0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Записки от семинар „The Top Ten ways to cope with infertility”, изнесен на 6-ти Ноември 2010 от Anya Sizer, координатор за взаимопомощ в London Women’s Clinic. Аня е родила и двете си деца чрез асистирана репродукция, и се занимава професионално с хора с репродуктивни проблеми.

1.   Подготви се
Тъй като стерилитета е както физически, така и психически проблем, е необходимо във всяко едно време да знаем как да си помогнем. Всеки човек е различен и начина за възстановяване на физическите и емоционалните му сили е различен също. Намерете време да се анализирате и да помислете какво и кой ви кара да се чувствате добре.
Намерете си информация за това срещу което се борите - книги, публикации, Интернет. Когато познавате "врага" си, той изглежда по-малко страшен.

2.   Организирай си група за подкрепа
Професионалисти – освен лекуващия ви лекар, тук е мястото на хората, който са професионалисти в различни сфери за подпомагане преодоляването на стерилитета – треньори; консултанти по хранене; акопунктуристи; и други, чието професионално мнение може да ви накара да се чувствате добре.
Приятели – преценете кои от приятелите и познатите ви ще ви бъдат упора в пътуването ви, и не се притеснявайте да ограничите контактите с останалите.
Ако е необходимо - направете си списък и сигурно ще се изненадате на хората, които ще попаднат в или извън него. 8O

3.    От какво имам нужда точно сега?
Животът ни е толкова забързан – лекари, изследвания, работа, семейство, че понякога в стремежа си към мечтата ни забравяме за себе си и нещата, които сме обичали да правим преди трудната диагноза. Помислете си кои са пренебрегнатите области от живота ви, които биха внесли поне малко цвят в ежедневието ви и им се отдавайте поне веднъж седмично.

4.   Помагай, за да ти помогнат
Много често хората около нас незнаят как да подхождат към нас, защото сме се превърнали в супер-емоционални и деликатни същества. За някои дори самата тема е трудна за обсъждане поради липса на такъв житейски опит. След като сте си свършили работата по точка 2, намерете време да си поговорите с  всеки един от списъка ви и им обяснете как се чувствате, и как и с какво точно те могат да помогнат. Всички останали са без значение и не е необходимо да им ходите на бебешкото кръщене, ако не ви се ходи. :wink:

Следва продължение...




"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
Ollivia, браво за темата  :D.

Аз вчера попаднах на "10 начина да се справим емоционално със Стерилитета по време на Коледните празници" и също мислех да го преведа и публикувам тук. Може след като ти довършиш темата, да продължа с другата.
*
5.   Подържай семейството си като главен приоритет
Стерилитета като значение и емоционален заряд означава различни неща за жената и за мъжа. Различава се и начина,  по  който се приема и преживява. Затова не бързайте да съдите партньора си, че не ви подкрепя достатъчно или не се интересува достатъчно за това, което ви се случва. Говорете спокойно за нещата и се опитайте да обсъждате всяка нова информация според възприятията на партньора ви. Не се измъчвайте, ако на него му е по-лесно да не знае подробностите, важното е да изчистите този момент, за да не натоварвате излишно връзката си. Ако все пак чувствате, че не ви е достатъчна тази комуникация, споделете с него как се чувствате и може да намерите заедно компромисно решение. Не се затваряйте в себе си и оставяйте партньра си да гадае, това може да влоши ситуацията.  В краен случай, потърсете професионална помощ от семеен терапевт.

6.   Помни коя си
Много е важно да не забравяте, че не сте само папка с пореден номер в клиниката по стерилитет. Не позволявайте да се държат така със вас – задавайте въпросите си без да се стеснявате, не напускайте консултацията преди да ви бъде отговорено и да се почувствате спокойна. Изисквайте от лекарите това, за което им се плаща независимо дали финанирате сами или Фонда е поел разходите ви.

7.   Запази/ възроди чувството си за хумор
Не забравяйте, че небето е винаги синьо, дори когато е покрито със сиви буреносни облаци. С малка шега и лека усмивка ще ви бъде много по-лесно да приемaте и преодолявате лошите дни през пътуването ви по пътя на стерилитета. Използвайте щастливите си спомени, за да се опитате да си възвърнете спокойствието и ведрия поглед. Визуализирайте мечтите си, за да се почувствате по-добре.
В една клиника /не съм запомнила коя :oops:/ бил направен експеримент с жени след ембрио трансфер. Били разделени на две – на първата група не били предписани каквито и да е специфични инструкции, а втората група трябвало да посещава групови занимания с Клоун. Резултата бил 19% срещу 38% положителни тестове за бременност. Смейте се до забременяване! :P

8.   Правилото 80/20
Когато имаш дългосрочен труден проблем за решаване е много трудно  да успяваш ефективно с ежедневните си задължения. В главата ти се въртят непрекъснато резултатите от последните изследвания или коментарите на доктора по повод бъдещата стимулация и някак пустия финансов доклад все не излиза. Затова организирайте си всеки ден време, през което да мислите за проблема си. Дайте си 20 минути, през които нищо друго няма да е важно освен ВИЕ и проблема ви. И не забравяйте да се възнаграждавате за усилията, които полагате! :wink:

9.   D.A.S.A
Набележете си целта и я следвайте, но си представете по-скоро като дългосрочно пътуване, а не като една спирка. Ако не усетите как сте стигнали до края, ще бъде само във ваша полза.
Д – не успях да го запиша
А – активно следвайте пътя към целта си
С – следете какво се случва и анализирайте
А – адаптирайте се според обстоятелствата и не им позволявайте да ви откажат

10.   Бъди добър/ добра към себе си
Бъдете състрадателни към себе си и не се обвинявайте за минали, настоящи или бъдещи постъпки. Вината е като плевел – допуснете ли я, ще ви изконсумира целите. Усмихвайте се повече и се обичайте! :D


Извинете ме за сухото поднасяне на материата, но явно паметта ми не е чак толкова добра, колкото предполагах :oops: Дано поне ви информацията ви бъде полезна :wink:
Като цяло рефрена на всеки един семинар, който посетих беше „Върни си контрола върху ситуацията!”. Лесно е да се каже, да видим дали ще успеем да го направим.




"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
*
Врабчо, предавам ти щафетата :wink:




"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
Ще изкажа една малко по-различна гледна точка:
1. Етикета "стерилитет" е неправилно избран от медицинските специалисти от гледна точка психологическото му влияние върху пациента. Този термин звучи някакси отчайващо, дефинитивно и определено на мен ми бърка в психиката. За мен проблемното забременяване (правилният според мен термин) е сложно влияние на много физиологични/здравословни/психологически фактори както при мъжа, така и при жената. В крайна сметка пациента трябва да разбере, че липсата на бременност е един сложен медицински логически пъзел от диагнози, симптоми и изследвания. Като винаги има един момент на "късмет", защото не всичко все още е познато на медицината.
2. Аз не съм съгласна, че трябва да натоварвам близките си с моите здравословни проблеми. Не стига че отделям голямо време в търсене на доктори, записване на часове, ами и да "разнасям" тази негативна енергия извън себе си изживявайки отново всичко, според мен по-скоро ме натоварва излишно. Аз лично споделям в резюме и винаги се опитвам да звуча позитивно.
3. Докторите - много важна част - според мен девизът тук е: искайте логично обяснение за това какво се случва. Изисквайте да се спазват процедурите и протоколите за лечение, диагностика и т.н. така както са утвърдени като стандарти. За съжаление в България не се спазват установените процедури, прескачат се "безсмислени" на вид неща, които са заложени в процедурата. Колко от вас са попълнили въпросник преди цветна снимка? А колко от вас са пуснали всички или почти всички изследвания за разните му гадинки преди цветна снимка?

Аз лично емоционално ще се справя със проблемното забременяване в момента в който забременея. Като междувременно се опитвам да не превръщам това във идея фикс.

Друго нещо, което мен лично ме влудява е, че клиниките по стерилитет забиват в разни абстрактни обяснения, например "имунологичен стерилитет", без да оценяват цялостното здравословно състояние на мъжът и на жената. Или при мъжът се прави само една спермограма и край. Всичко, всичко е важно в един организъм. Не трябва нещата да се гледат "на парче": матка, яйцеклетки, сперматозоиди, аууу, защо не става: сигурно "имунологична причина ще има някаква".
« Последна редакция: Ноември 18, 2010, 21:55:13 pm от Magdalena78 »
Не съм пушила от 10/02/2014 (отказвам ги на сила)
Моите слаби места са т.5 и т.8.
Има моменти, в които просто губя всякаква връзка с мъжа си  :(. Обвинявам го, че не е достатъчно информиран, че не знае неща, които аз бих искала да знае. Нямам никакво желание да му обяснявам каквото и да е, защото имам чувството, че не ме разбира. Трябва просто да изчистя този момент с подробностите, защото наистина натоварвам връзката ни. Въпросът е как?

И другият основен проблем, че не мога да организирам времето си. Единствено в главата са ми изследвания, процедури и т.н.  :( Въобще всичко се върти около това, което от своя страна изпива енергията ми и разбира се ме кара да се чувствам ужасно. Тук вече имам идея какво да правя.

По-късно ще се включа с другата статия.
Хм,това с организацията на времето е и мой проблем.Засичам се ,че в последните три години планирайки отпуската си аз я съобразявам единствено с посещенията си в клинката и нямам нито един ден прекаран в почивка или взет за нещо друго освен ходене до София.Направо понякога се чувствам изгубена по пътя към мечтата си :(
И при мен някои точки куцат :?

1. Подготви се
Информираността винаги е много важна, не случайно казват, че "знанието е сила".
Много е подтискащо, стресиращо и на моменти даже парализиращо да те е страх от неизвестността. В борбата със стерилитета такива моменти са неизбежни (според мен), но знанията в тази насока определено ги свеждат до минимум.
В голяма част от случаите - има проблем има решение, само трябва да потърсиш отговорите.
Имаш проблем, питаш и търсиш информация, знаеш решението, много по-лесно ми е да се справям с психологическата страна на стерилитета като следвам това.

2. Организирай си група за подкрепа
И тук мисля, че добре се справям :wink:
Е, списък не съм правила, но по правило един такъв е много полезен  :wink:.

3. От какво имам нужда точно сега
Тук да си призная ми е трудно :? Време за себе си и за приятни нещица отделям, но си мисля че никак не е достатъчно. Основно се свеждат до посещение при фризьора, купуване на козметика, малко шопинг, разходка с приятели, малко на гости по семейно... но си мисля че е крайно недостатъчно. Явно ми трябва и списък "Приятели с които не е позволено нищо друго освен забавление"  :)

4. Помагай, за да ти помогнат

С годините все по-малко се притеснявам да обяснявам за проблемите си, а желанието да помогна на някой друг в подобна ситуация все по-голямо.
Хората извън списъка от т.2 са малко, но и се въздържам от чести срещи :wink:

5. Подържай семейството си като главен приоритет

Имам ясен и точен отговор от страна на съпруга ми - Каквото зависи от мен ще го направя, но не искай от мен да знам всичко с подробности, да идвам всеки път с теб като си на преглед или като правиш изследвания.
Дори и когато нещата са ясни, не значи че ми е лесно, мисля че вече съм го приела и не се старя да го променя, но на моменти много ми тежи. Може би е много егоистично, но малко повече заинтересованост от негова страна ще ме накара да се чувствам по-добре.
Разбира се това не значи, че въобще не си говорим на темата, но често на въпрос "Как мина при лекаря?" отговор от мен - " Ами пак не са наред нещата, нищо няма да правим" или "Всичко е наред" е достатъчен. Говорим повече ако съпруга ми изяви желание или пита за подробности, тогава се опускам и тръгвам до говоря :), използвам пълноценно момента да си кажа всичко :wink: и определено точно в този момент той слуша, опитва се да разбере и да запомни, но иначе...все едно не ме е чул. Намерил си е своя начин да се справя с проблема, а именно да не се задълбочава и се опитвам да го уважа.

6. Помни коя си
Ако не бях толкова притеснинетелна щеше да е и по-добре, но се старя да използвам максимално часа при лекаря :)

7. Запази/ възроди чувството си за хумор
То чувството ми за хумор и преди не беше във върховна форма :lol: ама от усмивки го докарвам :wink:

8. Правилото 80/20
С разпределението на времето...трябва да положа огромни усилия, това ми се струва много трудно, май само на работа усмявам да сведа до минимум мислите за проблема, но в свободното време :?

9. D.A.S.A
Аз нали все имам план :wink: и без такъв не мога...все изпълнявам някакви точки :lol:

10. Бъди добър/добра към себе си
На този въпрос не ми изплува бърз и ясен отговор, замислих се... не мога да съм категорична... но за да съм искрена, мисля че изпитвам мъничко вина, не я допускам да определя действията ми, мечтите и желанията, но мога да бъда и по-добра със себе си.

И в заключение за себе си стигнах до извода, че колкото и добре да се справям с някои от точките, то толкова тези, в които основния елемент съм аз и моето по-леко и "безгрижно" пътуване по пътя на стерилитета, куцат. Имам още да търся правилния начин да балансирам между живота който тече сега и мечтата за която се боря, за да не пропусна ценните неща от него.

Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

Аз също май имам пропуски в т.5. Понякога ми се иска мъжа ми да е по съпричастен към това, което се случва, направи ли го обаче се дразня на това колко е неинформиран.
10 Начина да се справим емоционално със Стерилитета по време на Коледните празници
http://theadventurouswriter.com/blogbaby/10-ways-to-cope-with-infertility-over-the-holiday-season/

1. Дайте си почивка
Това изисква дисциплина и вместо да се фокусирате върху проблемите свързани със Стерилитета и тяхното разрешаване, колко много искате бебе или напрежението, което поражда проблемът в отношенията с вашия партньор, дайте си малко почивка! Заминете извън града, в който живеете; станете доброволци в някоя Коледна инициатива или научете повече за Коледните традиции на различните култури.

2. Бъдете духовно свързани
Останете свързани с Господ или Буда, или в когото и в каквото вярвате. Отделете време да вдишате дълбоко въздух и да се помолите или просто да седнете на пейка в парка. Ако сте изгубили връзка с вашата душа или с вашия Дух, ще откриете, че да се справите емоционално със Стерилитета е невъзможно.

3. Поемете чист въздух
Колкото по-активни сте навън, толкова повече енергия ще имате, за да се справите със стреса. Вдишването на чист въздух ще помогне на мозъка ви и ще даде повече енергия на вашето тяло, така че карайте ски, сноуборд, пързаляйте се с шейна или просто се разхождайте. Бъдете здрави по време на празниците, което означава да сте заети с повече физически упражнения.

4. Започнете нови традиции
Един от начините да „слезнете от влакчето на Стерилитета” е да скъсате със старите празнични традиции и да сложите началото на нови. Вместо да отидете при своите близки за празниците, обмислете да ги поканите вкъщи. Вместо да се карате с тях, забравете старите спорове и не си помисляйте да започвате нови. Измислете нещо оригинално за подарък за вашия партньор – например екскурзия, вечеря в хубав ресторант, билет за предпочитано мероприятие.

5. Бъдете подготвени
Ако се опитвате да се справите емоционално със Стерилитета от известно време, вие знаете че едни и същи хора, задават едни и същи въпроси. Намерете начини да се справите с неловките въпроси. Не се ядосвайте, ако за хиляден път ви попитат защо не сте бременна все още... Изместете въпроса като отговорите незабавно, че все още не сте „позабременяла”. Бъдете самоуверени и подготвени за тези въпроси.

6. Поглезете себе си
Отидете с  приятели на спа или направете нещо за себе си вкъщи. Отидете на маникюр, педикюр, масаж, почистване на лицето и се подгответе за Празниците. Да поглезите себе си е добър начин да се справите с депресията.

7. Спете достатъчно
За да сте в добро здравословно състояние и за да бъдете щастливи, бъдете сигурни, че сте си осигурили такова количество сън, от каквото имате нужда. Отделете си време за дрямки през  уикендите. Колкото по-отпочинали сте, толкова по-лесно ще се справите.

8. Бъдете обградени от достатъчно светлина
Ако се борите със Сезонно емоционално разтройство (SAD) или депресия, уверете се, че около вас има достатъчно светлина, дори ако тя е в затворени помещения. Обмислете закупуването на излъчваща кутия или търсете естествени начини да облекчите зимното мрачно настроение. Това ще намали стреса и ще подобри вашето настроение.

9. Правете това, което обичате
Спомнете си какво обичате да правите – какво ви кара да се чувствате щастливи, здрави, спокойни – и намерете време за него. Пейте, танцувайте, четете, пишете, рисувайте – правете каквото и да е, стига то да ви кара да се чувствате емоционално здрави. Включете и вашия партньор, защото като двойка, бореща се със Стерилитета, вие се нуждаете от повече смях и радост. Прогонете чувството на вина и очакванията на другите хора, и останете свързани със сърцето си!

10. Открийте смисъла на Коледните празници
Какво означава Коледа за вас? „Свържете” се отново с вашите стари чувства на радост, спокойствие, щастие и смях. Разглеждайте ваши стари снимки, четете разтоварващи книги, гледайте разтоварващи филми, отидете на църква. Направете така, че каквото и да означава Коледа за вас, да ви помогне да се справите емоционално с проблема.

--------
Така е лесно, въпросът е как да пренесем всички тези съвети в реалността, когато в сърцето ни е пълно с тъга... За мен отговорът се крие в изречението, което си позволих да подчертая.
« Последна редакция: Ноември 21, 2010, 21:41:56 pm от Врабчо »
*

    *слонче*

  • *****
  • 1764
  • вече сме трима и съм най-щастливата жена на света!
всичко е много добре подредено, но.........
през последната година се опитах да забравя за всичко и наистина прекарах прекрасно лятната отпуска. след това дойде време за опит, но въпреки това отново преди опита се отдадохме на почивка по идея на мъжа ми - той винаги е до мен, но не се вживява така, както аз. е починахме си, около 9 месеца от живота ми минаха като по любовните романи, но уви .....мина опита и края на моята приказка за 2010 г. не бе добър.
надявам се започвайки от нулата през 2011 г. и чакайки новите прегледи и изследвания до тогава да се насладя на една незабравима коледа с човека до мен и всички, които ме подкрепят и ме мислят. сега е момента да си намеря хоби, да започна диета и да се сложа във вид, удобен за "логаритмуване" с идеята детето да ме хареса щастлива и променена и да дойде преди процедурите от 2011 г.
никога не отстъпвай на принципите си!
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Абе всичко е много хубаво и много вярно, обаче, прилагането е доста трудно. Основно по финансови причини, разбира се и не само, не за всичко се иска пари, но за повечето изброени методи.....Е, западняците имат друг стандарт, та там сигурно не е толкова сложно, но при нас е. Не искам да звуча цинично, ни най-малко. Но истината си е истина - повечето от нас влагат всяка свободна стотинка за процедури, изследвания, лекарства. Планираме отпуските си за поредното посещение при доктора или за поредния опит. Какво ти спа, какви ски, екскурзии и прочее. Отделно, че някак нямаме желание за нищо. Както казва Врабчо, сърцето ни е пълно с тъга. За да постигнем целта на тези лекции, трябва да изгоним тъгата, а за да я изгоним, трябва да постигнем целта на лекциите :lol: Омагьосан кръг.
Но не е невъзможно де, просто е много трудно и изисква много време и сила на духа. 
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
сега е момента да си намеря хоби, да започна диета и да се сложа във вид, удобен за "логаритмуване" с идеята детето да ме хареса щастлива и променена и да дойде преди процедурите от 2011 г.
Да, и за мен един от начините е задължително да имаме някакво хоби. Нещо, което правим с удоволствие и ни кара да бъдем спокойни, макар и за час-два.

Мина, прегръщам те. И вашата приказка ще има хубав край!

 
« Последна редакция: Ноември 21, 2010, 21:43:56 pm от Врабчо »
*
Всичко това е прекрасно написано,само че на книга . А какво да правим когато трябва да се сблъскаме с неизбежната ситуация . Като например всичките ви причтелки са родили не по 1 а по 2 деца .Срещате ги на улицата случайно как да ги подминете неможете ще трябва за пореден път да се сблъскате с вашата жалка природа която на тях е дала това което на вас не дава.
Или Коледа е Всички роднини -заедно сте вашата снаха чака първото си дете скоро а вие се стискате да не заплачете след поредния неуспешен опит и оплетени в хиляди имунологични и генетични здравословни проблеми душата ви се стяга като чуете как примерно снаха ви разказва как е минал прегледа при гениколога и колко много е пораснало бебето и колко бил палав/а и т н.
Та каква Коледа е това .Отрова .
Или късмета от баница за дете никога не се пада на вас.

Или Отивате на работа и всеки ден се налага да слушате вашата колежка която скоро е родила и понеже от колежките ви само вие не сте . Стоите като аутсайдер докато другите се суетят и хилят около нея и разказите и за детето.

Ще си намерите всички тези хобита за които писахте само за много кратко време те ще ви закрилят от депресията на стерилитета до поредния неуспех а после .

Не Мили Момичета не това е начина за справяне много хубав съвети ама шаблонни има хужда от справяне в всяка ситуация.. Как??

 
Zarina, не съм съгласна с теб. Животът продължава, не трябва да изпадаме в самосъжаления и озобление, а трябва да се радваме на живота с неговите малки неща.
Лично на мен не ми пречат нито приятелките с деца нито колежките, винаги съм участвала в разговорите и дори за миг не съм помисляла да подмина някоя от тях. Знам, че има надежда и макар да съм се отчайвала често бързо ми минава.
Благодаря на момичетата за готината тема. :D
« Последна редакция: Януари 08, 2011, 21:18:44 pm от КЪДИ »
*
Да, аз не съм се озлобила .Просто написах каква е истината а тя е такава . Също нямах време да напиша по-скоро истинските отговори за справянето със това състояние Стерилитет. Колко пъти ще си купиш нови дрехи. Колко пъти ще отидеш на екскурзия . И като се върнеш от нея дали ще си избягал от този проблем . Колко пъти ще трябва да бягаш от себе си за да немислиш за това . Естествено живота продължава. Но жените с този проблем тябва да знаят ,че едни ще забременеят и този проблем ще изчезне но други няма да могат . За това начина да се справиш със стерилитета е да забременееш и да родиш свое дете а начина да се справиш с депресивното състояние е да си осъзнаеш че имаш такъв проблем и да го приемеш .Дори да започнеш да се иронизираш сам себе си  .Освен това Серилитета не е проблем ние си го прави да изглежда така,защото формираме в съзнанието си фикс идеята че трябва непременно да имаме деца а пък то нестава нали по някаква прчина.
МОжем да погледнем нещата по този начин. Например една двойка няма деца и много иска обаче всичко са опитали и нямат. Всичко друго им е наред имат си добра професия и работа добре заплатени са и тн. Изведнъж жената забременява раждат си дете -мечтата се е сбъднала обаче в страната има криза и единя остава без работа започва безпаричния проблем ,скандали и раздяла е за какво си се борил накрая Ето тук се получава стерилитет с парите. Тогава започваме да се вайкаме нчмаме пари . Да обаче липсата на дете може да се преодолее ама липсата на пари не.
*
Да живота продължава а това решава ли ти емоционалния проблем със стерилитета?. Мойте приятелки с деца също не ми пречат . Само че не си ли искала и ти да си като нея и нито веднъж ли не ти се доплака след такава среща . И не говоря за приятелки с големи деца а с бебета не е същото . Не е въпроса дали ти пречат а как го преживявяш след това.
*
zarina, радвам се на децата на моите приятелки, когато ги срещна, смея се и играя с тях. Радвам се дори на непознати бременни жени на улицата, имам желание да им честитя щастието което имат.
Прекъснах връзка с моя приятелка с която по едно и също време правихме процедури...аз забременях , тя не...след това направих мисед, но никога няма да забравя завистта и липсата на подкрепа от нейна страна. Много е жалко.

По точките май ми куца най-много т.2, много ограничен кръг приятели знаят за проблема ни...по настояване на съпруга ми, с мъжки фактор сме. Разбирам гледната му точка и се съобразявам, май съм заместила приятелите с анонимни форумски такива, но ми липсват соц. контакти.
*
Аз също мила се радвам на всички малки дечица и бременни жени дори съм им помагала
И подаръци кушувам и им се радвам истински .Вие не четете внимателно какво ви пиша вторачвате се буквално . А защо малък кръг приятели знаят за ващия проблем защото при нас е обратното Всички знаят за нашия проблем. И може би вие не искате да го кажете . Все пак Мили жени ако вие правите опити от 2 3 4 5 години за дете и все още не се е случило ,Вие нямате стерилитет .Аз си мисля че си пиша със сериозни жени които нямат деца вече над поне 8 години . И ще ми е приятно и на мен някой да ми каже и да ми даде съвет . Това което коментирате за 10 начина е типично за жени които все още не са прехвърлили 5 годишната граница на стерилитета. 
*
Не, zarina,  не е задължително да нямаш деца над 8 години, за да усещаш тежеста на стерилитета. И да, права си, 10 начина са само някаква идея как може да си помогнеш да се задържиш на повърхността на емоциите, които те заливат. Всеки преценява за себе си как и кое ще му подейства най-добре. А за след 8 години стерилитет мисля, че е най-добре да се търси професионална помощ, във форумите ще е много по-трудно да намериш това, което търсиш.
И все пак ми се иска да не генерализираш нещата по този начин, защото емоционалния свят на всеки човек е уникален.

... Да обаче липсата на дете може да се преодолее ама липсата на пари не.
А това изобщо няма да го коментирам!




"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho