които "нямат пари за хляб и средства да си пратят децата на училище", незнайно как имат средства да пушат масово и по много, честичко цигари за по 5лв. с бандерол, имат пари за бира на обяд. И по повод бирата, никакви молби и увещания да не пият на работа не хващат дикиш, а ако някой падне и се пребие и се установи, че е пил алкохол - а познай кой ще го отнесе... Иначе си знаят правата амаааа идеално.
Обръщат ме на водоноска по жегите, защото съм ДЛЪЖНА да им осигуря определени условия на труд и знаеш ли какво става с поредните туби студена вода, които съм докарала на 5 км. от най-близкия магазин? Пият по две глътки и си ги изливат по главите, понеже било горещо. И след 15 мин. пак се почват писъци, че аз ги дискриминирам и ги карам да работят в "робски условия на труд" и айде пак до магазина. И междувременно, никой от тях не работи, ами чака на сянка водата. Естествено. Та с този манталитет техен - няма справяне явно. Най-малко пък с прояви на добро отношение и толерантност до безкрай.