Колкото и да си пазим децата, дори да не спим ден и нощ, винаги съдбата може да ни покаже, че тя командва парада. С две думи, на всеки може да се случи и човек да сгази с кола, и за секунда да се обърне или разсее и нещо да се случи с близък или дете. Това не влиза в графа безхаберен родител. Тук тихичко се моля на господ да бди над нас и да бъде с нас.
Безхаберен родител е този, които всяка вечер гълта водката и цигарките, а за храната, образованието и живота на детето си все няма пари. Непрекъснато не пропуска да му натекне, колко много му е писнало от присъствието на детето му изобщо и от къде го е събирала майка му, за да го има! Изобщо не са малко подобни мекотели. Аз познавам поне 20, но иначе са със самочувствие и се смятат за елит които е принуден да живее в мизерия, щото не е случил на държава. Тези са ми титуляри. Това, че са изкарали няква си тройка до 12 клас в гимназия и цял живот са си клатили краката по кафетата не е причината! Ако бяха в Канада ехеее, щяха да си лежат цял ден и да изкарват пари, хората и жилище щяха да им дадат и джобни да си хапват и харчат, щото са социално слаби. Там да си просяк е професия казват!
Втори номер са хора с проблеми, алкохолици, наркомани и т.н. Не дай боже да си дете на такъв човек, обречен си на глад, истерии, кавги, побоища. Там се живее с обещание, че ще е за последно, което последно е всеки ден! Имали сме баба алкохолик в къщата. От 10 години не пие, но детето и е изкарало просто цветно детство. Тва да завариш майка си кютук пияна паднала с разбита от шкафа глава, е, кво толкова. Тя утре няма да пие вече и ще си обича семейството! Редно е да простиш, нали ти е майка.
Трети вид, не знаех, че съществува, докато не срешнах свекърва ми. Страх и параноя от лекари. Абсолютно бездействие. Да поеме нещата в свои ръце и да носи отговорност? Глупости. Лягаме да спим и чакаме нещата да се свършат и да се оправят от самосебе си. когато някой тръгне да ни казва, че не е права или да направи забележка се сърди и крещи, тва наскоро разбрах, че е защитна реакция, за да не смееш да и кажеш и дума, а тя да си прави това което винаги си е правила! Този номер го владеят и мъжа и и малкия и син. Сякаш е начин на общуване. Аз както винаги съм лошата, щото при мен не минава. те си крещат и си правят каквото си искат. Да повериш някой да гледа? Незнам. Майка и вие със запек месец, ама тя да и даде нещо? Не. Ще я завие да поспи, ще и мине. С високо кръвно, е що ти е доктор, с канела се оправят нещата. Висока температура? Ще завием да се изпоти! Може и чорап с оцет. Незнам как оцеляват толкова години, но е факт. Моето дете го хванах на 39 и отгоре, без да му даде нищо, гушнато в одеало, едвам дишаше. Ако бях се прибрала 1 час по късно?
Тук ако е вярна историята по горе, мога да сложа таткото с падналото бебе. Страх и замазване, ще размине. Нормалния човек мисли първо за детето си, после за последствията, но хора всякакви. Не е въпросът, че се е случило, въпросът е какво се случва след това. Говорим в случая за деца гледат бебе, на 18 и 19 години. Свекърва ми е към 60 или и тук говорим за деца, не май говорим за вид човек. Има хора на 80, които гледат внуци!
Четвърти вид- ромски произход. Манталитета им е такъв. Просто не ми се коментират.
Толкова ми е писнало от тези особи. Първия вид ми дължи сумати пари. Чака да хване шестица от тотото и да ми ги върне. Еми дай боже, току виж съм си получила парите и най-накрая детето му хапне нещо различно от боб, спаначена супа и леща. Тва щото няма пари, но за две кутии цигари на ден и водка има. Може всичко да е, ама тази благинка само му е останала на човека, как да я спре!
Втори номер няма покрай нас вече. Моля се и да няма никога. има, но децата са им голями и семейни, друго е.
Третия вид, вътре в себе си казвам, че е добър човек и даже ми е симпатичен. Обичам да си говорим и да се виждаме, просто не приемам поведението и. Трябва да се научи да уважава хората и не да ги заставя да я уважават, да бъде достоен човек и да заслучи уважение. Нали няма как всеки ден да дразниш, да ти теглят една и да ревеш, че не те уважават.
Четвърти вид. Писах ромски произход, но дооточнявам. Има и не от ромски произход. И не всички от ромски произход са в тази категория. Но 90 % влизат. Какво да обяснявам. Сополиво, голо и мръсно детенце тича босо при -5, сваля гащи и се надупва към минаващите коли. Ами има голяма нужда, явно тази низинка зад колибките е мястото. От къде ли да почнеш, кога ли ще приключиш.
Кой как ще си живее живота и ще си гледа децата, само той си избира. Аз съм последния човек, който ще седне да му казва. Стига да не ми се хленчи всеки ден, да не ми се искат заеми всеки ден със сополиви обяснения и фас в уста, как няма какво да ядат. Свекърва ми съм и казала, ако не лекува майка си и я видя още веднъж ревяща от нещо и завита, ще и плясна шамар. Бога ми, вчера и е купила Дуфалак, ех лоша снаха и спяща жена! Друго си е да вие цяла нощ. Ромите, аз пак казвам, че не ми се коментират. Нагли, мръсни, лигави, неграмотни. Искам да и взема дечицата, да ги облека, да ги нахраня, да ги заведа на море, на планина, да ги науча да пишат и четат. Боже, тези златни дечица, колко достойни хора могат да станат. Сърцето ми се къса. Просто трябва да им се даде шанс. Толкова ми е мъчно и толкова ме боли. Всяко детенце трябва да има детство с усмивки и шанс да се докаже.