Момичета, първо за да изчерпя възмутителната тема за "доброволна стерилизация".
"Идеята" вметнах, в отговор на чуденето и на други потребители какво БИ могло реално да се направи по дадени въпроси. Което ще рече, че това е просто един възможен вариант, не единствен, нито пък най-добър. И всъщност ми се искаше да наблегна там на друго. Възможността, ако се "самоограничиш" ДОБРОВОЛНО да имаш по-малко деца, държавата да ти помогне с множество мерки, именно в посока реална интеграция в обществото на теб и семейството ти. Нямам предвид изобщо самоцелно и варварско лишаване на когото и да било от възможността да бъде родител повече от Х-броя пъти.
Много по-лесно би било, да се настани примерно в общинско жилище едно 5-членно семейство, на което да се предоставят множество социални привилегии, неизразяващи се в пари в брой и същите социални привилегии да са обвързани с някакви задължения на родителите, свързани с децата им. Тези родители да бъдат привлечени към програми за квалификация, да бъдат устроени на прилична работа, децата им да обитават нормална жизнена среда, да ходят на училище, когато му дойде времето тези деца да бъдат подпомогнати пак от държавата, ако желаят да учат след 8-и клас, или дай Боже след гимназия... Да им бъдат предоставени и куп други услуги, като консултатнт, който би могъл да ги насочи какво да учат и работят, според личните им възможности и желания. Да бъдат настанявани в жилища и райони, където няма компактно ромско население /когато въпросните са конкретно роми/ и така да бъдат повлияни позитивно и от средата, която обитават. И когато се извъртят едно, или две поколения, живеещи по такъв начин, отгледат деца живяли не в гетото, а като норамлни хора в 21 век...ами самите те едва ли ще искат да се върнат назад към бита, който имат към момента. Съвсем различен е светогледа на вече порасналото дете живяло в гетото и на това живяло по начина по, който споменавам.
Обаче, ако едно семейство има 10 деца и от тях половината вече имат свои деца и са малолетни родители - няма какво да си правим илюзията, че подобни социални мерки са приложими. Чисто технически погледнато, какво аджеба жилище като размери и издръжка да им предостави държавата? То такова просто няма, освен тризонета на някой софийски баровец.
Или ако държавата иска да помогне на тези хора да си закупят собствено жилище - какви пари би струвало нещо с нужната площ? Заради тези причини споменах опцията "доброволна стерилизация", не защото мразя ромите, или който и да било социално слаб гражданин, все едно от какъв етнос и ме друсат фашизоидни страсти
Разбирам, че е по-удобно да се "хванем за думата" и да забием в етично-философски размисли, при споменаването на подобна крайна мярка. Но в случая, думите бяха извадени от контекста им и никоя не коментира, защо са казани и какво е казано около и във връзка с тях. Хитлер, та Хитлер. Ми ОК, хайде Хитлер да съм
Да
anitza , в крайна сметка винаги опираме до личната отговорност. Точно за това, когато някой е доказал, че таква просто му липсва, се налага /все едно в каква област/ да го приучаваш, или дори принуждаваш да бъде отговорен. Примерно пияните шофьори. Като те хванат да караш пиян, те карат да общаеш, че "повече няма да правиш така", или следват санкции и "дисциплиниращи мерки"? Когато си безотговорен към собственото си потомство, трябва да те моли и убеждава някой да се промениш, или да те накара по някакъв начин да поемеш отговорност, да вложиш мисъл и грижа за децата си? Когато си родил няколко деца, а и себе си не можеш да гледаш дори, трябва да те поощрят да родиш още толкова и тях да не гледаш, или да се търси вариант да те накарат да си поемеш отговорността към собствените деца и да ти бъде оказана всякаква помощ именно в тази насока? Не да те поощрят да родиш още толкова и да ги натресеш на същия хал.
Така, или иначе няма смисъл това точно да го обсъждам повече, нито зависи от мен, нито ще се случи, нито лично аз съм убедена, че това е правилното решение, или изобщо някакво решение, че да тръгна да защитавам "правотата му", която е спорна по принцип и това ми е пределно ясно. Със същия успех, можем да влезем в пререкания "за и против абортите" и всякакви подобни нерешими открай време въпроси. Та от мен - толкова по тази тема точно.
anitza Погледнато отгоре-отгоре, наистина изглежда абсурдно точно във форума на Зачатие, да си говорим за "ограничаване на зачатията", при това целенасочено такова. Позволи ми едно уточнение, поне що се отнася до личното ми говорене на тази тема. Основният разговор, поне за мен е за децата и как тези деца да не попадат в домове, или да изпадат в положението на момиченцето от статията, която пейстнах в предния си пост. Всички тук, дълго сме чакали, за да видим заветните две чертички и аз примерно съм от щастливките, които доживяха да ги видят само след 5 години очакване, при това без нужда от АРТ. Другите бременни и вече родили момичета са чакали много повече и са минали през какви ли не перипетии, за да гушнат децата си. За съжаление, още много все още чакат и ходят по мъките и не знаят дали ще дочакт изобщо бебе. И мисля, че точно за това ние, дори повече от другите жени, осъзнаваме каква ценност е едно дете и, че то освен радост е огромна отговорност. То те задължава да направиш и невъзможното, за да му осигуриш добър живот и бъдеще, не стига само да го заченеш и родиш и едва ли някоя от вас би възразила точно по този въпрос. А тук коментираме именно "обратната страна" на монетата - да можеш да имаш дете, но да си абсолютно безхаберен и често жесток към него. Коментираме и как това може да се промени, да се предотврати случването му в такива огромни мащаби и да, в един момент е логично да изплува и отказа от зачатие, в името на това, да не се раждат и погубват невинни души. Не мисля, че има нещо скандално и неуместно да се спомене и това /извън прословутия пример, който вметнах/. Ето, аз например ще си призная открито, че дори да нямах репродуктивен проблем, не бих заченала и родила повече деца, отколкото мога да си позволя да отглеждам сносно. И въобще не мисля, че това е фашистко, или признанието ми е обидно и неуместно дори в този форум. Защото става дума именно за отговорност, а когато става дума за това - търси се рационалността, емоцията просто е неуместна. Иначе и аз искам 10-ина хлапета, ама нито разполагам с дворец, че да ги настаня там, нито съм милионерка, за да си го позволя. Ако си угодя на "искането" просто и на правото ми да го направя /ако природата ми позволяваше/ - значи съм същата, като тези които сега коментираме. Просто и ясно.
Чандра, моля да ме извиниш, не съм имала предвид, че ти си се "изтъпанчила и набиваш" нещо. Копираният от теб цитат от мой пост, визираше разните там шесторки, петорки, "отговорни фактори" и всякакви "правозащитници" не ТЕБ! Моя грешка и недоглеждане е, че както съм го написала и е в пост, който е отговор на твое мнение, наистина изглежда, че на теб лично го казвам. Извинявай за което, наистина не е лично към теб, стилистична и техническа грешка
Ще внимавам повече.
"Авторът" - демек аз
никак не е искал да каже "роми", вместо "родители", уверявам те. Ако съм искала - щях да го кажа, бъди сигурна. Заболяха ме пръстите вече да пиша, че когато говорим за такъв тип хора и тяхното поведение, визирам ВСЕКИ, който прави така и не ми пука дали е циганин, българин, турчин, пакистанец, марсианец ако щете. Не е моя вината, че просто мнозинството хора с такова поведение са именно ромите и щем не щем, все опираме до това да коментираме тях и да дадем пример с тях. Такива са фактите просто, какво да направим? Никой няма преднамерено лошо отношение към тях ей така само заради етноса им, а заради всичко това, което правят /или не правят/ и то не от онзи ден. Ако нямахме безброй поводи да коментираме именно тях - не бихме могли да си ги изсмучем от пръстите и ей така да си "позлобеем" и да ги "понаплюем", просто защото сме нетолерантни расисти и ги мразим наред, само защото са роми.
В предишния си пост ти говореше за децата, а не за родителите им роми /или да не са роми-все тая/, децата им са в институции - все едно родителите от какъв етнос са, поне за мен. Не съм съгласна, че темата се отклонява, като се коментират родителите, а не децата им и мъките им по тези домове. И ще ти кажа защо. Защото въпросните деца не се материализират в тези домове от нищото, а накой ги прави, ражда и ги захвърля там. И съвсем логично е да се коментира източникът, генераторът на това нещастие, а не следствието му. По същество, няма и какво толкова да се коментира за живота и битието на самите деца по тези институции, понеже отдавна е безпределно ясно и известно на всички ни какво е положението им там. Скотско. И колкото повече време прекарат в институция, толкова повече оскотяват и толкова по-трудна и невъзможна става в бъдеще реинтеграцията им в обществото. Та в тази връзка, ще продължа да твърдя, че усилията не трябва да се насочват само в подобряване на условията в институциите, или търсенето на алтернативи на институциите, като приемните семейства да кажем, а в посока на това да се минмизира притока на деца към въпросните места. Иначе, ще си преливаме от пусто в празно, ще роним сълзи пред телевизора, ще цъкаме СМС-и, ще мъкнем по домовете пакети с разни "армагани", които я стигнат я не до самите деца, ако се харесат твърде много на служителките и...батакът си остава непроменен.
Чандра, с риск да те отегча до смърт
, за пореден път ще наблегна на това, защо именно САМО държавата може и има правата и инструментите, да търси решение на тези въпроси. И освен това, едва ли има средноинтелигентен човек, който да не си дава сметка, че никак не е лесно намирането на решения в областта - баш напротив. Просто не съществува политическа система, в която такива въпроси да могат да се решат от отделни граждани, или граждански организации, понеже гражданите не разполагат нито с право на законодателна инициатива, нито пък могат да изземат функциите на изпълнителната власт. Та за това, щем не щем трябва да разчитаме държавата, да проведе нужната политика и да реформира системата, защото никой от нас няма правомощията да го свърши вместо нея. Това е.
Пример, че държавата не прави нищо обаче, затваря си очите и не прилага отдавна съществуващи закони спрямо групата хора, за които говорим има и в твоя пост. Предполагаш, че сексът с малолетни би трябвало да се осъжда и наказва и в България. Правилно предполагаш, че "би трябвало", ама просто не се прави. Отива да ражда момиченцето Х на 13 години примерно и освен телевизионните екипи, които да отразят поредната пикантна новина и "нов рекорд" за най-млада майка, никой друг не се вясва там. Ни социални, ни полиция, ни прокуратира, че да питат и разпитват аджеба това дете кой и как е допуснал да прави секс, родителите му как са се грижили за него, знаели ли са какво става, този дето е направил бебето кой е, къде е, не трябва ли да бъде съден за сексуално насилие над дете...и пр. Никоя от тези родилки-деца не постъпва в болницата с документ за сключен граждански брак, със съгласие на родителите й, че малко от малко поне юридически да има за какво да се захванеш. И аз не съм юрист и карам по спомени, но мисля че дори със съгласието на родителите, можеш да сключиш брак от 16 и нагоре години, когато се водиш непълнолетен, преди това си малолетен и не става дори и мама и тати да са съгласни. Но не гарантирам, че правилно си спомням. Дори и по-рано да е възможно това, пак казвам, че никое от тези деца-родилки няма сключен брак и според законите става дума за секс с малолетна в тези случаи, а никога няма подведени под отговорност лица за тая работа. Ами като е така, кажи ми ти, кое да възпре поне малко подобни практики? И не става въпрос за съдене на непълнолетната майка, а за отговорност за този, който и е направил детето и за родителите й дето са го допуснали. Всъщност, въпросните родители често и с гордост си признават пред ТВ-камерите, че не само са знаели, ами са съдействали да се случи това - малолетната им дъщеря да прави секс. Обяснението е, че са я "омъжили" на 13, понеже при тях така се правело, такава била ромската традиция, рано да ги "женят", като под женитба не се разбира подпис в гражданското, ами консумация на брака в кревата. Иначе казано, говорим си за чиста проба сводничество, което е наказуемо според закона, те си признават, че са го направили, но прокоратурата не се самосезира. Ами аз и ти ли да ги съдим тия Чандра, просто нямаме правомощията да го направим, онези с правомощията се правят на слепи и глухи и крагът се затваря.
Такива и подобни практики се визират, когато твърдим, че се стимулира безхаберното родителство. Когато няколко човека поизтъркат подсъдимата скамейка и после някой нар в затвора. Когато малолетната майка с бебето бъде настанена примерно в държавно звено до навършване на пълнолетие, където да се осигури адекватна грижа за нея и детето и. Там да си завърши образованието, да си отглежда сама детето, да не може междувременно да роди още 3-4, да се работи с психолог, да научи поне занаят...а да видим дали ще продължи масово това правене и раждане на деца от деца.
Сега тя напуска АГ-то с бебето, получва си всички там възможни финансови помощи, продължава да живее в гетото с бебето и на следващата година вече на "зрялата" 14-годишна възраст, постъпва отново в родилното със следващото бебе. Това устройва роднините й Чандра. Те имат още поне 5 щерки, с по няколко деца и всяка от тях си получава държавните подаяния, които поотделно може да не са впечатляваща сума, ама събрани накуп - никак не са малко. И ей по тази схема 20-ина човека, които нямат моите и твоите изисквания за стандарт, си живуркат съвсем прилично за сметка на родените деца, като последните тънат в мизерия и биват отглеждани като плъхчета, не като човечета. Че кой при това положение има стимул да се образова, напъва, работи и пр., като може да лежи в коптора, да прави деца и толкова? Ако им се спре това "кранче" щат не щат - ще се наложи да се поразмърдат малко, да работят, да се самоиздържат, пък като си изкарваш парите с труд и все не ти достигат, да видим дали пак ще правиш 10 деца, или само толкова колкото можеш да гледаш. Сложно, сложно, ама за някои неща - не е чак толкова сложно. Ако фамилията няма финасова изгода от малолетната майка, просто доста момиченца няма да стават майки в детска възраст. Хайде за пълнолетните - трудно да се вземат мерки, но за непълнолетните - държавата има предостатъчно правомощия и власт да ги защити, ако иска. Да, това няма да реши кардинално проблема, но е една стъпка към решаването му и то съвсем законна, възможна, хуманна, стига да има желание от страна на властите да се предприеме.
П.П. Който вече има нужда от преглед при очен лекар - моля да ми пише на ЛС, да поема разходите.
Обширен е въпроса и няма как да се коментира на кратко просто.
Хубава вечер момичета!