sixsens, съгласна съм с тебе, примерът с липсата на матка го дадох с друга цел - че пред такива двойки не стои въпросът за избор - дали-или. Не съм обаче съгласна, че човешките съдби и опитности са клишета. То е все едно някоя жена от години да прави арт и някой й казва - ами еди коя си забременя от арт - и въпросната жена да се засегне, понеже тя все още не е забременяла. Как така не се засяга от това /например в този форум, видно е, че няма засягане, напротив, има пълна съпричастност/, а от други неща се засяга?
Също така, съгласи се, че не всеки може, дори е напълно невъзможно, при разговор да отчита всички вътрешни проблеми, нагласи, заболявания, надежди, страхове, опасения, преживявания и пр. на отсрещната страна. Та, от тая гледна точка, ние неминуемо повече или по-малко обобщаваме въз основа на опита си /и може би колективното несъзнавано
/. Може би има високи просветлени личности, които не обобщават, и съм убедена, че има. Поздравявам всички с едно любимо стихотворение. Най-вече авторката на темата, дано извини намесата ми.
Продавач на надежда
Ако можех да имам едно
магазинче със две полички,
бих продавал...познайте какво?
- Надежда! Надежда за всички.
'Купете! С отстъпка за вас!
Всеки трябва надежда да има!'
И на всеки бих давал аз,
колкото трябва за трима.
А на тоз, който няма пари
и само отвънка поглежда,
бих му дал, без да плаща дори,