Боли ме винаги, когато чета за безхаберието на чиновници, които се грижат за деца..
Хммм у мен пък предизвиква недоумение обстоятелството, колко ви боли от безхаберието на чиновниците в "грижите" им към децата в институции...а как безкритично и всеоопрощаващо се отнасяте към "родителите" на същите тези деца.
С готовност и настървение се "окача на въжето", всеки държавен служител имащ ангажименти в облстта /не, че няма за какво естествено/, но тези, които са изначално и най-задължени във всякакъв смисъл, да осигурят на децата си добър и щастлив живот - никакви не ги търсите. За нищо.
Ама те "горките безхаберни родители" били необразовани? Ми кой ги е спрял да се образоват?!! Поне до 8-и клас е хем безплатно, хем уж задължително да се учи, ама тях ги мързяло... Нямали работа? Че кой те спира да работиш като си здрав и прав?!!
Оххх ма те "милите безхаберници" понеже не били учили и нямат никакви трудови навици и грам квалификация...нямало за тях добре платена работа, че за това - не ги кефело да работят какво да е за малко пари цъ цъ... Живи да ги ожалиш бе!
Тези същите обаче, имат право естествено, да се множат колкото им се доще, да си захвърлят децата по институциите и да ни сочат после с пръст ВСИЧКИ НАС и да ни укоряват и да ни се зъбят, че не им гледаме добре децата...
Че и за мое най-голямо учудване, се намират множество хора, които уж са с акъла си, да им припяват по този въпрос и да си "посипват главите с пепел", че да я ръсят и по моята...
Ами много съжалявам, но аз лично не изпитвам вина по тези въпроси, а съвсем обясним гняв към безхаберните родители, та чак после към системата и безхаберните чиновници. И да, има ОГРОМНО значение, чия е първоначалната вина, за да стигат децата до тези ужасни домове, където да се доразболяват и умират под "нежните грижи" на неебателни "лелки" и "педагози".
В институции, няма никаква логика да попадат децата на живи и трудоспособни родители, които просто ги мързи да си ги гледат. Че и за капак, същите деца да нямат шанс, да бъдат осиновени от нормални и грижовни хора. И ако в институции, попадат деца по "неизбежни и непреодолими житейски обстоятелства" само - останали без нито един жив роднина, или с такива заболявания и увреждания, които правят невъзможно отглеждането им извън специализирано звено - положението във въпросните институции ще се подобри значително.
За не знам кой пореден път
подчертавам, че по темата се търси проблема не където е в действителност, ами при следствията, които същият проблем причинява. ИЗТОЧНИКЪТ трябва да се третира първо, пък после всичко останало. Както се постъпва при някакво заболяване. Примерно, ако имаш лишеи по кожата, причинени от някакъв болествотворен организъм, с каквито и скъпи илачи да ги мацотиш тези лишеи - те пак ще избиват и пак и пак! Докато не започнеш да пиеш антибиотици и да ликвидираш причинителя на лишеите - все ще си ги влачиш. С безхаберното родителство е същото положението. Докато благо и безкритично оставяш едни хора да раждат и захвърлят деца по институции - същите институции ще са си все така препълнени с деца с ограбени съдби, живот и здраве, лишени от бъдеще. Съвсем простичко и логично е.
Провежданата от години и към момента включително социална политика в областта, е благодатна почва и рай за безхаберните родители. И това трябва да се промени ПЪРВО, че чак след това да се мине към решаване на всички проблеми нататък по веригата. В противен случай...ами няма достатъчно пари и кадри на света просто, които да излееш в тази "бездънна каца" наречена институции за деца и да ги направиш поне малко по-човешки. Реформирай, финансирай, прави челни стойки ако щеш...ама когато системата представлява фуния, чията широка част е "входа", а тясната "изхода" - дефакто
изход никога няма да има. Колкото и да ни боли и колкото и сълзи да пролеем по въпроса - все тая. То с рев не се оправят тези неща, нито с въздишки и обяснения колко "ми се къса сърцето".
Пък и то става едно парадоксално положението с "късане на сърца". Веднъж да плачем за правото на всеки безхаберник да роди Х брой деца без да ги мисли изобщо, пък същевременно да оплакваме и съдбата на същите тези деца.
Децата никой не ги пита, дали искат да се раждат при такива родители, а въпросните родители трябва най-после да бъдат ПРИНУДЕНИ да се държат отговорно!!! Аман от техните безкрайни права и никакви задължения. Аз като гражданин, имам предостатъчно задължения и на никой не му дреме какво ми коства да си спазвам задълженията нали така? Същата постановка - следва да се отнася и за безхаберниците, ИМЕННО защото в противен случай страдат децата на същите.
И е крайно неразбираемо, когато някой се потриса как някакви там чиновници, които никакви не са на въпросните деца - не се грижат за тях достатъчно съвестно, без да се
потриса първо от факта, че собствените им родители не се грижат за тях...и то не съвестно, ами НИКАК! Никоя "лелка" не е по-длъжна от мен самата, да ми гледа детето, да го мисли, обича и пр. и няма как да й пука за него, колкото ми пука на мен - това е пределно ясно и съвсем нормално. Все едно да очаквам, че учителката в детската градина примерно, ще трепери над моето дете колкото аз самата - ами това за нея си е работа все пак, тя се грижи за 20-ина деца поне и по всички човешки и биологични закони няма да им трепери, колкото за своите деца, или внуци. Тя просто има задължения по длъжностна характеристика да им осигури "това, това и това" - не да замести мен и изобщо семейството на детето. Защото това просто не е възможно да се случи, наред с всичко останало...
И с последните редове
не оправдавам безхаберните "лелки", а просто напомням, че ако имаше измислена везна, която да премери кой е по-виновен в случая - то вината на безхаберните родители би го счупила с тежестта си, сравнена с чиновническите вини /които естествено са факт/.
Докато безхаберните родители ги "галим с перце" и прехвърляме проблема от "болната на здравата глва" все, с идиотски мотиви, като: "така е цивилизовано и европейско" - бая подобни статистики ще имаш за пействане
Чандра. И все повече ще стават даже...за съжаление.