Момичета, аз доколкото схванах
Елфи попита за правото на детски при сключилите и несключилите брак, просто в опит да илюстрира поредната недомислица, даваща възможност да се взимат едни пари (пък било и дребни) без реално основание за това. А не да се изкарат живеещите на семейни начала някакви мошеници точещи държавата
Ники пък с право даде пример на хора живеещи в брак, които също взимат митичните детски надбавки, ама по схемата - "не се осигуряваме на реални доходи". Както е отбелязала и
Джам обаче, това не е личен избор на служителите, а на работодателите обикновено - пак с цел скатаване. Никой работещ човек, взимащ реално 1200лв. да кажем, няма личен интерес да го осигуряват на минимална работна заплата я. Само, че шефът ти казва: "Или подписваш договора така, или просто си търси друга работа".
С 50лв. на месец отгоре - здрави, прави, млади и работещи хора...никой от нас няма "да я закърши" дето има един лаф. Вярно, че все са си пари, ама ние поне можем да ги изкараме някак с труд тези пари. Докато баба ми, дето скоро навърши 80 години и е вдовица - и да иска жената - вече няма как ни 50, ни 5лв. да изкара. Та в този смисъл, наистина ми се вижда далеч по-оправдано въпросните 50лв. детски - да бъдат добавени към пенсиите на възрастните хора.
За мен като родител, много по-голямо финансово облекчение би било да получа отстъпка от дължмите данъци за едно и друго, докато отглеждам непълнолетно дете например. Или наистина да се регулират в посока надолу цените на медикаментите, които най-често ползваме за децата, а знаете малки деца колко често боледуват и как едни 50-100лв. излизтат в аптеката от раз. Да се намали ДДС върхудетските стоки... Такъв вид мерки ще са истинска подкрепа за родителите у нас, не безцелното разхвърляне от по 50лв. "на калпак" на който има и няма нужда. Защото наистина става "капка по капка - вир" като уж дребни суми се раздават на много хора и общата сума накрая не е особено малка. Пък от изразходването й - полза няма никаква и за никого в крайна сметка.
Или другото, което се сещам сега - еднократната помощ при раждане. Също глупаво похарчени държавни пари са това и не би трябвало изобщо да се раздават и те. Има си в крайна сметка "социално подпомагане", родителите които имат нужд от такова - кандидатстват по съответния ред и го получават, ако докажат че реално им е нужно. Няма никакъв смисъл да се раздават едни пари отново "на калпак" на който има и няма нужда, при все че постоянно се обяснява как пари няма за нищо. Ми като няма - защо пилеем и тези дето ги има за чиста проба глупости?
Да, циганите са тези, които най-яко точат социалната система на база "ама аз имам деца". Обаче и ние сме глупаво племе, за пореден път се убеждавам. Ако държавата наистина предприеме някои от мерките, които нахвърлях нагоре с цел да подпомогне българските родители - познайте кой ще се възползва реално от тях?
Ние, или циганите? Циганите данъци не плащат, осигуровки не плащат, но ние - да. Циганите не са хората пазаруващи детски стоки - ние сме. На циганката като й се разболее някое от децата - тя не изпада в ужас да не опре до болница и не пазарува в аптеката за крупни суми, само и само хлапето й да оздравее на "домашно лечение". Тя се изтръсква в спешния център с болното си дете, с другите 2-3 (щото нямало на кого да ги остави) - и се налага цялата тумба да бъде приета в детско, болното да се лекува безплатно, а останалите да лежкундрят и да ги хрантутим там, ха познайте за чия сметка. Но, ако някой от властимащите посмее и с половин уста да намекне, че бива да се премахне за ВСИЧКИ опцията "детски надбавки" примерно - не циганките, ами точно бг-мамите писват, хукват с петиции в парламента да бранят 50-те лева, на които апропо просто право нямат повечето български семейства, които си гледат читаво децата. Но съм убедена, че няма цигана на която да не се полагат въпросните 50лв.
Не виждаме по-далеч от носа си и за тези неща, както и за редица други за съжаление. И не сме свикнали да считаме за подпомагане нещо различно от "пари в брой", ако ще въпросните "пари в брой" да са някакви смешни суми.