Чандра, неуместно е да се самоцитирам, та ще преразказвам. Ако обаче се съмняваш в "преразказа" ще седна да копирам и аз цитати, да не излезе, че клинча нещо.
Казах, обясних, многократно, дълго и напоително та чак до преливане, ЧЕ давам примери именно с ромския етнос, защото те са най-голямата група хора, които генерират такива проблеми. Факт. Никъде не казвам ЕДИНСТВЕНАТА социална група. Познавам и една чиста етническа българка - Николинка, която е същия модел. Мога, ако искаш занапред да давам пример с нея. Николинка така, Николинка иначе. Ама и Николинка, колкото и да живее на социални помощи, има едно дете, гледа си го у тях си, то ходи на училище, тя поработва когато изскочи нещо като за нейната "квалификация" и пак не е баш същото... Нищо, че и Николинка не е за аплодисменти по принцип.
Та в случая няма недоразумение. Има нежелание да се разберем, или невъзможност за това - вече се чудя. Вързани са нещата. Говорим за проблеми, които са "заслуга" приоритетно на ромите, естествено че към тях принос имат и хора от всякакви други етноси, ама не са те ядрото. Така ли е? И когато трябва да се посочи пример за практики, начин на живот, начин на поведение, какво трябва да кажем? "Едни хора" - ясно че се визират роми по посочените характеристики, или да кажем директно "роми"?
Това имам предвид под назоваване на нещата директно. Ти какво искаш да кажем? Китайците правят така, е покрай тях и ромите нали...да не вземем да ги обидим и да излезем фашисти? То пък тогава, ако се обидят китайците - жална ни майка
Първият цитат от мой пост, в последния твой, се отнася конкретно до следното. Когато споменах "онази идея", ясно написах ЖЕНА, не ромка, българка, социално слаба, социално силна. Днес ме питаш, дали идеята ми за социални привилегии при прилагането на подобна мярка, се отнасяла до всички жени, или само до ромките. Т.е. ти самата по дифолт считаш, че подобна мярка се отнася само за циганите, при условие, че аз никъде не го казвам. Или, че се отнася само за тях, защото те именно са най-голямата група, за която би се отнасяло подобно предложение, не защото няма други, или не може да се възползва всеки който би искал.
Не си оспамила "дискусията", ти си споделяш твоето мнение и това е целта. Аз си споделям моето и нямам никакъв проблем, да обясня какво и защо казвам, в случай, че не съм била разбрана правилно, предполагам, че поне в това си се убедила.
Та така в случая, говорим за неща, които се въртят главно около циганите и за това все с тях давам примери. НЕ защото БОГА МИ, имам лично лошо отношение към тях, ей така по расистки подбуди. Ако имах, щях да деля децата на "нашите" и "техните" най-малкото и да казвам: "абееее майната им, к'во ми пука за тия циганета, че били в дом, или живеели в мизерия, те са цигани..." и пр. неща, които повярвай ми нерядко чувам окло себе си.
И не оправдавам това отношение, но го разбирам /в някои случаи/, понеже на всички им е дотегнало да цикли този проблем с деситилетия и решение не само, че не се намира, ами не се и търси. Защо? Защото било много сложно и дотам. Дотегнало им е на хората и от друго. Когато някой посмее да каже, съвсем добронамерено: "Абе хора, не може така да продължава, абе нещо трябва да се направи, не е нормално да се живее така, не е нормално тези деца да живеят така..."
Веднага насреща се скача с "криворазбраната толерантност" - ауууу ма ти сега какво искаш да кажеш, нещо мразиш циганите, искаш да ги избием, да ги направим на сапун, да им посегнеш на правата, защо говориш лошо за тях, фашистко е, безобразие и пр. "умности".
И в "нашия" случай така се получава Чандра. Аз казвам, че никак не е нормално да се живее така, че трябва това да се промени, защото това ще е от полза и за самите роми и за цялото общество. Ти започваш да се възмущаваш обаче, защо за ромите все съм казвала - значи непременно имам нещо лично и конкретно срещу тях. Ами просто няма логика. Не мога да казвам "социално слабите", понеже и пенсионери има социално слаби, пък те не зарязват деца по домовете, а ние за такъв род проблеми говорим. Другия вариант е, всеки път да вкарвам дълги описания на определен вид хора, че да не кажа цигани...излишни превземки само.
anitza Неприложими мерки в предни постове "предлагам" само аз
Пък и ги "предложих" не защото смятам, че са много велико измислени и ще ги пращам за одобрение на Б.Б., а защото пак я бяхме докарали до това, че само се мрънкало, пък никой нищо не предлагал. После пък става така, че няма какво да предлагаме, няма какво да мрънкаме, понеже в целия свят видите ли, средната класа яде дървото и за това просто и ние трябва така, че е най-европейско. Вие казвате само, че е много сложно - демек няма смисъл да се търси решение. И аз се сещам, че е много сложно, спокойно.
Мога ли да попитам кое точно е неприложимото в това, да бъде осъден някой за доказано сексуално насилие над дете? Или за сводничество? Понеже, предполагам ще се съгласиш, че сексуално насилие си е съвсем доказано, след като едно дете вземе, че роди друго. Или ще вземем сега да нищим, има ли всъщност непорочно зачатие, или няма. Има си закони - да се приложат просто. Къде е проблема? И е съвсем европейско при това
Ще си изгоря сега "плана за геноцид" и ще попитам друго. Ако жената Х /не ромката, специално за Чандра го казвам/ има дете /деца/, за които по някаква причина не може да полага грижи /причините са финансови обиконовено/, към момента има право да ги остави тези деца за отглеждане в институция. Нали така?
Е ли възможно според вас, да се пипне законодателството в следната посока?
В случай, че няма основателни причини майката /примерно хоспитализация, или друго важно нещо/ да не придружава децата си в социалната институция, в която иска да ги остави "на хранилка", тя да е задължена да постъпи в нея заедно с тях. Т.е. отиват те, отива и тя с тях и си се грижи за тях. Ако ходи на работа, ходи си през деня - вечер си е при тях, както правят всички работещи родители. Ако е безработна, социалните служби я насочват към програма за квалификация /без право тя да отказва обучение/ и се заемат да й търсят работа, с цел да бъде изведена тя заедно с децата от институцията за "отглеждане" възможно най-скоро. Тук изхождам от презумпцията, че ако си оставяш децата в дом, го правиш поради невъзможност да осигуриш физическото им оцеляване, което би трябвало и да е единствената причина за да се допуска подобна мярка. Щом не можеш - държавата е насреща и ще се погрижи. Ама не само те в дома, ами и ти с тях. Друго е да са си с мама, друго е с някакви непознати хора, като в казарма. Пък и понеже е "много готино" да обитаваш такова местенце - ще имаш още един стимул да си оправиш положението и да се махнеш оттам
Заедно с децата си естествено.
В случай, че просто не ти се гледа детето ти, а не че толкова не можеш - би следвало много по-бързо то да отива за осиновяване. Не да се чака майка му да реши, дали й се занимава, или не, докато то стане на възраст да се бръсне, или му дойде МЦ. Във втория случай вече, предполагам разбирате, че не говорим за невъзможност да си гледаш детето, а за нежелание да го правиш - все едно по каква причина.