Фуси, както в цялата тема /ако си я чела изобщо/, така и в предпоследния пост на Jbrul е видно и с просто око и без много мисловен напън, че конкретни мерки са предлагани.
На мен лично по-ми прилича на обсесия фактът, че определени хора се хващат за определени думи, съвсем умишлено при това. Евентуалните причини за това са още по-смущаващи.....
Фактът, че тук сме се събрали жени, страдащи от безплодие, не ни прави нито слепи, нито безмозъчни, нито наивни. Стерилитетът не води автоматично до приемането и толерирането на всякакви безумия, които се вършат от разни хора, посредством раждането на деца. Зачеването и раждането не е самоцел, тук може би го знаем най-добре. Не разбирам тази склонност да се идеализира и поставя на някакъв пиедестал актът на Раждане. Да, това е изключително важно и сериозно нещо, но не всяка жена, която го е извършила е едва ли не перфектната майка, хайде молим. И това, че тук сме жени, страдащи от стерилитет, не значи, че трябва да живеем в някакъв розов балон и да си въобразяваме, че всички жени, които са имали късмета да МОГАТ да заченат и родят, са или ще бъдат родители, каквито ние ще бъдем. Обаче, по твоите думи излиза друго - значи, щом сме с проблемно забременяване, задължително трябва да сме толерантни към индивидите, които издевателстват над собствените си деца, само защото природата им е дала възможност да могат да родят. И понеже на нас не ни е дала тая възможност по дифолт, ние сега от някаква криворазбрана хуманност и съпричастност, трябва непременно да браним правото на тези индивиди да бъдат безхаберни, само и само защото те са били благословени с този дар - да могат да бъдат родители. Да, родителството е благословия, казвам го без грам ирония, но поведението на някои индивиди е доооооста далеч от определението за родителство, а децата им са още по-далеч от презумпцията за благословеност. Та питам аз, ако си затваряме очите, защото изкривяваме нещата през призмата на собствената си болка и чувство за несправедливост спрямо нас, не ставаме ли и ние като тях - безхаберни? Безхаберни спрямо техните деца? Или викаш, като поревем малко по форумите колко са зле горките дечица по домовете и как ужасно живеят, си измиваме ръчичките, замазваме съвестта си и си лягаме заблудени, че сме хуманни? И не, това, че някои от нас осиновяват такива деца, не ни прави нито хуманни, нито предприемащи реални мерки, за предотвратяване на страданието им. Прави ни просто хора, обикновени хора, поставени пред един избор, пред път, по който сами решаваме дали да поемем. Няма нищо възвишено и свръххуманно, а просто една нужда, една непреодолима нужда.
Казваш, Фуси, нямало реални предложения.... А твоите къде са, извинявай? Не ги открих, пък поне 10-тина пъти ти прочетох проникновените постове, изпълнени с размисъл по темата. Бих прочела с интерес твоите предложения, още повече, че си юрист и то ако помня добре в област доста близка до коментираната. Дай някакви мерки, които са приложими според теб и които биха имали резултат. Ние вече дадохме такива. Достатъчно пъти ги коментирахме и обосновавахме, не възнамерявам за пореден път да се обяснявам аз лично. Започнах да се чувствам като идиот вече. Не видях обаче стабилни аргументи на инакомислещите. Подчертавам - стабилни, защото "ма това е тънък лед", "много е сложно", "ма то много трудно и бавно ще стане", "не е европейско", "нарушава нам'си коя конвенция" и прочее, не са аргументи. Това са извинения. Ти като юрист вярвам схващаш разликата....
Навсякъде по света важат най-различни конвенции, но в същото време са предприети именно мерки, подобни на тези, които споменаваме и ние. Не откриваме топлата вода, хич даже. Та простата сметка води и до просто изводи, или? Значи едни държави могат да са хем хуманни, хем да прилагат и спазват конвенциите, хем да провеждат ефективна политика, която не дискриминира никого. Ние, обаче, както винаги, трябва да сме иначе
Ние не можем, щото сме специална порода някаква, ъпгрейдната явно
Надарени сме с по-висша хуманност и толерантност, брех, пу да не ни е уроки.....
Странни хора има, викаш. Ми да, странни са. На мен например ми е странно да чета подобни постове от хора, на които им е невъзможно да превъзмогнат собствените си убеждения, дори в името на една обща кауза. Хора, които въпреки, че изпълняват поети представителни ангажименти, не успяват да удържат порива на егото си и злепоставят тези, пред които са поели ангажимент. И с това си деяние уронват престижа на цяла една организация, да не говорим, че действат в ущърб на стотици хиляди хора. При това по доста деликатна тема, касаеща човешки съдби. Направо ми се струва нагло подобни хора да ме сочат с пръст и да ми клатят неодобрително глава. Че и да ми дават наклон как е редно да мисля, предвид репродуктивните си проблеми. Интересно, предвид определено странните убеждения на човек също с репродуктивни проблеми, по въпрос именно касаещ решаването на част от тях.
Циганите и каруците викаш да ги оставим. Защо? Та те са един чудесен пример, онагледяващ ефективността на предлаганите от нас мерки, но приложени в други страни, по проблеми подобни на обсъжданите от нас в частта с дискриминацията. Както не е редно едни превозни средства да се движат по улицата, така и не е редно едни хора да раждат и осакатяват деца. Но добре, да приемем, че просто ти е трудно да схванеш смисъла и да направиш връзката. Да покоментираме тогава примера на кмета на Каварна? На опитите в Пловдив? Ето, те са конкретно по темата. Да покоментираме и другите линкове, от предните страници....Или и тях да ги оставим, то това са дребни битови инцидентни, както някой отбеляза по-назад. На всеки може да се случи да си убие детето.....Не е кой знае какво. Все пак, който го е родил, той да си го трепе, нали...В правото си е, дето се вика...Кои сме ние, да му нарушаваме правата, конвенции има, ейййй!
Чандра, по твоята оферта - на някои престъпници ще се наложи да им се отрежат половите органи. Ми то пак стерилизация ще стане. Обаче поне ще е сигурно, че няма да има рецидивисти
Отново се опитваш да извъртиш мнението на потребител, не разбирам защо го правиш. Убедена съм, че чудесно разбра какво има предвид Танита. Но очевидно ти е далеч по-удобно да се правиш на не разбрала, пък може и наистина да не разбираш, знам ли вече. Та ако е така, като за теб, ще се опитам да обясня
Цивилизованите държави прилагат закони, с цел контрол на обществото. Понеже въпреки разума и свободната воля, доста често човекът действа първосигнално. Та за да се гарантира спазването на правата на всички хора, са измислени законите. Законите предвиждат наказания, при нарушаването им. С две думи, отнема ти се нещо достатъчно ценно, че добре да си помислиш дали да повториш. Мда, рязането на крайници също някога се е прилагало по нашите земи, варварско - да, обаче доста ефективно и ПРЕВАНТИВНО. Като знаеш, че ще ти резнат ръката, бая ще помислиш, преди да посмееш да откраднеш. Та в този смисъл, този вид наказание има по-скоро превантивен ефект. Да, един-двама ще изгорят, но това ще ПРЕДОТВРАТИ извършването на нови престъпления. И в крайна сметка, няма да се наложи често да се прилага наказанието. Пак повтарям, понеже допускам, че може пак да не си схванала - прилагането на законите и налагането на наказания имат преди всичко превантивна и възпитателна цел!
Ох, какъв километричен текст се получи
Извинете, хвана ме логореята, опс, обсесията.... Но какво да направя, питате, отговаряме. Не винаги е възможно да обясниш с малко думи една толкова обширна тема. Пък и явно се налага дъъъълго да се обясняваме, предвид, че очевидно някои срещат трудности при разбирането. Но който не иска да чете и да разбере, пак няма да го направи, независимо дали е написано с две изречения или с две страници. Кратките епизодични включвания, без особено съдържание нито допринасят за дискусията, нито дават някаква смислена информация за нея, освен за приносителя им.
Лека вечер!