0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: До кога/къде ние сме прави?
« Отговор #20 -: Ноември 19, 2010, 17:40:38 pm »
Няма нужда да се извиняваш.
Просто имаме различни мнения. Това е в реда на нещата.
Моята позиция изцяло съвпада с написаното от Чандра, за това няма да пиша дълги постове ...

А и темата наистина се измести много.
*
« Отговор #21 -: Ноември 19, 2010, 18:30:08 pm »
Snegina, няма лошо да има различни мнения - точно напротив, то така става смислен диалог за каквото и да било. А и дето има един израз: "ако всички мислим еднакво - значи никой не мисли достатъчно".  :D Всъщнсост, моите мнения не са кардинално различни от тези на Чандра, просто тя се спира повече на един аспект на даден проблем, а аз на друг аспект на същия проблем.
Поздрави!

П.П. Вече се обърнах с молба към модератор, да разделим нововъзникналата тема тук, от първоначално зададената, понеже е неприятно да става такава бъркотия, а и двата въпроса са интересни. Надявам се скоро да има резултат.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
« Отговор #22 -: Ноември 19, 2010, 19:22:26 pm »
Jbrul, както подчертах в предния ми пост, не съм ромски правозащитник! В професинонален план ми се е налагало да имам вземане-даване с роми, така че смятам горе-долу знам за какво иде реч. Срещала съм и циганка, на която всяко дете е родено в различна държава :) Апропо, актовете за раждане са едни от най-точните следи за това къде и кога е пребивавало дадено ромско семейство :))

Не съм казала, че в България те са били подлагани на стерилизация. Аз не знам за такова нещо, въпреки че и да е имало, едва ли е щяло да се знае официално. Но да приемем, че не е имало. Както знаем, това обаче са номадски племена :) и бродят по Европа повече от другите. Така че ако примерно в Чехия е имало стерилизация или се говори, че е имало, сигурно и нашето племе знае...Ако се спомняте, когато бяха хванати български роми да продават бебета във Франция, имаше замесени и френски роми. Сегашното експулсиране на нашите от Франция също показа, че са пребивавали на едни и същи или съседни паркинги и терени. Те се сдушават и граници много много не важат. Имат си своя организация на живота, доста различаваща се от тази на другите европейци примерно, както знаем имат си и свой съд Мешере, от който повече се страхуват отколкото от държавния съд, където и невинен брат може да влезе в затвора, ако семейството е преценило, че има повече нужда от виновния...Това исках да подчертая, че нещата не са само примитив, а нещо по-сложно и трайно залегнало. И само ограмотяване и нормална превенция едва ли ще помогнат...

За съществуването на фондации и НПО, които ядат на гърба на циганите и други малцинствени групи и имат полза от разразяване на етнически конфликти, съм съгласна.

Колкото до стерилизацията...както сме тръгнали, ще стигнем до историческия пример, който поне всички го знаем – че нацистите са стерилизирали хората с увреждания. Именно с цел да не се раждат „недостойни” хора и да трябва да са на гърба на държавата. И циганите са поизбили...Не знам дали това е начина наистина?!

Мисля, че проблемът наистина е сложен, но едва ли ще го разрешим в тази тема, която май имаше друга цел :)

А въпросът за качествения живот също е доста философски и сигурно изисква цяла тема...Всъщност може ли да сме сигурни във всички случаи, че ще осигурим качествен живот на децата си? С това не искам да кажа, че циганките трябва да раждат по 10 и да ги хвърлят по кофите, а просто че всичко може да бъде разглеждано под различен ъгъл и че всеки си има своята истина...

И за да не се разберем погрешно, съгласна съм, за необходимостта от лична отговорност у всеки.

Исках да попитам Хермиона за „старите моми”, които беше споменала в единия си пост, но виждам, че май съм закъсняла...Защото „стари моми” според мен е не по-малко обиждащо от „ялови”, ама нейсе... :) Исках само да попитам от колко години нагоре са стари моми? И има ли стари ергени? :))
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #23 -: Ноември 19, 2010, 19:37:03 pm »
Хермиона няма какво да я питаме, изнесе се... :lol: Четох я в друга тема, където тя сподели, че вече има едно дете, заченато без проблеми. Стерилитета й е вторичен. С риск да разбуня духовете по една друга тема, все пак ще кажа, че е пределно ясно защо тя се изказва така. Ми не знае жената що е да се бориш да станеш родител изобщо...за първи път. Съжалявам, но колкото и някой да ми твърди, че нямало разлика дали за първо или за второ дете се бориш, не мога да се съглася. Не може да няма разлика просто :?
По другия въпрос - викам да спрем да се правим на две и половина, защото всички много добре разбраха какво се опитваме да кажем двете с Jbrul.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #24 -: Ноември 19, 2010, 21:07:25 pm »
Сикс, JBrul, разбрах ви. Но "сценариста" в мен се разбунтува. Значи след 3-тото живо и здраво дете тази жена се подложи на доброволна стерилизация с цел да осигури по-добър живот на децата си...И вземе, че поради някакви форсмажорни обстоятелства: земетресение, катастрофа, сериен убиец, да не продължавам с развинтената си фантазия,  :( ги загуби. Мисля, че има по-хуманни начини една жена да ограничи имането на повече деца. Още повече, че на мен ми идва вповече, защото аз се боря поне за едно.
Сега да питам: ако детето е настанено на пълна държавна издръжка, родителите му получават ли помощи? Освен това в Семейния кодекс има текстове за осиновяване без съгласието на родителя (чл. 93). Друг е въпросът какви корективи и мерки трябва да се предприемат от институциите.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
« Отговор #25 -: Ноември 19, 2010, 21:40:36 pm »
rtfrtf, в едноседмичен срок Директора на институцията е длъжен да уведоми социалните и НОИ че еди-кое си дете с ЕГН ... е настанено на пълна държавна издражка от едикоя си дата. От тази дата се спират семейните надбавки за това дете, т.е. ако има други деца в семейството за тях майката си получава детските, ако кандидатства за помощи, коефициетът й се определя спрямо непълнолетните деца, които живеят в семейството й. От 6-7 години настаняването в дом става само и единствено със Заповед от Отдел Закрила на детето по местоживеене на детето или спешно настаняване тип Полицейска закрила. Дано съм била изчерпателна, така че помощите се спират още със издаването на заповедта.

Колкото до стерилизацията.... лично за мен тази идея е безумна и граничи с фашизъм ... с извинение

Jbrul, права си че всяко дете има право на достоен и качествен живот, въпроса е там, че в домовете получават по-качествен и по-достоен живот отколкото в семействата си.
Има във морето на детските игри бисерче, което ни прави по–добри!
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #26 -: Ноември 19, 2010, 22:01:10 pm »
Rtfrtf, не става дума за семейства, които си гледат децата, колкото и да са на брой, вкъщи, а за тези, които ги раждат безразборно и ги захвърлят по домовете. Може и да звучи малко крайно, но ако това ще накара този контингент да спре да пълни домовете, съм съгласна. Също толкова брутално и фашистко е да раждаш по тоалетните, да си захвърляш бебето в боклука или да го малтретираш и осакатяваш с цел по-лесно да проси и прочее и прочее издеватеслва, всички ги знаем. Само че защо никой не смята, че подобни изстъпления са фашистки? Нека гледаме реално на нещата.
С новите промени в Семейния кодекс, мисля, че възможността разни индивиди да си изоставят децата в институция, без да се отказват от родителски права, доста понамаля. Дано съм права, защото дете, чиито родители не са се отказали от права, не подлежи на осиновяване, а майката може да си го взима и връща, когато й скимне и вероятно си взима съответните помощи за целта. Може и да бъркам, не се ангажирам с достоверност на информацията.
По въпроса дали живота в дом е по-добър от този с родители, на които не им пука за тях можем да поспорим. И в двата случая не е за предпочитане и целта е да не се стига изобщо дотам.
Пак казвам, има начин да се повлияе на всичко това - като им се спрат облагите и ползите на такива "родители". Друг е въпросът, че както Jbrul вече отбеляза, това не е изгодно за някои.
Anitza, съгласна съм, че си имаат някои етнически и традиционни особености, но основното е, че те са си просто такива - примитиви. Пак ще сравня с евреите. Едва ли има етнос, който да е бил по-преследван и дискриминиран, както и подлаган на геноцид. Но те не се държат като ромите, нали? Напротив, те са един цивилизован, високо образован народ, който дори и държава си направи. Значи не е до историческа обремененост, а до мозъчен потенциал.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
« Отговор #27 -: Ноември 19, 2010, 22:04:52 pm »
Благодаря на Сигнус , за играчката която си отвори да разделя темите и да мести постове!  :D
Мисля, че така ще е по-удобно и прегледно за всички, които имат мнение по въпроса, а и да не превръщаме форума в батак и мешавица.

anitza Няма лошо да си ромски, или какъвто и да било правозащитник. Правата на всеки и от всякакъв вид трябва да се спазват и бранят, така е цивилизовано и редно. Никой тук, включително и аз не призовава към нарушаване на права.
Говорим за това, че права - без задължения няма и не може да има. Не и в едно нормално общество, каквото се натискаме да бъдем уж. Не мислиш ли? Също така е недопустимо, спазването на правата на един, да водят до директното нарушаване на правата на друг, особено ако този "друг" е беззащитно дете.

Това се опитвам да обясня от самото начало и sixsens - също. И ако визирам заглавието на "новата" тема, ще цитирам отново по смисъл sixsens. Когато се каже, че срещу това безхаберие трябва да се вземат мерки най-после, не ства въпрос за репресии, дискриминация, и нарушаване на права. Става въпрос за отнемане на привилегии, които дадена група хора имат за сметка на всички останали хора в едно общество и за сметка на собствените си деца и тяхното бъдеще.

Наясно съм с чергарските традиции на ромския етнос и с другите им специфики в битово-културен аспект, но ничии племенни и етнически традиции - не могат да бъдат оправдание и извинение за практики, далечни от обществото и законите на страната, която в момента въпросните населяват и чиито граждани са. По тази логика, ако утре се засели тука едно малцинство от Африка, при което "традицията повелява" момиченцата да бъдат обрязвани /т.е. да им се отстрани клиторът/ - какво правим? Опитваме всячески да пресечем подобна практика и да спасим децата от подобна участ, или почваме да точим дълбоки "философски" размисли, как тези от незнам колко хиляди години правели така и видиш ли нямаме право да им се бъркаме в традициите, понеже им нарушаваме правата, пък и в крайна сметка децата са си техни и те си решават ли?

Хайде да спрем да се правим на "по-католици от папата" все пак. Една от многото причини и на институционално ниво, да не се намира решение на тези проблеми е точно ей това "точене на локуми" и "мъкнене на вода от 9 кладенеца", поради какви "дълбоки" и "страшно важни" причини и обстоятелства, някой си не може да бъде накаран малко от малко да живее според обществените правила и според законите на страната. И това видите ли е насилие и издевателство над този някой, та едва ли не геноцид. Айде стига!
Всеки етнос има гарантираното право, да си пази фолклорните традиции, да изповядва каквато си иска религия, да празнува каквито си ще празници и никой не посяга на това. Но да се вдигат безсилно рамене, когато някой се отдава на практики открито противоречащи на всякакви закони, здрав разум и цивилизованост в държава в ЕС, през 21 век, понеже такава била "традицията на племето"...ако не беше тъжно, щеше да е много смешно наистина.

Колкото до стерилизацията, мисля че си достатъчно интелигентен човек и съвсем правилно си разбрала употребата на думата "стерилизация", придружена с "доброволна" в хипотетичния пример, който дадох, как би могло да се търси някакво решение на проблема с безкрайното и безхаберно раждане на деца. Първо не става въпрос за насилие, второ не става въпрос за етноси, там написах ЖЕНА, трето не става въпрос някой изобщо да няма деца, а да има вече няколко живи и здрави. Т.е. може да има и още 5 увредени заедно с тях, а чак след третото здраво дете да му се ПРЕДЛОЖИ такава опция. Пък той ако иска нали... Та Хитлер, евреите, и политиката "за чистата раса" в случая, звучат като пикантно сравнение, но никак не е реалистично и коректно.  :wink:

Не можем да сме сигурни, че във всички случаи ще осигурим качествен живот на децата си. Но никоя от нас не би тръгнала да ражда поредното, ако вече има няколко и тъне в мизерия и ОЧЕВИДНО не може да осигури физическото оцеляване на тези дето вече ги е родила, че да роди още едно, две, пет. Ей там е "тънката" разлика. Въпросът за това кой живот е качествен е философски, ако сме в литературен клуб, или философски клуб, че да си чешем езиците. И за да не казва някой, че е е "философски въпрос и зависи от ъгъла и гледната точка", дали едно дете живеещо на сметището, лишено от достъп до образование, насилено сексуално в детска възраст, или зарязано в институция от неебателните си "родители" има качествен, или некачествен живот - в света отдавна има изработени критерии и стандарти, които да определят тези неща. Както и куп закони и конвенции, които да следят подобни "философски" въпроси, повечето от които сме ратифицирали и са закони и в нашата държава.

rtfrtf Разбирам мисълта ти и на мен ми мина естествено. И сама разбираш, че даденият пример е просто пример "на прима виста" и аз нямам властта да въведа подобна практика. Спокойно. Всички сме чувствителни на тема стерилитет тука и то по обективни причини и всяка реплика доброволно да бъдем такива скандализира, ако не опитаме да погледнем извън себе си в случая. И никак не твърдя, че баш това е решението, моля ви се, не съм се самозабравила и не съм луда...просто си говорим.
Естествено, че има по-хуманни начини да не раждаш 'мнайсто дете за което не можеш да се грижиш - презерватив, противозачатъчни, спирала...еми явно някои хора не ги кефи по-хуманния начин, иначе да го ползваха си мисля.  :? Точно ние тук, които не сме "забременели от въздуха" и сме осъзнали по трудния начин, че едно дете наистина е "подарък от съдбата", би трябвало да сме най-нетърпими към безхаберното отноешние на онези, които просто имат късмета да могат да раждат безгрижно и безконечно. В крайна сметка, раждането на деца не е самоцел, а да бъде вид бизнес и метод за съществуване за сметка на родените деца - съвсем не го приемам.

Ето ви една тема за размисъл на кого и за какво да съчувстваме.
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=622445&audio_id=67751
За тези, които имат по-здрави нерви - сайтът на НОВА и повторението на новините. И за съжаление, случаят не е прецедент.
« Последна редакция: Ноември 19, 2010, 23:19:10 pm от Jbrul »

*
« Отговор #28 -: Ноември 20, 2010, 12:43:50 pm »
Jbrul, разбирам какво искаш да кажеш. За ромски правозащитник – наистина не съм, въпреки че бих могла професионално. Но не съм го избрала именно защото в някои неща разбиранията ми са близки до твоите – за разпалването на етнически напрежения, за хилядата фондации, които цоцат на гърба на тези, за които нещата не се променят на практика и т.н. и т.н.

Но просто според мен идеите за стерилизация не са съвсем реалистични и ми напомниха леко размахванията по някои други форуми как трябва циганите да ги изгоним в Индия, циганите на сапун, да ги кастрираме и прочее...Та това ме навява на мисъл за разтоварване на нервите, но не за рационални идеи.

Колкото до конвенциите, които България е подписала, те на практика по-скоро увеличават правата на малцинствата, отколкото да ни дават права да ограничаване ражданията. Защото държавата е тази, която трябва да осигури качествен живот според конвенциите. Друг е въпросът коя държава колко и как го прави.

За мен наистина нещата на са САМО примитив, а си има наслагвания, които правят проблема още по-труден за разрешаване, особено в наши дни и в актуалната ситуация на България в ЕС.

И за да не говорим голословно за захвърлените деца, ето статистиката на Агенцията за социално подпомагане за децата в домовете :

ВИД ИНСТИТУЦИЯ   ОБЩ БРОЙ   НАСТАНЕ
НИ ДЕЦА
1   ДОМОВЕ ЗА МЕДИКО-СОЦИАЛНИ ГРИЖИ ЗА ДЕЦА  НА ВЪЗРАСТ ОТ 0-3 ГОДИНИ   32   2421 ДЕЦА
2   ДОМОВЕ ЗА ДЕЦА, ЛИШЕНИ ОТ РОДИТЕЛСКА ГРИЖА ОТ 3 ДО 18 ГОДИНИ   80   3770 ДЕЦА
3   ДОМОВЕ ЗА ДЕЦА С УМСТВЕНА ИЗОСТАНАЛОСТ И ДОМ ЗА ДЕЦА С ФИЗИЧЕСКИ УВРЕЖДАНИЯ   24 + 1   1386 ДЕЦА

137   7 587 ДЕЦА

Б. ГОДИШНО СРЕДСТВАТА ЗА ИЗДРЪЖКА НА ЕДНО ДЕТЕ ВЪЗЛИЗАТ НА:

ВИД ИНСТИТУЦИЯ   СТАНДАРТ ЗА 1 ДЕТЕ
1   ДОМОВЕ ЗА МЕДИКО-СОЦИАЛНИ ГРИЖИ ЗА ДЕЦА  НА ВЪЗРАСТ ОТ 0-3 ГОДИНИ   6 585 ЛВ.
2   ДОМОВЕ ЗА ДЕЦА, ЛИШЕНИ ОТ РОДИТЕЛСКА ГРИЖА ОТ 3 ДО 18 ГОДИНИ   6 710 ЛВ.
3   ДОМОВЕ ЗА ДЕЦА С УМСТВЕНА ИЗОСТАНАЛОСТ И ДОМ ЗА ДЕЦА С ФИЗИЧЕСКИ УВРЕЖДАНИЯ   7 640 ЛВ.

В. ОБЩО ГОДИШНА ИЗДРЪЖКА ЗА 2009Г.:
1.   ДОМОВЕ ЗА МЕДИКО-СОЦИАЛНИ ГРИЖИ ЗА ДЕЦА НА ВЪЗРАСТ – 28 754 356 ЛВ.;
2.   ДОМОВЕ ЗА ДЕЦА, ЛИШЕНИ ОТ РОДИТЕЛСКА ГРИЖА- 37 137 000 ЛВ.;
3.   ДОМОВЕ ЗА ДЕЦА С УМСТВЕНА ИЗОСТАНАЛОСТ И ДОМ ЗА ДЕЦА С ФИЗИЧЕСКИ УВРЕЖДАНИЯ - 12 468 500

ВИД ИНСТИТУЦИЯ   ГОДИШНА ИЗДРЪЖКА
1   ДОМОВЕ ЗА МЕДИКО-СОЦИАЛНИ ГРИЖИ ЗА ДЕЦА  НА ВЪЗРАСТ ОТ 0-3 ГОДИНИ   28 754 356 ЛВ.
2   ДОМОВЕ ЗА ДЕЦА, ЛИШЕНИ ОТ РОДИТЕЛСКА ГРИЖА ОТ 3 ДО 18 ГОДИНИ   37 137 000 ЛВ.
3   ДОМОВЕ ЗА ДЕЦА С УМСТВЕНА ИЗОСТАНАЛОСТ И ДОМ ЗА ДЕЦА С ФИЗИЧЕСКИ УВРЕЖДАНИЯ   12 468 500 ЛВ.
6   ОБЩО   78 359 856ЛВ.

В ДОПЪЛНЕНИЕ КЪМ БЮДЖЕТНАТА СУБСИДИЯ, ДАРЕНИЯТА В ПАРИ И НАТУРА САМО ЗА СПЕЦИАЛИЗИРАНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ЗА 2008 Г. СА В РАЗМЕР НА  5 743 426 ЛВ., КАТО ДОМОВЕТЕ ЗА МЕДИКО-СОЦИАЛНИ ГРИЖИ ЗА ДЕЦА  СА ПОЛУЧИЛИ 1 711 609 ЛВ.; ДОМОВЕ ЗА ДЕЦА, ЛИШЕНИ ОТ РОДИТЕЛСКА ГРИЖА ОТ 3 ДО 18 ГОДИНИ  - 2 520 770 ЛВ. И ДОМОВЕ ЗА ДЕЦА С УМСТВЕНА ИЗОСТАНАЛОСТ И ДОМ ЗА ДЕЦА С ФИЗИЧЕСКИ УВРЕЖДАНИЯ – 1 511 047 ЛВ.   

http://www.asp.government.bg/ASP_Files/APP/Vizia%20deinstitucionalizacia%20final%20draft(1).doc

Между впрочем, за тези, които се интересуват, на страницата на АСП има и други данни (доколко са верни е друг въпрос!). Има и регистъра на доставчиците на социални услуги – също фондации и НПО, които сега започват да изземват един вид функциите на домовете. Те също получават субсидии и работят по проекти на УНИЦЕФ и т.н. и докога ще работят, дали докато свърши проекта и парите, отпускани по него или ще намерят начин да предоставят услуги и по-нататък, е пак интересен въпрос...

А се оказва, че домове все пак има и в другите държави, макар и не във вида им като в България. И че България прави пилотно/експериментално затваряне, което ако стане, ще се ползва като пример и от другите държави.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=677610
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=611896

За мен е интересен въпросът дали ако бум-тряс се затворят домовете, та проблемът е решен?

Да, пак опираме до личната отговорност, Jbrul, съгласна съм. Но какво се прави реално в тази връзка? И какво може да се направи без да залитаме нито в сълзливи съчувствия със събиране на СМС, нито с идеи за стерилизация, защото за доброволна явно няма желаещи от групата на безотговорните родители :)

Аз лично нямам рецепта, но ако разговорът тук си заслужава, то може би ще е точно в посоката да се намерят добри и рационални идеи.

Интересно е, че в сайт за Зачатие си говорим за ограничаване на зачатията !:)
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Докога ще толерираме безхаберните "роди
« Отговор #29 -: Ноември 20, 2010, 12:56:05 pm »
Лично аз (!) не съм убедена в ползата от обсъждането на тези въпроси и съответно от разделянето на темата...  но ще пиша, за да поясня виждането си...

И на фона на това, някой ми се изтъпанчва някъде и почва да ми "набива", как аз съм лоша и агресивна, защото не намирам за нормално едни хора да са отговорни и работещи, а други да паразитират и да причиняват нещастие и да съсипват живота на собствените си деца? И не само това, ами защо имам против дори част от дохода ми да отива за стимулирането на подобни почини.

По мое мнение е пресилено да се каже, че съм "набивала" на някого нещо...  :? Просто споделих мисли на глас... Може би не беше много удачно,... но си го позволих едва, след като Лидия спомена, че въпросът е трудно решим (нещо логично, с което и аз съм много съгласна), а последваха откровени нападки, примерно:

Като си толкова толерантна към ромите и искаш ти да им плащаш безхаберията, вземи си ги осинови всичките и си се грижи за тях… ...вие не искате да четете и да мислите, ами повече ви харесва да се правите на милосърдни защитници на горките роми... Много е лесно зад монитора да се правим на божи кравички... защо никога не наричаме нещата с истинските им имена?... Аз поне си напъвам мозъка да мисля...

Sixsens, не влагам нищо лично, просто давам пример... Ако не беше ти, друг щеше да напише същото – в дискусии по тези въпроси почти винаги се стига до подобни реплики... и точно това ме предизвика да пиша...

Не сте ли забелязвали, че у нас каквито и теми да се обсъждат, често се стига до разискване на проблема с циганите... И обикновено се почва с: "Нека си го кажем направо"... - а не съм забелязала, някой някога да е имал проблем с директната формулировка... В случая единственото завоалиране всъщност е заглавието на темата: "Докога ще толерираме безхаберните "родители"?" :wink: ("РО" - какво?  "ро-дители"? а може би авторът е искал да каже "ро-ми"...  :lol:)

В предишния си пост умишлено писах за децата, а не за родителите роми (с оглед на това, че се отклоняваме твърде много от темата), но сега ще скицирам набързо виждането си...

Както обикновено обвиняваме държавата, че не си върши работата и хич не ни хрумва, че може и да не е толкова лесно намирането на решения...  Предлагаме с размах разни варианти, но нека помислим...
(*Извинете ме много за неудобството при четене, но ми беше най-лесно да разкажа с цитати... )

Фактът, че 13-14 годишни деца раждат е следствие на секс с непълнолетни, даже малолетни, което според законите на България, а и на Европа е престъпление

→ Не съм юрист и ми е мътна темата, но... Секс с малолетни предполагам, че се осъжда и у нас... Доколкото ми е известно обаче, в България (а и в други европейски държави) е позволено сключването на брак и преди пълнолетие, но със съгласието на родителите... Не съм чувала и в Европа за осъдена непълнолетна майка…

Цитат
... Когато подобни индивиди започнат да влизат в затвора [...] Ето така се решават проблемите...

→ Нали си представяш, че ако се увеличат присъдите, тогава пък ще сме вбесени от факта, че трябва да храним същите и там, по затворите? И без това затворите ни са пълни предимно с ромско население...

Ирония, но точно преди седмица чух "от кухнята" и за следния абсурден проблем у нас – в затворите ни нямало места (!)  :? ...и по тази причина хора с вече издадени присъди чакали с месеци някой да напусне затвора, за да влязат те...  8) 8O

Цитат
…когато държавата /пак натъртвам на държавата, не ние/ спре да им изплаща помощи след амнайстото чаве и амнайсет години на нито ден положен труд в тая страна.. [...] Ето така се решават проблемите...

→ JEYMI много точно е описала, че не се изплащат помощи след като децата на циганките попаднат в домовете...

Цитат
ТЕ СА ТЕЗИ, КОИТО НЕ ИСКАТ ДА СЕ ИНТЕГРИРАТ. Разберете го най-после. Французите го разбраха, Холандците го разбраха, цяла Европа го разбра, само вие не можете. Били ги гонили... А защо са ги гонили? Сигурно си има причина, нали?

→ Не разбирам, какво общо има това и защо даваме примери с Европа – Европа не е изгонила гражданите на своите си държави роми, напротив... Да оставим настрана, че сме чували за много българи в чужбина, които "се редят по опашките за помощи" и тях също никой не е изпъдил...  (представям си как бихме изглеждали ние, ако у нас се редяха чужденци за соц. помощи...)

Цитат
И стига с тия митове и легенди, че видите ли, ние не искаме да интегрираме горките роми. ТЕ СА ТЕЗИ, КОИТО НЕ ИСКАТ ДА СЕ ИНТЕГРИРАТ.
… на базата на общата си култура...българските власти да са провеждали политика на геноцид и да са тероризирали хора, обитаващи територията ни, на база етническа принадлежност - не ми е известно. /изключвам Възродителния процес и пр. политически изцепки, те са в друга категория просто/

→ Точно тези "политически изцепки" са много важни всъщност, защото социалния фактор играе огромна роля при интеграцията...
В България по социалистическо време се създадоха "гетата" – кварталите, в които живеят циганите и така с политически инструменти дори и неумишлено се е попречило на интеграцията и се е спомогнало разделението... Вижте опита от чужбина. Нима в Америка цветнокожите, които живеят по подобен на нашите цигани начин, не са напастта за обществото – престъпни, мързеливи, алкохолици и наркомани... Бял не препарва през негърските квартали... Тук не е по-различно...

Какво пречи, на една жена родила примерно три живи и здрави деца, да се предложи доброволна стерилизация, само ако тя ИСКА и е СЪГЛАСНА, срещу някакъв "бонус" от страна на държавата за подобно решение? И не бонус, като "на ти 5000лв., че да ти отрежем тръбите".  :? А примерно отстъпки от данъци и осигуровки, преференции при закупуване на общинско жилище, получаване на кредит, повишаване на детски добавки за вече родените деца до тяхното пълнолетие...разни финансови благини, които са по-дългосрочни и няма да идат в първата кръчма за ракия...

→ Оставяйки настрана всички аргументи "против", изброени по-горе, това също е трудно реализуемо. В момента толкова се тръби, че циганите имали привилегии, въпреки че те всъщност вземат помощи, на които имат право всички социално слаби в България и които наистина са мизерни. Рядко българин ще поеме тежкия "поход" по институциите, за да стигне до някакви 20-30-50лв... Но представете си какво ще стане, ако наистина  на ромското население се дадат данъчни облекчения или ако те се подпомогнат с жилища?

Има и един друг аспект. Ще цитирам отпит от друга държава. В Индия, например, преди години правителството, за да намали прираста на населението, направо подаряваше жилища на семействата с по едно и две деца, които са готови да се стерилизират… Нали знаете, че там много от бедните живеят по слаймовете, в теникиени колибки… Е, не е бил успешен този проект. Хората не са се съгласявали на тази манипулация... Факт...

Ще спра дотук с темата, защото наистина е горчива... А примера с африканците, за да докажем, че трябва да се справяме с "примитива" ми дойде в повече...

Цитат
Ето ви една тема за размисъл на кого и за какво да съчувстваме.
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=622445&audio_id=67751

Jbrul, благодаря за статията! Според мене новата кампания за закриване на домовете в кратки срокове ще доведе след себе си и други затруднения. В момента при деинституционализирането на децата основен приоритет е поощряване на приемната грижа (не осиновяването) и реинтеграцията. Не знам дали сте чели, но деца, настанени при приемни родители, не се предлагат автоматично за осиновяване. За тях ще отговаря социален работник, който ще преценя, дали е в интерес на детето, то да бъде осиновено или не… (Отново човешкия фактор...  :?)

И аз ще ви пусна линк към статия за размисъл. В нея след описаната история на приемния родител Султана Фотева има интервю с г-н Ханс Ордуинг. То ме впечатли. Прочетете го – това е едно обрано мнение на страничен наблюдател…
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=677610
« Последна редакция: Ноември 20, 2010, 13:38:24 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
« Отговор #30 -: Ноември 20, 2010, 16:48:52 pm »
Момичета, първо за да изчерпя възмутителната тема за "доброволна стерилизация".
"Идеята" вметнах, в отговор на чуденето и на други потребители какво БИ могло реално да се направи по дадени въпроси. Което ще рече, че това е просто един възможен вариант, не единствен, нито пък най-добър. И всъщност ми се искаше да наблегна там на друго. Възможността, ако се "самоограничиш" ДОБРОВОЛНО да имаш по-малко деца, държавата да ти помогне с множество мерки, именно в посока реална интеграция в обществото на теб и семейството ти. Нямам предвид изобщо самоцелно и варварско лишаване на когото и да било от възможността да бъде родител повече от Х-броя пъти.
Много по-лесно би било, да се настани примерно в общинско жилище едно 5-членно семейство, на което да се предоставят множество социални привилегии, неизразяващи се в пари в брой и същите социални привилегии да са обвързани с някакви задължения на родителите, свързани с децата им. Тези родители да бъдат привлечени към програми за квалификация, да бъдат устроени на прилична работа, децата им да обитават нормална жизнена среда, да ходят на училище, когато му дойде времето тези деца да бъдат подпомогнати пак от държавата, ако желаят да учат след 8-и клас, или дай Боже след гимназия... Да им бъдат предоставени и куп други услуги, като консултатнт, който би могъл да ги насочи какво да учат и работят, според личните им възможности и желания. Да бъдат настанявани в жилища и райони, където няма компактно ромско население /когато въпросните са конкретно роми/ и така да бъдат повлияни позитивно и от средата, която обитават. И когато се извъртят едно, или две поколения, живеещи по такъв начин, отгледат деца живяли не в гетото, а като норамлни хора в 21 век...ами самите те едва ли ще искат да се върнат назад към бита, който имат към момента. Съвсем различен е светогледа на вече порасналото дете живяло в гетото и на това живяло по начина по, който споменавам.
Обаче, ако едно семейство има 10 деца и от тях половината вече имат свои деца и са малолетни родители - няма какво да си правим илюзията, че подобни социални мерки са приложими. Чисто технически погледнато, какво аджеба жилище като размери и издръжка да им предостави държавата? То такова просто няма, освен тризонета на някой софийски баровец.  :lol: Или ако държавата иска да помогне на тези хора да си закупят собствено жилище - какви пари би струвало нещо с нужната площ? Заради тези причини споменах опцията "доброволна стерилизация", не защото мразя ромите, или който и да било социално слаб гражданин, все едно от какъв етнос и ме друсат фашизоидни страсти  :?
Разбирам, че е по-удобно да се "хванем за думата" и да забием в етично-философски размисли, при споменаването на подобна крайна мярка. Но в случая, думите бяха извадени от контекста им и никоя не коментира, защо са казани и какво е казано около и във връзка с тях. Хитлер, та Хитлер. Ми ОК, хайде Хитлер да съм :)
Да anitza , в крайна сметка винаги опираме до личната отговорност. Точно за това, когато някой е доказал, че таква просто му липсва, се налага /все едно в каква област/ да го приучаваш, или дори принуждаваш да бъде отговорен. Примерно пияните шофьори. Като те хванат да караш пиян, те карат да общаеш, че "повече няма да правиш така", или следват санкции и "дисциплиниращи мерки"? Когато си безотговорен към собственото си потомство, трябва да те моли и убеждава някой да се промениш, или да те накара по някакъв начин да поемеш отговорност, да вложиш мисъл и грижа за децата си? Когато си родил няколко деца, а и себе си не можеш да гледаш дори, трябва да те поощрят да родиш още толкова и тях да не гледаш, или да се търси вариант да те накарат да си поемеш отговорността към собствените деца и да ти бъде оказана всякаква помощ именно в тази насока? Не да те поощрят да родиш още толкова и да ги натресеш на същия хал.
Така, или иначе няма смисъл това точно да го обсъждам повече, нито зависи от мен, нито ще се случи, нито лично аз съм убедена, че това е правилното решение, или изобщо някакво решение, че да тръгна да защитавам "правотата му", която е спорна по принцип и това ми е пределно ясно. Със същия успех, можем да влезем в пререкания "за и против абортите" и всякакви подобни нерешими открай време въпроси. Та от мен - толкова по тази тема точно.

anitza Погледнато отгоре-отгоре, наистина изглежда абсурдно точно във форума на Зачатие, да си говорим за "ограничаване на зачатията", при това целенасочено такова. Позволи ми едно уточнение, поне що се отнася до личното ми говорене на тази тема. Основният разговор, поне за мен е за децата и как тези деца да не попадат в домове, или да изпадат в положението на момиченцето от статията, която пейстнах в предния си пост. Всички тук, дълго сме чакали, за да видим заветните две чертички и аз примерно съм от щастливките, които доживяха да ги видят само след 5 години очакване, при това без нужда от АРТ. Другите бременни и вече родили момичета са чакали много повече и са минали през какви ли не перипетии, за да гушнат децата си. За съжаление, още много все още чакат и ходят по мъките и не знаят дали ще дочакт изобщо бебе. И мисля, че точно за това ние, дори повече от другите жени, осъзнаваме каква ценност е едно дете и, че то освен радост е огромна отговорност. То те задължава да направиш и невъзможното, за да му осигуриш добър живот и бъдеще, не стига само да го заченеш и родиш и едва ли някоя от вас би възразила точно по този въпрос. А тук коментираме именно "обратната страна" на монетата - да можеш да имаш дете, но да си абсолютно безхаберен и често жесток към него. Коментираме и как това може да се промени, да се предотврати случването му в такива огромни мащаби и да, в един момент е логично да изплува и отказа от зачатие, в името на това, да не се раждат и погубват невинни души. Не мисля, че има нещо скандално и неуместно да се спомене и това /извън прословутия пример, който вметнах/. Ето, аз например ще си призная открито, че дори да нямах репродуктивен проблем, не бих заченала и родила повече деца, отколкото мога да си позволя да отглеждам сносно. И въобще не мисля, че това е фашистко, или признанието ми е обидно и неуместно дори в този форум. Защото става дума именно за отговорност, а когато става дума за това - търси се рационалността, емоцията просто е неуместна. Иначе и аз искам 10-ина хлапета, ама нито разполагам с дворец, че да ги настаня там, нито съм милионерка, за да си го позволя. Ако си угодя на "искането" просто и на правото ми да го направя /ако природата ми позволяваше/ - значи съм същата, като тези които сега коментираме. Просто и ясно.

Чандра, моля да ме извиниш, не съм имала предвид, че ти си се "изтъпанчила и набиваш" нещо. Копираният от теб цитат от мой пост, визираше разните там шесторки, петорки, "отговорни фактори" и всякакви "правозащитници" не ТЕБ! Моя грешка и недоглеждане е, че както съм го написала и е в пост, който е отговор на твое мнение, наистина изглежда, че на теб лично го казвам. Извинявай за което, наистина не е лично към теб, стилистична и техническа грешка  :oops: Ще внимавам повече.
"Авторът" - демек аз  :lol: никак не е искал да каже "роми", вместо "родители", уверявам те. Ако съм искала - щях да го кажа, бъди сигурна. Заболяха ме пръстите вече да пиша, че когато говорим за такъв тип хора и тяхното поведение, визирам ВСЕКИ, който прави така и не ми пука дали е циганин, българин, турчин, пакистанец, марсианец ако щете. Не е моя вината, че просто мнозинството хора с такова поведение са именно ромите и щем не щем, все опираме до това да коментираме тях и да дадем пример с тях. Такива са фактите просто, какво да направим? Никой няма преднамерено лошо отношение към тях ей така само заради етноса им, а заради всичко това, което правят /или не правят/ и то не от онзи ден. Ако нямахме безброй поводи да коментираме именно тях - не бихме могли да си ги изсмучем от пръстите и ей така да си "позлобеем" и да ги "понаплюем", просто защото сме нетолерантни расисти и ги мразим наред, само защото са роми.

В предишния си пост ти говореше за децата, а не за родителите им роми /или да не са роми-все тая/, децата им са в институции - все едно родителите от какъв етнос са, поне за мен. Не съм съгласна, че темата се отклонява, като се коментират родителите, а не децата им и мъките им по тези домове. И ще ти кажа защо. Защото въпросните деца не се материализират в тези домове от нищото, а накой ги прави, ражда и ги захвърля там. И съвсем логично е да се коментира източникът, генераторът на това нещастие, а не следствието му. По същество, няма и какво толкова да се коментира за живота и битието на самите деца по тези институции, понеже отдавна е безпределно ясно и известно на всички ни какво е положението им там. Скотско. И колкото повече време прекарат в институция, толкова повече оскотяват и толкова по-трудна и невъзможна става в бъдеще реинтеграцията им в обществото. Та в тази връзка, ще продължа да твърдя, че усилията не трябва да се насочват само в подобряване на условията в институциите, или търсенето на алтернативи на институциите, като приемните семейства да кажем, а в посока на това да се минмизира притока на деца към въпросните места. Иначе, ще си преливаме от пусто в празно, ще роним сълзи пред телевизора, ще цъкаме СМС-и, ще мъкнем по домовете пакети с разни "армагани", които я стигнат я не до самите деца, ако се харесат твърде много на служителките и...батакът си остава непроменен.

Чандра, с риск да те отегча до смърт  :lol: , за пореден път ще наблегна на това, защо именно САМО държавата може и има правата и инструментите, да търси решение на тези въпроси. И освен това, едва ли има средноинтелигентен човек, който да не си дава сметка, че никак не е лесно намирането на решения в областта - баш напротив. Просто не съществува политическа система, в която такива въпроси да могат да се решат от отделни граждани, или граждански организации, понеже гражданите не разполагат нито с право на законодателна инициатива, нито пък могат да изземат функциите на изпълнителната власт. Та за това, щем не щем трябва да разчитаме държавата, да проведе нужната политика и да реформира системата, защото никой от нас няма правомощията да го свърши вместо нея. Това е.

Пример, че държавата не прави нищо обаче, затваря си очите и не прилага отдавна съществуващи закони спрямо групата хора, за които говорим има и в твоя пост. Предполагаш, че сексът с малолетни би трябвало да се осъжда и наказва и в България. Правилно предполагаш, че "би трябвало", ама просто не се прави. Отива да ражда момиченцето Х на 13 години примерно и освен телевизионните екипи, които да отразят поредната пикантна новина и "нов рекорд" за най-млада майка, никой друг не се вясва там. Ни социални, ни полиция, ни прокуратира, че да питат и разпитват аджеба това дете кой и как е допуснал да прави секс, родителите му как са се грижили за него, знаели ли са какво става, този дето е направил бебето кой е, къде е, не трябва ли да бъде съден за сексуално насилие над дете...и пр. Никоя от тези родилки-деца не постъпва в болницата с документ за сключен граждански брак, със съгласие на родителите й, че малко от малко поне юридически да има за какво да се захванеш. И аз не съм юрист и карам по спомени, но мисля че дори със съгласието на родителите, можеш да сключиш брак от 16 и нагоре години, когато се водиш непълнолетен, преди това си малолетен и не става дори и мама и тати да са съгласни. Но не гарантирам, че правилно си спомням. Дори и по-рано да е възможно това, пак казвам, че никое от тези деца-родилки няма сключен брак и според законите става дума за секс с малолетна в тези случаи, а никога няма подведени под отговорност лица за тая работа. Ами като е така, кажи ми ти, кое да възпре поне малко подобни практики? И не става въпрос за съдене на непълнолетната майка, а за отговорност за този, който и е направил детето и за родителите й дето са го допуснали. Всъщност, въпросните родители често и с гордост си признават пред ТВ-камерите, че не само са знаели, ами са съдействали да се случи това - малолетната им дъщеря да прави секс. Обяснението е, че са я "омъжили" на 13, понеже при тях така се правело, такава била ромската традиция, рано да ги "женят", като под женитба не се разбира подпис в гражданското, ами консумация на брака в кревата. Иначе казано, говорим си за чиста проба сводничество, което е наказуемо според закона, те си признават, че са го направили, но прокоратурата не се самосезира. Ами аз и ти ли да ги съдим тия Чандра, просто нямаме правомощията да го направим, онези с правомощията се правят на слепи и глухи и крагът се затваря.

Такива и подобни практики се визират, когато твърдим, че се стимулира безхаберното родителство. Когато няколко човека поизтъркат подсъдимата скамейка и после някой нар в затвора. Когато малолетната майка с бебето бъде настанена примерно в държавно звено до навършване на пълнолетие, където да се осигури адекватна грижа за нея и детето и. Там да си завърши образованието, да си отглежда сама детето, да не може междувременно да роди още 3-4, да се работи с психолог, да научи поне занаят...а да видим дали ще продължи масово това правене и раждане на деца от деца.
Сега тя напуска АГ-то с бебето, получва си всички там възможни финансови помощи, продължава да живее в гетото с бебето и на следващата година вече на "зрялата" 14-годишна възраст, постъпва отново в родилното със следващото бебе. Това устройва роднините й Чандра. Те имат още поне 5 щерки, с по няколко деца и всяка от тях си получава държавните подаяния, които поотделно може да не са впечатляваща сума, ама събрани накуп - никак не са малко. И ей по тази схема 20-ина човека, които нямат моите и твоите изисквания за стандарт, си живуркат съвсем прилично за сметка на родените деца, като последните тънат в мизерия и биват отглеждани като плъхчета, не като човечета. Че кой при това положение има стимул да се образова, напъва, работи и пр., като може да лежи в коптора, да прави деца и толкова? Ако им се спре това "кранче" щат не щат - ще се наложи да се поразмърдат малко, да работят, да се самоиздържат, пък като си изкарваш парите с труд и все не ти достигат, да видим дали пак ще правиш 10 деца, или само толкова колкото можеш да гледаш. Сложно, сложно, ама за някои неща - не е чак толкова сложно. Ако фамилията няма финасова изгода от малолетната майка, просто доста момиченца няма да стават майки в детска възраст. Хайде за пълнолетните - трудно да се вземат мерки, но за непълнолетните - държавата има предостатъчно правомощия и власт да ги защити, ако иска. Да, това няма да реши кардинално проблема, но е една стъпка към решаването му и то съвсем законна, възможна, хуманна, стига да има желание от страна на властите да се предприеме.

П.П. Който вече има нужда от преглед при очен лекар - моля да ми пише на ЛС, да поема разходите.  :lol: Обширен е въпроса и няма как да се коментира на кратко просто.

Хубава вечер момичета!

*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #31 -: Ноември 20, 2010, 17:49:18 pm »
Отдавна и с голям интерес следя темите, благодаря, че ги разделихте!
Да започнем със заглавието Безхаберните "родители". Убедена съм, че авторката е дала пример с ромите/циганите, поради заливащите ни случаи на безобразно малтретирани деца точно от тези среди /не че сред етническите българи няма такива семейства или че сред ромите/циганите няма хора, които си гледат децата нормално/.
Виждам, че повечето от вас са доста чувствителни на тема етноси, за това ще ви опиша една българка. Необразована, родила първото си дете на 14. Малтретирана от баща си, чичо си и съпруга си. На 28 вече с 5 деца. Безработна, оставила 2 от децата си в дом, без да се отказва от родитеските права над тях. Мъжът й - през няколко години в затвора, прибира се, колкото да направи поредното дете, да пребие жена си, децата си. Потомството - не ходи на безплатното училище, тъй като няма пари... /за сметка на това редовно се купуват цигари, литри алкохол/. Може да забележиш най - големите да се скитат из гарите и да дишат лепило, боси, голи. Понякога просят, ровят по кофите, преджобват по някой човечец в претъпканите автобуси. Не се къпят, боледуват на крак, живеят ден за ден, защото това е моделът от родителите. Представете си най - малкото им детенце като онова от снощните новини, бито стотици пъти, горено с цигари...
Къде ви е хуманността, уважаеми дами? Не ви ли е жал за децата, които са обречени да имат кошмарно детство, обречени на същия безсмислен, незаконен, нечовешки живот? А това, че ще станат същите като родителите си, поради липса на по - читав модел за подражание?

Да се върнем към ромите. Доколкото си спомням, по комунистическо време политиката беше на "претопяване", а не на разделение на етносите. Който е живял в Пловдив си спомня, че в новия кв. Тракия масово заселиха цели ромски семейства, наравно с българските. В нашия вход, например, от 25 имахме 8 "от малцинствата", след падането на режима остана само 1. Останалите не успяха да се интегрират.
При цялото ми уважение, Чандра, ми се вижда абсолютно несериозно твърдението ти : "Нали си представяш, че ако се увеличат присъдите, тогава пък ще сме вбесени от факта, че трябва да храним същите и там, по затворите? И без това затворите ни са пълни предимно с ромско население..." , нима кражбата е по - голямо престъпление от системното, оставяйки отпечатък завинаги, малтретиране на едно невръстно дете?

Преди да завърша, ще напиша, че аз не съм от български произход, а от "малцинство". Преди 100-ина години, когато дедите ми са дошли в България, са започнали да живеят по правилата на държавата, която гостоприемно ги е приютила, давайки им равни права, спазвали са законите.

*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #32 -: Ноември 20, 2010, 18:18:58 pm »
Току що прочетох постинга на Jbrul и съм абсолютно съгласна.
*
« Отговор #33 -: Ноември 20, 2010, 20:49:18 pm »
Съзнателно зададох въпроса дали се получават помощи, когато детето е настанено в дом. Благодаря на JEYMI  за отговора. Значи, не можем да говорим за "бизнес", ако детето е в дом. Разбирам ви момичета, че трябва да се направи нещо да се спре безотговорността. Но аз мисля, че това е заложено в законите ни, просто механизмите по спазването им някъде издишат. Чела съм Семейния кодекс и мога да дам примери с него. В новия Семеен кодекс има раздел "Осиновяване без съгласие на родителя" (член 93), а в глава девета са разгледани отношенията м/у родители и деца: Родителски права и задължения (член 122), Права и задължения на детето (член 124), Грижи, възпитание и надзор на децата (член 125), Ограничаване на родителските права (член 131), Лишаване от родителски права (член 132). Не може интерсите на детето да не са гарантирани и от Закона за закрила на детето.
Моето мнение е, че закони има, но друг е въпросът спазват ли се и има ли възможност да се заобикалят. Jbrul, така е, брак могат да сключват лица, навършили 18 години, а по изключение, навършили 16, но с разрешението на районния съдия (в стария СК ставаше с разрешението на родител).
И понеже от години се интересувам от пропаганда, искам да споделя, че това с ограниченията (независимо какви) е много тънък лед. Да ви кажа, аз не съм готова да чуя: "Ти като не можеш да имаш деца, защо ще ме ограничаваш?!" А повярвайте ми, ще се намери кой да го каже.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #34 -: Ноември 20, 2010, 21:19:19 pm »
JBrul, ще спечелиш номинацията за най-дълъг постинг на годината, убедена съм!  :D
(не е критика към съдържанието му)
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #35 -: Ноември 20, 2010, 21:19:53 pm »
Мислех си, че ако тръгна да ограмотявам някого, ще започна най-напред от себе си... (В крайна сметка междукултурният диалог е двустранен...)

По въпроса за стерилизацията: Сестра ми е многодетна майка - има три момченца. Да ви кажа честно, тя много би се стреснала, ако някой и ПРЕДЛОЖИ да се стерилизира. Дори и да е приключила със семейното планиране, неумесно е някак да ти се месят в толкова лични неща...
Друг аспект - споменатите облекчения на всички многодетни майки ли ще се предлагат или само на тези от ромски произход? Нали по конституция всички сме равни?

Писах, че и да напълнят ромите затворите, и тогава ще сме недоволни - пак ще се ядосваме, че ги "храним"... Мисля, че законите се спазват доколкото е възможно за нашите условия ;) - родители, които малтретират децата си (без оглед на етническия произход) си носят последствията;... сексът с малолетни се наказва...
Сложни са тези теми,... защото са много комплексни...

Проблемите с ромското население са известни на всички нас... Децата, които живеят "в копторите" при безотговорните си родители ще станат като тях, то е ясно... Аз лично не се наемам да предлагам конкретни механизми за реално решаване на тези проблеми, за мене си е сложно, много сложно...

Но какво става с децата, възпитавани в домовете? Какви личности излизат от там? Нямаме ли предложения за справяне и с тези проблеми? Не знам, дали четохте статията от линка, който цитирах, но ще копирам тук част от интервюто с г-н Ханс Ордуинг:
Цитат
...Само деца, които са били уважавани, могат да уважават другите. Но първата крачка и примерът трябва да идват от възпитателите. У децата в домовете освен това трябва да се възпитават чувството за лично пространство и за собственост. И че имат права, които трябва да бъдат уважавани."

Аз лично чух, как лелички в дом казват по повод на 2-годишни (!) деца (и пред тях): "Ами цигани бе, нахални"...  :? (защото едното детенце се закачаше и дръпна нещо стърчащо от джоба ми)...

Еlle22, благодаря за поясненията относно ситуацията в Пловдив! :)
Лека вечер на всички!
« Последна редакция: Ноември 20, 2010, 21:40:57 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
« Отговор #36 -: Ноември 20, 2010, 21:22:41 pm »
JBrul, ще спечелиш номинацията за най-дълъг постинг на годината, убедена съм!  :D

Тъкмо това пишех и аз! :D

Jbrul, разчитай на гласа ми. Как смогваш бе, жена?
« Последна редакция: Ноември 20, 2010, 21:25:51 pm от цигу »
*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #37 -: Ноември 20, 2010, 21:36:55 pm »
JBrul, ще спечелиш номинацията за най-дълъг постинг на годината, убедена съм!  :D

За съжаление, хората си избират само по дума, извадена от съдържанието му като "стерилизация", "домове" и "цигани" без да схващат идеята на написаното... И така се въртим в омагьосан кръг.
*
« Отговор #38 -: Ноември 20, 2010, 21:45:40 pm »
rtfrtf Знам защо зададе въпроса си. Ще ти дам и един друг отговор на него, а ти си направи справка със законите, ако не вярваш. Ако имам няколко деца, примерно 5 и метна две от тях да ми ги гледа държавата - няма да си получавам помощите за тях естествено. Ама за останалите три, които уж гледам - ще си получавм помощи, защото те не се получават "в пакет", а "на калпак" т.е. за всяко отделно дете, според това къде е и кой го гледа в момента. Та ако съм такава "родителка", на мен и помощите за трите деца ми стигат, да си живуркам скотската, да си покривам моите си нужди с парите дето уж за тях ми ги дават, пък тях...кучета ги яли дето има една дума. И ако си мислиш, че точно това не се прави масово - трябва горчиво да те разочаровам. :( Ей я и онази снощната "майка" от новините, точно това е направила. Три при нея, четвъртото в дом от раждането си, пък си го прибрала преди месец и нещо и вече е пребито, със счупена ръка и горено с цигара. Както се сещаш от този "дребен инцидент", нищо не следва за нея. Ни отнемане на родителски права за ВСИЧКИТЕ й деца, ни спиране на помощи...нищо. Права има само тя, защото е майка, пък задължения няма никакви. Важното е да сме "хуманни" де, ама не към децата, ами ей така на общо основание и принципно.

Относно законите и аз това разправям от не знам колко поста вече. Закони има безчет и то нелоши, ама приложение нещо не виждам. Можем да си ги пействаме и цитираме и до другата година и? Не тръгнат ли съответните институции, да ги прилагат тези закони наред и без оглед на това, кой гражданин на страната от какъв произход е и какви му били "племенните традиции" и "културни наслагвания" - промяна няма да има. Но ми писна да меля едно и също като малоумна честно казано, вече по 10 начина го написах и пак някой не разбрал...

"Ограниченията" вече ги коментирах и тях до изприщване, но да, абсолютно съгласна съм, че са много тънък лед. Точно по тази причина, не съм си позволила да твърдя и да се "запъвам", че точно те са решение, ако забелязваш. Много бих искала да има опция за "самоограничения", моля не се хващай за израза, просто не намирам по-точен в момента. Но вече стигнахме до извода мисля, че когато си безумно безотговорен - няма как да се разчита на личния ти самоконтрол и влагане на някаква мисъл за последствията от действията ти.  :?

И аз не бях готова да чуя и не съм готова да слушам, как познатите ми с репродуктивен проблем, наближаващи 43г. трябва да бъдат ограничавани в желанието си да се "размножат", естествено под предлог, че се мисли за благото на бъдещото им дете основно. ;) Но го слушам и от хора в бели престилки и от разни костюмари нали? И не само го слушам, ами баш тези закони и наредби съвсем чинно се прилагат, за разлика от други. Ама това не е "дискриминация и фашизъм" нали?
Ама пък ограничения за "родителите" на тези деца, които със сигурност ще страдат от раждането си, по съвсем обективни и ясни на всички ни причини - вече са "друга бира" видите ли. Там става страшно, нехуманно и н'ам кво си. Не, просто си е чиста проба лицемерие.

Аз, за разлика от теб, не само съм готова да чуя въпроса, който задаваш, а съм готова и да му отговоря съвсем спокойно и аргументирано. Включително и заради жените като теб, които се борят дори за едно детенце, което нямат намерение да метнат в кофата, или в някой дом.

Апропо, извън този кофти разговор, пожелавам ти съвсем скоро да имаш твоето бебе и да се усмихваш широко!  :D

jam, цигу Благодаря ви за номинацията! ;) Направте една анкетка, дано спечеля, ще се постарая оооще по-дълги постове да пиша /само да не свърши мястото във форума де/  :lol:, за награда /ако ще има/ - нека е нова клавиатурка за лап-топчето, чеееее... Шегувам се естествено. Цигу, смогвам, понеже към момента не работя, ами пазя дивана предимно, но заклевам се - не взимам никакви социални помощи за тая раУта!

Чандра, малко абсурдно се получава, понеже именно ти спрягаш постоянно циганите като мишена на сегашния разговор, а аз постоянно подчертавам, че говоря за всички персони с подобен "лайфстайл", независимо от етноса им.
И да, споменатите облекчения в моята "утопия" се отнасяха за всички многодетни майки, които доброволно решат да нямат повече от вече родените деца, а не само за ромките, или каквито там други има. Естествено, че за всички трябва да се полагат едни и същи привилегии, но и едни и същи задължения трябва да имат. Ако го напиша по 1001 начина, дали пък няма да ме разбере някой най-после?  :?

Мислиш, че законите се спазват, ама много грешно си мислиш да ти кажа аз. Там където живееш ти се спазват, да. Тук обаче - нЕма такъв филм. С децата, които живеят по домовете какво ще стане, за съжеление е ясно на всички ни. Аз за това "пиля" тука, че просто трябва да не попадат деца по домовете, ама накрая излязох Хитлер и това си е.  :lol:
Живи и здрави!
« Последна редакция: Ноември 20, 2010, 22:26:57 pm от Jbrul »

*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #39 -: Ноември 20, 2010, 23:04:02 pm »
признавам си, на третият абзац обикновено се отказвам
отивам да правя номинациите, че е време да гласуваме, което ми напомни  8)
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит