Елфи, сега ти видях въпроса. Отговарям ти.
Иска ми се когато цигането от съседната група на сина ми дойде да си играе с нашите деца, да не съм единствената, която не си прибира детето от пясъчника. И то не защото цитирам "съм възвишена", а защото мисля практично. Знам, че един ден несправедливо обижданото цигане (детето е чудесно, чисто и спретнато гледа го една мургава спретната баба)ще стане агресивен мъж, който ще мрази българите по принцип, защото те са си дърпали децата по площадките само и единствено заради цвета му, не защото е бил мръсен или агресивен. Ако това дете рече да учи в училище в нашата махала - нали се сещате какво го чака - чака го да учи с деца, които ежедневно слушат от родителите си в къщи, че циганите са мръсни, гадни, крадливи и пр. Иска се страшна издържливост на характера за да запазиш хладнокръвие и упоритост и да продължиш. И ние искаме от невръстни деца да се доказват, че да, те са циганета, ама нищо и те могат да бъдат добри.
Иска ми се Елфи, много конкретно нещо. Иска ми се тези представители на етноса, които се напъват, полагат усилия да бъдат приемани без да полагат двойно повече усилия. Лично познавам и наемам чат пат една група чистокръвни самоковски цигани - прекрасни, почтени безкрайно работливи. Иска ми се нашите деца да приемат техните деца. Иска ми се когато Мето циганина, моя познат, си заведе внука на училище да има кой да седне до него на чина. А не да е отхвърлен и моментално одуман от 10 майки с мотива "абеееее циганите нали ги знаеш"
Това което конкретно ми се ще, е тази част от обществото, която има капацитета да мисли (убедена съм,че повечето пишещи в този форум са такива затова изобщо пиша), да разбере, че от подобно на това в темата самонадъхване и помпане не само няма полза, ами има и голяма вреда. Направо тръпки могат да те побият от тая злост дето се лее от някои постове.
Това, което си го пишем тук, децата ни го слушат вкъщи и те това попиват "циганите са лоши". Аз лично не вярвам в това и не искам детето ми да расте в такава агресивна среда.
Казвам го в макс. изчистен вид - Проблема не е в етноса, проблема е в беднотията и невежеството.
Ето Джиджи,
прекрасен пример - циганите ли са виновни, че не взимаш детски надбавки. Според теб - очевидно да, но това просто е дълбоко невярно. Виновни са законотворците, избрани предполагам и от теб, които са гласували подобен регламент. Виновна си и ти лично, защото единственото действие, породено от твоето недоволство е да пишеш тук и да си обсъждаш това с приятелки (това са самомои предположения, ако не е вярно моля да ме извиниш). За същото време, би могла да предприемеш конкретни действия като се вслючиш в някоя от конкретните инициативи на Сдружение Родители или др. подобни.
В началото Зачатие беше просто интернет форум. Можеше да си остане само такъв. Но хората в него, знаят, че нещата в държавата зависят И от тях - предприемат си конкретни действия и нещата, които тях ги интересуват, гонят си ги и те се случват нали? Не само за тях, а за всички хора с репродуктивни проблеми.