0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Още една топла есенна седмица! -( 15.11- 21.11. 2010)
« Отговор #80 -: Ноември 19, 2010, 20:47:11 pm »
marmotche, ледени тръпки ме полазиха, ужасно е това, което се е случило, но много се радвам, че всичко се е разминало.

Но щастието трябва да се търси - то никога не идвало само.
« Отговор #81 -: Ноември 19, 2010, 21:27:43 pm »
marmotche, слава Богу, че всички са добре! Мисля, че е необходимо да се разказва наляво и надясно какво се е случило, та дано някой да проумее колко е важно децата да са обезопасени и отзад в колата- писна ми да споря с хората и да ме полазват ледени тръпки като видя как си возят дори бебетата отпред и в скута си! Ето и днес видях една майка така да се вози с бебето и то на мястото до шофьора , на което на испански му се казва sede de muerte (седалката на смъртта)!!! Хич и не ме интересува кой и колко протестира- в стола с коланите, коланите на колата, отзад!Преди време бяха стартирали в Румъния една много зловеща кампания с ужасяващи клипове- май трябва и у нас да ги излъчат.
ultra, изхождайки от скромния ми филологически опит и от опита на няколко приятелски семейства, които са дву- и триезични- стига на детето вкъщи достатъчно да му се говори на основния език, то обикновено лесно превключва м/у езиците и не се затруднява да учи нови.

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
*
« Отговор #82 -: Ноември 19, 2010, 22:24:46 pm »
Мармотче, благодаря ти за съвета. Ще започвам вече да му говоря, защото годината почти привърши, не искам да му дойде като гръм от ясно небе.

За пътуването без колани - понеже забелязах, че си позволявам в личната кола от време на време до градината, например, да си затварям очите /защото е буквално на минутка път, а ми е в посоката за работа/ и да го водя без колан направих следното - точно два пъти обясних на детето колко е важно да се слага колан, как мама и тате никога не карат без колан, защото е опасно и сега резултата е на лице - детето не иска да се вози, ако не е закопчано.
Аз подхождам, може би малко крайно, не го плаша с полицаи, а директно му казвам, че ако се блъснем ще се случи нещо лошо, той и аз ще сме наранени и т.н.
*
« Отговор #83 -: Ноември 19, 2010, 22:25:30 pm »
Мармотче, много съжалявам за случилото се. Радвам се, че мъжа и децата ти са живи и здрави. Дано скоро преодолеят случилото се, най-вече съпруга ти - явно за малките е било по-скоро забавна случка, но на него...само той си знае какво е изживял. Сега се замислих и аз, че понякога като пътуваме на дълъг път си позволявам да взема Дари в ръце, защото ми писва да ми мрънка и реве в столчето, но явно не трябва да го правя. Иначе в редките случаи когато я возя сама задължително я връзвам, въпреки че яслата е на 500-600 м. от къщи, а поликлиниката малко по-далече. А и аз съм един шофьор :oops:
Това с детската градина също ме потресе :( Ама и тези госпожи изобщо не си дават сметка каква травма могат да причинят на детето в тази крехка възраст. Аз самата веднъж като ходих да взема Дара бях свидетел как госпожата каза на едно момченце: "Ами така е, като идват да те вземат все последен". И това беше дете на две години, което вече разбира...Стана ми ясно, че тази реплика беше отправена малко и към мене, защото бяха останали само 2-3 деца и това в 5 часа! Все едно умишлено отивам да взема детето си толкова "късно", не ми се налага да работя и т.н...Другата реплика, която много ме подразни беше, че малката ми се сърдела, защото съм я оставила в яслата :? За съжаление много ясно си спомням как едно време аз обожавах да ходя на градина, когато беше едната госпожа, а когато беше другата, към която изпитвах голям неприазън се правех на болна и много ревях. Жалко е, че за 30 години нещата в тия заведения изобщо не са се променили и подходът към децата :(
За памперса и аз се бях похвалила, че почти бяхме махнали дневния - да ама не. Откакто тръгна на ясла изобщо не ще и да седне на гърнето даже, като тръгна да я слагам се изпъва като струна.Незнам на какво се дължи това, но се отказах и да я мъча, като му дойде времето сама ще си каже.
И сега да се похваля :oops: На госпожата явно й е направило впечатление, че Дара е много музикална, защото постоянно пеела в градината. :D Трябвало да я насочваме да се развива в тази област. Е, аз й казах, че може би е твърде малка още за да я "развиваме", но ми стана много мило. А тя примерно изкарва едно към едно зайченцето бяло, само че с нейни си думи от рода на: "мамо, како бааааааааабо, дека кака каааде"...но може би не ми е правило чак такова впечатление. Е, ще се радвам наистина да има такъв талант.
Хубава и спокойна вечер от нас!
*

Raissa777

• 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
« Отговор #84 -: Ноември 19, 2010, 22:35:29 pm »
Мармотче, докато четох, направо ми се дорева. Голям стрес е за вас, но за децата, ако не им го пренесете, мисля че ще се оттърсят бързо. Дано премине бързо.

Аз съм била много инато дете и бая бой съм изяла за да ме пречупят - без успех. Просто в някакъв момент го надживях, пораснах и някак се разминаха драмите. И разбира се майка ми - с нея имаме много специална връзка и тя винаги е бела зад мен, дори когато очевидно не съм била права.

Баща ми беше руснак и като малки все бяхме или там или тук. Аз не си спомням, но са ми казвали, че първата седмица сме мълчали, докато "превключим" на езика. Говорили сме по-зле от връстниците и сме смесвали езиците.  

За детската градина и аз си спомням такива ужаси. Все бях последна! Госпожите ни нареждаха последните деца на един диван в антрето и изключваха осветлението в цялата сграда. Та така, оставах аз последна с госпожите да чакам майка ми в тъмното...Много е кофти, защото госпожите го насаждат на децата, понеже искат да си ходят по-рано. Все едно майките не ги обичат и затова не отиват по-рано... Сестра ми я взимаше баба ми в 4 часа и тя беше най-любимото дете в групата!
Спомням си веднъж, една госпожа искаше да ме води в тях...пък после майка ми да ме вземе. Леле няма такъв рев !

« Последна редакция: Ноември 19, 2010, 22:43:12 pm от Raissa777 »
*
« Отговор #85 -: Ноември 20, 2010, 00:06:34 am »
Мармотче, съжалявам за това, което сте преживели, знам много добре какво е. Аз и дъщеря ми претърпяхме сериозна катастрофа заради един идиот, който не спря на стоп. Колата ми стана на хармоника, но ние се отървахме без драскотина, точно защото бяхме с колани. Ако това ще те успокои донякъде - психическата травма е по-скоро за родителя, заради осъзнаването какво точно е можело да се случи и заради отговорността към малкия човек в колата.

Моята дъщеря (тогава на около 9-10 г.) реагира учудващо адекватно на ситуацията, излезе от колата веднага и  намери сили да ми отвори вратата (беше деформирана от удара), за да изляза. След злополуката, наблюдавах дъщеря си много внимателно и с облекчение установих, че тревогите ми за психическото й състояние са силно преувеличени от собствените ми страхове. На следващия ден дори тръгна с класа си на екскурзия, макар аз да настоявах да остане вкъщи, опасявайки се, че няма да иска да пътува. Мисля, че тя мина по-лесно от мен от това изпитание, на мен ми трябваше повече време.

Бъдете живи и здрави, и дано никога повече не преживявате подобно нещо!
*
« Отговор #86 -: Ноември 20, 2010, 00:32:06 am »
мармотче:bighug:  Дано никога повече не ви се налага да изживявате такова нещо!

ултра, и при нас ще стане един миш-маш. От януари почваме ясла. Уж избрахме такава, където има немски, но онзи ден ме сюрпризираха, че всъщност нямали в момента учителка, която да знае този език. И така - ще го пускаме на френски (белгийски френски   :lol:). Ще видим къде ще му излезе краят. Той засега и без това не говори (и без това е твърде рано), но поне разбира (и немски, и български).
На моя колежка детето, което е на възраст колкото Мони горе-долу, говори бащиния си шведски, френския от градината и майчиния румънски по-малко (бил по-труден от шведския и затова така, според майка му). В един момент и Мони ще ги оправи. Все пак той едва преди година започна естонския. Иначе всички езици, които се учат до 6-годишна възраст, могат да достигнат нивото на майчиния. Така пише в дебелите книги. Някой ден това ще му е от голяма полза.

Ние в неделя сме на концерт, а една приятелка ще гледа дребното. Миналия уикенд за втори път го гледаше за час най-малкият батко и този път се бяха справили отлично - без драми.  :D

Приятна събота и неделя!

*
« Отговор #87 -: Ноември 20, 2010, 09:44:10 am »
Ох, Мармот настръхнах и още повече се убеждавам, че хората изобщо не мислим трезво, що се отнася до сигурността ни /на нас самите и на децата/околните/
Първосигнално когато бързаме и сме за кратко разстояние си казваме, само сега няма да го закопчея, ама то се повтаря, потретва и ... фаталната случка обаче се случва само веднъж и може да има непоправими последствия. Радвам се, че всичко е ОК за вас, но помислете и за психолог, не само за децата. Преди години се возих в такси и катастрофирахме на почти празна улица, тази травма ми остава до момента. за това и не се престраших да изкарам шофьорските курсове и стана шофьор.
Дано не ви прозвучи като реклама, но помислете да застраховате вас самите и съпруга ви със застраховка живот със спестовен характер. Започнах наскоро в най големият застраховател в БГ и веднага се убедих/направих, защото това е уникален начин на рискова защита и на спестовност.

Лиде, това което описа за вашата градина преди 1 седмица се случи и при нас. Тони рядко спи там, но обикновено лежи и не вдига шум. Един ден обаче е ревял, незнайно защо и е събудил групата, заплашили го, че ще го пратят в другата група при г-жа ... а всички деца знаят, че е лоша и ги е страх от нея. Моето дете, явно и повечето реагират със същото, както се отнасят към тях. Тоест щом е с лошо и той с лошо, а сме и инати и проклети ,колкото аз си знам. Това ми разказа детето у дома а следваха почивните дни, учителката нищо не ми каза, но ще имаме разговор при повторно подобно поведение. Такива са май повечето учителки в детските заведения.Нашата група е от 35 деца,за две жени е ужасно трудно да укротят инатите и капризите им, аз виждам зор с едно, за тях не знам как се справят. Сигурно ако видя от страни никога няма да го пусна повече там, но съм сложила розовите очила и се правя че не виждам и чувам.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*
« Отговор #88 -: Ноември 20, 2010, 09:57:22 am »
Андрея проговори на български  :) отговаря на въпроси на английски но отговорът е на български - не знам как ще научи английски след като единствения човек който общува с нея на този език е баща й .... е четем книжки и гледаме филмчета но не знам дали това е достатъчно.
"Всеки от нас се ражда, защото преди това Бог го е обикнал, оценил, видял е смисъл в това и той да стане част от мирозданието"

Митрополит Антоний Сурожки
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #89 -: Ноември 20, 2010, 11:12:17 am »
mariposa, ще те помоля да спазваш добрия тон при общуването си с другите. Сарказъм, ирония, заяждане - моля в кварталната градинка или на лични!

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
« Отговор #90 -: Ноември 20, 2010, 11:52:31 am »
Мармотче голям ужас сте преживели!Радвам се,че всички са добре!

« Отговор #91 -: Ноември 20, 2010, 11:58:57 am »
Мармотче, невероятен ужас! Дано Господ ви пази и повече да не се случва!
Аз заради това се карам на мъжа, като карам и малкия реве, той го взима в себе си :( Мен ме е страх да карам с бебето сама, защото само се разсейвам. Вие бързо ли свикнахте?

Лиде, аз също не спях с ДГ и редовно ме пошляпваха. Яво нещата не са се променили, а е още 1989 г.

Стефи, ти за коя ДГ беше писала, частна?
[/url][/url]
*

lidia

• 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
« Отговор #92 -: Ноември 20, 2010, 14:40:03 pm »
Лиде, аз също не спях с ДГ и редовно ме пошляпваха. Яво нещата не са се променили, а е още 1989 г.
Променили са се, но явно не достатъчно. Не им е лесно и на тях, но работят с деца. Не трябва да допускат подобни изцепки. Циркове и драми не са нужни никому. Водят само до излишно хабене на нерви и до лоши последствия за децата.
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*
« Отговор #93 -: Ноември 20, 2010, 14:55:21 pm »
graco, ако баща й общува с нея само на този език, ще го научи (поне говоримо). От там нататък трябват допълнителни занимания, за да се научи и да чете и да пише на него. Но за това има време.

*
« Отговор #94 -: Ноември 20, 2010, 15:20:11 pm »
Ох,това за памперсите ми е любимо.Бях на родителска среща и попитах как да направим така,че да ги махнем с взаимни усилия на което ми беше отговорено вие досега не сте го направили така ще сте си докато се оженят.Децата са ми били там и лятото аз и преди съм го писала в редките случай когато не са там е много кратко времето да ги отучим ние от памперси.Така,че ще чакам да се оженят и  другите да им мислят. :D
Това за катастрофата е ужасно,хубавото е,че всички са добре.
« Последна редакция: Ноември 20, 2010, 15:21:52 pm от asi73 »
*
« Отговор #95 -: Ноември 20, 2010, 17:50:44 pm »
Вени, градината е в редута, Вила вилекула се казва :)
« Отговор #96 -: Ноември 20, 2010, 18:21:37 pm »
Мерси, Стеф, ще я запомня.  :D
Аз се обръщам с питане, да помогнете, че явно нещо съвсем оплетох нещата с Ники.
Опитвах се още от раждането да се водя по детето за всичко. Сега драмата е със съня. Не спи нощем като хората и това е...Та бебо се буди към 7, играе до 9-10, тогава суче малко и заспива за час. В 11 се буди играем, храним се в 12, в 13 заспива до 14:30-15:00. Обаче от там не мога да го удържа буден и в 17 пак заспива за малко. В 20:30 се къпем и заспива към 21. И после започва едно буденеее - в 12, в 3, в 6 часа.
 Та според брат ми трябва да махна всички спанета, освен обедното, за да спи вечер и да давам вода през нощта, за да не го свикна и на 3 години пак да търси мляко.
Според свекърва ми пък, детето не спяло много, даже питала мъжа ми, дали не приемам "някакви неща", че детето трябвало да спи. И сега колко трябва да спи едно бебе в крайна сметка? Според брат ми, ако детето се буди нощем, нещо сме объркали тотално режима и само болно дете не спи нощем.
само да вметна, че той има две и ги е научил да спят от 22 часа до 7 сутринта.
[/url][/url]
*
« Отговор #97 -: Ноември 20, 2010, 19:00:08 pm »
Здравейте мами,
исках да питам тези с по-големи деца, кога махнахте памперсите и как ?
В съседния вход има едно детенце, момиченце, на 2 години, махнали са му памперса преди 6 месеца, но то изобщо не го отбелязва - продължава да си върши всичко в гащите ! Запознах се с гледачката му ( в градинката при нас всички деца са с гледачки...още от 3-4 месечни бебета  :? ) , та, момичето се е хванало за главата, какво ли не е опитала - не става.
Като му дойде времето, децата сами си показват. Всичко друго преди това са празни приказки. Какъв е смисъла да не се слага памперс, а да се сменят гащи по n на брой пъти на ден? А на вас ви мноооого рано, слагай си памперс още година и половина - две и хич не му мисли.
Здравейте, аз повечко ви чета, не пиша, че ръцете са ми  все заети с някое дете...
Ние махнахме на Момчил памперса за през деня през май тази година, значи е бил на 1,7год. Махането беше по финансови причини  :oops: беше топло, той тичаше гол по цял ден на двора, сущи ексхибиционист, и с голям кеф гледаше как пикае. Не смея да кажа, че сме го махнали окончателно, нощем все още спи с памперс, както и следобед.  Не зная кога ще го махнем, преди сън той приема доста течности...
Жаси, брат ти е много забавен  :lol: как ще даваш вода нощем, ако Ники е гладен? аз кърмех Момчил по 1-2 пъти на нощ до към 1,2 год. Детето беше сито и си осигурявах блажен сън до към 10:30-11ч. Децата спят толкова, колкото родителите им позволят- ако го държиш гладно, няма как да спи много. Създаването на режим е бавен и сложен процес. Обикновено децата преминават към едно спане през деня около годинката или малко по-рано. Мъничък е Ники да спи само един път за цял ден.
« Последна редакция: Ноември 20, 2010, 19:02:50 pm от dianka »
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #98 -: Ноември 20, 2010, 19:03:25 pm »
jasmin_veni, нищо ненормално не виждам, може би за теб идва малко в повече буденето в 3 часа през нощта. не пишеш какво прави като се буди - яде ли? Вие в колко лягате? Имахме подобна ситуация и се справихме с удължаване на някои пероиди на будуване и изместване на други за храна. Ако не се буди заради глад, може да се промени режима. Все пак опиши по-подробно, ако искаш си записвай 2-3 дена часове и активности и после ще коментираме.

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
« Отговор #99 -: Ноември 20, 2010, 19:09:52 pm »
ultra, ще водя дневник и после ще пиша, но нощем търси храна - мен или АМ, каквото му предложа. Той ляга към 20:30 - 21:00 , ние към 23-24 часа.
[/url][/url]