Ако един осъжда безхаберието на тези родители от гледна точка на това, че държавата му бърка в джоба, за да се отглежда тези деца, за друг е важно и че тези родители захвърлят децата си в социалните домове с ясното съзнание, че те никога няма да усетят човешко отношение, а от доклада, цитиран по-горе става ясно и че ще бъдат оставени, без капка жал да умрат от недохранване и недостатъчно (много често никакви) медицински грижи.
...Но също така сърцето ми се свива за тези деца, оставени на произвола на съдбата. И точно нечовешкото отношение към тях в тези домове е доказателство, че те (домовете) не трябва да съществуват.
...За мен безхаберието на тези родители се изразява и във факта, че тези хора оставят децата си в социалните домове, знаейки какво ще се случи там. А там се случват страшни неща.
Елфи именно поради тези причини, твърдя, че първо трябва да се търсят решения и начини деца да не попадат в институции! Ясно, че няма начин изобщо да не попадат деца в социални домове, но поне броят им трябва да се сведе до възможния минимум. И това би било възможно единствено, ако се предприемат мерки спрямо самите родители. Не разбирам наистина кое му е трудното за проумяване. Нито пък това ми мнение означава, че същевременно не трябва да се прави всичко възможно институциите да заработят добре, или поне нормално. Просто почти всеки път тук, въпросът за личната отговорност на безхаберните родители, се пренасочва към обществаната отговорност за децата на същите и детайлен преглед на това колко много не е наред системата. Т.е. с родителите няма какво да се занимаваме, понеже решения там няма, или е много сложно да се намерят и за това почваме да нищим социалните домове.
Държа да подчертая все пак, че лично на мен ми е последна грижа дали държавата "ми бърка в джоба" точно пък за пари, които се дават за деца, все едно чии са тези деца!!! И 100 пъти повече пари да вземе от моя джоб държавата, че да няма зле гледани и изоставени деца
Елфи - на крака ще им ги занеса самичка. Не ми се свидят грам, ама виждам и всички виждаме, че файда няма и решенията не са в парите само, а в смяна на моделите. И двете знаем, че тези въпроси с пари няма да се решат само, точно защото в момента "кацата е бездънна" и колкото и да се налее там - все ще изтече, пък батака си остава същия.
Чандра, какви емоции и какво разминаване с добрия тон? И къде?
Нито мен ме обижда някой, нито пък аз обиждам някой...май ти приемаш различните от твоите мнения за обида - не аз.
На въпросите на
Аница не отговарям и не възнамерявам да отговарям, в предния пост обясних и ЗАЩО, но специално за теб ще обясня още веднъж.
Ситуацията става следната. Аз казвам нещо, някой /няма да визирам никове/ разбира казаното от мен по някакъв свой си начин, различен от смисъла който съм вложила, формулира
собствена теза, която приписва за моя, след което иска да му обясня защо така мисля и как бих решила възникващ от нея следващ проблем.
Е как за Бога да обясня нещо, което не мисля и не съм казала, че и да му намеря решение?!! Който го е измисли - той да го обясни, логично е.
Пример:
...ОК, за непълнолетните родилки разбрах, че ще има наказания по Нак.кодекс (за родителите им : „Родител, който не упражни контрол и допусне непълнолетната му дъщеря да забременее и роди, се наказва с...”). А когато са пълнолетни? Имаше предложение да се дава възможност да се родят 2 или 3 здрави деца и после доброволна стерилизация срещу социални придобивки – общинско жилище и прочее. Предполагам това ще се отнася за всички. Или само за тези, които нямат работа към момента на третото или четвърто забременяване? Ще има ли други критерии, по които държавата да разрешава или забранява на дадена жена да роди?
След като нещата са лесни, хайде да се намерят конкретни отговори на тези и подобните им въпроси.
За непълнолетните родилки щяло да има наказания по НК - разбрала
Аница и нейниото "разбиране" следва да е моя теза, понеже тя така била разбрала?
Е, аз колко пъти трябва да напиша /понеже съм го писала/, че никога и никъде не съм говорила за наказателно преследване спрямо непълнолетната, или малолетна майка, а за наказания за другите пълнолетни, или наказателоноотговорни лица в такива случаи?! Как точно очакваш да й отговоря на въпрос, чиято основна теза е невярна и ми приписва мнение, което нито имам, нито пък съм изказвала някъде - тъкмо напротив. Обяснявала съм подробно по-напред, че точно за наказания за самата майка не иде реч изобщо.
После за "доброволната стерилизация" и евентуалните социални придобивки... Точно с теб коментирахме и точно ти ме попита дали подобна мярка я отнасям към всички ГРАЖДАНИ или само към някои и аз директно ти отговорих, че я отнасям към абсолютно всички. Всеки, който желае, да може ДОБРОВОЛНО да се възползва от такава опция, по лично усмотрение. Че нито става дума за административна принуда, нито пък за разделение на хората на "такива" и "онакива", че за едни да се отнася такава възможност, а за други - не. Както е видно от цитата обаче,
Аница сега ме пита пак за кого щяло да се отнася това, добавя и хипотетична постановка сързана с безработица, която аз никога не съм споменавала т.е. изказаната хипотеза си е на
Аница - не моя. Не виждам изобщо смисъл да отговарям на така поставени въпроси, точно защото те нямат връзка с мои тези, а са нечия лична интерпретация на нещо, което съм писала и смисълът е променен и "извъртян" в страни от личното ми мнение.
Щяло ли да има "други критерии, по които държавата да разрешава или забранява на дадена жена да роди?" пита
Аница. Пита мен. С удоволствие бих й отговорила на подобен въпрос, АКО някога съм твърдяла, че държавата е тази, която може, ще, или трябва да
разрешава и забранява раждания. Моля и теб и нея, да ми посочите къде аз изразявам подобна позиция, че би могло изобщо, или че е приемливо нормативно да се определя раждаемостта на когото и да било, чрез ПРИНУДА?
Чакам.
И защо
Чандра аз трябва да отговоря на въпроса:
"Ще има ли други критерии, по които държавата да разрешава или забранява на дадена жена да роди?" Нито имам подобни тези, нито имам подобни заключения, че държавата ще разрешава и забранява раждания все пак... Това, че
Аница, или който и да било си помислил нещо подобно - не е мой проблем, а си е проблем на този който си е направил грешни заключения. Поради което пък аз никак не съм длъжна да редя обяснения към всеки /независимо кой е той/ за неща, които нито съм мислила, нито мисля, нито пък съм казвала.
Ами не може съгласи се, някой да ти "вкарва думи в устата", ти после да се обясняваш за нещо, което нито мислиш нито си казал.
За това не й отговарям на въпросите, не по някакви други дълбоки и тайни причини.
И за пореден път ми се приписва мнение, че нещата в областта били лесни... Е хайде стига де! Никъде не казвам, че проблемите които обсъждаме са лесни за решаване, а само че
не е невъзможно намирането на решения, ако такива се търсят целенасочено и не се повтаря само колко е "трудно, наслагвано и невъзможно" да се пооправят. Да, естествено че е трудно и го казах безброй пъти при това, по различни поводи в тази тема точно! Сега пак някой твърди, че аз съм била казала колко е лесно...
И аз видиш ли трябва да седна да се оправдавам, че не съм казала нещо, което някой бил помислил, че съм била казала... Сори, ама е абсурдно такова положение, поне за мен.
Извини ме
Чандра за поредното "есе", но не ми остави друг избор просто. За съжаление, още в този момент ми е ясно как пак някой ще е "неразбрал" и само си изгубих времето в уточнения, макар и подкрепени с цитати.
Като сте си навили да казвате на черното бяло - никакви разяснения не помагат, ама нейсе.
На финал и аз да ви кажа нещо. Сигурността, че трябва да се действа по какъвто и да било въпрос, дали радикално, или не - не изключва предварително да се обсъди дадено действие. Точно напротив. Както има един израз: "10 пъти мери - един път режи". Та ако за вас темата тук е просто плямпане, за мен лично не е /въпрос на гледна точка/. Аз изводи си направих предостатъчно, независимо колко непредствително е едно такова "форумно проучване" като това тук. Не знам за вас дами, но аз движението не го бъркам с действието, нито тепърва ще започна да го правя. Доста реално гледам на живота, че да си въобразявам как без желание и воля на държавно ниво и без широка обществена подкрепа каквито и да било мерки, в каквато и да било област - ще бъдат приложени и ще сработят. Дори само в тази тема, между няколко човека има страхотен разнобой в мненията по тези въпроси и сме "всяка коза за сой крак". Което за мен означава следното. В един реален мащаб - обществото не би било единно за това какво да се прави и дори правителството да тръгне да търси решения /защото това е негов прерогатив, предвид спецификата на материята/ - няма да срещне подкрепа, защото общественото мнение не е дори в една обща посока, да не говорим пък за детайлите и конкретни мерки за предприемане.
Вие явно считате, че ако нещо не може да се промени от днес за утре и решенията не зависят пряко и персонално от никоя от нас - няма защо изобщо да се коментира дадена тема, или проблем. Това си е ваше право , което аз уважавам, но просто не мисля като вас в случая. Всяко нещо започва отнякъде, включително и разрешаването на най-големия и сложен проблем. Не виждам нищо лошо в това да го обсъждаме този проблем конкретно, ако и към момента да нямаме възможност реално да го разрешим точно ние.
Обаче ако към нашето обсъждане /даже да не е точно това тук/, бъдат привлечени повече хора и тези хора дори спорейки, достигнат до някакви общи позиции на финала - то тогава би имало опция за някакви реални действия и както казва
Чандра бихме могли да бъдем активни в действията си. Активното действие обаче, за да не бъде самоцел и "борба с вятърни мелници", когато става дума за граждански позиции, изисква определена масовост и то доста голяма. В нашия случай тук обаче - масовост няма, единна позиция - също. Та какви активни действия точно се очакват?
Мога да драсна 100 мейла с предложения мои и ваши до всеки в тази държава и да си легна после с чувство за "изпълнен граждански дълг", ама няма да го направя просто защото не бъркам движението с действието, както вече споменах.
П.П. За всички, за които тази тема е просто плямпане...ами абсолютно свободни сте да не пишете тук и да не я четете. Не мисля, че сте принудени по някакъв начин да влизате насила в "плямпалника". И няма какво да се цупим и обиждаме за всяка дума и фраза и да търсим под вола теле, това е просто разговор нека си оставим тънкообидността извън клавиатурите, не сме деца все пак. Извинявам се персонално на всеки, почувствал се засегнат от мои думи, никога не съм целяла да обиждам никого, но допускам че неволно може да съм го направила. Не съм безгрешна естествено.
Хубав ден!