Оф, айде пак ще се правим на хуманисти. Как пък не схванаха някои хора за толкоз години, че интеграция и очовечаване на тия индивиди е невъзможно? Напълно споделям написаното от Джиджи - точно до етнос си е поведението им. Те не искат да бъдат интегрирани и цивилизовани. И не говоря конкретно за изнасилванията, това си е нещо, което се случва при всички етноси и цивилизации, за жалост. Факт е, че при някои е по-често. Обаче тук не бистрим конкретно този казус. Тук бистрим цялостното поведение и бит на една група маргинали. И по този въпрос напълно подкрепям Джам. Няма оправия за тях по друг начин. Не е въпросът да им взимаме децата и да ги пращаме в институции, където ще водят също толкова мизерен и ограбен живот. Или да си ги наказваме "УЖ" периодично и те да продължават да се множат и наследниците им след време да станат същите като тях и така до безкрай. Това не е решение на проблема, само го задълбочава. Ама не, права, та права...глупости на търкалета! Идеята е изобщо да не се раждат деца, които да страдат и мизерстват. Ще ме прощавате, ама това не е никакъв живот тяхното - мизерия, нищета, нещастие, те нямат детство тези деца, нямат шанс в живота и за това не сме виновни ние!!!
Образование и труд? Това за тях са мръсни думи. Вярно е, че са бедни и необразовани, но това също си е тяхна вина, хайде молим! Никой не ги е спрял нито да учат, нито да работят, тъкмо напротив, ама не щат хората и това е. Хайде стига с тия популистки изказвания, че видите ли вие, те българите ги дискриминират, не ги искат и дрън-дрън.
Фуси, не знам ти какъв досег и наблюдения имаш над циганите, но ще ти кажа за леля ми. Тя е начален учител в един бургаски квартал, населяван основно от цигани. Рядко в класа й има българче. Положението е потресаващо, повярвай ми. Такива неща ми разказва тази жена, че направо лошо ми става. Ходят зорлем да ги събират от домовете им, за да ги вкарат в училище, обаче родителите им не ги пускат, бащите налитат на бой на учителките. Редовно някое момиче в 3-4 клас не идва повече на училище, защото го били омъжили
Спомням си един случай, който леля ми разказваше, детето й се молело да не я дава, защото искали да я омъжат, а тя не искала. И й казвала - госпожо, моля ти се ти мен не давай да женят, моля те, скрий ме у вас
Леля ми е сред тях над 30 години вече и повярвай ми, видяла е мнооооого, много от тях. Казва, че те просто са си такива - не искат да се научат. Те дори не боравят с основни понятия на родния си език, какво остава за българския. В първи клас тя ги учи на основни неща, като например - стани, седни, тихо, защото когато тя влезе в час и им каже седнете - те я гледат като малоумни и не мърдат
А иди го образовай и го учи да чете и пише, ако разбира се изобщо влезе в час, нали....Та толкова за грамотността.
Що се касае за бедността - Джиджи го е казала. Моята баба също са били много бедни, били са 5 деца, тя като най-голяма е гледала по-малките. Учила е до 3 отделение, но бог да я прости, беше природно интелигентен човек. Всичките й братя и сестри са се изучили и днес са нормални и образовани хора. Имат семейства, не са богати, но не живеят в мизерия. Цял живот са се стремили да излязат от беднотията и нищетата. И това е присъщо на повечето хора от български произход, изобщо от цивилизованите общества. Трудно може да се каже подобно нещо за циганите.
Извинявам се за дългия пост, но тази тема винаги ме докарва до лудост и бяс