Не съм съвсем сигурна, че историята ми е за тук, както и не съм сигурна дали имам диагноза или съм с неизяснен стерилитет, но може би постът ми ще е от полза за някой. Предварително се извинявам, ако се намесвам не на място.
В момента съм на 32 г., имам дете на 5 г., чакано 2 г., а от 4,5 г. опитваме за второ. Ходим сериозно по лекари от 1 - 1,5 г. Първо при д-р В. Димитрова /Майчин дом/, после в Св. София, а понастоящем при д-р Владимиров /София/. Равносметката е:
Отстранен полип, изгорена раничка, хормони /ФСХ, ЛХ, естрадиол, прогестерон, пролактин, инсулин - в норма/, наличие на овулация, спермограма /вкл. и по Крюгер/ - в норма, изследвания за хламидий - отрицателни, изследвания за антитела - отрицателни, проходими тръби, две неуспешни инсеминации... т.е. почти всички възможни изследвания. Ако не бях попаднала при д-р Владимиров, най-вероятно все още щях да се чудя каква е причината и защо не става. Той беше първият, който на 2-ри ден от цикъла провери състоянието на яйчниците ми и установи намален обем, както и обърна внимание на факта, че жените в родата ми са с ранна менопауза. Тъй като стойностите на ЛХ и ФСХ многократно бяха в норма, направихме и теста с клостил, описан тук:
http://www.zachatie.org/modules.php?name=News&file=article&sid=194 Резултатите бяха добри, естрадиолът ми отговаряше на 3 - 4 зрели яйцеклетки. Преди прегледът с УЗ попитах док. дали можем да отхвърлим диагнозата "изчерпване на яйчниковия резерв" за която вече говорихме. Отговорът беше, най-вероятно да. Но прегледът с УЗ показа не 3-4, а само един хубав фоликул. Именно този "лош отговор" при стимулация е характерен за жените с такава диагноза. При предишната ми стимулация в др. клиника резултатът пак беше един овулирал фоликул и един задържан. Това ни върна обратно на гадната диагноза. "Гадна", защото на практика означава влошаване на качеството на яйцеклетките - нещо за което "лек" все още няма. Сега ми предстои инвитро, най-вече с диагностична цел, но ми се струва, че док., макар и да не казва нищо конкретно, не е оптимист.
Пиша всичко това, защото може би има и други момичета с тази диагноза, но водещи се с неизяснен стерилитет, които ако не попаднат при точния лекар, така и няма да разберат защо бебчето не идва. Все пак много се надявам да няма такива...